Wpisy otagowane „kajmak”

  • czwartek, 16 lipca 2015
    • Tort czekoladowy z chrupi帷 pralin

      tort czekoladowy z chrupi帷 pralin

       

      Sk豉dniki na biszkopt (tortownica 28cm):

      • 0,5 szklanki oleju
      • 0,35 szklanki wody
      • 0,7 szklanki cukru
      • 2 造磬i kakao

      Powy窺ze sk豉dniki umieszczamy w garnku. Gotujemy, podgrzewamy a do rozpuszczenia si cukru. Studzimy.

      • 4 jajka
      • 0,35 szklanki cukru
      • 1 szklanka m彗i pszennej
      • 0,7 造瞠czki proszku do pieczenia
      • 0,7 造瞠czki sody oczyszczonej

      M彗, proszek oraz sod przesiewamy i odstawiamy. Bia趾a oddzielamy od 鄴速ek, ubijamy na sztywn pian. Stopniowo dodajemy cukier. Dalej ubijaj帷, dodajemy po jednym 鄴速ku. Po uzyskaniu kremowej pianki, wlewamy wystudzon kakaow mieszank i delikatnie mieszamy. Dodajemy przesiane suche sk豉dniki i delikatnie mieszamy. 

      Wyk豉damy ciasto do tortownicy (28 cm), kt鏎ej dno wyk豉damy papierem do pieczenia. Pieczemy oko這 40-45 minut w temperaturze 180oC (do suchego patyczka). Studzimy. Po przestudzeniu przekrawamy na trzy cz窷ci.

      Je瞠li potrzebujesz tort na inn form, skorzystaj z Przelicznika foremek.

      Sk豉dniki na chrupi帷 pralin:

      • 75 g cukru
      • 75 g migda堯w (da豉m migda造 w p豉tkach)
      • 20 ml wody
      • 230 g Nutelli
      • 50 g p豉tk闚 kukurydzianych Corn Flakes

      Cukier i wod umieszczamy w garnku z grubym dnem. Gotujemy bez mieszania do momentu, a otrzymamy karmel koloru jasnoz這tego. Dodajemy migda造 i mieszamy ruszaj帷 garnkiem (nie u篡wamy 造磬i). Przez chwil gotujemy do otrzymania karmelu o kolorze bursztynowym. Ca這嗆 przelewamy na blach wy這穎n papierem do pieczenia, wyr闚nujemy, czekamy a zastygnie. Nast瘼nie kruszymy do miski i miksujemy blenderem na drobne kawa趾i.

      P豉tki kukurydziane drobno kruszymy, dodajemy Nutell i 100 g powy窺zych zblendowanych migda堯w, mieszamy. Na papierze do pieczenia odrysowujemy dno tortownicy.Pralin wyk豉damy na papier na kszta速 ko豉, wyr闚nujemy, mocno dociskamy. Odstawiamy do lod闚ki na 1 godzin.

      Sk豉dniki na krem 鄉ietankowy-karmelowy (do prze這瞠nia tortu):

      • 250 g serka mascarpone
      • 300 ml 鄉ietany 30%
      • 150 g masy karmelowej z puszki (masa kr闚kowa)
      • 1 造磬a cukru pudru

      Dodatkowo:

      • 5 造瞠k Nutelli (w temperaturze pokojowej)

      Do jednej miski wk豉damy mascarpone i mas karmelow, mieszamy 造磬 na g豉dk mas. W drugiej misce ubijamy 鄉ietan, pod koniec ubijania dodajemy 1 造磬 cukru pudru. ㄠczymy obie masy, dodajemy 鄉ietan do masy mascarpone, nie odwrotnie.

      Pierwszy blat biszkoptowy k豉dziemy na paterze, smarujemy go Nutell. Pralin wyjmujemy z lod闚ki, odklejamy papier i uk豉damy na biszkopcie, dociskamy. Nast瘼nie wyk豉damy 1/3 kremu, przykrywamy blatem biszkoptowym, smarujemy 1/3 kremu, przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym. Pozosta造m kremem smarujemy wierzch i boki tortu. Tort ch這dzimy w lod闚ce.

      Sk豉dniki na krem 鄉ietankowy (do dekoracji tortu):

      • 500 ml 鄉ietany 36%
      • 125 g serka mascarpone
      • 4 造瞠czki cukru pudru

      Wszystkie sk豉dniki powinny by sch這dzone.

      Dobrze sch這dzon 鄉ietan, chwil ubijamy, dodajemy cukier puder, ubijamy na sztywno. Na koniec delikatnie mieszamy z serkiem mascarpone.

      Na tort wyk豉damy op豉tek, lekko dociskamy. Krem 鄉ietankowy przek豉damy do r瘯awa cukierniczego z tylk ze wzorem p豉tka i dekorujemy tort.

      Zapraszam do obejrzenia filmiku, pokazuj帷ego jak ozdobi tort w spos鏏 widoczny na zdj璚iach. Tort ch這dzimy w lod闚ce.

      毒鏚豉: Moje Wypieki, Moje Wypieki , Smaker, polecam op豉tki na tort od IwonkaC1

      tort czekoladowy z chrupi帷 pralin

      tort czekoladowy z chrupi帷 pralin

      tort czekoladowy z chrupi帷 pralin

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 lipca 2015 11:01
  • wtorek, 03 marca 2015
    • Tort 鄉ietankowo - kajmakowy

      Tort 鄉ietankowo - kajmakowy

      Sk豉dniki na biszkopt (tortownica 18cm):

      • 4 jajka
      • 1/2 szklanki cukru (110 g)
      • 1/2 szklanki m彗i pszennej (84 g)
      • 4 p豉skie 造磬i m彗i ziemniaczanej (31 g)

      Bia趾a oddzielamy od 鄴速ek, ubijamy na sztywn pian. Stopniowo dodajemy cukier. Dalej ubijaj帷, dodajemy po jednym 鄴速ku. M彗i przesiewamy i delikatnie mieszamy z ciastem (mo積a to robi na najni窺zych obrotach miksera).

      Wyk豉damy do tortownicy, kt鏎ej dno wyk豉damy papierem do pieczenia. Pieczemy oko這 40 minut w temperaturze 160 - 170oC (do suchego patyczka).

      Gdy ciasto b璠zie upieczone, wyjmujemy gor帷 tortownic i opuszczamy je z wysoko軼i 50 cm na pod這g. Odstawiamy do uchylonego piekarnika.

      Biszkopt najlepiej upiec dzie wcze郾iej - 豉twiej si go kroi.  Je瞠li potrzebujesz biszkopt na inn form, skorzystaj z Przelicznika foremek. Wystudzony biszkopt kroimy na cztery blaty.

       Sk豉dniki na krem:

      • 250 g mascarpone
      • 300 ml 鄉ietany krem闚ki 30%
      • 1 造磬a cukru pudru
      • 150 g masy karmelowej z puszki (masa kr闚kowa)

      Sk豉dniki na nas帷zenie:

      • szklanka zaparzonej i ostudzonej czarnej herbaty

      Dodatkowo:

      • ciasteczka Rido w czekoladzie deserowej (Biedronka)

      Do jednej miski wk豉damy mascarpone i mas karmelow, mieszamy 造磬 na g豉dk mas. W drugiej misce ubijamy 鄉ietan, pod koniec ubijania dodajemy 1 造磬 cukru pudru. ㄠczymy obie masy, dodajemy 鄉ietan do masy mascarpone, nie odwrotnie.

      Pierwszy blat biszkoptowy k豉dziemy na paterze, nas帷zamy herbat, smarujemy 1/4 kremu. Uk豉damy nast瘼ny blat, nas帷zamy herbat, wyk豉damy 1/4 kremu, przykrywamy blatem biszkoptowym, nas帷zamy herbat, smarujemy 1/4 kremu, przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym, nas帷zamy pozosta陰 herbat.

      Do pozosta貫go kremu dodajemy 2 造磬i kakao, mieszamy do po陰czenia sk豉dnik闚. Dekorujemy wierzch i boki tortu. Ozdabiamy ciasteczkami w czekoladzie, przyklejaj帷 je do kremu.

      Tort jest najsmaczniejszy dzie po przygotowaniu.

      毒鏚豉: krem z przepisu na Tort Dacquoise z Moje Wypieki, biszkopt rzucany

      Tort 鄉ietankowo - kajmakowy

      Tort 鄉ietankowo - kajmakowy

      Tort 鄉ietankowo - kajmakowy

      Tort 鄉ietankowo - kajmakowy

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (3) Poka komentarze do wpisu „Tort 鄉ietankowo - kajmakowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 marca 2015 10:35
  • wtorek, 04 lutego 2014
    • Snickers

      Ciasto Snickers kajmak orzechy

      Sk豉dniki na kruche ciasto:

      • 3,5 szklanki m彗i
      • 0,5 szklanki cukru
      • 20 dag margaryny
      • 3 jajka
      • 2 造瞠czki sody
      • 3 造磬i miodu

      Sk豉dniki na krem:

      Sk豉dniki na mas orzechow:

      Dodatkowo:

      • kajmak

      Sk豉dniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na 3 cz窷ci. Blach (40cm x 25cm) wyk豉damy papierem do pieczenia. Cz窷ci wa趾ujemy, wyk豉damy na 3 blachy. Na wierzch jednej cz窷ci wyk豉damy mas orzechow (sk豉dniki na mas orzechow gotujemy razem). Kruche placki pieczemy w temperaturze 170oC przez oko這 20-25 minut. Placek z mas orzechowa pieczemy do momentu, a masa orzechowa nabierze z這tego koloru.

      Krem

      1,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do reszty mleka dodajemy obie m彗i i mieszamy, wlewamy do gotuj帷ego mleka, ci庵le mieszamy, a do zg瘰tnienia. Studzimy, najlepiej odstawi na noc do wystygni璚ia.

      Mi瘯kie mas這 ucieramy, a zbieleje. Nast瘼nie dodajemy po 造盧e zimnego budyniu. Ka盥 kolejn 造磬 budyniu dodajemy a poprzednia dobrze po陰czy si z mas貫m.

      Je瞠li masa zwa篡 si, mo積a j jeszcze uratowa, stosuj帷 k徙iel wodn. Wstawi misk z mas budyniow do naczynia z gotuj帷 wod i miksowa, a do uzyskania g豉dkiej masy. Nast瘼nie mas wstawi do lod闚ki, by troch st篹a豉. 

      Uk豉damy ciasto: kruchy placek, krem budyniowy, kruchy placek, kajmak, kruchy placek z mas orzechow.

      Ciasto jest najlepsze na drugi dzie, jak kruche ciasto zmi瘯nie.

      毒鏚這: blog Kuchnia pachn帷a bzem

      Ciasto Snickers kajmak orzechy

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (3) Poka komentarze do wpisu „Snickers”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      wtorek, 04 lutego 2014 13:23

Wyszukiwarka

Kana informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdj璚ia na blogu s moj w豉sno軼i. Nie wyra瘸m zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa