Wpisy otagowane „鄉ietana krem闚ka”

  • niedziela, 29 pa寮ziernika 2017
    • Musowy torcik czekoladowo - gruszkowy

      Tort mus czekoladowy z gruszka w karmelu

      Sk豉dniki na biszkopt (tortownica 18cm):

      • 1 jajko
      • 30 g cukru
      • 20 g m彗i
      • 10 g kakao

      Sk豉dniki na mus (tortownica 28cm, potrzebujemy 3 takie musy, ka盥y z inn czekolad):

      • 80 g czekolady (gorzkiej, mlecznej, bia貫j)
      • 80 ml mleka
      • 1 jajko
      • 50 g cukru
      • 8 g 瞠latyny
      • 48 ml zimnej wody
      • 200 g 鄉ietany 30%

      Sk豉dniki na gruszki w karmelu (tortownica 18cm):

      • 1 gruszka (pokrojona w ma貫 kawa趾i)
      • 60 g cukru
      • 2 造磬i mas豉
      • szczypta cynamonu
      • 3 g 瞠latyny
      • 12 ml zimnej wody

      Karmelowa polewa lustrzana:

      • 8 g 瞠latyny
      • 120 g cukru
      • 48 ml zimnej wody
      • 150 g 鄉ietany 30%
      • 40 g bia貫j czekolady

      Biszkopt

      Jajko ubijamy na parze. Do wi瘯szego garnka wlewamy wod (ok. 1/3 obj皻o軼i garnka) i gotujemy. Zmniejszamy ogie. Miseczk stawiamy na garnku, tak by dno nie styka這 si z wod w garnku. Do miseczki wbijamy jajko i wsypujemy cukier. Ubijamy na puszyst mas (cukier musi si rozpu軼i). Garnek zdejmujemy z ognia i ubijamy na sztywno. Dodajemy przesian m彗 i kakao. Delikatnie mieszamy. Wyk豉damy do tortownicy (18cm), wy這穎nej papierem do pieczenia. Pieczemy oko這 10-15 minut w temperaturze 160 - 170oC (do suchego patyczka). Studzimy.

      Gruszka w karmelu

      疾latyn zalewamy wod, mieszamy i odstawiamy do nap璚znienia.

      Cukier wsypujemy do garnka, podgrzewamy na 鈔ednim ogniu. Cz瘰to mieszamy, by si nie przypali這. Gdy rozpu軼i si ca趾owicie i nabierze koloru bursztynowego, dodajemy pokrojon w ma貫 kawa趾i gruszk. Mieszamy. Dodajemy mas這. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy szczypt cynamonu oraz nap璚znia陰 瞠latyn. Mieszamy. Gor帷 mas wyk豉damy do tortownicy (18cm), wy這穎nej papierem do pieczenia.

      Odstawiamy na oko這 3 godziny.

      Mus czekoladowy

      疾latyn zalewamy wod, mieszamy i odstawiamy do nap璚znienia.

      Mleko wlewamy do rondelka, podgrzewamy prawie do wrzenia. Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier i roztrzepujemy trzepaczk. Do masy jajecznej dolewamy gor帷e mleko, mieszamy i przelewamy przez sitko. Misk z mas stawiamy na garnku z gor帷 wod. Mieszaj帷, podgrzewamy do temperatury 37oC. Zdejmujemy z garnka, dodajemy nap璚znia陰 瞠latyn. Mieszamy do rozpuszczenia 瞠latyny.

      Czekolad (odpowiedni bia豉, mleczn, ciemn) siekamy na ma貫 kawa趾i, przek豉damy do miseczki. Gotujemy wod w garnku, zestawiamy z kuchenki, ustawiamy na garnku miseczk z czekolad. Odstawiamy do rozpuszczenia (oko這 10 minut). Mieszamy, lekko studzimy. Dodajemy do masy jajecznej, mieszamy. Studzimy do temperatury pokojowej.

      妃ietan ubijamy na sztywno, dodajemy przestudzon mas czekoladow. Delikatnie mieszamy.

      Sk豉danie tortu

      Do formy (28 cm) wylewamy mus z bia貫j czekolady, odstawiamy do lod闚ki na oko這 3 godziny. Na 軼i皻y bia造 mus wylewamy mus z mlecznej czekolady i wyk豉damy gruszk w karmelu, lekko wciskamy w mus mleczny. Wyr闚nujemy na p豉sko. Odstawiamy do lod闚ki na oko這 3 godziny. Na 軼i皻y mus mleczny wylewamy mus z gorzkiej czekolady i uk豉damy biszkopt kakaowy, wyr闚nujemy. Odstawiamy do lod闚ki na oko這 5 godziny (najlepiej na noc).

      Karmelowa polewa lustrzana

      疾latyn zalewamy wod, mieszamy i odstawiamy do nap璚znienia.

      Cukier wsypujemy do garnka, podgrzewamy na 鈔ednim ogniu. Cz瘰to mieszamy, by si nie przypali這. Gdy rozpu軼i si ca趾owicie i nabierze koloru bursztynowego, dodajemy 鄉ietan (uwaga b璠zie si pieni這). Gotujemy jeszcze oko這 1 minuty, dodajemy roztopion czekolad oraz nap璚znia陰 瞠latyn, mieszamy. Blendujemy, przelewamy przez sito. Studzimy. Mocno sch這dzony tort polewamy lekko g瘰tniej帷 polew karmelow. Odstawiamy do lod闚ki na oko這 godzin.

      毒鏚這: Caramel mirror glaze, Chocolate mousse cake, Pear mousse cake

      DSC_4712

      DSC_4728

      DSC_4720

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (1) Poka komentarze do wpisu „Musowy torcik czekoladowo - gruszkowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      niedziela, 29 pa寮ziernika 2017 13:26
  • poniedzia貫k, 21 marca 2016
    • Mini serniczki Reese's

      Mini serniczki Reese's

      Sk豉dniki na sp鏚:

      • 100 g krakers闚, pokruszonych
      • 50 g mas豉 orzechowego

      Krakersy kruszymy np. przy pomocy blendera. Dodajemy mas這 orzechowe, miksujemy. Form do muffinek wyk豉damy papilotkami (oko這 12 sztuk). Do ka盥ej wyk豉damy po 造盧e masy, wyr闚nujemy.

      Sk豉dniki na mas serow:

      • 500 g twarogu p馧t逝stego (np. twar鏬 Sernikowy Mielony Pi徠nica)
      • 2 jajka
      • 140 g br您owego cukru
      • 180 g mas豉 orzechowego
      • 45 ml 鄉ietany krem闚ki 30%
      • 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii
      • 1 造瞠czka m彗i ziemniaczanej

      Wszystkie sk豉dniki powinny mie temperatur pokojow. Wszystkie sk豉dniki umieszczamy w misce i miksujemy do po陰czenia sk豉dnik闚. Gotow mas serow wyk豉damy do papilotek, pozostawiaj帷 oko這 3 mm wolnego od g鏎nej kraw璠zi papilotki.

      Pieczemy w temperaturze 160oC przez oko這 25 - 30 minut (powierzchnia powinna by 軼i皻a).Po upieczeniu serniczki studzimy.

      Sk豉dniki na polew czekoladow:

      • 85 g mlecznej czekolady
      • 55 ml 鄉ietany 30%
      • 10 g mas豉

      Dodatkowo:

      • orzeszki ziemne solone
      • pokruszone krakersy

      W rondlu umieszczamy krem闚k oraz mas這. Podgrzewamy, prawie do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika. Dodajemy posiekan na ma貫 kawa趾i czekolad, odstawiamy na 5 minut.Nast瘼nie mieszamy i ciep陰 polew rozprowadzamy na wierzchu serniczk闚. Posypujemy solonymi orzeszkami oraz pokruszonymi krakersami. Wk豉damy do lod闚ki, aby polewa st篹a豉.

      毒鏚這: blog Moje Wypieki

      Mini serniczki Reese's

      Mini serniczki Reese's z tawarogiem i orzechami

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      poniedzia貫k, 21 marca 2016 13:30
  • pi徠ek, 29 stycznia 2016
    • Tort 鄉ietankowo-kawowy na chrupi帷ym spodzie

      Tort 鄉ietankowo-kawowy na chrupi帷ym spodzie

      Sk豉dniki:

      • 200 g suchark闚 (np. Biedronka)
      • 400 g Nutelli
      • 2 szklanki mleka
      • torebka kawy cappuccino, smak czekoladowy
      • 3 bite 鄉ietany 好ie磬i
      • 2 造磬i 瞠latyny
      • 400 ml 鄉ietany 30%
      • 1 galaretka cytrynowa
      • 1 造磬a cukru pudru
      • p豉tki czekoladowe Belbake (Lidl) do dekoracji

      Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

      Sucharki miksujemy w blenderze na bu趾 tart. Dodajemy Nutell, mieszamy. Dno tortownicy (27 cm) wyk豉damy papierem do pieczenia. Wyk豉damy mas na blach, mocno dociskamy. Odstawiamy do lod闚ki.

      Mleko gotujemy, rozpuszczamy w nim cappuccino. Odstawiamy do wystudzenia. 疾latyn rozpuszczamy w niewielkiej ilo軼i gor帷ej wody, studzimy. Do wystudzonego mleka dodajemy 好ie磬i i ubijamy. Do ubitego kremu dodajemy 瞠latyn, delikatnie mieszamy. Gotowy krem wyk豉damy na sp鏚 ciasta. Wstawiamy do lod闚ki, a masa st篹eje.

      Galaretk rozpuszczamy w szklance gor帷ej wody. Odstawiamy do wystudzenia. 妃ietan ubijamy z cukrem pudrem a zg瘰tnieje.Do ubitej 鄉ietany dodajemy t篹ej帷 galaretk, delikatnie mieszamy. Wyk豉damy na ciasto. Posypujemy wi鏎kami czekoladowymi. Wstawiamy do lod闚ki.

      Ciasto 鄉ietankowo kawowe z chrupi帷ym spodem

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      pi徠ek, 29 stycznia 2016 13:54
  • 鈔oda, 18 listopada 2015
    • Ciasteczka orzechowe z nadzieniem czekoladowym

      Ciasteczka orzechowe z czekolad

      Sk豉dniki:

      • 113 g mas豉
      • 250 g mas豉 orzechowego
      • 100 g br您owego cukru
      • 100 g cukru
      • 1/4 造瞠czki ekstraktu z wanilii
      • 1 jajko
      • 160 g m彗i
      • 1/4 造瞠czki proszku do pieczenia
      • 1/4 造瞠czki sody oczyszczonej
      • szczypta soli

      Oba mas豉 miksujemy razem. Nast瘼nie dodajemy cukier br您owy, miksujemy. Dodajemy ekstrakt z wanilii oraz jajko, miksujemy. Dodajemy proszek do pieczeni, sod, m彗 oraz s鏊, miksujemy.Blach wyk豉damy papierem do pieczenia. Z gotowej masy formujemy ma貫 kulki, uk豉damy na blach w odst瘼ach (troch urosn). W 鈔odku ka盥ej kulki robimy wg喚bienie (u篡豉m do tego lejka). Pieczemy w temperaturze 180oC przez oko這 12-14 minut. Studzimy.

      Sk豉dniki na nadzienie czekoladowe:

      • 85 g mlecznej czekolady
      • 55 ml 鄉ietany krem闚ki
      • 10 g mas豉

      W rondlu umieszczamy krem闚k oraz mas這. Podgrzewamy, prawie do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika. Dodajemy posiekan na ma貫 kawa趾i czekolad, odstawiamy na 5 minut.Nast瘼nie mieszamy i odstawiamy na oko這 0,5 godziny do lekkiego st篹enia. Ciastka wype軟iamy nadzieniem czekoladowym. Odstawiamy na godzin do lod闚ki, by czekolada st篹a豉.

      Ciasteczka orzechowe z czekolad

      Ciasteczka orzechowe z czekolad

      Ciasteczka orzechowe z czekolad

      Ciasteczka orzechowe z czekolad

      毒鏚這: add a pinch

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      鈔oda, 18 listopada 2015 13:32
  • pi徠ek, 13 listopada 2015
    • Buraczane ciasto czekoladowe

      Buraczane ciasto czekoladowe

      Sk豉dniki na ciasto:

      • 50 g kakao
      • 175 g m彗i pszennej
      • 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
      • 180 g cukru
      • 250 g ugotowanych burak闚, zblendowanych na puree
      • 3 jajka
      • 180 g oleju
      • 100 g czekolady mlecznej, posiekanej

      Do miski przesiewamy m彗, kakao, proszek do pieczenia, dodajemy cukier, mieszamy.

      Do drugiej miski dodajemy puree z burak闚, jajka oraz olej, miksujemy a do uzyskania g豉dkiej masy. Nast瘼nie dodajemy suche sk豉dniki i dok豉dnie mieszamy. Dodajemy drobno posiekana czekolad. Mieszamy.

      Dno tortownicy (23 cm) wyk豉damy papierem do pieczenia. Ciasto wyk豉damy do tortownicy. Pieczemy oko這 40-45 minut w temperaturze 170oC (do suchego patyczka). Studzimy. 

      Sk豉dniki na polew:

      • 85 g mlecznej czekolady
      • 55 ml 鄉ietany krem闚ki 30%
      • 10 g mas豉

      W rondlu umieszczamy krem闚k oraz mas這. Podgrzewamy, prawie do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika. Dodajemy posiekan na ma貫 kawa趾i czekolad, odstawiamy na 5 minut. Nast瘼nie mieszamy i polewamy wystudzone cisto. Pozostawiamy ciasto do zg瘰tnienia polewy.

      Buraczane ciasto czekoladowe

      毒鏚這: Moje Wypieki + modyfikacje

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      pi徠ek, 13 listopada 2015 14:00

Wyszukiwarka

Kana informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdj璚ia na blogu s moj w豉sno軼i. Nie wyra瘸m zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa