Wpisy otagowane „bakalie”

  • czwartek, 16 lipca 2015
    • Tort czekoladowy z chrupi帷 pralin

      tort czekoladowy z chrupi帷 pralin

       

      Sk豉dniki na biszkopt (tortownica 28cm):

      • 0,5 szklanki oleju
      • 0,35 szklanki wody
      • 0,7 szklanki cukru
      • 2 造磬i kakao

      Powy窺ze sk豉dniki umieszczamy w garnku. Gotujemy, podgrzewamy a do rozpuszczenia si cukru. Studzimy.

      • 4 jajka
      • 0,35 szklanki cukru
      • 1 szklanka m彗i pszennej
      • 0,7 造瞠czki proszku do pieczenia
      • 0,7 造瞠czki sody oczyszczonej

      M彗, proszek oraz sod przesiewamy i odstawiamy. Bia趾a oddzielamy od 鄴速ek, ubijamy na sztywn pian. Stopniowo dodajemy cukier. Dalej ubijaj帷, dodajemy po jednym 鄴速ku. Po uzyskaniu kremowej pianki, wlewamy wystudzon kakaow mieszank i delikatnie mieszamy. Dodajemy przesiane suche sk豉dniki i delikatnie mieszamy. 

      Wyk豉damy ciasto do tortownicy (28 cm), kt鏎ej dno wyk豉damy papierem do pieczenia. Pieczemy oko這 40-45 minut w temperaturze 180oC (do suchego patyczka). Studzimy. Po przestudzeniu przekrawamy na trzy cz窷ci.

      Je瞠li potrzebujesz tort na inn form, skorzystaj z Przelicznika foremek.

      Sk豉dniki na chrupi帷 pralin:

      • 75 g cukru
      • 75 g migda堯w (da豉m migda造 w p豉tkach)
      • 20 ml wody
      • 230 g Nutelli
      • 50 g p豉tk闚 kukurydzianych Corn Flakes

      Cukier i wod umieszczamy w garnku z grubym dnem. Gotujemy bez mieszania do momentu, a otrzymamy karmel koloru jasnoz這tego. Dodajemy migda造 i mieszamy ruszaj帷 garnkiem (nie u篡wamy 造磬i). Przez chwil gotujemy do otrzymania karmelu o kolorze bursztynowym. Ca這嗆 przelewamy na blach wy這穎n papierem do pieczenia, wyr闚nujemy, czekamy a zastygnie. Nast瘼nie kruszymy do miski i miksujemy blenderem na drobne kawa趾i.

      P豉tki kukurydziane drobno kruszymy, dodajemy Nutell i 100 g powy窺zych zblendowanych migda堯w, mieszamy. Na papierze do pieczenia odrysowujemy dno tortownicy.Pralin wyk豉damy na papier na kszta速 ko豉, wyr闚nujemy, mocno dociskamy. Odstawiamy do lod闚ki na 1 godzin.

      Sk豉dniki na krem 鄉ietankowy-karmelowy (do prze這瞠nia tortu):

      • 250 g serka mascarpone
      • 300 ml 鄉ietany 30%
      • 150 g masy karmelowej z puszki (masa kr闚kowa)
      • 1 造磬a cukru pudru

      Dodatkowo:

      • 5 造瞠k Nutelli (w temperaturze pokojowej)

      Do jednej miski wk豉damy mascarpone i mas karmelow, mieszamy 造磬 na g豉dk mas. W drugiej misce ubijamy 鄉ietan, pod koniec ubijania dodajemy 1 造磬 cukru pudru. ㄠczymy obie masy, dodajemy 鄉ietan do masy mascarpone, nie odwrotnie.

      Pierwszy blat biszkoptowy k豉dziemy na paterze, smarujemy go Nutell. Pralin wyjmujemy z lod闚ki, odklejamy papier i uk豉damy na biszkopcie, dociskamy. Nast瘼nie wyk豉damy 1/3 kremu, przykrywamy blatem biszkoptowym, smarujemy 1/3 kremu, przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym. Pozosta造m kremem smarujemy wierzch i boki tortu. Tort ch這dzimy w lod闚ce.

      Sk豉dniki na krem 鄉ietankowy (do dekoracji tortu):

      • 500 ml 鄉ietany 36%
      • 125 g serka mascarpone
      • 4 造瞠czki cukru pudru

      Wszystkie sk豉dniki powinny by sch這dzone.

      Dobrze sch這dzon 鄉ietan, chwil ubijamy, dodajemy cukier puder, ubijamy na sztywno. Na koniec delikatnie mieszamy z serkiem mascarpone.

      Na tort wyk豉damy op豉tek, lekko dociskamy. Krem 鄉ietankowy przek豉damy do r瘯awa cukierniczego z tylk ze wzorem p豉tka i dekorujemy tort.

      Zapraszam do obejrzenia filmiku, pokazuj帷ego jak ozdobi tort w spos鏏 widoczny na zdj璚iach. Tort ch這dzimy w lod闚ce.

      毒鏚豉: Moje Wypieki, Moje Wypieki , Smaker, polecam op豉tki na tort od IwonkaC1

      tort czekoladowy z chrupi帷 pralin

      tort czekoladowy z chrupi帷 pralin

      tort czekoladowy z chrupi帷 pralin

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 lipca 2015 11:01
  • poniedzia貫k, 22 czerwca 2015
    • S這necznikowiec

      S這necznikowiec ciasto ze s這necznkiem

      Sk豉dniki na ciasto:

      • 3/4 szklanki oleju
      • 1/2 szklanki wody
      • 1 szklanka cukru
      • 3 造磬i kakao

      Powy窺ze sk豉dniki umieszczamy w garnku. Zagotowa, podgrzewamy a do rozpuszczenia si cukru. Studzimy.

      • 5 jajek
      • 1/2 szklanki cukru
      • 1,5 szklanki m彗i pszennej
      • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
      • 1 造瞠czka sody oczyszczonej

      M彗, proszek oraz sod przesiewamy i odstawiamy. Bia趾a oddzielamy od 鄴速ek, ubijamy na sztywn pian. Stopniowo dodajemy cukier. Dalej ubijaj帷, dodajemy po jednym 鄴速ku. Po uzyskaniu kremowej pianki, wlewamy wystudzon kakaow mieszank i delikatnie mieszamy. Dodajemy przesiane suche sk豉dniki i delikatnie mieszamy.

      Form (40 cm x 25 cm) wyk豉damy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blach. Pieczemy oko這 40-45 minut w temperaturze 180oC (do suchego patyczka). Studzimy. Po przestudzeniuprzekrawamy na p馧.

      Sk豉dniki na chrupi帷y s這necznik:

      • 250 g 逝skanego s這necznika
      • 70 g mas豉
      • 8 造瞠k cukru
      • 4 造磬i mleka

      Wszystkie sk豉dniki umieszczamy w garnuszku, mieszamy, gotujemy. Blach wyk豉damy papierem do pieczenia, wylewamy zagotowana mieszank. Pieczemy w temperaturze 180oC przez oko這 20 minut (a s這necznik b璠zie mia z這ty kolor). Po upieczeniu studzimy i kruszymy na ma貫 kawa趾i. Mo積a to zrobi blenderem.

      Sk豉dniki na mas:

      • 200 g mas豉
      • puszka masy kajmakowej
      • pokruszony chrupi帷y s這necznik

      Mi瘯kie mas這 ucieramy, a zbieleje. Nast瘼nie dodajemy po 造盧e masy kajmakowej. Dodajemy pokruszony s這necznik, mieszamy.

      Sk豉dniki na nas帷zenie:

      • szklanka zaparzonej i ostudzonej czarnej herbaty

      Sk豉dniki na polew czekoladow:

      • 100 g gorzkiej czekolady
      • 100 g czekolady mlecznej
      • 150 ml 鄉ietany krem闚ki 30%

      W garnku podgrzewamy 鄉ietan do momentu wrzenia. Zdejmujemy z kuchenki i dodajemy posiekan na ma貫 kawa趾i czekolad.Odstawiamy do rozpuszczenia (oko這 5 minut). Mieszamy i odstawiamy do lekkiego zastygni璚ia.

      Pierwszy blat kakaowy nas帷zamy herbat, wyk豉damy mas kajmakow. Uk豉damy nast瘼ny blat, nas帷zamy herbat. Ca這嗆 polewamy polew czekoladow.

      Sk豉dniki na krem 鄉ietankowy:

      • 150 ml 鄉ietany krem闚ki 30%
      • 100 g masy kajmakowej

      Dobrze sch這dzon 鄉ietan, chwil ubijamy, nast瘼nie dodajemy mas kajmakow, ubijamy do po陰czenia. Ciasto dekorujemy kremem 鄉ietankowym za pomoc r瘯awa cukierniczego z tylk ze wzorem kwiatka (Wilton 1b).

      毒鏚這: Moje Wypieki

      S這necznikowiec ciasto ze s這necznkiem

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (2) Poka komentarze do wpisu „S這necznikowiec”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      poniedzia貫k, 22 czerwca 2015 12:01
  • 鈔oda, 10 czerwca 2015
    • Kaiserschmarrn, cesarski omlet

      kaiserschmarrn, cesarski omlet

      Sk豉dniki:

      • 3 jajka
      • 120 g m彗i pszennej
      • szklanka mleka
      • 2 造磬i cukru
      • szczypta soli
      • 2 造磬i mas豉
      • gar嗆 rodzynek (dodaj r闚nie 簑rawin, suszone 郵iwki)

      草速ka oddzielamy od bia貫k, mieszamy z m彗, mlekiem, cukrem i rodzynkami. Ciasto odstawiamy na 20 minut.

      Bia趾a ubijamy na sztywna pian ze szczypta soli. Ubite bia趾a dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy mas這, wylewamy ciasto. Sma篡my na 鈔ednim ogniu. Przek豉damy na drug stron, czekamy ok. 1 minut, nast瘼nie 這patk dzielimy omlet na ma貫 kawa趾i. Sma篡my jeszcze oko這 2 minut.

      Przek豉damy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.

      毒鏚這: blog Wyzwania Kuchenne

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      鈔oda, 10 czerwca 2015 11:57
  • pi徠ek, 15 maja 2015
  • pi徠ek, 03 kwietnia 2015
    • Babka z bakaliami

      Babka wielkanocna z bakaliami

      Sk豉dniki:

      • 1 kostka mas豉
      • 1 szklanka cukru
      • 5 jajek
      • 225 g m彗i
      • 1 造磬a proszku do pieczenia
      • 2 造磬i w鏚ki
      • 2 造磬i cukru wanilinowego
      • p馧 kg bakalii (rodzynki, orzechy, 郵iwki, sk鏎ka pomara鎍zy, 簑rawina, owoce kandyzowane, itp.

      Mas這 utrze z cukrem. Ci庵le ubijaj帷 dodawa stopniowo po 1 鄴速ku. Nast瘼nie doda proszek do pieczenia, m彗, cukier wanilinowy i w鏚k. Z bia貫k ubi sztywn pian, 1/3 doda do masy, rozmiesza, by rozlu幡i ciasto, potem delikatnie po陰czy z pozosta陰 pian i rozdrobnionymi bakaliami.

      Mas wy這篡 do formy na babk. Piec w temperaturze 180ºC przez oko這 45 minut, do suchego patyczka.

      毒鏚這: przepis na ciasto - Moje Wypieki

      Babka wielkanocna z bakaliami

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      pi徠ek, 03 kwietnia 2015 20:35

Wyszukiwarka

Kana informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdj璚ia na blogu s moj w豉sno軼i. Nie wyra瘸m zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa