Wpisy otagowane „mleko w proszku”

  • poniedzia貫k, 03 marca 2014
    • Tort

      Tort Dwa Micha造 z kremem micha趾owym

      Sk豉dniki na biszkopt (tortownica 24cm):

      • 6 jajek
      • szklanka m彗i
      • szklanka cukru
      • 0,3 szklanki m彗i ziemniaczanej

      Sk豉dniki na jasny krem:

      • 300 ml 鄉ietany krem闚ki 30%
      • 1/2 szklanki mleka w proszku
      • 250 g bia貫j czekolady
      • 125 g serka mascarpone
      • 2 造磬i rumu
      • 120 g podpieczonych i drobno posiekanych orzech闚 ziemnych (nie dawa豉m)

      Sk豉dniki na ciemny krem:

      • 300 ml 鄉ietany krem闚ki 30%
      • 1/2 szklanki mleka w proszku
      • 250 g mlecznej czekolady
      • 125 g serka mascarpone
      • 2 造磬i rumu
      • 120 g podpieczonych i drobno posiekanych orzech闚 ziemnych(nie dawa豉m)

      Sk豉dniki na poncz:

      • 1/3 szklanki przegotowanej wody
      • 1/3 szklanki rumu (da豉m mniej)

       Biszkopt

      M彗i przesiewamy. Bia趾a ubijamy na sztywn pian. Ci庵le ubijaj帷, dodajemy partiami cukier. Nast瘼nie dodajemy po kolei 鄴速ka. Dodajemy m彗i, delikatnie mieszamy.

      Od dna tortownicy (24 cm) odrysowujemy ko這 na papierze do pieczenia. (Je瞠li robisz tort w tortownicy o innym wymiarze polecam skorzystanie z Przelicznika foremek, by wyliczy ilo嗆 potrzebnych sk豉dnik闚). Wycinamy ko這. Papier uk豉damy na dnie tortownicy. Ciasto wyk豉damy do tortownicy. Pieczemy oko這 40 minut w temperaturze 160 - 170oC (do suchego patyczka). Gdy ciasto b璠zie upieczone, wyjmujemy gor帷 tortownic z piekarnika i opuszczamy j z wysoko軼i 50 cm na pod這g. Odstawiamy a ostygnie. Po ostudzeniu kroimy na 4 r闚ne blaty.

      Krem jasny

      W garnku podgrzewamy 鄉ietan do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika, dodajemy mleko w proszku, mieszamy na g豉dka mas. Mo積a u篡 blendera, by masa by豉 bez grudek. Dodajemy posiekana na ma貫 kawa趾i czekolad oraz rum. Mieszamy, by czekolada si rozpu軼i豉. Odk豉damy do wystudzenia. Najlepiej na ca陰 noc wstawi do lod闚ki.

      Tort Dwa Micha造 z kremem micha趾owym

      Nast瘼nego dnia sch這dzon mas ubijamy mikserem do zg瘰tnienia, a masa b璠zie sztywna. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy delikatnie krem. Krem odstawiamy do lod闚ki.

      Krem ciemny robimy dok豉dnie tak samo jak jasny.

      Przygotowujemy nas帷zenie: mieszamy wod z rumem.

      Pierwszy blat biszkoptowy k豉dziemy na paterze, nas帷zamy 1/4 ponczu, smarujemy 1/3 kremu jasnego. Uk豉damy nast瘼ny blat, nas帷zamy 1/3 pozosta貫go ponczu, wyk豉damy 3/4 kremu ciemnego, przykrywamy blatem biszkoptowym, nas帷zamy ponczem, smarujemy 1/3 kremu jasnego, przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym, nas帷zamy pozosta造m ponczem.

      Dekoracja Ombre

      Odk豉damy do miski 2 造磬i ciemnego kremu, dodajemy do niego 4 造磬i kremu jasnego, mieszamy. Pozosta造 ciemny krem wyk豉damy na 1/3 wysoko軼i boku (od do逝 tortu). Powsta造 zmiksowany krem wyk豉damy na nast瘼ne 1/3 wysoko軼i boku. Pozosta造 jasny krem wyk豉damy na wierzch tortu oraz na pozosta陰 wysoko嗆 boku. U篡waj帷 ko鎍闚ki 這patki, dekorujemy tort. Zaczynamy od do逝 boku (od ciemnego kremu), delikatnie dociskamy 這patk. Powoli obracamy tort, przesuwamy 這patk do g鏎y, tak by powsta豉 spirala wok馧 tortu. Gotowy tort odstawiamy do lod闚ki.

      Tort Dwa Micha造 z kremem micha趾owym

      Tort Dwa Micha造 z kremem micha趾owym

      Tort Dwa Micha造 z kremem micha趾owym

      毒鏚這: blog Moje Wypieki

      Spos鏏 dekoracji tortu podpatrzony tu: JavaCupcake

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (2) Poka komentarze do wpisu „Tort ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      poniedzia貫k, 03 marca 2014 09:49
  • wtorek, 29 stycznia 2013
  • czwartek, 05 kwietnia 2012
    • Mazurek czekoladowy

      Mazurek czekoladowy

      Sk豉dniki na ciasto:

      • 300 g m彗i
      • 200 g zimnego mas豉
      • 100 g cukru pudru (da豉m cukier kryszta)
      • 2 鄴速ka
      • 1 jajko
      • szczypta soli

      Wszystkie sk豉dniki posieka i szybko zagnie嗆. Wstawi ciasto do lod闚ki na oko這 2 godziny, by si sch這dzi這. Blach wy這篡 papierem do pieczenia. Rozwa趾owa ciasto i wy這篡 nim blach. Ponak逝wa widelcem. Piec w temperaturze 200oC przez oko這 20-30 minut, a si zarumieni. Odstawi do wystudzenia.

      Sk豉dniki na mas:

      • 1/2 szklanki wody
      • 200 g mas豉
      • 3/4 szklanki cukru
      • 2 造瞠czki cukru waniliowego
      • 2 造瞠czki kakao
      • oko這 300 g mleka w proszku

      Wod, mas這, cukier, cukier waniliowy oraz kakao zagotowa, nast瘼nie przestudzi. Do powsta貫j masy dodawa stopniowo mleko w proszku, wymiesza. By mo瞠 nie potrzebna b璠zie ca豉 ilo嗆 mleka w proszku, trzeba uwa瘸 aby masa nie by豉 zbyt zbita. Je瞠li b璠 grudki, mo積a u篡 blendera, by masa by豉 g豉dka.

      Gotow mas lekko przestudzi i rozsmarowa na cie軼ie. Dowolnie udekorowa.

      毒鏚這: blog Feeria Smak闚 na s這dko

      Mazurek czekoladowy

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (6) Poka komentarze do wpisu „Mazurek czekoladowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      czwartek, 05 kwietnia 2012 14:38
  • poniedzia貫k, 19 marca 2012
    • 奸iwki w czekoladzie

      奸iwki w czekoladzie

      Sk豉dniki:

      • oko這 30 sztuk suszonych 郵iwek
      • 1/2 szklanki w鏚ki
      • 1/4 szklanki wody
      • 1/4 szklanki cukru
      • 1/4 kostki mas豉
      • 1 造磬a kakao
      • oko這 1/4 paczki mleka w proszku
      • 200 g czekolady (da豉m tabliczk gorzkiej i tabliczk mlecznej)

      奸iwki prze這篡 do miseczki, zala w鏚k i odstawi na 3 godziny. Po tym czasie ods帷zy 郵iwki.

      Wod, cukier, mas這, kakao zagotowa, nast瘼nie przestudzi. Do powsta貫j masy doda mleko w proszku, wymiesza. Je瞠li b璠 grudki, mo積a u篡 blendera, by masa by豉 g豉dka.

      奸iwki nadziewa na patyczki od szasz造k闚, zanurza w masie z mleka w proszku. Odk豉da na papier do pieczenia, by masa zastyg豉. Jak masa zastygnie, mo積a poprawi kszta速 郵iwek.

      Czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej. U篡waj帷 widelca, zanurza je kolejno w rozpuszczonej czekoladzie, potrz御n望 widelcem, by spad nadmiar czekolady. Odk豉da na papier do pieczenia, zostawi do zastygni璚ia.

      Przepis na mas z mleka w proszku jest od BeatySz z CINCIN.

      奸iwki w czekoladzie

      奸iwki w czekoladzie

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (1) Poka komentarze do wpisu „奸iwki w czekoladzie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      poniedzia貫k, 19 marca 2012 20:51
  • wtorek, 06 marca 2012

Wyszukiwarka

Kana informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdj璚ia na blogu s moj w豉sno軼i. Nie wyra瘸m zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa