Wpisy otagowane „d瞠m/konfitury”

  • pi徠ek, 13 grudnia 2013
    • Usta Adama

      ciasto przek豉dane usta Adama

      Sk豉dniki na ciasto:

      • 1 kostka mas豉
      • 0,5 szklanki cukru
      • 1,5 szklanki m彗i
      • 6 jajek
      • 5 造瞠k wody
      • 3 造磬i kakao
      • 2 造瞠czki proszku do pieczenia

      Sk豉dniki na mas budyniow:

      • 2 budynie 鄉ietankowe (bez cukru)
      • 750ml mleka
      • 1 kostka mas豉
      • 2 造磬i cukru

      Dodatkowo:

      • 300 g okr庵造ch biszkopt闚
      • s這ik d瞠mu z owoc闚 le郾ych

      Wierzch ciasta mo積a pola polew kakaow z 瞠latyn z tego przepisu.

      Ciasto

      Blach (40cm x 25cm) wyk豉damy papierem do pieczenia. Biszkopty smarujemy d瞠mem. ㄠczymy je ze sob, nast瘼nie uk豉damy na blaszce. Mas這, cukier, kakao, wod gotujemy. Studzimy, dodajemy jajko i 5 鄴速ek, m彗 i proszek do pieczenia. Mieszamy. Bia趾a ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na biszkopty.Pieczemy przez oko這 40 minut w temperaturze 180oC. Upieczone ciasto studzimy.

      Krem

      Budynie gotujemy na mleku wraz z cukrem. Studzimy, najlepiej odstawi na noc do wystygni璚ia. Mi瘯kie mas這 ucieramy, a zbieleje. Nast瘼nie dodajemy po 造盧e zimnego budyniu. Ka盥 kolejn 造磬 budyniu dodajemy a poprzednia dobrze po陰czy si z mas貫m.

      Je瞠li masa zwa篡 si, mo積a j jeszcze uratowa, stosuj帷 k徙iel wodn. Wstawi misk z mas budyniow do naczynia z gotuj帷 wod i miksowa, a do uzyskania g豉dkiej masy. Nast瘼nie mas wstawi do lod闚ki, by troch st篹a豉. 

      Mas budyniow wyk豉damy na ciasto, wierzch mo積a pola polew kakaow.

      毒鏚這: Przy郵ij przepis

      ciasto przek豉dane usta Adama

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (7) Poka komentarze do wpisu „Usta Adama”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      pi徠ek, 13 grudnia 2013 10:03
  • poniedzia貫k, 24 wrze郾ia 2012
    • Cupcakes z marmolad i kremow r騜

      Cupcakes z marmolad i r騜 z kremu

      Sk豉dniki na ciasto:

      • 200 g mas豉
      • 200 g cukru (niepe軟a szklanka)
      • 200 g m彗i (szklanka i 造磬a)
      • 2 jajka
      • 1/2 造瞠czki sody
      • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
      • 3 造瞠czki ekstraktu z wanilii
      • 3 造磬i mleka
      • 3 造磬i oleju
      • marmolada

      Wszystkie sk豉dniki (opr鏂z mleka) wk豉damy do miski i mieszamy mikserem (mas這 powinno mie temperatur pokojow). Nast瘼nie dolewamy mleko. Do formy wy這穎nej papilotkami, wyk豉damy ciasto na wysoko嗆 oko這 1 cm. Nast瘼nie 造瞠czk nak豉damy marmolad i zakrywamy ciastem. Pieczemy oko這 20 minut w temperaturze 190oC. Wystudzi. Z przepisu wychodzi 18 cupcakes'闚.

      Sk豉dniki na krem:

      • 100 ml 鄉ietany krem闚ki 30%
      • 250 g serka mascarpone
      • 2 造磬i cukru pudru
      • barwnik

      Dobrze sch這dzon 鄉ietan, chwil ubijamy, nast瘼nie dodajemy cukier puder, ubijamy na sztywno. Na koniec delikatnie mieszamy  z serkiem mascarpone. Dodajemy barwniki, ja u篡wam tych w proszku. Wylewam dwie krople wody na talerzyk, nast瘼nie wyka豉czk dodaje potrzebn ilo嗆 barwnika. Rozrobiony z wod barwnik dodaj wyka豉czk do masy, stopniowo, a do uzyskania porz康anego koloru masy. Wstawiamy mas do lod闚ki na 20 minut. Po tym czasie ozdabiamy cupcakes'y za pomoc r瘯awa cukierniczego z tylk ze wzorem gwiazdki. Przepis wystarczy na pokrycie 18 cupcakes'闚.

      Zapraszam do obejrzenia filmiku, pokazuj帷ego w jaki spos鏏 zrobi dwukolorow r騜 z masy.

      毒鏚這 przepisu na cupcakes: Romantyczne cupcakes

      Cupcakes z marmolad i kremow r騜

      Cupcakes z marmolad i kremow r騜

      Cupcakes z marmolad i r騜 z kremu

      Dodano: 18.01.2013 (tylka Wilton 2D)

      Cupcakes z kremow r騜

      Cupcakes z marmolad i kremow r騜

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (1) Poka komentarze do wpisu „Cupcakes z marmolad i kremow r騜”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      poniedzia貫k, 24 wrze郾ia 2012 08:20
  • wtorek, 17 kwietnia 2012
  • poniedzia貫k, 19 marca 2012
    • Katarzynka

      katarzynka

      Sk豉dniki:

      • biszkopt (zrobiony z 1,5 porcji z tego przepisu)
      • 2 d瞠my z owoc闚 le郾ych (陰cznie oko這 650g)
      • 2 galaretki o smaku owoc闚 le郾ych
      • 3 paczki ciastek "Katarzynek" bez polewy
      • 400 ml 鄉ietany 30%
      • 1,5 造瞠czki 瞠latyny
      • 3 造磬i cukru pudru

      D瞠my podgrza, doda do nich 1/2 szklanki wody, wymiesza, zdj望 z kuchenki. Rozpu軼i w nich galaretki, odstawi do ostygni璚ia. Biszkopt przekroi na dwie cz窷ci. Na jedn po這w, wyla t篹ej帷 galaretk, nast瘼nie u這篡 ciastka (lekko docisn望). Odstawi do lod闚ki, a galaretka ca趾owicie st篹eje.

      疾latyn rozpu軼i w gor帷ej wodzie (1/4 szklanki). Dobrze sch這dzon 鄉ietan ubi z cukrem pudrem. Doda ostudzon 瞠latyn, wymiesza. Ubit 鄉ietan, wy這篡 na ciastka (zostawi troch 鄉ietany do posmarowania wierzchu ciasta). Przykry druga po這w biszkoptu. Wierzch posmarowa pozosta陰 鄉ietan, posypa start czekolad lub wi鏎kami kokosowymi.

      Ciasto odstawi do lod闚ki na minimum 5 godzin, tak by ciastka zmi瘯造.

      毒鏚這: blog Przepisy Magdy

      katarzynka

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (5) Poka komentarze do wpisu „Katarzynka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      poniedzia貫k, 19 marca 2012 19:58
  • wtorek, 28 lutego 2012

Wyszukiwarka

Kana informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdj璚ia na blogu s moj w豉sno軼i. Nie wyra瘸m zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa