Wpisy otagowane „przyprawy korzenne”

  • pi徠ek, 04 grudnia 2015
  • pi徠ek, 19 grudnia 2014
    • Babeczki marchewkowe renifery

      Babeczki mrchewkowe w waflach Vafini renifery

      Sk豉dniki:

      • 1 szklanka m彗i
      • 2 jajka
      • 0,5 szklanki cukru
      • 1 ubita szklanka startej na drobnych oczkach marchwi
      • 85 g mas豉
      • 1 p豉ska 造瞠czka sody oczyszczonej
      • 1 p豉ska 造瞠czka proszku do pieczenia
      • 1 造瞠czka cukru waniliowego
      • 2 造瞠czki cynamonu
      • 1/4 szklanki 簑rawiny suszonej w p豉tkach
      • wafelki jajka Vafini

      Ca貫 jajka ubijamy z cukrem na puszyst mas. Mas這 rozpuszczamy, studzimy. Do ubitych jajek dodajemy marchewk, delikatnie mieszamy. Nast瘼nie dodajemy m彗 i pozosta貫 sypkie sk豉dniki. Dodajemy przestudzone mas這 oraz 簑rawin. Mieszamy.Form na muffinki wyk豉damy wafelkami Vafini. Foremki waflowe wype軟iamy ciastem (najlepiej r闚no z brzegiem). Pieczemy w temperaturze 190oC przez oko這 20 minut, do suchego patyczka. Studzimy.

      babeczki marchewkowe renifery

      babeczki marchewkowe renifery

      Sk豉dniki na dekoracje:

      • 200 g czekolady mlecznej
      • bia貫 groszki (Biedronka) + czekolada
      • precelki (du瘸 paczka, du穎 odpada przy przepo豉wianiu)
      • czerwone M&M'sy

      Czekolad rozpuszczamy w k徙ieli wodnej. Babeczki zanurzamy g鏎na cz窷ci ciasta w rozpuszczonej czekoladzie. Nast瘼nie dekorujemy po堯wkami precelk闚 (wbijamy w babeczk), groszkami.

      babeczki marchewkowe renifery Rudolf

      babeczki marchewkowe renifery Rudolf

      毒鏚豉: przepis na ciasto marchewkowe + moje modyfikacje - blog 奸adami s這dkiej babeczki,

      dekoracja - Moje Wypieki

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      pi徠ek, 19 grudnia 2014 11:42
  • pi徠ek, 12 grudnia 2014
    • Muffinki mrchewkowe z 簑rawin

      Muffinki marchewkowe z 簑rawin

      Sk豉dniki na muffinki:

      • 2 szklanki m彗i
      • 4 jajka
      • 1,5 szklanki cukru (da豉m mniej)
      • 2 ubite szklanki startej na drobnych oczkach marchwi
      • 175 g mas豉
      • 2 p豉skie 造瞠czki sody oczyszczonej
      • 2 p豉skie 造瞠czki proszku do pieczenia
      • 2 造瞠czki cukru waniliowego
      • 4 造瞠czki cynamonu
      • p鏊 szklanki 簑rawiny suszonej w p豉tkach

      Ca貫 jajka ubijamy z cukrem na puszyst mas. Mas這 rozpuszczamy, studzimy. Do ubitych jajek dodajemy marchewk, delikatnie mieszamy. Nast瘼nie dodajemy m彗 i pozosta貫 sypkie sk豉dniki. Dodajemy przestudzone mas這 oraz 簑rawin. Mieszamy. Form na muffinki wyk豉damy papilotkami. Wype軟iamy papilotki ciastem. Pieczemy w temperaturze 190oC przez oko這 25 minut (do suchego patyczka). Studzimy.

      Polewa

      • 200 g cukru pudru
      • 4 造磬i wody

      Cukier puder mieszamy z wod by uzyska konsystencje g瘰tej 鄉ietany. Muffinki po ostudzeniu polewamy lukrem.

      Ostrokrzew (najlepiej wykona dzie wcze郾iej)

      • barwniki w proszku (zielony, czerwony, srebrny)

      50 g masy cukrowej barwimy kolorem czerwonym, pozosta陰 cz窷 na kolor zielony. Z czerwonej masy odrywamy ma貫 kawa趾i i formujemy kulki. Zielon mas wa趾ujemy, wykrawamy listki ostrokrzewu foremk. Kulki oraz listki odstawiamy do wyschni璚ia. Po wyschni璚iu listki opr鏀zamy srebrnym barwnikiem.

      Listki oraz owoce uk豉damy na lekko zastygni皻ym lukrze.

      Muffinki 鈍iateczne marchewkowe z 簑rawin

      Muffinki 鈍iateczne marchewkowe z 簑rawin

      Muffinki 鈍iateczne marchewkowe z 簑rawin

      毒鏚豉: przepis na ciasto marchewkowe + moje modyfikacje - blog 奸adami s這dkiej babeczki,

      dekoracja - Google

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (2) Poka komentarze do wpisu „Muffinki mrchewkowe z 簑rawin”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      pi徠ek, 12 grudnia 2014 13:29
  • pi徠ek, 20 grudnia 2013
    • Pierniczki jak alpejskie nadziewane

      Pierniczki jak alpejskie nadziewane

      Sk豉dniki:

      • 1 kg maki pszennej
      • 8 鄴速ek
      • 3 bia趾a
      • 1,5 szklanki cukru
      • 3 造磬i kakao
      • 200 ml kwa郾ej 鄉ietany (w temperaturze pokojowej)
      • 3 造瞠czki sody
      • 4 造瞠czki przyprawy do piernik闚
      • 1 kostka mas豉 (250 g)
      • 400 g miodu

      Dodatkowo:

      • powid豉, marmolada
      • lukier do dekoracji

      Kakao mieszamy z m彗. Mi鏚 gotujemy z przyprawami, odstawiamy, wk豉damy mas這, czekamy a si rozpu軼i i wystygnie. 妃ietan przek豉damy do szklanki, dodajemy sod, odstawiamy - 鄉ietana zwi瘯szy sw obj皻o嗆. Bia趾a ubijamy na sztywna pian, dodajemy cukier, nast瘼nie partiami dodajemy 鄴速ka. Ubite jajka wlewamy do maki, mieszamy. Dodajemy mi鏚, mieszamy, dodajemy 鄉ietan z sod, mieszamy. Ciasto powinno by rzadkie. Odstawiamy na 24 godziny w ch這dne miejsce (u mnie sta這 w lod闚ce, 6 dni).

      Ciasto rozwa趾owujemy na grubo嗆 2-3 mm, wycinamy k馧ka. Na 鈔odek k馧ka wyk豉damy 造瞠czk marmolady, boki k馧ka smarujemy roztrzepanym bia趾iem. Przykrywamy kolejnym k馧kiem ciasta, boki delikatnie dociskamy, by si sklei造. Wykrawamy pierniczki (foremka musi by mniejsza od k馧ka). Uk豉damy na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia, zostawiamy odst瘼y pomi璠zy piernikami, aby si nie poskleja造 podczas pieczenia. Wierzch ka盥ego pierniczka smarujemy roztrzepanym bia趾iem. Pieczemy 7-12 minut w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 180oC. Po upieczeniu studzimy. Pierniczki po wyj璚iu z piekarnika b璠 mi瘯kie, po godzinie stwardniej. Po ostudzeniu nale篡 je zamkn望 w pojemniku i odstawi by zmi瘯造 (oko這 2 tygodnie). Po tym czasie dekorujemy lukrem.

      毒鏚這: Moje Wypieki, Moje Wypieki

      Pierniczki jak alpejskie nadziewane

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (1) Poka komentarze do wpisu „Pierniczki jak alpejskie nadziewane”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      pi徠ek, 20 grudnia 2013 13:59
  • 鈔oda, 18 grudnia 2013
    • Muffinki Rudolfy

      Muffinki renifery Rudolfy

      Sk豉dniki na ciasto:

      • 3 szklanki m彗i
      • 1 szklanka cukru
      • szczypta soli
      • 1,5-2 造瞠czki proszku do pieczenia
      • 1 i 1/4 szklanki mleka
      • 2/3 szklanki oleju
      • 2 jajka
      • 1 造瞠czka cynamonu
      • 2 造瞠czki przyprawy do piernika

      Sk豉dniki na krem:

      • 330 ml 鄉ietany 30%
      • 250 g serka mascarpone
      • 3 造磬i cukru pudru
      • 妃ietan-fix

      Dodatkowo:

      • precelki (Biedronka)
      • bia貫 groszki (Biedronka) + czekolada
      • wi郾ie kandyzowane (Lidl)

      Ciasto

      M彗, proszek do pieczenia, cynamon - przesiewamy. Dodajemy przypraw do piernik闚, s鏊, cukier. Mieszamy.

      W drugiej misce mieszamy mleko, olej, jajka. Do sk豉dnik闚 suchych dodajemy sk豉dniki mokre, mieszamy. Do formy wy這穎nej papilotkami, wyk豉damy ciasto. Pieczemy oko這 20 minut w temperaturze 180oC. Studzimy. Z przepisu wychodzi oko這 30 muffinek.

      Krem

      Dobrze sch這dzon 鄉ietan, chwil ubijamy, nast瘼nie dodajemy cukier puder oraz 妃ietan-fix, ubijamy na sztywno. Na koniec delikatnie mieszamy z serkiem mascarpone. Za pomoc r瘯awa cukierniczego z tylk ze wzorem gwiazdki ozdabiamy muffinki. Dekorujemy muffinki po堯wkami precelk闚, wi郾iami i groszkami.

      毒鏚這: Moje Wypieki + modyfikacje

      babeczki renifery Rudolfy czerwononose

      

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (1) Poka komentarze do wpisu „Muffinki Rudolfy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      鈔oda, 18 grudnia 2013 06:52

Wyszukiwarka

Kana informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdj璚ia na blogu s moj w豉sno軼i. Nie wyra瘸m zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa