Wpisy otagowane „czekolada bia豉”

  • niedziela, 29 pa寮ziernika 2017
    • Musowy torcik czekoladowo - gruszkowy

      Tort mus czekoladowy z gruszka w karmelu

      Sk豉dniki na biszkopt (tortownica 18cm):

      • 1 jajko
      • 30 g cukru
      • 20 g m彗i
      • 10 g kakao

      Sk豉dniki na mus (tortownica 28cm, potrzebujemy 3 takie musy, ka盥y z inn czekolad):

      • 80 g czekolady (gorzkiej, mlecznej, bia貫j)
      • 80 ml mleka
      • 1 jajko
      • 50 g cukru
      • 8 g 瞠latyny
      • 48 ml zimnej wody
      • 200 g 鄉ietany 30%

      Sk豉dniki na gruszki w karmelu (tortownica 18cm):

      • 1 gruszka (pokrojona w ma貫 kawa趾i)
      • 60 g cukru
      • 2 造磬i mas豉
      • szczypta cynamonu
      • 3 g 瞠latyny
      • 12 ml zimnej wody

      Karmelowa polewa lustrzana:

      • 8 g 瞠latyny
      • 120 g cukru
      • 48 ml zimnej wody
      • 150 g 鄉ietany 30%
      • 40 g bia貫j czekolady

      Biszkopt

      Jajko ubijamy na parze. Do wi瘯szego garnka wlewamy wod (ok. 1/3 obj皻o軼i garnka) i gotujemy. Zmniejszamy ogie. Miseczk stawiamy na garnku, tak by dno nie styka這 si z wod w garnku. Do miseczki wbijamy jajko i wsypujemy cukier. Ubijamy na puszyst mas (cukier musi si rozpu軼i). Garnek zdejmujemy z ognia i ubijamy na sztywno. Dodajemy przesian m彗 i kakao. Delikatnie mieszamy. Wyk豉damy do tortownicy (18cm), wy這穎nej papierem do pieczenia. Pieczemy oko這 10-15 minut w temperaturze 160 - 170oC (do suchego patyczka). Studzimy.

      Gruszka w karmelu

      疾latyn zalewamy wod, mieszamy i odstawiamy do nap璚znienia.

      Cukier wsypujemy do garnka, podgrzewamy na 鈔ednim ogniu. Cz瘰to mieszamy, by si nie przypali這. Gdy rozpu軼i si ca趾owicie i nabierze koloru bursztynowego, dodajemy pokrojon w ma貫 kawa趾i gruszk. Mieszamy. Dodajemy mas這. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy szczypt cynamonu oraz nap璚znia陰 瞠latyn. Mieszamy. Gor帷 mas wyk豉damy do tortownicy (18cm), wy這穎nej papierem do pieczenia.

      Odstawiamy na oko這 3 godziny.

      Mus czekoladowy

      疾latyn zalewamy wod, mieszamy i odstawiamy do nap璚znienia.

      Mleko wlewamy do rondelka, podgrzewamy prawie do wrzenia. Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier i roztrzepujemy trzepaczk. Do masy jajecznej dolewamy gor帷e mleko, mieszamy i przelewamy przez sitko. Misk z mas stawiamy na garnku z gor帷 wod. Mieszaj帷, podgrzewamy do temperatury 37oC. Zdejmujemy z garnka, dodajemy nap璚znia陰 瞠latyn. Mieszamy do rozpuszczenia 瞠latyny.

      Czekolad (odpowiedni bia豉, mleczn, ciemn) siekamy na ma貫 kawa趾i, przek豉damy do miseczki. Gotujemy wod w garnku, zestawiamy z kuchenki, ustawiamy na garnku miseczk z czekolad. Odstawiamy do rozpuszczenia (oko這 10 minut). Mieszamy, lekko studzimy. Dodajemy do masy jajecznej, mieszamy. Studzimy do temperatury pokojowej.

      妃ietan ubijamy na sztywno, dodajemy przestudzon mas czekoladow. Delikatnie mieszamy.

      Sk豉danie tortu

      Do formy (28 cm) wylewamy mus z bia貫j czekolady, odstawiamy do lod闚ki na oko這 3 godziny. Na 軼i皻y bia造 mus wylewamy mus z mlecznej czekolady i wyk豉damy gruszk w karmelu, lekko wciskamy w mus mleczny. Wyr闚nujemy na p豉sko. Odstawiamy do lod闚ki na oko這 3 godziny. Na 軼i皻y mus mleczny wylewamy mus z gorzkiej czekolady i uk豉damy biszkopt kakaowy, wyr闚nujemy. Odstawiamy do lod闚ki na oko這 5 godziny (najlepiej na noc).

      Karmelowa polewa lustrzana

      疾latyn zalewamy wod, mieszamy i odstawiamy do nap璚znienia.

      Cukier wsypujemy do garnka, podgrzewamy na 鈔ednim ogniu. Cz瘰to mieszamy, by si nie przypali這. Gdy rozpu軼i si ca趾owicie i nabierze koloru bursztynowego, dodajemy 鄉ietan (uwaga b璠zie si pieni這). Gotujemy jeszcze oko這 1 minuty, dodajemy roztopion czekolad oraz nap璚znia陰 瞠latyn, mieszamy. Blendujemy, przelewamy przez sito. Studzimy. Mocno sch這dzony tort polewamy lekko g瘰tniej帷 polew karmelow. Odstawiamy do lod闚ki na oko這 godzin.

      毒鏚這: Caramel mirror glaze, Chocolate mousse cake, Pear mousse cake

      DSC_4712

      DSC_4728

      DSC_4720

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (1) Poka komentarze do wpisu „Musowy torcik czekoladowo - gruszkowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      niedziela, 29 pa寮ziernika 2017 13:26
  • poniedzia貫k, 03 marca 2014
    • Tort

      Tort Dwa Micha造 z kremem micha趾owym

      Sk豉dniki na biszkopt (tortownica 24cm):

      • 6 jajek
      • szklanka m彗i
      • szklanka cukru
      • 0,3 szklanki m彗i ziemniaczanej

      Sk豉dniki na jasny krem:

      • 300 ml 鄉ietany krem闚ki 30%
      • 1/2 szklanki mleka w proszku
      • 250 g bia貫j czekolady
      • 125 g serka mascarpone
      • 2 造磬i rumu
      • 120 g podpieczonych i drobno posiekanych orzech闚 ziemnych (nie dawa豉m)

      Sk豉dniki na ciemny krem:

      • 300 ml 鄉ietany krem闚ki 30%
      • 1/2 szklanki mleka w proszku
      • 250 g mlecznej czekolady
      • 125 g serka mascarpone
      • 2 造磬i rumu
      • 120 g podpieczonych i drobno posiekanych orzech闚 ziemnych (nie dawa豉m)

      Sk豉dniki na poncz:

      • 1/3 szklanki przegotowanej wody
      • 1/3 szklanki rumu (da豉m mniej)

       

      Biszkopt

      M彗i przesiewamy. Bia趾a ubijamy na sztywn pian. Ci庵le ubijaj帷, dodajemy partiami cukier. Nast瘼nie dodajemy po kolei 鄴速ka. Dodajemy m彗i, delikatnie mieszamy.

      Od dna tortownicy (24 cm) odrysowujemy ko這 na papierze do pieczenia. (Je瞠li robisz tort w tortownicy o innym wymiarze polecam skorzystanie z Przelicznika foremek, by wyliczy ilo嗆 potrzebnych sk豉dnik闚). Wycinamy ko這. Papier uk豉damy na dnie tortownicy. Ciasto wyk豉damy do tortownicy. Pieczemy oko這 40 minut w temperaturze 160 - 170oC (do suchego patyczka). Gdy ciasto b璠zie upieczone, wyjmujemy gor帷 tortownic z piekarnika i opuszczamy j z wysoko軼i 50 cm na pod這g. Odstawiamy a ostygnie. Po ostudzeniu kroimy na 4 r闚ne blaty.

      Krem jasny

      W garnku podgrzewamy 鄉ietan do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika, dodajemy mleko w proszku, mieszamy na g豉dka mas. Mo積a u篡 blendera, by masa by豉 bez grudek. Dodajemy posiekana na ma貫 kawa趾i czekolad oraz rum. Mieszamy, by czekolada si rozpu軼i豉. Odk豉damy do wystudzenia. Najlepiej na ca陰 noc wstawi do lod闚ki.

      Tort Dwa Micha造 z kremem micha趾owym

      Nast瘼nego dnia sch這dzon mas ubijamy mikserem do zg瘰tnienia, a masa b璠zie sztywna. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy delikatnie krem. Krem odstawiamy do lod闚ki.

      Krem ciemny robimy dok豉dnie tak samo jak jasny.

      Przygotowujemy nas帷zenie: mieszamy wod z rumem.

      Pierwszy blat biszkoptowy k豉dziemy na paterze, nas帷zamy 1/4 ponczu, smarujemy 1/3 kremu jasnego. Uk豉damy nast瘼ny blat, nas帷zamy 1/3 pozosta貫go ponczu, wyk豉damy 3/4 kremu ciemnego, przykrywamy blatem biszkoptowym, nas帷zamy ponczem, smarujemy 1/3 kremu jasnego, przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym, nas帷zamy pozosta造m ponczem.

      Dekoracja Ombre

      Odk豉damy do miski 2 造磬i ciemnego kremu, dodajemy do niego 4 造磬i kremu jasnego, mieszamy. Pozosta造 ciemny krem wyk豉damy na 1/3 wysoko軼i boku (od do逝 tortu). Powsta造 zmiksowany krem wyk豉damy na nast瘼ne 1/3 wysoko軼i boku. Pozosta造 jasny krem wyk豉damy na wierzch tortu oraz na pozosta陰 wysoko嗆 boku. U篡waj帷 ko鎍闚ki 這patki, dekorujemy tort. Zaczynamy od do逝 boku (od ciemnego kremu), delikatnie dociskamy 這patk. Powoli obracamy tort, przesuwamy 這patk do g鏎y, tak by powsta豉 spirala wok馧 tortu. Gotowy tort odstawiamy do lod闚ki.

       

      Tort Dwa Micha造 z kremem micha趾owym

      Tort Dwa Micha造 z kremem micha趾owym

      Tort Dwa Micha造 z kremem micha趾owym

       毒鏚這: blog Moje Wypieki

      Spos鏏 dekoracji tortu podpatrzony tu: JavaCupcake

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (2) Poka komentarze do wpisu „Tort ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      poniedzia貫k, 03 marca 2014 09:49
  • poniedzia貫k, 27 lutego 2012
  • czwartek, 12 stycznia 2012
    • Tort Rafaello z nut porzeczkow

      Sk豉dniki na biszkopt:

      • 5 jajek
      • 3/4 szklanki cukru
      • 3/4 szklanki m彗i pszennej
      • 1/4 szklanki m彗i ziemniaczanej

      Bia趾a oddzieli od 鄴速ek, ubi na sztywn pian. Pod koniec ubijania powoli dodawa cukier, dalej ubijaj帷. Dodawa kolejno 鄴速ka, nadal ubijaj帷. M彗i wymiesza, przesia i delikatnie po陰czy z ciastem.

      Tortownic wy這篡 papierem do pieczenia (samo dno), wy這篡 ciasto. Piec w temperaturze 170oC przez 30-40 minut do suchego patyczka.

      Gor帷e ciasto wyj望 z piekarnika, opu軼i je p豉sko na pod這g z wysoko軼i oko這 60cm. Odstawi do uchylonego piekarnika do ostygni璚ia. Wystudzone ciasto przekroi na trzy blaty.

      Poncz:

      • ok. 450 ml przegotowanej wody
      • ok. 1 造瞠czka soku z cytryny
      • kilka kropel aromatu 鄉ietankowego

      Wszystko razem wymiesza.

      Krem:

      • 2 鄉ietany 30% (w sumie 400ml)
      • 2 bia貫 czekolady
      • 2 "好ie磬i"
      • 1 造瞠czka 瞠latyny

      妃ietan podgrza, nie gotowa. Doda czekolad, miesza by si rozpu軼i豉 (trzeba uwa瘸 by nie przypali). Nast瘼nie dobrze sch這dzi (najlepiej jest zrobi to dzie wcze郾iej i odstawi na noc do lod闚ki). Do powsta貫j masy doda "好ie磬i" i ubi mikserem (dobrze jest te misk i wide趾i do ubijania przed miksowaniem, sch這dzi w lod闚ce). 疾latyn rozpu軼i w gor帷ej wodzie (1/4 szklanki). Ostudzon 瞠latyn doda do kremu, wymiesza.

      Dodatkowo:

      • kwa郾y d瞠m (u mnie porzeczkowy)

      Pierwszy kr捫ek nas帷zy przygotowanym ponczem, posmarowa cienk warstw kremu. Drug cz窷 biszkopta posmarowa od do逝 d瞠mem i u這篡 na biszkopcie z kremem. Ponownie nas帷zy, posmarowa kremem, przykry posmarowany d瞠mem trzeci biszkopt, nas帷zy. Ca這嗆 posmarowa reszt kremu, 陰cznie z bokami, ozdobi.

      Tort Rafaello z nut porzeczkow

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      czwartek, 12 stycznia 2012 13:12

Wyszukiwarka

Kana informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdj璚ia na blogu s moj w豉sno軼i. Nie wyra瘸m zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa