Wpisy otagowane „czekolada gorzka”

  • niedziela, 29 pa¼dziernika 2017
    • Musowy torcik czekoladowo - gruszkowy

       

      Tort mus czekoladowy z gruszka w karmelu

      Sk³adniki na biszkopt (tortownica 18cm):

      • 1 jajko
      • 30 g cukru
      • 20 g m±ki
      • 10 g kakao

      Sk³adniki na mus (tortownica 28cm, potrzebujemy 3 takie musy, ka¿dy z inn± czekolad±):

      • 80 g czekolady (gorzkiej, mlecznej, bia³ej)
      • 80 ml mleka
      • 1 jajko
      • 50 g cukru
      • 8 g ¿elatyny
      • 48 ml zimnej wody
      • 200 g ¶mietany 30%

      Sk³adniki na gruszki w karmelu (tortownica 18cm):

      • 1 gruszka (pokrojona w ma³e kawa³ki)
      • 60 g cukru
      • 2 ³y¿ki mas³a
      • szczypta cynamonu
      • 3 g ¿elatyny
      • 12 ml zimnej wody

      Karmelowa polewa lustrzana:

      • 8 g ¿elatyny
      • 120 g cukru
      • 48 ml zimnej wody
      • 150 g ¶mietany 30%
      • 40 g bia³ej czekolady

      Biszkopt

      Jajko ubijamy na parze. Do wiêkszego garnka wlewamy wodê (ok. 1/3 objêto¶ci garnka) i gotujemy. Zmniejszamy ogieñ. Miseczkê stawiamy na garnku, tak by dno nie styka³o siê z wod± w garnku. Do miseczki wbijamy jajko i wsypujemy cukier. Ubijamy na puszyst± masê (cukier musi siê rozpu¶ciæ). Garnek zdejmujemy z ognia i ubijamy na sztywno. Dodajemy przesian± m±kê i kakao. Delikatnie mieszamy. Wyk³adamy do tortownicy (18cm), wy³o¿onej papierem do pieczenia. Pieczemy oko³o 10-15 minut w temperaturze 160 - 170oC (do suchego patyczka). Studzimy.

      Gruszka w karmelu

      ¯elatynê zalewamy wod±, mieszamy i odstawiamy do napêcznienia.

      Cukier wsypujemy do garnka, podgrzewamy na ¶rednim ogniu. Czêsto mieszamy, by siê nie przypali³o. Gdy rozpu¶ci siê ca³kowicie i nabierze koloru bursztynowego, dodajemy pokrojon± w ma³e kawa³ki gruszkê. Mieszamy. Dodajemy mas³o. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy szczyptê cynamonu oraz napêcznia³± ¿elatynê. Mieszamy. Gor±c± masê wyk³adamy do tortownicy (18cm), wy³o¿onej papierem do pieczenia.

      Odstawiamy na oko³o 3 godziny.

      Mus czekoladowy

      ¯elatynê zalewamy wod±, mieszamy i odstawiamy do napêcznienia.

      Mleko wlewamy do rondelka, podgrzewamy prawie do wrzenia. Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier i roztrzepujemy trzepaczk±. Do masy jajecznej dolewamy gor±ce mleko, mieszamy i przelewamy przez sitko. Miskê z mas± stawiamy na garnku z gor±c± wod±. Mieszaj±c, podgrzewamy do temperatury 37oC. Zdejmujemy z garnka, dodajemy napêcznia³± ¿elatynê. Mieszamy do rozpuszczenia ¿elatyny.

      Czekoladê (odpowiedni bia³a, mleczn±, ciemn±) siekamy na ma³e kawa³ki, przek³adamy do miseczki. Gotujemy wodê w garnku, zestawiamy z kuchenki, ustawiamy na garnku miseczkê z czekolad±. Odstawiamy do rozpuszczenia (oko³o 10 minut). Mieszamy, lekko studzimy. Dodajemy do masy jajecznej, mieszamy. Studzimy do temperatury pokojowej.

      ¦mietanê ubijamy na sztywno, dodajemy przestudzon± masê czekoladow±. Delikatnie mieszamy.

       Sk³adanie tortu

      Do formy (28 cm) wylewamy mus z bia³ej czekolady, odstawiamy do lodówki na oko³o 3 godziny. Na ¶ciêty bia³y mus wylewamy mus z mlecznej czekolady i wyk³adamy gruszkê w karmelu, lekko wciskamy w mus mleczny. Wyrównujemy na p³asko. Odstawiamy do lodówki na oko³o 3 godziny. Na ¶ciêty mus mleczny wylewamy mus z gorzkiej czekolady i uk³adamy biszkopt kakaowy, wyrównujemy.  Odstawiamy do lodówki na oko³o 5 godziny (najlepiej na noc).

       Karmelowa polewa lustrzana

      ¯elatynê zalewamy wod±, mieszamy i odstawiamy do napêcznienia.

      Cukier wsypujemy do garnka, podgrzewamy na ¶rednim ogniu. Czêsto mieszamy, by siê nie przypali³o. Gdy rozpu¶ci siê ca³kowicie i nabierze koloru bursztynowego, dodajemy ¶mietanê (uwaga bêdzie siê pieni³o). Gotujemy jeszcze oko³o 1 minuty, dodajemy roztopion± czekoladê oraz napêcznia³± ¿elatynê, mieszamy. Blendujemy, przelewamy przez sito. Studzimy. Mocno sch³odzony tort polewamy lekko gêstniej±c± polew± karmelow±. Odstawiamy do lodówki na oko³o godzinê.

       ¬ród³o: Caramel mirror glaze, Chocolate mousse cake, Pear mousse cake

       

      DSC_4712

      DSC_4728

      DSC_4720

      Szczegó³y wpisu

      Komentarze:
      (1) Poka¿ komentarze do wpisu „Musowy torcik czekoladowo - gruszkowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      niedziela, 29 pa¼dziernika 2017 13:26
  • wtorek, 27 pa¼dziernika 2015
    • Rolada czekoladowa z kremem kasztanowym

      Rolada czekoladowa z kremem kasztanowym

      Sk³adniki na ciasto:

      • 4 jajka
      • 100 g cukru
      • 100 g m±ki pszennej
      • 3/4 ³y¿eczki proszku do pieczenia
      • 4 ³y¿ki kakao
      • 50 g gorzkiej czekolady, startej
      • 16 g cukru waniliowego

      M±kê przesiewamy. Bia³ka ubijamy na sztywn± pianê. Ci±gle ubijaj±c, dodajemy partiami cukier. Nastêpnie dodajemy po kolei ¿ó³tka. Dodajemy m±kê, proszek do pieczenia, kakao oraz start± czekoladê. Delikatnie mieszamy. 

      ¦ciereczkê kuchenn± rozk³adamy, oprószamy cukrem pudrem. Blachê (38cm x 30cm) wyk³adamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachê. Pieczemy oko³o 15 minut w temperaturze 180oC (do suchego patyczka). Natychmiast po upieczeniu wyk³adamy gor±ce ciasto na ¶ciereczkê, zdejmujemy papier do pieczenia. Nastêpnie zwijamy ciasto ze ¶ciereczk±, wzd³u¿ d³u¿szego boku. Odk³adamy do ostudzenia.

      Sk³adniki na krem:

      • 250 g serka mascarpone
      • 5 ³y¿ek kremu kasztanowego (np. Chestnut Puree z Lidla)
      • 300 ml ¶mietany 30%
      • 2 ³y¿eczki ¿elatyny

      ¯elatynê rozpuszczamy w niewielkiej ilo¶ci gor±cej wody, studzimy. ¦mietanê ubijamy a¿ zgêstnieje. Serek mascarpone mieszamy z kremem kasztanowym oraz ostudzon± ¿elatyn±. £±czymy obie masy, dodajemy ubit± ¶mietanê do masy z mascarpone. W tym momencie próbujemy masy, je¿eli potrzeba dos³adzamy cukrem pudrem.

      Ostudzon± roladê delikatnie rozwijamy, smarujemy kremem. Z powrotem zwijamy, wk³adamy do lodówki na 2 godziny.

      Sk³adniki na polewê:

      • 85 g mlecznej czekolady
      • 55 ml ¶mietany kremówki
      • 10 g mas³a

      W rondlu umieszczamy kremówkê oraz mas³o. Podgrzewamy, prawie do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika. Dodajemy posiekan± na ma³e kawa³ki czekoladê, odstawiamy na 5 minut. Nastêpnie mieszamy i polewamy roladê. Roladê mo¿na posypaæ posiekanymi migda³ami.

      Roladê wk³adamy do lodówki, aby polewa stê¿a³a.

       Rolada czekoladowa z kremem kasztanowym

       ¬ród³o: przepis na ciasto - Moje Wypieki, przepis na polewê - Moje Wypieki

      Szczegó³y wpisu

      Komentarze:
      (1) Poka¿ komentarze do wpisu „Rolada czekoladowa z kremem kasztanowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 pa¼dziernika 2015 13:38
  • poniedzia³ek, 22 czerwca 2015
    • S³onecznikowiec

      S³onecznikowiec ciasto ze s³onecznkiem

      Sk³adniki na ciasto:

      • 3/4 szklanki oleju
      • 1/2 szklanki wody
      • 1 szklanka cukru
      • 3 ³y¿ki kakao

            Powy¿sze sk³adniki umieszczamy w garnku. Zagotowaæ, podgrzewamy a¿ do rozpuszczenia siê cukru. Studzimy.

      • 5 jajek
      • 1/2 szklanki cukru
      • 1,5 szklanki m±ki pszennej
      • 1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
      • 1 ³y¿eczka sody oczyszczonej

      M±kê, proszek oraz sodê przesiewamy i odstawiamy. Bia³ka oddzielamy od ¿ó³tek, ubijamy na sztywn± pianê. Stopniowo dodajemy cukier. Dalej ubijaj±c, dodajemy po jednym ¿ó³tku. Po uzyskaniu kremowej pianki, wlewamy wystudzon± kakaow± mieszankê i delikatnie mieszamy. Dodajemy przesiane suche sk³adniki i delikatnie mieszamy. 

      Formê (40 cm x 25 cm) wyk³adamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachê. Pieczemy oko³o 40-45 minut w temperaturze 180oC (do suchego patyczka). Studzimy. Po przestudzeniu przekrawamy na pó³. 

      Sk³adniki na chrupi±cy s³onecznik:

      • 250 g ³uskanego s³onecznika
      • 70 g mas³a
      • 8 ³y¿ek cukru
      • 4 ³y¿ki mleka

      Wszystkie sk³adniki umieszczamy w garnuszku, mieszamy, gotujemy. Blachê wyk³adamy papierem do pieczenia, wylewamy zagotowana mieszankê. Pieczemy w temperaturze 180oC przez oko³o 20 minut (a¿  s³onecznik bêdzie mia³ z³oty kolor). Po upieczeniu studzimy i kruszymy na ma³e kawa³ki. Mo¿na to zrobiæ blenderem.

      Sk³adniki na masê:

      • 200 g mas³a
      • puszka masy kajmakowej
      • pokruszony chrupi±cy s³onecznik

      Miêkkie mas³o ucieramy, a¿ zbieleje. Nastêpnie dodajemy po ³y¿ce masy kajmakowej. Dodajemy pokruszony s³onecznik, mieszamy. 

      Sk³adniki na nas±czenie:

      • szklanka zaparzonej i ostudzonej czarnej herbaty

      Sk³adniki na polewê czekoladow±:

      • 100 g gorzkiej czekolady
      • 100 g czekolady mlecznej
      • 150 ml ¶mietany kremówki 30%

      W garnku podgrzewamy ¶mietanê do momentu wrzenia. Zdejmujemy z kuchenki i dodajemy posiekan± na ma³e kawa³ki czekoladê. Odstawiamy do rozpuszczenia (oko³o 5 minut). Mieszamy i odstawiamy do lekkiego zastygniêcia. 

      Pierwszy blat kakaowy nas±czamy herbat±, wyk³adamy masê kajmakow±. Uk³adamy nastêpny blat, nas±czamy herbat±. Ca³o¶æ polewamy polew± czekoladow±. 

      Sk³adniki na krem ¶mietankowy:

      • 150 ml ¶mietany kremówki 30%
      • 100 g masy kajmakowej

      Dobrze sch³odzon± ¶mietanê, chwilê ubijamy, nastêpnie dodajemy masê kajmakow±, ubijamy do po³±czenia. Ciasto dekorujemy kremem ¶mietankowym za pomoc± rêkawa cukierniczego z tylk± ze wzorem kwiatka (Wilton 1b).

      ¬ród³o: Moje Wypieki

      S³onecznikowiec ciasto ze s³onecznkiem

      Szczegó³y wpisu

      Komentarze:
      (2) Poka¿ komentarze do wpisu „S³onecznikowiec”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      poniedzia³ek, 22 czerwca 2015 12:01
  • ¶roda, 02 kwietnia 2014
    • Ciasto Pawe³ek

      Ciasto Pawe³ek

      Sk³adniki na biszkopt:

      • 6 jajek
      • 3/4 szklanki cukru
      • 3/4 szklanki m±ki
      • 1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
      • 3 czubate ³y¿eczki kakao

      Sk³adniki na krem:

      • 3 batony Pawe³ek o smaku toffi
      • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
      • 3/4 szklanki mleka
      • 1/4 szklanki cukru
      • 200 g mas³a
      • 2 ³y¿ki wódki (nie dawa³am)

      Sk³adniki na nas±czenie:

      • 1 szklanka wody
      • 2 czubate ³y¿eczki kawy rozpuszczalnej

      Dodatkowo:

      • 1/4 tabliczki startej gorzkiej czekolady

       

      Biszkopt

      M±kê przesiewamy. Bia³ka ubijamy na sztywn± pianê. Ci±gle ubijaj±c, dodajemy partiami cukier. Nastêpnie dodajemy po kolei ¿ó³tka. Dodajemy m±kê, proszek do pieczenia oraz kakao. Delikatnie mieszamy. Blachê (40cm x 25cm) wyk³adamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachê. Pieczemy oko³o 20-25 minut w temperaturze 180oC (do suchego patyczka). Gdy ciasto bêdzie upieczone, wyjmujemy gor±c± blachê z piekarnika i opuszczamy j± z wysoko¶ci 50 cm na pod³ogê. Odstawiamy a¿ ostygnie. Po wystudzeniu przekrawamy na pó³.

      Krem

      Do garnka wk³adamy posiekana na ma³e kawa³ki czekoladê, po³amane batony, cukier oraz wlewamy mleko. Ca³o¶æ podgrzewamy do zagotowania, a¿ sk³adniki siê rozpuszcz±. Odk³adamy do wystudzenia. Najlepiej na ca³± noc wstawiæ do lodówki. Miêkkie mas³o ucieramy, a¿ zbieleje. Dodajemy stopniowo wystudzon± masê czekoladow±. Dok³adnie mieszamy.

      Je¿eli masa zwa¿y siê, mo¿na j± jeszcze uratowaæ, stosuj±c k±piel wodn±. Wstawiamy miskê z mas± czekoladow± do naczynia z gotuj±c± wod± i miksujemy, a¿ do uzyskania g³adkiej masy. Nastêpnie masê wstawiamy do lodówki, by trochê stê¿a³a. 

      Przygotowujemy nas±czenie: kawê zalewamy wrz±c± wod±.

      Pierwszy kawa³ek biszkoptu nas±czamy ponczem, wyk³adamy 3/4 masy czekoladowej, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, nas±czamy, wyk³adamy resztê kremu. Wierzch posypujemy starta czekolad±.

      ¬ród³o: blog Kuchnia na obcasach

      Ciasto Pawe³ek

      Szczegó³y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      ¶roda, 02 kwietnia 2014 14:09
  • ¶roda, 03 pa¼dziernika 2012
    • Cha³wowiec

      Cha³wowiec

      Sk³adniki na ciasto:

      • 6 jajek
      • szklanka cukru
      • cukier waniliowy
      • 1/2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
      • 1 ³y¿ka m±ki
      • 3 budynie czekoladowe (bez cukru)

      Sk³adniki na krem:

      • 2 budynie waniliowe (bez cukru)
      • 1 kostka mas³a
      • 3 szklanki mleka
      • 30 dkg cha³wy waniliowej

      Dodatkowo:

      • gorzka czekolada

      Oddzielamy ¿ó³tka od bia³ek. Bia³ka ubijamy na sztywn± pianê, dodajemy powoli cukier, cukier waniliowy i pojedynczo ¿ó³tka. Nastêpnie dodajemy przesian± m±kê, budynie oraz proszek do pieczenia. Dok³adnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blachê (40cm x 25cm) wy³o¿on± papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160oC przez 30-40 minut (do suchego patyczka). Gdy ciasto bêdzie upieczone, wyjmujemy gor±c± blachê z piekarnika i opuszczamy j± z wysoko¶ci 50 cm na pod³ogê. Odstawiamy do uchylonego piekarnika, a¿ ostygnie. Po przestudzeniu dzielimy na dwa placki.

      Budynie gotujemy na mleku i studzimy, najlepiej odstawiæ na noc do wystygniêcia. Miêkkie mas³o ucieramy, a¿ zbieleje. Nastêpnie dodajemy po ³y¿ce zimnego budyniu. Ka¿d± kolejn± ³y¿kê budyniu dodajemy a¿ poprzednia dobrze po³±czy siê z mas³em. Dodajemy zmiksowan± cha³wê, mieszamy.

      Je¿eli masa zwa¿y siê, mo¿na j± jeszcze uratowaæ, stosuj±c k±piel wodn±. Wstawiæ miskê z mas± budyniow± do naczynia z gotuj±c± wod± i miksowaæ, a¿ do uzyskania g³adkiej masy. Nastêpnie masê wstawiæ do lodówki, by trochê stê¿a³a. Stosujemy to przed dodaniem cha³wy.


      Uk³adamy ciasto: 1/2 ciasta, 1/2 kremu cha³wowego, 1/2 ciasta, reszta kremu cha³wowego, starta czekolada.

      ¬ród³o: blog Bake&Taste

      Cha³wowiec

      Szczegó³y wpisu

      Komentarze:
      (11) Poka¿ komentarze do wpisu „Cha³wowiec”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      ¶roda, 03 pa¼dziernika 2012 11:53

Wyszukiwarka

Kana³ informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdjêcia na blogu s± moj± w³asno¶ci±. Nie wyra¿am zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa