Wpisy otagowane „czekolada gorzka”

  • niedziela, 29 pa寮ziernika 2017
    • Musowy torcik czekoladowo - gruszkowy

      Tort mus czekoladowy z gruszka w karmelu

      Sk豉dniki na biszkopt (tortownica 18cm):

      • 1 jajko
      • 30 g cukru
      • 20 g m彗i
      • 10 g kakao

      Sk豉dniki na mus (tortownica 28cm, potrzebujemy 3 takie musy, ka盥y z inn czekolad):

      • 80 g czekolady (gorzkiej, mlecznej, bia貫j)
      • 80 ml mleka
      • 1 jajko
      • 50 g cukru
      • 8 g 瞠latyny
      • 48 ml zimnej wody
      • 200 g 鄉ietany 30%

      Sk豉dniki na gruszki w karmelu (tortownica 18cm):

      • 1 gruszka (pokrojona w ma貫 kawa趾i)
      • 60 g cukru
      • 2 造磬i mas豉
      • szczypta cynamonu
      • 3 g 瞠latyny
      • 12 ml zimnej wody

      Karmelowa polewa lustrzana:

      • 8 g 瞠latyny
      • 120 g cukru
      • 48 ml zimnej wody
      • 150 g 鄉ietany 30%
      • 40 g bia貫j czekolady

      Biszkopt

      Jajko ubijamy na parze. Do wi瘯szego garnka wlewamy wod (ok. 1/3 obj皻o軼i garnka) i gotujemy. Zmniejszamy ogie. Miseczk stawiamy na garnku, tak by dno nie styka這 si z wod w garnku. Do miseczki wbijamy jajko i wsypujemy cukier. Ubijamy na puszyst mas (cukier musi si rozpu軼i). Garnek zdejmujemy z ognia i ubijamy na sztywno. Dodajemy przesian m彗 i kakao. Delikatnie mieszamy. Wyk豉damy do tortownicy (18cm), wy這穎nej papierem do pieczenia. Pieczemy oko這 10-15 minut w temperaturze 160 - 170oC (do suchego patyczka). Studzimy.

      Gruszka w karmelu

      疾latyn zalewamy wod, mieszamy i odstawiamy do nap璚znienia.

      Cukier wsypujemy do garnka, podgrzewamy na 鈔ednim ogniu. Cz瘰to mieszamy, by si nie przypali這. Gdy rozpu軼i si ca趾owicie i nabierze koloru bursztynowego, dodajemy pokrojon w ma貫 kawa趾i gruszk. Mieszamy. Dodajemy mas這. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy szczypt cynamonu oraz nap璚znia陰 瞠latyn. Mieszamy. Gor帷 mas wyk豉damy do tortownicy (18cm), wy這穎nej papierem do pieczenia.

      Odstawiamy na oko這 3 godziny.

      Mus czekoladowy

      疾latyn zalewamy wod, mieszamy i odstawiamy do nap璚znienia.

      Mleko wlewamy do rondelka, podgrzewamy prawie do wrzenia. Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier i roztrzepujemy trzepaczk. Do masy jajecznej dolewamy gor帷e mleko, mieszamy i przelewamy przez sitko. Misk z mas stawiamy na garnku z gor帷 wod. Mieszaj帷, podgrzewamy do temperatury 37oC. Zdejmujemy z garnka, dodajemy nap璚znia陰 瞠latyn. Mieszamy do rozpuszczenia 瞠latyny.

      Czekolad (odpowiedni bia豉, mleczn, ciemn) siekamy na ma貫 kawa趾i, przek豉damy do miseczki. Gotujemy wod w garnku, zestawiamy z kuchenki, ustawiamy na garnku miseczk z czekolad. Odstawiamy do rozpuszczenia (oko這 10 minut). Mieszamy, lekko studzimy. Dodajemy do masy jajecznej, mieszamy. Studzimy do temperatury pokojowej.

      妃ietan ubijamy na sztywno, dodajemy przestudzon mas czekoladow. Delikatnie mieszamy.

      Sk豉danie tortu

      Do formy (28 cm) wylewamy mus z bia貫j czekolady, odstawiamy do lod闚ki na oko這 3 godziny. Na 軼i皻y bia造 mus wylewamy mus z mlecznej czekolady i wyk豉damy gruszk w karmelu, lekko wciskamy w mus mleczny. Wyr闚nujemy na p豉sko. Odstawiamy do lod闚ki na oko這 3 godziny. Na 軼i皻y mus mleczny wylewamy mus z gorzkiej czekolady i uk豉damy biszkopt kakaowy, wyr闚nujemy. Odstawiamy do lod闚ki na oko這 5 godziny (najlepiej na noc).

      Karmelowa polewa lustrzana

      疾latyn zalewamy wod, mieszamy i odstawiamy do nap璚znienia.

      Cukier wsypujemy do garnka, podgrzewamy na 鈔ednim ogniu. Cz瘰to mieszamy, by si nie przypali這. Gdy rozpu軼i si ca趾owicie i nabierze koloru bursztynowego, dodajemy 鄉ietan (uwaga b璠zie si pieni這). Gotujemy jeszcze oko這 1 minuty, dodajemy roztopion czekolad oraz nap璚znia陰 瞠latyn, mieszamy. Blendujemy, przelewamy przez sito. Studzimy. Mocno sch這dzony tort polewamy lekko g瘰tniej帷 polew karmelow. Odstawiamy do lod闚ki na oko這 godzin.

      毒鏚這: Caramel mirror glaze, Chocolate mousse cake, Pear mousse cake

      DSC_4712

      DSC_4728

      DSC_4720

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (1) Poka komentarze do wpisu „Musowy torcik czekoladowo - gruszkowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      niedziela, 29 pa寮ziernika 2017 13:26
  • wtorek, 27 pa寮ziernika 2015
    • Rolada czekoladowa z kremem kasztanowym

      Rolada czekoladowa z kremem kasztanowym

      Sk豉dniki na ciasto:

      • 4 jajka
      • 100 g cukru
      • 100 g m彗i pszennej
      • 3/4 造瞠czki proszku do pieczenia
      • 4 造磬i kakao
      • 50 g gorzkiej czekolady, startej
      • 16 g cukru waniliowego

      M彗 przesiewamy. Bia趾a ubijamy na sztywn pian. Ci庵le ubijaj帷, dodajemy partiami cukier. Nast瘼nie dodajemy po kolei 鄴速ka. Dodajemy m彗, proszek do pieczenia, kakao oraz start czekolad. Delikatnie mieszamy. 

      圭iereczk kuchenn rozk豉damy, opr鏀zamy cukrem pudrem. Blach (38cm x 30cm) wyk豉damy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blach. Pieczemy oko這 15 minut w temperaturze 180oC (do suchego patyczka). Natychmiast po upieczeniu wyk豉damy gor帷e ciasto na 軼iereczk, zdejmujemy papier do pieczenia. Nast瘼nie zwijamy ciasto ze 軼iereczk, wzd逝 d逝窺zego boku. Odk豉damy do ostudzenia.

      Sk豉dniki na krem:

      • 250 g serka mascarpone
      • 5 造瞠k kremu kasztanowego (np. Chestnut Puree z Lidla)
      • 300 ml 鄉ietany 30%
      • 2 造瞠czki 瞠latyny

      疾latyn rozpuszczamy w niewielkiej ilo軼i gor帷ej wody, studzimy. 妃ietan ubijamy a zg瘰tnieje. Serek mascarpone mieszamy z kremem kasztanowym oraz ostudzon 瞠latyn.ㄠczymy obie masy, dodajemy ubit 鄉ietan do masy z mascarpone. W tym momencie pr鏏ujemy masy, je瞠li potrzeba dos豉dzamy cukrem pudrem.

      Ostudzon rolad delikatnie rozwijamy, smarujemy kremem. Z powrotem zwijamy, wk豉damy do lod闚ki na 2 godziny.

      Sk豉dniki na polew:

      • 85 g mlecznej czekolady
      • 55 ml 鄉ietany krem闚ki
      • 10 g mas豉

      W rondlu umieszczamy krem闚k oraz mas這. Podgrzewamy, prawie do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika. Dodajemy posiekan na ma貫 kawa趾i czekolad, odstawiamy na 5 minut. Nast瘼nie mieszamy i polewamy rolad. Rolad mo積a posypa posiekanymi migda豉mi.

      Rolad wk豉damy do lod闚ki, aby polewa st篹a豉.

      Rolada czekoladowa z kremem kasztanowym

      毒鏚這: przepis na ciasto - Moje Wypieki, przepis na polew - Moje Wypieki

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (1) Poka komentarze do wpisu „Rolada czekoladowa z kremem kasztanowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 pa寮ziernika 2015 13:38
  • poniedzia貫k, 22 czerwca 2015
    • S這necznikowiec

      S這necznikowiec ciasto ze s這necznkiem

      Sk豉dniki na ciasto:

      • 3/4 szklanki oleju
      • 1/2 szklanki wody
      • 1 szklanka cukru
      • 3 造磬i kakao

      Powy窺ze sk豉dniki umieszczamy w garnku. Zagotowa, podgrzewamy a do rozpuszczenia si cukru. Studzimy.

      • 5 jajek
      • 1/2 szklanki cukru
      • 1,5 szklanki m彗i pszennej
      • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
      • 1 造瞠czka sody oczyszczonej

      M彗, proszek oraz sod przesiewamy i odstawiamy. Bia趾a oddzielamy od 鄴速ek, ubijamy na sztywn pian. Stopniowo dodajemy cukier. Dalej ubijaj帷, dodajemy po jednym 鄴速ku. Po uzyskaniu kremowej pianki, wlewamy wystudzon kakaow mieszank i delikatnie mieszamy. Dodajemy przesiane suche sk豉dniki i delikatnie mieszamy.

      Form (40 cm x 25 cm) wyk豉damy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blach. Pieczemy oko這 40-45 minut w temperaturze 180oC (do suchego patyczka). Studzimy. Po przestudzeniuprzekrawamy na p馧.

      Sk豉dniki na chrupi帷y s這necznik:

      • 250 g 逝skanego s這necznika
      • 70 g mas豉
      • 8 造瞠k cukru
      • 4 造磬i mleka

      Wszystkie sk豉dniki umieszczamy w garnuszku, mieszamy, gotujemy. Blach wyk豉damy papierem do pieczenia, wylewamy zagotowana mieszank. Pieczemy w temperaturze 180oC przez oko這 20 minut (a s這necznik b璠zie mia z這ty kolor). Po upieczeniu studzimy i kruszymy na ma貫 kawa趾i. Mo積a to zrobi blenderem.

      Sk豉dniki na mas:

      • 200 g mas豉
      • puszka masy kajmakowej
      • pokruszony chrupi帷y s這necznik

      Mi瘯kie mas這 ucieramy, a zbieleje. Nast瘼nie dodajemy po 造盧e masy kajmakowej. Dodajemy pokruszony s這necznik, mieszamy.

      Sk豉dniki na nas帷zenie:

      • szklanka zaparzonej i ostudzonej czarnej herbaty

      Sk豉dniki na polew czekoladow:

      • 100 g gorzkiej czekolady
      • 100 g czekolady mlecznej
      • 150 ml 鄉ietany krem闚ki 30%

      W garnku podgrzewamy 鄉ietan do momentu wrzenia. Zdejmujemy z kuchenki i dodajemy posiekan na ma貫 kawa趾i czekolad.Odstawiamy do rozpuszczenia (oko這 5 minut). Mieszamy i odstawiamy do lekkiego zastygni璚ia.

      Pierwszy blat kakaowy nas帷zamy herbat, wyk豉damy mas kajmakow. Uk豉damy nast瘼ny blat, nas帷zamy herbat. Ca這嗆 polewamy polew czekoladow.

      Sk豉dniki na krem 鄉ietankowy:

      • 150 ml 鄉ietany krem闚ki 30%
      • 100 g masy kajmakowej

      Dobrze sch這dzon 鄉ietan, chwil ubijamy, nast瘼nie dodajemy mas kajmakow, ubijamy do po陰czenia. Ciasto dekorujemy kremem 鄉ietankowym za pomoc r瘯awa cukierniczego z tylk ze wzorem kwiatka (Wilton 1b).

      毒鏚這: Moje Wypieki

      S這necznikowiec ciasto ze s這necznkiem

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (2) Poka komentarze do wpisu „S這necznikowiec”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      poniedzia貫k, 22 czerwca 2015 12:01
  • 鈔oda, 02 kwietnia 2014
    • Ciasto Pawe貫k

      Ciasto Pawe貫k

      Sk豉dniki na biszkopt:

      • 6 jajek
      • 3/4 szklanki cukru
      • 3/4 szklanki m彗i
      • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
      • 3 czubate 造瞠czki kakao

      Sk豉dniki na krem:

      • 3 batony Pawe貫k o smaku toffi
      • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
      • 3/4 szklanki mleka
      • 1/4 szklanki cukru
      • 200 g mas豉
      • 2 造磬i w鏚ki (nie dawa豉m)

      Sk豉dniki na nas帷zenie:

      • 1 szklanka wody
      • 2 czubate 造瞠czki kawy rozpuszczalnej

      Dodatkowo:

      • 1/4 tabliczki startej gorzkiej czekolady

      Biszkopt

      M彗 przesiewamy. Bia趾a ubijamy na sztywn pian. Ci庵le ubijaj帷, dodajemy partiami cukier. Nast瘼nie dodajemy po kolei 鄴速ka. Dodajemy m彗, proszek do pieczenia oraz kakao. Delikatnie mieszamy. Blach (40cm x 25cm) wyk豉damy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blach. Pieczemy oko這 20-25 minut w temperaturze 180oC (do suchego patyczka). Gdy ciasto b璠zie upieczone, wyjmujemy gor帷 blach z piekarnika i opuszczamy j z wysoko軼i 50 cm na pod這g. Odstawiamy a ostygnie. Po wystudzeniu przekrawamy na p馧.

      Krem

      Do garnka wk豉damy posiekana na ma貫 kawa趾i czekolad, po豉mane batony, cukier oraz wlewamy mleko. Ca這嗆 podgrzewamy do zagotowania, a sk豉dniki si rozpuszcz. Odk豉damy do wystudzenia. Najlepiej na ca陰 noc wstawi do lod闚ki. Mi瘯kie mas這 ucieramy, a zbieleje. Dodajemy stopniowo wystudzon mas czekoladow. Dok豉dnie mieszamy.

      Je瞠li masa zwa篡 si, mo積a j jeszcze uratowa, stosuj帷 k徙iel wodn. Wstawiamy misk z mas czekoladow do naczynia z gotuj帷 wod i miksujemy, a do uzyskania g豉dkiej masy. Nast瘼nie mas wstawiamy do lod闚ki, by troch st篹a豉. 

      Przygotowujemy nas帷zenie: kaw zalewamy wrz帷 wod.

      Pierwszy kawa貫k biszkoptu nas帷zamy ponczem, wyk豉damy 3/4 masy czekoladowej, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, nas帷zamy, wyk豉damy reszt kremu. Wierzch posypujemy starta czekolad.

      毒鏚這: blog Kuchnia na obcasach

      Ciasto Pawe貫k

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      鈔oda, 02 kwietnia 2014 14:09
  • 鈔oda, 03 pa寮ziernika 2012
    • Cha逕owiec

      Cha逕owiec

      Sk豉dniki na ciasto:

      • 6 jajek
      • szklanka cukru
      • cukier waniliowy
      • 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
      • 1 造磬a m彗i
      • 3 budynie czekoladowe (bez cukru)

      Sk豉dniki na krem:

      • 2 budynie waniliowe (bez cukru)
      • 1 kostka mas豉
      • 3 szklanki mleka
      • 30 dkg cha逕y waniliowej

      Dodatkowo:

      • gorzka czekolada

      Oddzielamy 鄴速ka od bia貫k. Bia趾a ubijamy na sztywn pian, dodajemy powoli cukier, cukier waniliowy i pojedynczo 鄴速ka. Nast瘼nie dodajemy przesian m彗, budynie oraz proszek do pieczenia.Dok豉dnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blach (40cm x 25cm) wy這穎n papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160oC przez 30-40 minut (do suchego patyczka). Gdy ciasto b璠zie upieczone, wyjmujemy gor帷 blach z piekarnika i opuszczamy j z wysoko軼i 50 cm na pod這g. Odstawiamy do uchylonego piekarnika, a ostygnie. Po przestudzeniu dzielimy na dwa placki.

      Budynie gotujemy na mleku i studzimy, najlepiej odstawi na noc do wystygni璚ia. Mi瘯kie mas這 ucieramy, a zbieleje. Nast瘼nie dodajemy po 造盧e zimnego budyniu. Ka盥 kolejn 造磬 budyniu dodajemy a poprzednia dobrze po陰czy si z mas貫m. Dodajemy zmiksowan cha逕, mieszamy.

      Je瞠li masa zwa篡 si, mo積a j jeszcze uratowa, stosuj帷 k徙iel wodn. Wstawi misk z mas budyniow do naczynia z gotuj帷 wod i miksowa, a do uzyskania g豉dkiej masy. Nast瘼nie mas wstawi do lod闚ki, by troch st篹a豉. Stosujemy to przed dodaniem cha逕y.


      Uk豉damy ciasto: 1/2 ciasta, 1/2 kremu cha逕owego, 1/2 ciasta, reszta kremu cha逕owego, starta czekolada.

      毒鏚這: blog Bake&Taste

      Cha逕owiec

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (11) Poka komentarze do wpisu „Cha逕owiec”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      鈔oda, 03 pa寮ziernika 2012 11:53

Wyszukiwarka

Kana informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdj璚ia na blogu s moj w豉sno軼i. Nie wyra瘸m zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa