Wpisy otagowane „kakao”

  • pi徠ek, 13 listopada 2015
    • Buraczane ciasto czekoladowe

      Buraczane ciasto czekoladowe

      Sk豉dniki na ciasto:

      • 50 g kakao
      • 175 g m彗i pszennej
      • 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
      • 180 g cukru
      • 250 g ugotowanych burak闚, zblendowanych na puree
      • 3 jajka
      • 180 g oleju
      • 100 g czekolady mlecznej, posiekanej

      Do miski przesiewamy m彗, kakao, proszek do pieczenia, dodajemy cukier, mieszamy.

      Do drugiej miski dodajemy puree z burak闚, jajka oraz olej, miksujemy a do uzyskania g豉dkiej masy. Nast瘼nie dodajemy suche sk豉dniki i dok豉dnie mieszamy. Dodajemy drobno posiekana czekolad. Mieszamy.

      Dno tortownicy (23 cm) wyk豉damy papierem do pieczenia. Ciasto wyk豉damy do tortownicy. Pieczemy oko這 40-45 minut w temperaturze 170oC (do suchego patyczka). Studzimy. 

      Sk豉dniki na polew:

      • 85 g mlecznej czekolady
      • 55 ml 鄉ietany krem闚ki 30%
      • 10 g mas豉

      W rondlu umieszczamy krem闚k oraz mas這. Podgrzewamy, prawie do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika. Dodajemy posiekan na ma貫 kawa趾i czekolad, odstawiamy na 5 minut. Nast瘼nie mieszamy i polewamy wystudzone cisto. Pozostawiamy ciasto do zg瘰tnienia polewy.

      Buraczane ciasto czekoladowe

      毒鏚這: Moje Wypieki + modyfikacje

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      pi徠ek, 13 listopada 2015 14:00
  • wtorek, 27 pa寮ziernika 2015
    • Rolada czekoladowa z kremem kasztanowym

      Rolada czekoladowa z kremem kasztanowym

      Sk豉dniki na ciasto:

      • 4 jajka
      • 100 g cukru
      • 100 g m彗i pszennej
      • 3/4 造瞠czki proszku do pieczenia
      • 4 造磬i kakao
      • 50 g gorzkiej czekolady, startej
      • 16 g cukru waniliowego

      M彗 przesiewamy. Bia趾a ubijamy na sztywn pian. Ci庵le ubijaj帷, dodajemy partiami cukier. Nast瘼nie dodajemy po kolei 鄴速ka. Dodajemy m彗, proszek do pieczenia, kakao oraz start czekolad. Delikatnie mieszamy. 

      圭iereczk kuchenn rozk豉damy, opr鏀zamy cukrem pudrem. Blach (38cm x 30cm) wyk豉damy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blach. Pieczemy oko這 15 minut w temperaturze 180oC (do suchego patyczka). Natychmiast po upieczeniu wyk豉damy gor帷e ciasto na 軼iereczk, zdejmujemy papier do pieczenia. Nast瘼nie zwijamy ciasto ze 軼iereczk, wzd逝 d逝窺zego boku. Odk豉damy do ostudzenia.

      Sk豉dniki na krem:

      • 250 g serka mascarpone
      • 5 造瞠k kremu kasztanowego (np. Chestnut Puree z Lidla)
      • 300 ml 鄉ietany 30%
      • 2 造瞠czki 瞠latyny

      疾latyn rozpuszczamy w niewielkiej ilo軼i gor帷ej wody, studzimy. 妃ietan ubijamy a zg瘰tnieje. Serek mascarpone mieszamy z kremem kasztanowym oraz ostudzon 瞠latyn.ㄠczymy obie masy, dodajemy ubit 鄉ietan do masy z mascarpone. W tym momencie pr鏏ujemy masy, je瞠li potrzeba dos豉dzamy cukrem pudrem.

      Ostudzon rolad delikatnie rozwijamy, smarujemy kremem. Z powrotem zwijamy, wk豉damy do lod闚ki na 2 godziny.

      Sk豉dniki na polew:

      • 85 g mlecznej czekolady
      • 55 ml 鄉ietany krem闚ki
      • 10 g mas豉

      W rondlu umieszczamy krem闚k oraz mas這. Podgrzewamy, prawie do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika. Dodajemy posiekan na ma貫 kawa趾i czekolad, odstawiamy na 5 minut. Nast瘼nie mieszamy i polewamy rolad. Rolad mo積a posypa posiekanymi migda豉mi.

      Rolad wk豉damy do lod闚ki, aby polewa st篹a豉.

      Rolada czekoladowa z kremem kasztanowym

      毒鏚這: przepis na ciasto - Moje Wypieki, przepis na polew - Moje Wypieki

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (1) Poka komentarze do wpisu „Rolada czekoladowa z kremem kasztanowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 pa寮ziernika 2015 13:38
  • 鈔oda, 26 listopada 2014
    • Muffinki Oreo

      muffinki Oreo

      Sk豉dniki na muffinki:

      • 2 jajka
      • 120 g cukru
      • 4 造磬i gorzkiego kakao
      • 5 造瞠k rozpuszczonego mas豉
      • 100 g jogurtu naturalnego
      • 1/3 szklanki gor帷ej wody
      • 200 g m彗i pszennej
      • 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
      • szczypta sody
      • szczypta soli
      • 10 ciasteczek Oreo

      W rondelku rozpuszczamy mas這 z kakao i gor帷 wod. Studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta mas. Przesian m彗 mieszamy z proszkiem do pieczenia, sol, sod. Do jajek dodajemy jogurt, mas kakaow i mieszank m帷zn. Mieszamy do po陰czenia sk豉dnik闚. Ciastka Oreo kroimy na wi瘯sze kawa趾i (jedno ciastko dzieli豉m na 6 cz窷ci), dodajemy do ciasta, mieszamy.

      Form na muffinki wyk豉damy papilotkami. Wype軟iamy papilotki ciastem. Pieczemy w temperaturze 180oC przez oko這 20 minut. Studzimy.

      Sk豉dniki na krem:

      • 250 ml 鄉ietanki krem闚ki 30%
      • 125 g serka mascarpone
      • 10 ciastek Oreo
      • 2 造磬i cukru pudru

      妃ietan ubijamy chwil, dodajemy cukier puder i ubijamy a zg瘰tnieje. Do ubitej 鄉ietany dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy. Nast瘼nie dodajemy pokruszone ciastka (bardzo drobno pokruszone), delikatnie mieszamy. Gotowym kremem dekorujemy muffinki.

      Najlepiej u篡 tylki o kszta販ie gwiazdki (np. Wilton 21), tylka kwiatek (Wilton 1b) mo瞠 si zatyka gdy ciastka Oreo nie b璠 dobrze pokruszone.

      muffinki Oreo

      muffinki Oreo

      昱r鏚這: blog Poezja-smaku

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (3) Poka komentarze do wpisu „Muffinki Oreo”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      鈔oda, 26 listopada 2014 12:30
  • czwartek, 20 listopada 2014
  • pi徠ek, 07 listopada 2014

Wyszukiwarka

Kana informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdj璚ia na blogu s moj w豉sno軼i. Nie wyra瘸m zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa