Wpisy otagowane „masa cukrowa”

  • pi徠ek, 12 grudnia 2014
    • Muffinki mrchewkowe z 簑rawin

      Muffinki marchewkowe z 簑rawin

      Sk豉dniki na muffinki:

      • 2 szklanki m彗i
      • 4 jajka
      • 1,5 szklanki cukru (da豉m mniej)
      • 2 ubite szklanki startej na drobnych oczkach marchwi
      • 175 g mas豉
      • 2 p豉skie 造瞠czki sody oczyszczonej
      • 2 p豉skie 造瞠czki proszku do pieczenia
      • 2 造瞠czki cukru waniliowego
      • 4 造瞠czki cynamonu
      • p鏊 szklanki 簑rawiny suszonej w p豉tkach

      Ca貫 jajka ubijamy z cukrem na puszyst mas. Mas這 rozpuszczamy, studzimy. Do ubitych jajek dodajemy marchewk, delikatnie mieszamy. Nast瘼nie dodajemy m彗 i pozosta貫 sypkie sk豉dniki. Dodajemy przestudzone mas這 oraz 簑rawin. Mieszamy. Form na muffinki wyk豉damy papilotkami. Wype軟iamy papilotki ciastem. Pieczemy w temperaturze 190oC przez oko這 25 minut (do suchego patyczka). Studzimy.

      Polewa

      • 200 g cukru pudru
      • 4 造磬i wody

      Cukier puder mieszamy z wod by uzyska konsystencje g瘰tej 鄉ietany. Muffinki po ostudzeniu polewamy lukrem.

      Ostrokrzew (najlepiej wykona dzie wcze郾iej)

      • barwniki w proszku (zielony, czerwony, srebrny)

      50 g masy cukrowej barwimy kolorem czerwonym, pozosta陰 cz窷 na kolor zielony. Z czerwonej masy odrywamy ma貫 kawa趾i i formujemy kulki. Zielon mas wa趾ujemy, wykrawamy listki ostrokrzewu foremk. Kulki oraz listki odstawiamy do wyschni璚ia. Po wyschni璚iu listki opr鏀zamy srebrnym barwnikiem.

      Listki oraz owoce uk豉damy na lekko zastygni皻ym lukrze.

      Muffinki 鈍iateczne marchewkowe z 簑rawin

      Muffinki 鈍iateczne marchewkowe z 簑rawin

      Muffinki 鈍iateczne marchewkowe z 簑rawin

      毒鏚豉: przepis na ciasto marchewkowe + moje modyfikacje - blog 奸adami s這dkiej babeczki,

      dekoracja - Google

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (2) Poka komentarze do wpisu „Muffinki mrchewkowe z 簑rawin”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      pi徠ek, 12 grudnia 2014 13:29
  • poniedzia貫k, 09 lipca 2012
    • Masa cukrowa/ lukier plastyczny

      Masa cukrowa

       

      Sk豉dniki:

      • 100 g glukozy
      • 4 造瞠czki 瞠latyny
      • 70 ml zimnej wody
      • 3 造瞠czki Planty (mo積a zast徙i olejem kokosowym)
      • ok. 800 g cukru pudru
      • olejek migda這wy

      疾latyn zala wod i odstawi na oko這 10 minut, a nap璚znieje. Nast瘼nie podgrzewa w k徙ieli wodnej, a si rozpu軼i. Nale篡 uwa瘸 by si nie zagotowa豉.

      Masa cukrowa

      Gdy si rozpu軼i doda glukoz i dok豉dnie wymiesza. Doda Plant i wymiesza.

      Masa cukrowa

      Doda olejek i wymiesza, by nie by這 grudek. 

      Masa cukrowa

      Cukier puder przesia przez sitko. Najpierw przesiewam tylko 400 g cukru pudru, reszt dodaj stopniowo i zazwyczaj zostaje mi 250 g - 200 g. Do cukru pudru doda przestudzon mas i zagniata.

      Masa cukrowa

      Cukier dodawa stopniowo, a masa b璠zie elastyczna, ale nie b璠zie si klei豉 do r彗. Jak dodamy za du穎 cukru pudru, masa b璠zie si kruszy豉, nie b璠zie mo積a jej cienko rozwa趾owa.

      Doda barwniki, ja u篡wam tych w proszku. Wylewam dwie krople wody do wg喚bienia w masie, nast瘼nie wyka豉czk dodaje potrzebna ilo嗆 barwnika.

      Masa cukrowa

      Mas wa趾ujmy podsypuj m彗 ziemniaczan lub cukrem pudrem.

      Masa cukrowa

      Tort, kt鏎y pokrywamy mas cukrowa powinien by posmarowany mas ma郵an tzw. tynkiem. Masa cukrowa nie mo瞠 mie kontaktu z bit 鄉ietan, gdy 鄉ietana rozpuszcza mas cukrow. Ja mas ma郵an robi z kostki mas豉, zmiksowanej ze szklank cukru pudru. Gdy nie wykorzystamy ca貫j masy ma郵anej, reszt mo積a zamrozi.

      Masa cukrowa

      Tort ostro積ie pokry rozwa趾owan mas cukrow. Podczas przenoszenia masy najlepiej wsun望 delikatnie r璚e pod p豉t masy i na nich go przenie嗆. Mas docisn望 do brzeg闚 tortu, wyg豉dzi, nast瘼ne odci望 niepotrzebne brzegi masy.

       Tort urodzinowy

      Masa bardzo szybko wysycha. Podczas dekorowania tortu, pozosta貫 kawa趾i nale篡 przechowywa zawini皻e szczelnie foli.

      Masa cukrowa

      Mas robi tydzie wcze郾iej ni dekoracja tortu i przechowuj j w lod闚ce. Po wyj璚iu z lod闚ki, aby masa sta豉 si elastyczna, nale篡 j ogrza kilka sekund w mikrofal闚ce. 

      毒鏚這: blog Serce z czekolady

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (12) Poka komentarze do wpisu „Masa cukrowa/ lukier plastyczny”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      poniedzia貫k, 09 lipca 2012 20:18
  • 鈔oda, 23 maja 2012
    • Tort urodzinowy na roczek

      Pi皻rowy tort zrobiony na pierwsze urodziny mojego Synka.

      Tort urodzinowy

      字odek to biszkopt z tego przepisu. Dolne pi皻ro zrobione z biszkoptu o 鈔ednicy 27cm , g鏎ne z tortownicy 18cm. Polecam skorzysta z Przelicznika foremek, by wyliczy potrzebn ilo嗆  sk豉dnik闚.

      Tort urodzinowy

      Sk豉dniki na mas:

      • 500 g serka mascarpone
      • 500 ml 鄉ietany krem闚ki 30%
      • 2 妃ietan-fixy
      • 1 szklanka cukru pudru

      Sk豉dniki na prze這瞠nie:

      • 1 puszka brzoskwi w zalewie
      • 1/2 szklanki zmiksowanego d瞠mu brzoskwiniowego

      Sk豉dniki na nas帷zenie:

      • 7 造磬i syropu brzoskwiniowego z puszki
      • 4 造磬i w鏚ki
      • 5 造瞠k zaparzonej i ostudzonej zielonej herbaty
      • 2 造磬i soku z cytryny

      Jest to ilo嗆 potrzebna do prze這瞠nia dolnego biszkoptu, na g鏎ne pi皻ro potrzebne b璠zie dodatkowo po這wa tych sk豉dnik闚.

      Wystudzony biszkopt przekroi na trzy blaty. Dobrze sch這dzona 鄉ietan, chwil ubija, doda cukier puder i 妃ietan-fixy, ubi na sztywno. Na koniec delikatnie wymiesza  z serkiem mascarpone. Wstawi do lod闚ki.

      Brzoskwinie pokroi w kostk, wymiesza z d瞠mem. Przygotowa nas帷zenie: wymiesza syrop, w鏚k, herbat i sok z cytryny.

      Pierwszy blat biszkoptu po這篡 na podk豉dk, nas帷zy (1/3 porcji nas帷zenia) i posmarowa prze這瞠niem (1/2 porcji). Na to wy這篡 1/2 porcji masy mascarpone. Przykry drugim blatem biszkoptu, ponownie nas帷zy  (1/3 porcji nas帷zenia), wy這篡 reszt prze這瞠nia oraz reszt masy mascarpone. Przykry ostatnim blatem biszkoptu, pola pozosta造m nas帷zeniem.

      Przepis na prze這瞠nie tortu pochodzi z bloga Dzikowiec od kuchni

      Tort urodzinowy

      Tort urodzinowy

      Wkr鏒ce b璠zie wpis z przepisem na mas cukrow, z kt鏎ej korzystam przy dekoracji tort闚.

      Przepis na mas cukrow jest ju dost瘼ny tu

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (5) Poka komentarze do wpisu „Tort urodzinowy na roczek”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      鈔oda, 23 maja 2012 10:04
  • wtorek, 21 lutego 2012

Wyszukiwarka

Kana informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdj璚ia na blogu s moj w豉sno軼i. Nie wyra瘸m zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa