Wpisy otagowane „ry¿”
Sk³adniki:
- 2 torebki ry¿u
- 3 jab³ka
- oko³o 1,5 szklanki mleka
- oko³o 2 szklanki wody
- 2 ³y¿ki mas³a
- cynamon
- 3-4 ³y¿ki miodu
- mas³o do wysmarowania naczynia ¿aroodpornego
Ry¿ gotujemy w wodzie z mlekiem z dodatkiem ³y¿eczki mas³a.
Obieramy jab³ka ze skórki, trzemy na tarce o grubych oczkach. Podsma¿amy lekko na ma¶le razem z cynamonem i miodem.
Naczynie ¿aroodporne smarujemy mas³em, na dno wyk³adamy warstwê ry¿u (1/3 ca³o¶ci), na to warstwa jab³ek (1/2 ca³o¶ci), znów ry¿ (1/3), pozosta³e jab³ka oraz na wierzch pozosta³y ry¿. Naczynie ¿aroodporne przykrywamy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika (oko³o 170oC), zapiekamy do lekkiego zarumienienia (oko³o 30 minut).
¬ród³o: blog bistro mama + moje modyfikacje