Wpisy otagowane „dro盥瞠”

  • pi徠ek, 22 maja 2015
    • ζpki tygryska

      Bu貫czki dro盥穎we 豉pki tygryska nadziewane

      Sk豉dniki:

      • 300 ml mleka
      • 60 g mas豉
      • 100 g cukry (da豉m mniej)
      • p馧 造瞠czki soli
      • 2 jajka
      • 560 g m彗i pszennej
      • 20 g dro盥篡

      Dodatkowo:

      • 1 roztrzepane jajko
      • Nutella

      Robimy rozczyn. W misce rozkruszamy dro盥瞠, zasypujemy je 造磬 cukru. Zalewamy 1/4 szklanki letniego mleka. Mieszamy, by dro盥瞠 si rozpu軼i造. Dodajemy 2 造磬i m彗i, mieszamy by nie by這 grudek. Przykrywamy 軼iereczk i odstawiamy w ciep貫 miejsce na oko這 20 minut.

      M彗 przesiewamy, dodajemy gotowy rozczyn, nast瘼nie s鏊. Wlewamy mleko, dodajemy jajko, mieszamy. Dodajemy reszt sk豉dnik闚. Zagniatamy plastyczne ciasto. Odstawiamy na godzin lub d逝瞠j w ciep貫 miejsce, a do podwojenia swojej obj皻o軼i.

      Blach wyk豉damy papierem do pieczenia.

      Wyro郾i皻e ciasto, kr鏒ko wyrabiamy. Dzielimy na 13 cz窷ci. Ka盥y kawa貫k dzielimy na 3 cz窷ci. Dwie cz窷ci dzielimy na p馧. Pozosta陰 cz窷 lekko wa趾ujemy, na 鈔odek nak豉damy 造瞠czk Nutelli, zlepiamy i formujemy bu趾. Uk豉damy j na blaszce. Z pozosta造ch kawa趾闚 (4 cz窷ci) formujemy bu貫czki i uk豉damy wok馧 du瞠j bu貫czki na blaszce (musz si styka).

      Gotowe bu趾i odstawiamy w cieple miejsce na oko這 20 minut. Przed pieczeniem wierzch bu貫k smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wyro郾i皻e bu趾i pieczemy w temperaturze 190oC przez oko這 17 minut. Studzimy.

      Bu貫czki dro盥穎we 豉pki tygryska nadziewane

      毒鏚這: Moje Wypieki + moje modyfikacje

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      pi徠ek, 22 maja 2015 11:13
  • poniedzia貫k, 10 lutego 2014
    • Jagodzianki

      Bu趾i jagodzianki

      Sk豉dniki:

      • 500 g m彗i
      • 14 g dro盥篡
      • szczypta soli
      • 1 szklanka mleka
      • 1 jajko
      • 1/4 szklanki oleju s這necznikowego
      • 1/2 szklanki cukru
      • 8 g cukru waniliowego

      Sk豉dniki na nadzienie:

      • 300 g jag鏚 (da豉m mro穎ne)
      • 3 造磬i cukru (lub wi璚ej, jak kto lubi)
      • 1 造磬a m彗i ziemniaczanej

      Sk豉dniki na nadzienie mieszamy.

      Robimy rozczyn. W misce rozkruszamy dro盥瞠, zasypujemy je 造磬 cukru. Zalewamy 1/4 szklanki letniego mleka. Mieszamy, by dro盥瞠 si rozpu軼i造. Dodajemy 2 造磬i m彗i, mieszamy by nie by這 grudek. Przykrywamy 軼iereczk i odstawiamy w ciep貫 miejsce na oko這 20 minut.

      M彗 przesiewamy, dodajemy gotowy rozczyn, nast瘼nie s鏊. Wlewamy mleko, dodajemy jajko, mieszamy. Dodajemy reszt sk豉dnik闚. Zagniatamy plastyczne ciasto. Odstawiamy na godzin lub d逝瞠j w ciep貫 miejsce, a do podwojenia swojej obj皻o軼i.

      Po tym czasie ciasto kr鏒ko wyrabiamy, dzielimy na 16-18 cz窷ci. Ka盥 cz窷 nadziewamy nadzieniem, formujemy bu貫czki. Gotowe odstawiamy w cieple miejsce na oko這 20 minut. Przed pieczeniem wierzch bu貫k smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy br您owym cukrem. Wyro郾i皻e bu趾i pieczemy w temperaturze 220oC przez oko這 15 minut. Studzimy.

      毒鏚這: Moje Wypieki

      Bu趾i z jagodami

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      poniedzia貫k, 10 lutego 2014 13:45
  • poniedzia貫k, 29 pa寮ziernika 2012
    • Rogaliki krucho-dro盥穎we

      Rogaliki krucho-dro盥穎we z budyniem

      Sk豉dniki:

      • 250 ml (1 szklanka) 鄉ietany 18%
      • 60 g 鈍ie篡ch dro盥篡
      • 1 造磬a cukru pudru
      • 250 g zimnego mas豉
      • 3 szklanki m彗i
      • 8 g (czubata 造瞠czka) cukru waniliowego
      • nadzienie (marmolada, u mnie budy)

      Zrobi rozczyn: 1/3 szklanki 鄉ietany podgrzewamy delikatnie w rondelku, mieszamy z pokruszonymi dro盥瘸mi i cukrem pudrem, odstawiamy do wyro郾i璚ia.

      Mas這 rozcieramy ko鎍ami palc闚 z m彗a i cukrem waniliowym, Dodajemy wyro郾i皻y rozczyn i pozosta陰 鄉ietan, zagniatamy jednolite ciasto. Uk豉damy je w misie, przykrywamy i odstawiamy na noc do lod闚ki.

      Blach wyk豉damy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 190oC.

      Wyjmujemy ciasto z lod闚ki i ponownie wyrabiamy (delikatnie podsypujemy m彗). Ciasto rozwa趾owujemy na grubo嗆 3-4mm, wycinamy tr鎩k徠y na rogale. Mo積a sobie pom鏂, wycinaj帷 ko這 np. od du瞠go talerza, a potem poci望 je na 8 r闚nych cz窷ci, jak pizz. Na ka盥ym tr鎩k帷ie uk豉damy oko這 1 造瞠czki nadzienia, zwijamy w rogalik w kierunku wierzcho趾a i uk豉damy na blasze zawijaj帷 ko鎍e do 鈔odka, aby uformowa p馧ksi篹yce. Przed pieczenie mo積a rogaliki posmarowa 鄴速kiem roztrzepanym z odrobin mleka.

      Rogaliki wstawiamy do piekarnika, pieczemy 15-20 minut, a si zarumieni.

      毒鏚這: Piekarnik - sprawdzone przepisy

      Rogaliki krucho-dro盥穎we z budyniem

      Rogaliki krucho-dro盥穎we z budyniem

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (4) Poka komentarze do wpisu „Rogaliki krucho-dro盥穎we”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      poniedzia貫k, 29 pa寮ziernika 2012 08:54
  • 鈔oda, 05 wrze郾ia 2012
    • Bu貫czki ma郵ane

      Bu貫czki ma郵ane

      Sk豉dniki:

      • 4,5 szklanki m彗i
      • 1 szklanka mleka
      • 1/3 szklanki cukru
      • 80 g mas豉
      • 1 造瞠czka soli
      • 2 jajka
      • 30 g 鈍ie篡ch dro盥篡

      Przygotowanie rozczynu: rozkruszy dro盥瞠, wymiesza je z 1 造瞠czk cukru, nast瘼nie doda ciep貫 mleko. Dok豉dnie wymiesza, odstawi przykryte 軼iereczk, w ciep貫 miejsce na 10 minut.

      Do miski przesia m彗, doda pozosta造 cukier i s鏊. Wymiesza. Zrobi wg喚bienie, do kt鏎ego wbi jajka oraz wla gotowy rozczyn. Wymiesza 造磬, zagarniaj帷 m彗 do 鈔odka. Kiedy coraz trudniej si miesza - dodawa po kawa趾u mas這. Wyrabia ciasto przez oko這 10 minut, a nie b璠zie si klei這 do r彗.

      Wyrobione ciasto przykry 軼iereczk i odstawi w ciep貫 miejsce na oko這 1,5 godziny, a podwoi swoj obj皻o嗆.

      Gdy ciasto wyro郾ie prze這篡 je na stolnic, posypan m彗. Ciasto rozwa趾owa na kwadrat.

      Ciasto posmarowa roztopionym mas貫m. Wykrawa kwadraty o boku oko這 7 cm, ka盥y kwadrat zwin望 w rulon, uk豉da na blasze, pozostawiaj帷 po 2 cm odst瘼u pomi璠zy bu趾ami.

      Blach przykry 軼iereczk i odstawi w ciep貫 miejsce na 30 minut.

      Nagrza piekarnik do temperatury 180oC, przed wstawieniem do piekarnika ciasto posmarowa pos這dzonym mlekiem. Dodatkowo mo積a posypa delikatnie cukrem br您owy.

      Piec oko這 20-30 minut.

      盍鏚這: blog Na Miotle

      Bu貫czki ma郵ane

      Bu貫czki ma郵ane

      

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      鈔oda, 05 wrze郾ia 2012 12:33
  • poniedzia貫k, 02 lipca 2012

Wyszukiwarka

Kana informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdj璚ia na blogu s moj w豉sno軼i. Nie wyra瘸m zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa