Wpisy otagowane „czekolada gorzka”
Sk³adniki na biszkopt (tortownica 18cm):
- 1 jajko
- 30 g cukru
- 20 g m±ki
- 10 g kakao
Sk³adniki na mus (tortownica 28cm, potrzebujemy 3 takie musy, ka¿dy z inn± czekolad±):
- 80 g czekolady (gorzkiej, mlecznej, bia³ej)
- 80 ml mleka
- 1 jajko
- 50 g cukru
- 8 g ¿elatyny
- 48 ml zimnej wody
- 200 g ¶mietany 30%
Sk³adniki na gruszki w karmelu (tortownica 18cm):
- 1 gruszka (pokrojona w ma³e kawa³ki)
- 60 g cukru
- 2 ³y¿ki mas³a
- szczypta cynamonu
- 3 g ¿elatyny
- 12 ml zimnej wody
Karmelowa polewa lustrzana:
- 8 g ¿elatyny
- 120 g cukru
- 48 ml zimnej wody
- 150 g ¶mietany 30%
- 40 g bia³ej czekolady
Biszkopt
Jajko ubijamy na parze. Do wiêkszego garnka wlewamy wodê (ok. 1/3 objêto¶ci garnka) i gotujemy. Zmniejszamy ogieñ. Miseczkê stawiamy na garnku, tak by dno nie styka³o siê z wod± w garnku. Do miseczki wbijamy jajko i wsypujemy cukier. Ubijamy na puszyst± masê (cukier musi siê rozpu¶ciæ). Garnek zdejmujemy z ognia i ubijamy na sztywno. Dodajemy przesian± m±kê i kakao. Delikatnie mieszamy. Wyk³adamy do tortownicy (18cm), wy³o¿onej papierem do pieczenia. Pieczemy oko³o 10-15 minut w temperaturze 160 - 170oC (do suchego patyczka). Studzimy.
Gruszka w karmelu
¯elatynê zalewamy wod±, mieszamy i odstawiamy do napêcznienia.
Cukier wsypujemy do garnka, podgrzewamy na ¶rednim ogniu. Czêsto mieszamy, by siê nie przypali³o. Gdy rozpu¶ci siê ca³kowicie i nabierze koloru bursztynowego, dodajemy pokrojon± w ma³e kawa³ki gruszkê. Mieszamy. Dodajemy mas³o. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy szczyptê cynamonu oraz napêcznia³± ¿elatynê. Mieszamy. Gor±c± masê wyk³adamy do tortownicy (18cm), wy³o¿onej papierem do pieczenia.
Odstawiamy na oko³o 3 godziny.
Mus czekoladowy
¯elatynê zalewamy wod±, mieszamy i odstawiamy do napêcznienia.
Mleko wlewamy do rondelka, podgrzewamy prawie do wrzenia. Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier i roztrzepujemy trzepaczk±. Do masy jajecznej dolewamy gor±ce mleko, mieszamy i przelewamy przez sitko. Miskê z mas± stawiamy na garnku z gor±c± wod±. Mieszaj±c, podgrzewamy do temperatury 37oC. Zdejmujemy z garnka, dodajemy napêcznia³± ¿elatynê. Mieszamy do rozpuszczenia ¿elatyny.
Czekoladê (odpowiedni bia³a, mleczn±, ciemn±) siekamy na ma³e kawa³ki, przek³adamy do miseczki. Gotujemy wodê w garnku, zestawiamy z kuchenki, ustawiamy na garnku miseczkê z czekolad±. Odstawiamy do rozpuszczenia (oko³o 10 minut). Mieszamy, lekko studzimy. Dodajemy do masy jajecznej, mieszamy. Studzimy do temperatury pokojowej.
¦mietanê ubijamy na sztywno, dodajemy przestudzon± masê czekoladow±. Delikatnie mieszamy.
Sk³adanie tortu
Do formy (28 cm) wylewamy mus z bia³ej czekolady, odstawiamy do lodówki na oko³o 3 godziny. Na ¶ciêty bia³y mus wylewamy mus z mlecznej czekolady i wyk³adamy gruszkê w karmelu, lekko wciskamy w mus mleczny. Wyrównujemy na p³asko. Odstawiamy do lodówki na oko³o 3 godziny. Na ¶ciêty mus mleczny wylewamy mus z gorzkiej czekolady i uk³adamy biszkopt kakaowy, wyrównujemy. Odstawiamy do lodówki na oko³o 5 godziny (najlepiej na noc).
Karmelowa polewa lustrzana
¯elatynê zalewamy wod±, mieszamy i odstawiamy do napêcznienia.
Cukier wsypujemy do garnka, podgrzewamy na ¶rednim ogniu. Czêsto mieszamy, by siê nie przypali³o. Gdy rozpu¶ci siê ca³kowicie i nabierze koloru bursztynowego, dodajemy ¶mietanê (uwaga bêdzie siê pieni³o). Gotujemy jeszcze oko³o 1 minuty, dodajemy roztopion± czekoladê oraz napêcznia³± ¿elatynê, mieszamy. Blendujemy, przelewamy przez sito. Studzimy. Mocno sch³odzony tort polewamy lekko gêstniej±c± polew± karmelow±. Odstawiamy do lodówki na oko³o godzinê.
¬ród³o: Caramel mirror glaze, Chocolate mousse cake, Pear mousse cake
Sk³adniki na ciasto:
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 100 g m±ki pszennej
- 3/4 ³y¿eczki proszku do pieczenia
- 4 ³y¿ki kakao
- 50 g gorzkiej czekolady, startej
- 16 g cukru waniliowego
M±kê przesiewamy. Bia³ka ubijamy na sztywn± pianê. Ci±gle ubijaj±c, dodajemy partiami cukier. Nastêpnie dodajemy po kolei ¿ó³tka. Dodajemy m±kê, proszek do pieczenia, kakao oraz start± czekoladê. Delikatnie mieszamy.
¦ciereczkê kuchenn± rozk³adamy, oprószamy cukrem pudrem. Blachê (38cm x 30cm) wyk³adamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachê. Pieczemy oko³o 15 minut w temperaturze 180oC (do suchego patyczka). Natychmiast po upieczeniu wyk³adamy gor±ce ciasto na ¶ciereczkê, zdejmujemy papier do pieczenia. Nastêpnie zwijamy ciasto ze ¶ciereczk±, wzd³u¿ d³u¿szego boku. Odk³adamy do ostudzenia.
Sk³adniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 5 ³y¿ek kremu kasztanowego (np. Chestnut Puree z Lidla)
- 300 ml ¶mietany 30%
- 2 ³y¿eczki ¿elatyny
¯elatynê rozpuszczamy w niewielkiej ilo¶ci gor±cej wody, studzimy. ¦mietanê ubijamy a¿ zgêstnieje. Serek mascarpone mieszamy z kremem kasztanowym oraz ostudzon± ¿elatyn±. £±czymy obie masy, dodajemy ubit± ¶mietanê do masy z mascarpone. W tym momencie próbujemy masy, je¿eli potrzeba dos³adzamy cukrem pudrem.
Ostudzon± roladê delikatnie rozwijamy, smarujemy kremem. Z powrotem zwijamy, wk³adamy do lodówki na 2 godziny.
Sk³adniki na polewê:
- 85 g mlecznej czekolady
- 55 ml ¶mietany kremówki
- 10 g mas³a
W rondlu umieszczamy kremówkê oraz mas³o. Podgrzewamy, prawie do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika. Dodajemy posiekan± na ma³e kawa³ki czekoladê, odstawiamy na 5 minut. Nastêpnie mieszamy i polewamy roladê. Roladê mo¿na posypaæ posiekanymi migda³ami.
Roladê wk³adamy do lodówki, aby polewa stê¿a³a.
¬ród³o: przepis na ciasto - Moje Wypieki, przepis na polewê - Moje Wypieki
Sk³adniki na ciasto:
- 3/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 3 ³y¿ki kakao
Powy¿sze sk³adniki umieszczamy w garnku. Zagotowaæ, podgrzewamy a¿ do rozpuszczenia siê cukru. Studzimy.
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 1,5 szklanki m±ki pszennej
- 1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
- 1 ³y¿eczka sody oczyszczonej
M±kê, proszek oraz sodê przesiewamy i odstawiamy. Bia³ka oddzielamy od ¿ó³tek, ubijamy na sztywn± pianê. Stopniowo dodajemy cukier. Dalej ubijaj±c, dodajemy po jednym ¿ó³tku. Po uzyskaniu kremowej pianki, wlewamy wystudzon± kakaow± mieszankê i delikatnie mieszamy. Dodajemy przesiane suche sk³adniki i delikatnie mieszamy.
Formê (40 cm x 25 cm) wyk³adamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachê. Pieczemy oko³o 40-45 minut w temperaturze 180oC (do suchego patyczka). Studzimy. Po przestudzeniu przekrawamy na pó³.
Sk³adniki na chrupi±cy s³onecznik:
- 250 g ³uskanego s³onecznika
- 70 g mas³a
- 8 ³y¿ek cukru
- 4 ³y¿ki mleka
Wszystkie sk³adniki umieszczamy w garnuszku, mieszamy, gotujemy. Blachê wyk³adamy papierem do pieczenia, wylewamy zagotowana mieszankê. Pieczemy w temperaturze 180oC przez oko³o 20 minut (a¿ s³onecznik bêdzie mia³ z³oty kolor). Po upieczeniu studzimy i kruszymy na ma³e kawa³ki. Mo¿na to zrobiæ blenderem.
Sk³adniki na masê:
- 200 g mas³a
- puszka masy kajmakowej
- pokruszony chrupi±cy s³onecznik
Miêkkie mas³o ucieramy, a¿ zbieleje. Nastêpnie dodajemy po ³y¿ce masy kajmakowej. Dodajemy pokruszony s³onecznik, mieszamy.
Sk³adniki na nas±czenie:
- szklanka zaparzonej i ostudzonej czarnej herbaty
Sk³adniki na polewê czekoladow±:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g czekolady mlecznej
- 150 ml ¶mietany kremówki 30%
W garnku podgrzewamy ¶mietanê do momentu wrzenia. Zdejmujemy z kuchenki i dodajemy posiekan± na ma³e kawa³ki czekoladê. Odstawiamy do rozpuszczenia (oko³o 5 minut). Mieszamy i odstawiamy do lekkiego zastygniêcia.
Pierwszy blat kakaowy nas±czamy herbat±, wyk³adamy masê kajmakow±. Uk³adamy nastêpny blat, nas±czamy herbat±. Ca³o¶æ polewamy polew± czekoladow±.
Sk³adniki na krem ¶mietankowy:
- 150 ml ¶mietany kremówki 30%
- 100 g masy kajmakowej
Dobrze sch³odzon± ¶mietanê, chwilê ubijamy, nastêpnie dodajemy masê kajmakow±, ubijamy do po³±czenia. Ciasto dekorujemy kremem ¶mietankowym za pomoc± rêkawa cukierniczego z tylk± ze wzorem kwiatka (Wilton 1b).
¬ród³o: Moje Wypieki
Sk³adniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki m±ki
- 1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
- 3 czubate ³y¿eczki kakao
Sk³adniki na krem:
- 3 batony Pawe³ek o smaku toffi
- 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki cukru
- 200 g mas³a
- 2 ³y¿ki wódki (nie dawa³am)
Sk³adniki na nas±czenie:
- 1 szklanka wody
- 2 czubate ³y¿eczki kawy rozpuszczalnej
Dodatkowo:
- 1/4 tabliczki startej gorzkiej czekolady
Biszkopt
M±kê przesiewamy. Bia³ka ubijamy na sztywn± pianê. Ci±gle ubijaj±c, dodajemy partiami cukier. Nastêpnie dodajemy po kolei ¿ó³tka. Dodajemy m±kê, proszek do pieczenia oraz kakao. Delikatnie mieszamy. Blachê (40cm x 25cm) wyk³adamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachê. Pieczemy oko³o 20-25 minut w temperaturze 180oC (do suchego patyczka). Gdy ciasto bêdzie upieczone, wyjmujemy gor±c± blachê z piekarnika i opuszczamy j± z wysoko¶ci 50 cm na pod³ogê. Odstawiamy a¿ ostygnie. Po wystudzeniu przekrawamy na pó³.
Krem
Do garnka wk³adamy posiekana na ma³e kawa³ki czekoladê, po³amane batony, cukier oraz wlewamy mleko. Ca³o¶æ podgrzewamy do zagotowania, a¿ sk³adniki siê rozpuszcz±. Odk³adamy do wystudzenia. Najlepiej na ca³± noc wstawiæ do lodówki. Miêkkie mas³o ucieramy, a¿ zbieleje. Dodajemy stopniowo wystudzon± masê czekoladow±. Dok³adnie mieszamy.
Je¿eli masa zwa¿y siê, mo¿na j± jeszcze uratowaæ, stosuj±c k±piel wodn±. Wstawiamy miskê z mas± czekoladow± do naczynia z gotuj±c± wod± i miksujemy, a¿ do uzyskania g³adkiej masy. Nastêpnie masê wstawiamy do lodówki, by trochê stê¿a³a.
Przygotowujemy nas±czenie: kawê zalewamy wrz±c± wod±.
Pierwszy kawa³ek biszkoptu nas±czamy ponczem, wyk³adamy 3/4 masy czekoladowej, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, nas±czamy, wyk³adamy resztê kremu. Wierzch posypujemy starta czekolad±.
¬ród³o: blog Kuchnia na obcasach
Sk³adniki na ciasto:
- 6 jajek
- szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 1/2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
- 1 ³y¿ka m±ki
- 3 budynie czekoladowe (bez cukru)
Sk³adniki na krem:
- 2 budynie waniliowe (bez cukru)
- 1 kostka mas³a
- 3 szklanki mleka
- 30 dkg cha³wy waniliowej
Dodatkowo:
- gorzka czekolada
Oddzielamy ¿ó³tka od bia³ek. Bia³ka ubijamy na sztywn± pianê, dodajemy powoli cukier, cukier waniliowy i pojedynczo ¿ó³tka. Nastêpnie dodajemy przesian± m±kê, budynie oraz proszek do pieczenia. Dok³adnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blachê (40cm x 25cm) wy³o¿on± papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160oC przez 30-40 minut (do suchego patyczka). Gdy ciasto bêdzie upieczone, wyjmujemy gor±c± blachê z piekarnika i opuszczamy j± z wysoko¶ci 50 cm na pod³ogê. Odstawiamy do uchylonego piekarnika, a¿ ostygnie. Po przestudzeniu dzielimy na dwa placki.
Budynie gotujemy na mleku i studzimy, najlepiej odstawiæ na noc do wystygniêcia. Miêkkie mas³o ucieramy, a¿ zbieleje. Nastêpnie dodajemy po ³y¿ce zimnego budyniu. Ka¿d± kolejn± ³y¿kê budyniu dodajemy a¿ poprzednia dobrze po³±czy siê z mas³em. Dodajemy zmiksowan± cha³wê, mieszamy.
Je¿eli masa zwa¿y siê, mo¿na j± jeszcze uratowaæ, stosuj±c k±piel wodn±. Wstawiæ miskê z mas± budyniow± do naczynia z gotuj±c± wod± i miksowaæ, a¿ do uzyskania g³adkiej masy. Nastêpnie masê wstawiæ do lodówki, by trochê stê¿a³a. Stosujemy to przed dodaniem cha³wy.
Uk³adamy ciasto: 1/2 ciasta, 1/2 kremu cha³wowego, 1/2 ciasta, reszta kremu cha³wowego, starta czekolada.
¬ród³o: blog Bake&Taste