Wpisy otagowane „sezam”
Sk³adniki:
- 227 g mas³a orzechowego
- 130 g cukru
- 1 jajko
- 1 ³y¿eczka sody oczyszczonej
- ziarna czarnego sezamu
Miksujemy w misce mas³o orzechowe oraz cukier do po³±czenia sk³adników. Dodajemy jajko oraz sodê miksujemy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175oC. Blachê wyk³adamy papierem do pieczenia.
Sezam wsypujemy do miseczki. Z ciasta formujemy kulki wielko¶ci orzecha w³oskiego, Kulki obtaczamy w czarnym sezamie, nastêpnie lekko sp³aszczamy. Ciasteczka uk³adamy na blaszce, zostawiaj±c odstêpy pomiêdzy ciastkami. Pieczemy przez oko³o 10-12 minut. Studzimy na kratce.
¬ród³o: Gourmet Magazine + modyfikacje
Sk³adniki:
- 200 g sezamu
- 170 g cukru
- 2 ³y¿ki wody
- 2 ³y¿ki miodu (p³ynnego)
Sezam wysypujemy na patelniê, podpra¿amy a¿ zrobi siê z³oty, czêsto mieszamy. Studzimy.
Przygotowujemy dwa arkusze papieru do pieczenia.
Cukier i wodê umieszczamy w garnku z grubym dnem. Gotujemy bez mieszania do momentu, a¿ otrzymamy karmel koloru ciemnoz³otego. Do karmelu dodajemy miód i mieszamy ³y¿k±. Nastêpnie dodajemy przestudzony sezam i szybko mieszamy.
Teraz nale¿y dzia³aæ szybko, bo masa bêdzie bardzo szybko twardnia³a. Gotow± masê wyk³adamy na papier do pieczenia, przykrywamy drugim kawa³kiem papieru. Wa³kujemy na grubo¶æ oko³o 1 cm. Odklejamy papier i kroimy masê na prostok±ty dowolnej wielko¶ci. Pozostawiamy do ostudzenia.
¬ród³o: Moje Wypieki