Wpisy otagowane „owoce”

  • wtorek, 23 czerwca 2015
    • Tort brzoskwiniowy z mas twaro磬ow

      Tort brzoskwionowy z kremem twaro磬owym

      Sk豉dniki na biszkopt (tortownica 28cm):

      • 5 jajek
      • 3/4 szklanki cukru
      • 3/4 szklanki m彗i pszennej
      • 1/4 szklanki m彗i ziemniaczanej

      Wszystkie sk豉dniki powinny mie temperatur pokojow. M彗i przesiewamy.

      Bia趾a oddzielamy od 鄴速ek, ubijamy na sztywn pian. Stopniowo dodajemy cukier. Dalej ubijaj帷, dodajemy po jednym 鄴速ku. M彗i delikatnie mieszamy z ciastem (mo積a to robi na najni窺zych obrotach miksera).

      Wyk豉damy do tortownicy (28 cm), kt鏎ej dno wyk豉damy papierem do pieczenia. Pieczemy oko這 40 minut w temperaturze 160 - 170oC (do suchego patyczka).

      Gdy ciasto b璠zie upieczone, wyjmujemy gor帷 tortownic i opuszczamy je z wysoko軼i 50 cm na pod這g. Odstawiamy do uchylonego piekarnika.

      Biszkopt najlepiej upiec dzie wcze郾iej - 豉twiej si go kroi. Je瞠li potrzebujesz biszkopt na inn form, skorzystaj z Przelicznika foremek. Wystudzony biszkopt kroimy na dwa blaty.

      Sk豉dniki na nas帷zenie:

      • sok z wyci郾i皻ej 1 cytryny
      • syrop z brzoskwi w puszce

      Sok z cytryny przelewamy do szklanki, dope軟iamy syropem z brzoskwi tak by w sumie by豉 1 szklanka ponczu.

      Sk豉dniki na krem twaro磬owy:

      • 500 g twarogu p馧t逝stego (u篡豉m Twar鏬 Sernikowy Mielony Pi徠nica)
      • 500 ml 鄉ietany krem闚ki 30%
      • 120 g cukru pudru (lub wi璚ej, zale篡 od twarogu)
      • nasionka z 1 laski wanilii
      • 370 -400 g brzoskwi z puszki

      Wszystkie sk豉dniki powinny by sch這dzone.

      Do jednej miski wk豉damy twar鏬, 100 g cukru pudru, wanili, miksujemy na g豉dk mas. W drugiej misce ubijamy 鄉ietan, pod koniec ubijania dodajemy 20 g cukru pudru. 

      Bit 鄉ietan dodajemy do utartego twarogu w dw鏂h turach. Delikatnie mieszamy, pr鏏ujemy czy nie trzeba pos這dzi. Krem dzielimy na 2 cz窷ci (2/3 kremu i 1/3 kremu). Do wi瘯szej cz窷ci dodajemy pokrojone brzoskwinie. Mieszamy.

      Sk豉dniki na krem 鄉ietankowy:

      • 500 ml 鄉ietanki krem闚ki 36%
      • 100 g serka mascarpone
      • 4 造瞠czki cukru

      Wszystkie sk豉dniki powinny by sch這dzone.

      Dobrze sch這dzon 鄉ietan, chwil ubijamy, dodajemy cukier puder, ubijamy na sztywno. Na koniec delikatnie mieszamy z serkiem mascarpone. Wstawiamy do lod闚ki.

      Pierwszy blat biszkoptowy k豉dziemy na paterze, nas帷zamy po這w ponczu, wyk豉damy krem twaro磬owy z brzoskwiniami, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, nas帷zamy reszta ponczu. Kremem twaro磬owym (bez brzoskwi) smarujemy wierzch i boki tortu. Ch這dzimy w lod闚ce.

      Sch這dzony tort smarujemy z wierzchu i po bokach kremem 鄉ietankowym. Dekorujemy op豉tkiem, posypk waflow oraz pozosta造m kremem 鄉ietankowym za pomoc r瘯awa cukierniczego z tylk ze wzorem kwiatka (Wilton 1b).

      毒鏚這: Moje Wypieki, polecam op豉tki na tort od IwonkaC1

      Tort brzoskwionowy z kremem twaro磬owym

      Tort brzoskwionowy z kremem twaro磬owym

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      wtorek, 23 czerwca 2015 12:35
  • wtorek, 01 lipca 2014
  • poniedzia貫k, 10 lutego 2014
    • Jagodzianki

      Bu趾i jagodzianki

      Sk豉dniki:

      • 500 g m彗i
      • 14 g dro盥篡
      • szczypta soli
      • 1 szklanka mleka
      • 1 jajko
      • 1/4 szklanki oleju s這necznikowego
      • 1/2 szklanki cukru
      • 8 g cukru waniliowego

      Sk豉dniki na nadzienie:

      • 300 g jag鏚 (da豉m mro穎ne)
      • 3 造磬i cukru (lub wi璚ej, jak kto lubi)
      • 1 造磬a m彗i ziemniaczanej

      Sk豉dniki na nadzienie mieszamy.

      Robimy rozczyn. W misce rozkruszamy dro盥瞠, zasypujemy je 造磬 cukru. Zalewamy 1/4 szklanki letniego mleka. Mieszamy, by dro盥瞠 si rozpu軼i造. Dodajemy 2 造磬i m彗i, mieszamy by nie by這 grudek. Przykrywamy 軼iereczk i odstawiamy w ciep貫 miejsce na oko這 20 minut.

      M彗 przesiewamy, dodajemy gotowy rozczyn, nast瘼nie s鏊. Wlewamy mleko, dodajemy jajko, mieszamy. Dodajemy reszt sk豉dnik闚. Zagniatamy plastyczne ciasto. Odstawiamy na godzin lub d逝瞠j w ciep貫 miejsce, a do podwojenia swojej obj皻o軼i.

      Po tym czasie ciasto kr鏒ko wyrabiamy, dzielimy na 16-18 cz窷ci. Ka盥 cz窷 nadziewamy nadzieniem, formujemy bu貫czki. Gotowe odstawiamy w cieple miejsce na oko這 20 minut. Przed pieczeniem wierzch bu貫k smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy br您owym cukrem. Wyro郾i皻e bu趾i pieczemy w temperaturze 220oC przez oko這 15 minut. Studzimy.

      毒鏚這: Moje Wypieki

      Bu趾i z jagodami

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      poniedzia貫k, 10 lutego 2014 13:45
  • niedziela, 16 czerwca 2013
  • wtorek, 25 wrze郾ia 2012
    • Szarlotka

      Szarlotka

      Sk豉dniki na ciasto:

      • 60 dag m彗i
      • 1 jajko i 1 鄴速ko
      • 1 kostka mas豉
      • 180 g kwa郾ej 鄉ietany
      • 20 g cukru pudru
      • 2 造瞠czki proszku do pieczenia

      Sk豉dniki na nadzienie:

      • 1,5 kg jab貫k
      • 2 造磬i bu趾i tartej
      • 6 造瞠czek cukru
      • 1/2 造瞠czki cynamonu

      Wszystkie sk豉dniki na ciasto wk豉damy do miski i zagniatamy g豉dkie ciasto. Ciasto dzielimy na dwie cz窷ci (3/4 ciasta i 1/4). Blach (40cm x 25cm) wyk豉damy papierem do pieczenia, wyklejamy ciastem (wi瘯sz porcj). Pieczemy przez oko這 20 minut w temperaturze 190oC.

      Jab趾a myjemy, obieramy ze sk鏎ki, 軼ieramy na tarce o grubych oczkach. Do jab貫k dodajemy cukier, bu趾 tart oraz cynamon. Jab趾a wyk豉damy na podpieczone ciasto, nast瘼nie wyk豉damy reszt rozwa趾owanego ciasta.Pieczemy jeszcze oko這 20 -30 minut w temperaturze 190oC.

      毒鏚這: blog Przy kuchennym stole + moje modyfikacje

      Szarlotka

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (4) Poka komentarze do wpisu „Szarlotka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 wrze郾ia 2012 11:35

Wyszukiwarka

Kana informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdj璚ia na blogu s moj w豉sno軼i. Nie wyra瘸m zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa