Wpisy otagowane „budy”

  • pi徠ek, 13 grudnia 2013
    • Usta Adama

      ciasto przek豉dane usta Adama

      Sk豉dniki na ciasto:

      • 1 kostka mas豉
      • 0,5 szklanki cukru
      • 1,5 szklanki m彗i
      • 6 jajek
      • 5 造瞠k wody
      • 3 造磬i kakao
      • 2 造瞠czki proszku do pieczenia

      Sk豉dniki na mas budyniow:

      • 2 budynie 鄉ietankowe (bez cukru)
      • 750ml mleka
      • 1 kostka mas豉
      • 2 造磬i cukru

      Dodatkowo:

      • 300 g okr庵造ch biszkopt闚
      • s這ik d瞠mu z owoc闚 le郾ych

      Wierzch ciasta mo積a pola polew kakaow z 瞠latyn z tego przepisu.

      Ciasto

      Blach (40cm x 25cm) wyk豉damy papierem do pieczenia. Biszkopty smarujemy d瞠mem. ㄠczymy je ze sob, nast瘼nie uk豉damy na blaszce. Mas這, cukier, kakao, wod gotujemy. Studzimy, dodajemy jajko i 5 鄴速ek, m彗 i proszek do pieczenia. Mieszamy. Bia趾a ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na biszkopty.Pieczemy przez oko這 40 minut w temperaturze 180oC. Upieczone ciasto studzimy.

      Krem

      Budynie gotujemy na mleku wraz z cukrem. Studzimy, najlepiej odstawi na noc do wystygni璚ia. Mi瘯kie mas這 ucieramy, a zbieleje. Nast瘼nie dodajemy po 造盧e zimnego budyniu. Ka盥 kolejn 造磬 budyniu dodajemy a poprzednia dobrze po陰czy si z mas貫m.

      Je瞠li masa zwa篡 si, mo積a j jeszcze uratowa, stosuj帷 k徙iel wodn. Wstawi misk z mas budyniow do naczynia z gotuj帷 wod i miksowa, a do uzyskania g豉dkiej masy. Nast瘼nie mas wstawi do lod闚ki, by troch st篹a豉. 

      Mas budyniow wyk豉damy na ciasto, wierzch mo積a pola polew kakaow.

      毒鏚這: Przy郵ij przepis

      ciasto przek豉dane usta Adama

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (7) Poka komentarze do wpisu „Usta Adama”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      pi徠ek, 13 grudnia 2013 10:03
  • wtorek, 17 wrze郾ia 2013
    • Oczy carycy

      Oczy carycy

      Sk豉dniki na jasne ciasto:

      • 6 bia貫k
      • 1,5 szklanki cukru
      • 1 szklanka m彗i ziemniaczanej
      • 1 造磬a octu
      • 1/3 szklanki oleju

      Sk豉dniki na ciemne ciasto:

      • 6 鄴速ek
      • 2 jajka
      • 6 造瞠k cukru
      • 4 造磬i m彗i pszennej
      • 1 造磬a proszku do pieczenia
      • 2 造磬i kakao
      • 1/3 szklanki oleju

      Sk豉dniki na krem budyniowy:

      • 1 i 3/4 szklanki mleka
      • budy 鄉ietankowy (bez cukru)
      • 2 造磬i cukru
      • 2 造磬i cukru waniliowego
      • 1 kostka mi瘯kiego mas豉

      Dodatkowo:

      • 2 galaretki (da豉m truskawkowe)
      • paczka okr庵造ch biszkopt闚 180g

      Nasaczenie:

      • 1 造瞠czka kawy
      • 1/2 szklanki wrz徠ku
      • 1 造瞠czka cukru

      Wierzch ciasta mo積a pola polew kakaow z 瞠latyn z tego przepisu.

      Ciasto jasne

      Bia趾a ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy m彗 ziemniaczan, ocet oraz olej. Delikatnie mieszamy.

      Ciasto ciemne

      草速ka oraz jajka ucieramy razem z cukrem do bia這軼i. Nast瘼nie dodajemy m彗 wymieszana z proszkiem do pieczenia, kakao oraz olej. Dok豉dnie mieszamy.

      Blach (40cm x 25cm) wyk豉damy papierem do pieczenia. Na przygotowana blach wylewamy na przemian jasne i ciemne ciasto. Da豉m najpierw po這w ciemnego, na to po這w jasnego, nast瘼nie reszta ciemnego i reszta jasnego ciasta. Delikatnie mieszamy, ja miesza豉m patyczkiem do szasz造k闚. Pieczemy przez oko這 40 minut w temperaturze 180oC. Upieczone ciasto studzimy. Po przestudzeniu dzielimy na dwa placki.

      Krem

      Budy gotujemy na mleku wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Studzimy, najlepiej odstawi na noc do wystygni璚ia. Mi瘯kie mas這 ucieramy, a zbieleje. Nast瘼nie dodajemy po 造盧e zimnego budyniu. Ka盥 kolejn 造磬 budyniu dodajemy a poprzednia dobrze po陰czy si z mas貫m.

      Je瞠li masa zwa篡 si, mo積a j jeszcze uratowa, stosuj帷 k徙iel wodn. Wstawi misk z mas budyniow do naczynia z gotuj帷 wod i miksowa, a do uzyskania g豉dkiej masy. Nast瘼nie mas wstawi do lod闚ki, by troch st篹a豉. 

      Kaw zalewamy 1/2 szklanki wrz徠ku, dodajemy cukier. Mieszamy i studzimy. Galaretki rozpuszczamy w 0,5 l wrz徠ku, mieszamy i studzimy.

      Uk豉damy ciasto: 1/2 ciasta, nas帷zamy 1/2 naparu, 1/2 kremu, uk豉damy biszkopty, mi璠zy biszkopty wyk豉damy t篹ej帷 galaretk, odstawiamy by galaretka dobrze st篹a豉, nast瘼nie wyk豉damy reszt kremu, 1/2 ciasta, nas帷zamy reszta naparu, polewamy polew kakaow

      毒鏚這 przepisu: blog Dania warte grzechu

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (5) Poka komentarze do wpisu „Oczy carycy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      wtorek, 17 wrze郾ia 2013 07:59
  • wtorek, 12 lutego 2013
    • Ciasto Nesquik

      Ciasto Nesquik

      Sk豉dniki na 4 kruche placki:

      • 300 g m彗i
      • 3 造磬i kakao Nesquik
      • 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
      • 150 g mas豉
      • 2 jajka
      • 50 g cukru pudru

      Wszystkie sk豉dniki zagniatamy na jednolite ciasto, sch豉dzamy w lod闚ce przez oko這 30 minut. Ciasto dzielimy na 4 r闚ne cz窷ci. Papier do pieczenia przycinamy do wielko軼i odpowiadaj帷ej wielko軼i blachy do pieczenia (40cm x 25cm), potrzebne b璠 4 takie prostok徠y. Ka盥 cz窷 ciasta wa趾ujemy, bardzo cienko, na przygotowanych kawa趾ach papieru. Kruche placki pieczemy w temperaturze 180oC przez oko這 10-15 minut. Piek豉m po dwa placki na raz.

      Sk豉dniki na bia造 biszkopt:

      • 4 bia趾a
      • 4 造磬i m彗i
      • 4 造磬i cukru
      • 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
      • 3 造磬i oleju

      Bia趾a ubijamy z cukrem na sztywna pian. Nast瘼nie dodajemy m彗 z proszkiem do pieczenia i olej, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blach (40cm x 25cm) wy這穎n papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180oC przez 15 minut. Studzimy.

      Sk豉dniki na krem:

      • 4 鄴速ka
      • 4 szklanki mleka
      • 1 budy 鄉ietankowy
      • 4 造磬i kakao Nesquik
      • 2 造磬i m彗i ziemniaczanej
      • 150 g mas豉
      • 4 造磬i cukru pudru

      3 szklanki mleka gotujemy, w pozosta貫j szklance mleka rozpuszczamy, budy, kakao, m彗 ziemniaczan i 鄴速ka. Wlewamy do gotuj帷ego mleka, mieszaj帷, zagotowa do zg瘰tnienia. Studzimy, najlepiej odstawi na noc do wystygni璚ia. Mi瘯kie mas這 ucieramy z cukrem pudrem, a zbieleje. Nast瘼nie dodajemy po 造盧e zimnego budyniu. Ka盥 kolejn 造磬 budyniu dodajemy a poprzednia dobrze po陰czy si z mas貫m.

      Je瞠li masa zwa篡 si, mo積a j jeszcze uratowa, stosuj帷 k徙iel wodn. Wstawi misk z mas budyniow do naczynia z gotuj帷 wod i miksowa, a do uzyskania g豉dkiej masy. Nast瘼nie mas wstawi do lod闚ki, by troch st篹a豉. 

      Sk豉dniki na polew:

      • 200 g bia貫j czekolady
      • 50 g mas豉

      Czekolad i mas這 rozpuszczamy w k徙ieli wodnej, mieszamy.

      Uk豉damy ciasto: kruchy placek, 1/4 kremu, kruchy placek, 1/4 kremu, bia造 biszkopt, 1/4 kremu, kruchy placek, 1/4 kremu, kruchy placek, polewa

      毒鏚這: blog sweet dreams

      Ciasto z kakao Nesquik

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (11) Poka komentarze do wpisu „Ciasto Nesquik”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      wtorek, 12 lutego 2013 13:35
  • 鈔oda, 03 pa寮ziernika 2012
    • Cha逕owiec

      Cha逕owiec

      Sk豉dniki na ciasto:

      • 6 jajek
      • szklanka cukru
      • cukier waniliowy
      • 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
      • 1 造磬a m彗i
      • 3 budynie czekoladowe (bez cukru)

      Sk豉dniki na krem:

      • 2 budynie waniliowe (bez cukru)
      • 1 kostka mas豉
      • 3 szklanki mleka
      • 30 dkg cha逕y waniliowej

      Dodatkowo:

      • gorzka czekolada

      Oddzielamy 鄴速ka od bia貫k. Bia趾a ubijamy na sztywn pian, dodajemy powoli cukier, cukier waniliowy i pojedynczo 鄴速ka. Nast瘼nie dodajemy przesian m彗, budynie oraz proszek do pieczenia.Dok豉dnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blach (40cm x 25cm) wy這穎n papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160oC przez 30-40 minut (do suchego patyczka). Gdy ciasto b璠zie upieczone, wyjmujemy gor帷 blach z piekarnika i opuszczamy j z wysoko軼i 50 cm na pod這g. Odstawiamy do uchylonego piekarnika, a ostygnie. Po przestudzeniu dzielimy na dwa placki.

      Budynie gotujemy na mleku i studzimy, najlepiej odstawi na noc do wystygni璚ia. Mi瘯kie mas這 ucieramy, a zbieleje. Nast瘼nie dodajemy po 造盧e zimnego budyniu. Ka盥 kolejn 造磬 budyniu dodajemy a poprzednia dobrze po陰czy si z mas貫m. Dodajemy zmiksowan cha逕, mieszamy.

      Je瞠li masa zwa篡 si, mo積a j jeszcze uratowa, stosuj帷 k徙iel wodn. Wstawi misk z mas budyniow do naczynia z gotuj帷 wod i miksowa, a do uzyskania g豉dkiej masy. Nast瘼nie mas wstawi do lod闚ki, by troch st篹a豉. Stosujemy to przed dodaniem cha逕y.


      Uk豉damy ciasto: 1/2 ciasta, 1/2 kremu cha逕owego, 1/2 ciasta, reszta kremu cha逕owego, starta czekolada.

      毒鏚這: blog Bake&Taste

      Cha逕owiec

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (11) Poka komentarze do wpisu „Cha逕owiec”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      鈔oda, 03 pa寮ziernika 2012 11:53
  • poniedzia貫k, 02 lipca 2012

Wyszukiwarka

Kana informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdj璚ia na blogu s moj w豉sno軼i. Nie wyra瘸m zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa