Wpisy otagowane „biszkopt”

  • 鈔oda, 02 kwietnia 2014
    • Ciasto Pawe貫k

      Ciasto Pawe貫k

      Sk豉dniki na biszkopt:

      • 6 jajek
      • 3/4 szklanki cukru
      • 3/4 szklanki m彗i
      • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
      • 3 czubate 造瞠czki kakao

      Sk豉dniki na krem:

      • 3 batony Pawe貫k o smaku toffi
      • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
      • 3/4 szklanki mleka
      • 1/4 szklanki cukru
      • 200 g mas豉
      • 2 造磬i w鏚ki (nie dawa豉m)

      Sk豉dniki na nas帷zenie:

      • 1 szklanka wody
      • 2 czubate 造瞠czki kawy rozpuszczalnej

      Dodatkowo:

      • 1/4 tabliczki startej gorzkiej czekolady

      Biszkopt

      M彗 przesiewamy. Bia趾a ubijamy na sztywn pian. Ci庵le ubijaj帷, dodajemy partiami cukier. Nast瘼nie dodajemy po kolei 鄴速ka. Dodajemy m彗, proszek do pieczenia oraz kakao. Delikatnie mieszamy. Blach (40cm x 25cm) wyk豉damy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blach. Pieczemy oko這 20-25 minut w temperaturze 180oC (do suchego patyczka). Gdy ciasto b璠zie upieczone, wyjmujemy gor帷 blach z piekarnika i opuszczamy j z wysoko軼i 50 cm na pod這g. Odstawiamy a ostygnie. Po wystudzeniu przekrawamy na p馧.

      Krem

      Do garnka wk豉damy posiekana na ma貫 kawa趾i czekolad, po豉mane batony, cukier oraz wlewamy mleko. Ca這嗆 podgrzewamy do zagotowania, a sk豉dniki si rozpuszcz. Odk豉damy do wystudzenia. Najlepiej na ca陰 noc wstawi do lod闚ki. Mi瘯kie mas這 ucieramy, a zbieleje. Dodajemy stopniowo wystudzon mas czekoladow. Dok豉dnie mieszamy.

      Je瞠li masa zwa篡 si, mo積a j jeszcze uratowa, stosuj帷 k徙iel wodn. Wstawiamy misk z mas czekoladow do naczynia z gotuj帷 wod i miksujemy, a do uzyskania g豉dkiej masy. Nast瘼nie mas wstawiamy do lod闚ki, by troch st篹a豉. 

      Przygotowujemy nas帷zenie: kaw zalewamy wrz帷 wod.

      Pierwszy kawa貫k biszkoptu nas帷zamy ponczem, wyk豉damy 3/4 masy czekoladowej, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, nas帷zamy, wyk豉damy reszt kremu. Wierzch posypujemy starta czekolad.

      毒鏚這: blog Kuchnia na obcasach

      Ciasto Pawe貫k

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      鈔oda, 02 kwietnia 2014 14:09
  • czwartek, 06 marca 2014
    • Kostka alpejska

      Kostka alpejska

      Sk豉dniki na biszkopt:

      • 3 jajka
      • 2 czubate 造磬i m彗i
      • 2 czubate 造磬i m彗i ziemniaczanej
      • 1/3 szklanki cukru
      • 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
      • 2 造磬i kakao

      Sk豉dniki na krem kajmakowo-bezowy:

      • 200 g mas豉
      • puszka masy kajmakowej
      • 200 g bez

      Dodatkowo:

      • 400 ml 鄉ietany krem闚ki 30%
      • 2 opakowania 妃ietan-fixu

      Biszkopt

      M彗i przesiewamy. Bia趾a ubijamy na sztywn pian. Ci庵le ubijaj帷, dodajemy partiami cukier. Nast瘼nie dodajemy po kolei 鄴速ka. Dodajemy m彗i, proszek do pieczenia oraz kakao. Delikatnie mieszamy. Blach (40cm x 25cm) wyk豉damy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blach. Pieczemy oko這 20-25 minut w temperaturze 175oC (do suchego patyczka). Gdy ciasto b璠zie upieczone, wyjmujemy gor帷 blach z piekarnika i opuszczamy j z wysoko軼i 50 cm na pod這g. Odstawiamy a ostygnie.

      Krem kajmakowo-bezowy

      Mi瘯kie mas這 ucieramy, a zbieleje. Nast瘼nie dodajemy po 造盧e masy kajmakowej. Na koniec dodajemy pokruszone bezy, delikatnie mieszamy 造磬. Krem wyk豉damy na ostudzony biszkopt.

      Dobrze sch這dzon 鄉ietan, chwil ubijamy. Nast瘼nie dodajemy 妃ietan-fixy, ubijamy na sztywno. Ubit 鄉ietan k豉damy na krem. Gotowe ciasto sch豉dzamy w lod闚ce.

      毒鏚這: blog mniam....mniam.....

      Alpejska kostka

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (2) Poka komentarze do wpisu „Kostka alpejska”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      czwartek, 06 marca 2014 13:05
  • pi徠ek, 10 stycznia 2014
    • T璚zowy tort

      Tort biszkoptowy t璚zowy kolorowy

      Sk豉dniki na 2 blaty:

      • 3 jajka
      • 150 g cukru
      • 75 g m彗i
      • 30 g maki ziemniaczanej
      • barwniki spo篡wcze

      Sk豉dniki na krem:

      • 500 g serka mascarpone
      • 500 ml 鄉ietany krem闚ki 30%
      • 2 妃ietan-fixy
      • 1 szklanka cukru pudru

      Sk豉dniki na poncz:

      • ok. 450 ml przegotowanej wody
      • sok z wyci郾i皻ej cytryny

      M彗i przesiewamy. Bia趾a ubijamy na sztywn pian. Ci庵le ubijaj帷, dodajemy partiami cukier. Nast瘼nie dodajemy po kolei 鄴速ka. Dodajemy m彗i, delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na p馧. Dodajemy barwniki, ja u篡wam tych w proszku. Wylewam dwie krople wody na talerzyk, nast瘼nie wyka豉czk dodaj potrzebn ilo嗆 barwnika. Rozrobiony z wod barwnik dodaj wyka豉czk do ciasta, stopniowo, a do uzyskania porz康anego koloru.

      Od dna tortownicy (20-22 cm) odrysowujemy ko這 na papierze do pieczenia. Wycinamy ko這 (potrzebnych b璠zie 6 sztuk). Papier uk豉damy na dnie tortownicy. Ciasto wyk豉damy do tortownicy. Pieczemy oko這 20-25 minut w temperaturze 160 - 170oC (do suchego patyczka). Gdy ciasto b璠zie upieczone, wyjmujemy gor帷 tortownic z piekarnika i opuszczamy j z wysoko軼i 50 cm na pod這g. Odstawiamy a ostygnie.

      W taki sam spos鏏 pieczemy pozosta貫 4 blaty.

      Dobrze sch這dzon 鄉ietan, chwil ubijamy, dodajemy cukier puder i 妃ietan-fixy, ubijamy na sztywno. Na koniec delikatnie mieszamy  z serkiem mascarpone. Wstawiamy do lod闚ki.

      Przygotowujemy nas帷zenie: mieszamy wod z sokiem z cytryny.

      Poszczeg鏊ne blaty nas帷zamy ponczem i przek豉damy kremem, reszt kremu dekorujemy wierzch tortu.

      毒鏚這 przepisu: blog Moje Wypieki

      Tort biszkoptowy t璚zowy kolorowy

      Tort biszkoptowy t璚zowy kolorowy

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (2) Poka komentarze do wpisu „T璚zowy tort”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      pi徠ek, 10 stycznia 2014 14:00
  • wtorek, 17 wrze郾ia 2013
    • Oczy carycy

      Oczy carycy

      Sk豉dniki na jasne ciasto:

      • 6 bia貫k
      • 1,5 szklanki cukru
      • 1 szklanka m彗i ziemniaczanej
      • 1 造磬a octu
      • 1/3 szklanki oleju

      Sk豉dniki na ciemne ciasto:

      • 6 鄴速ek
      • 2 jajka
      • 6 造瞠k cukru
      • 4 造磬i m彗i pszennej
      • 1 造磬a proszku do pieczenia
      • 2 造磬i kakao
      • 1/3 szklanki oleju

      Sk豉dniki na krem budyniowy:

      • 1 i 3/4 szklanki mleka
      • budy 鄉ietankowy (bez cukru)
      • 2 造磬i cukru
      • 2 造磬i cukru waniliowego
      • 1 kostka mi瘯kiego mas豉

      Dodatkowo:

      • 2 galaretki (da豉m truskawkowe)
      • paczka okr庵造ch biszkopt闚 180g

      Nasaczenie:

      • 1 造瞠czka kawy
      • 1/2 szklanki wrz徠ku
      • 1 造瞠czka cukru

      Wierzch ciasta mo積a pola polew kakaow z 瞠latyn z tego przepisu.

      Ciasto jasne

      Bia趾a ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy m彗 ziemniaczan, ocet oraz olej. Delikatnie mieszamy.

      Ciasto ciemne

      草速ka oraz jajka ucieramy razem z cukrem do bia這軼i. Nast瘼nie dodajemy m彗 wymieszana z proszkiem do pieczenia, kakao oraz olej. Dok豉dnie mieszamy.

      Blach (40cm x 25cm) wyk豉damy papierem do pieczenia. Na przygotowana blach wylewamy na przemian jasne i ciemne ciasto. Da豉m najpierw po這w ciemnego, na to po這w jasnego, nast瘼nie reszta ciemnego i reszta jasnego ciasta. Delikatnie mieszamy, ja miesza豉m patyczkiem do szasz造k闚. Pieczemy przez oko這 40 minut w temperaturze 180oC. Upieczone ciasto studzimy. Po przestudzeniu dzielimy na dwa placki.

      Krem

      Budy gotujemy na mleku wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Studzimy, najlepiej odstawi na noc do wystygni璚ia. Mi瘯kie mas這 ucieramy, a zbieleje. Nast瘼nie dodajemy po 造盧e zimnego budyniu. Ka盥 kolejn 造磬 budyniu dodajemy a poprzednia dobrze po陰czy si z mas貫m.

      Je瞠li masa zwa篡 si, mo積a j jeszcze uratowa, stosuj帷 k徙iel wodn. Wstawi misk z mas budyniow do naczynia z gotuj帷 wod i miksowa, a do uzyskania g豉dkiej masy. Nast瘼nie mas wstawi do lod闚ki, by troch st篹a豉. 

      Kaw zalewamy 1/2 szklanki wrz徠ku, dodajemy cukier. Mieszamy i studzimy. Galaretki rozpuszczamy w 0,5 l wrz徠ku, mieszamy i studzimy.

      Uk豉damy ciasto: 1/2 ciasta, nas帷zamy 1/2 naparu, 1/2 kremu, uk豉damy biszkopty, mi璠zy biszkopty wyk豉damy t篹ej帷 galaretk, odstawiamy by galaretka dobrze st篹a豉, nast瘼nie wyk豉damy reszt kremu, 1/2 ciasta, nas帷zamy reszta naparu, polewamy polew kakaow

      毒鏚這 przepisu: blog Dania warte grzechu

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (5) Poka komentarze do wpisu „Oczy carycy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      wtorek, 17 wrze郾ia 2013 07:59
  • pi徠ek, 07 wrze郾ia 2012
    • Tort Marcello

      Tort Marcello

      Sk豉dniki na biszkopt:

      • 150 g mi瘯kiego mas豉
      • 150 g cukru pudru
      • 150 g gorzkiej czekolady
      • 150 g maki
      • 6 jajek
      • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
      • szczypta soli

      Sk豉dniki na krem:

      • 250 g mi瘯kiego mas豉
      • 250 g gorzkiej czekolady
      • 100 g cukru pudru
      • 100 ml mleka

      Dodatkowo:

      • 200 g rodzynek su速a雟kich
      • 100 ml rumu
      • 300 ml ciemnej herbaty
      • 1 造瞠czka cukru

      Czekolad rozpu軼i na parze, nast瘼nie roztopi w niej mas這, ca這嗆 lekko przestudzi. Bia趾a oddzieli od 鄴速ek, ubi na sztywn pian ze szczypt soli. 

      Mas czekoladow zmiksowa, dodawa pojedynczo 鄴速ka oraz ca造 cukier puder. M彗 wymiesza z proszkiem do pieczenia, przesia i doda do masy, miksuj帷 na najni窺zych obrotach miksera. Ubite bia趾a po陰czy delikatnie z mas czekoladow. Mas wy這篡 do tortownicy, kt鏎ej dno wyk豉damy papierem do pieczenia. Piec oko這 40 minut w temperaturze 160 - 170oC (do suchego patyczka).

      Herbat zaparzy, pos這dzi 1 造瞠czk cukru, doda rum. Rodzynki zala herbat z rumem, odstawi a nap璚zniej.

      Czekolad drobno posieka, w這篡 do miski umieszczonej nad gotuj帷 si woda. Czekolad zala gor帷ym mlekiem, nast瘼nie nale篡 szybko miesza, a do ca趾owitego rozpuszczenia czekolady. Odstawi do ostudzenia.

      Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem pudrem na puszysty krem. Doda przestudzon czekolad i dok豉dnie wymiesza. Mas wstawi do lod闚ki na 0,5 godziny.

      Rodzynki ods帷zy, zachowuj帷 poncz. Biszkopt podzieli na trzy blaty. Pierwszy blat nas帷zy 1/3 ponczu, wy這篡 na niego 1/2 rodzynek, wy這篡 krem. U這篡 kolejny blat biszkoptu, 1/3 ponczu, reszta rodzynek, krem, biszkopt, poncz. Ca這嗆 posmarowa reszt kremu, 陰cznie z bokami, ozdobi.

      毒鏚這: blog Feeria Smak闚 na s這dko Tort Marcello

      Tort Marcello

      Tort Marcello

      Tort Marcello

      Tort Marcello

      Tort Marcello

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      pi徠ek, 07 wrze郾ia 2012 20:18

Wyszukiwarka

Kana informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdj璚ia na blogu s moj w豉sno軼i. Nie wyra瘸m zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa