Wpisy otagowane „galaretka”

  • pi徠ek, 29 stycznia 2016
    • Tort 鄉ietankowo-kawowy na chrupi帷ym spodzie

      Tort 鄉ietankowo-kawowy na chrupi帷ym spodzie

      Sk豉dniki:

      • 200 g suchark闚 (np. Biedronka)
      • 400 g Nutelli
      • 2 szklanki mleka
      • torebka kawy cappuccino, smak czekoladowy
      • 3 bite 鄉ietany 好ie磬i
      • 2 造磬i 瞠latyny
      • 400 ml 鄉ietany 30%
      • 1 galaretka cytrynowa
      • 1 造磬a cukru pudru
      • p豉tki czekoladowe Belbake (Lidl) do dekoracji

      Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

      Sucharki miksujemy w blenderze na bu趾 tart. Dodajemy Nutell, mieszamy. Dno tortownicy (27 cm) wyk豉damy papierem do pieczenia. Wyk豉damy mas na blach, mocno dociskamy. Odstawiamy do lod闚ki.

      Mleko gotujemy, rozpuszczamy w nim cappuccino. Odstawiamy do wystudzenia. 疾latyn rozpuszczamy w niewielkiej ilo軼i gor帷ej wody, studzimy. Do wystudzonego mleka dodajemy 好ie磬i i ubijamy. Do ubitego kremu dodajemy 瞠latyn, delikatnie mieszamy. Gotowy krem wyk豉damy na sp鏚 ciasta. Wstawiamy do lod闚ki, a masa st篹eje.

      Galaretk rozpuszczamy w szklance gor帷ej wody. Odstawiamy do wystudzenia. 妃ietan ubijamy z cukrem pudrem a zg瘰tnieje.Do ubitej 鄉ietany dodajemy t篹ej帷 galaretk, delikatnie mieszamy. Wyk豉damy na ciasto. Posypujemy wi鏎kami czekoladowymi. Wstawiamy do lod闚ki.

      Ciasto 鄉ietankowo kawowe z chrupi帷ym spodem

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      pi徠ek, 29 stycznia 2016 13:54
  • wtorek, 01 lipca 2014
  • wtorek, 17 wrze郾ia 2013
    • Oczy carycy

      Oczy carycy

      Sk豉dniki na jasne ciasto:

      • 6 bia貫k
      • 1,5 szklanki cukru
      • 1 szklanka m彗i ziemniaczanej
      • 1 造磬a octu
      • 1/3 szklanki oleju

      Sk豉dniki na ciemne ciasto:

      • 6 鄴速ek
      • 2 jajka
      • 6 造瞠k cukru
      • 4 造磬i m彗i pszennej
      • 1 造磬a proszku do pieczenia
      • 2 造磬i kakao
      • 1/3 szklanki oleju

      Sk豉dniki na krem budyniowy:

      • 1 i 3/4 szklanki mleka
      • budy 鄉ietankowy (bez cukru)
      • 2 造磬i cukru
      • 2 造磬i cukru waniliowego
      • 1 kostka mi瘯kiego mas豉

      Dodatkowo:

      • 2 galaretki (da豉m truskawkowe)
      • paczka okr庵造ch biszkopt闚 180g

      Nasaczenie:

      • 1 造瞠czka kawy
      • 1/2 szklanki wrz徠ku
      • 1 造瞠czka cukru

      Wierzch ciasta mo積a pola polew kakaow z 瞠latyn z tego przepisu.

      Ciasto jasne

      Bia趾a ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy m彗 ziemniaczan, ocet oraz olej. Delikatnie mieszamy.

      Ciasto ciemne

      草速ka oraz jajka ucieramy razem z cukrem do bia這軼i. Nast瘼nie dodajemy m彗 wymieszana z proszkiem do pieczenia, kakao oraz olej. Dok豉dnie mieszamy.

      Blach (40cm x 25cm) wyk豉damy papierem do pieczenia. Na przygotowana blach wylewamy na przemian jasne i ciemne ciasto. Da豉m najpierw po這w ciemnego, na to po這w jasnego, nast瘼nie reszta ciemnego i reszta jasnego ciasta. Delikatnie mieszamy, ja miesza豉m patyczkiem do szasz造k闚. Pieczemy przez oko這 40 minut w temperaturze 180oC. Upieczone ciasto studzimy. Po przestudzeniu dzielimy na dwa placki.

      Krem

      Budy gotujemy na mleku wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Studzimy, najlepiej odstawi na noc do wystygni璚ia. Mi瘯kie mas這 ucieramy, a zbieleje. Nast瘼nie dodajemy po 造盧e zimnego budyniu. Ka盥 kolejn 造磬 budyniu dodajemy a poprzednia dobrze po陰czy si z mas貫m.

      Je瞠li masa zwa篡 si, mo積a j jeszcze uratowa, stosuj帷 k徙iel wodn. Wstawi misk z mas budyniow do naczynia z gotuj帷 wod i miksowa, a do uzyskania g豉dkiej masy. Nast瘼nie mas wstawi do lod闚ki, by troch st篹a豉. 

      Kaw zalewamy 1/2 szklanki wrz徠ku, dodajemy cukier. Mieszamy i studzimy. Galaretki rozpuszczamy w 0,5 l wrz徠ku, mieszamy i studzimy.

      Uk豉damy ciasto: 1/2 ciasta, nas帷zamy 1/2 naparu, 1/2 kremu, uk豉damy biszkopty, mi璠zy biszkopty wyk豉damy t篹ej帷 galaretk, odstawiamy by galaretka dobrze st篹a豉, nast瘼nie wyk豉damy reszt kremu, 1/2 ciasta, nas帷zamy reszta naparu, polewamy polew kakaow

      毒鏚這 przepisu: blog Dania warte grzechu

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (5) Poka komentarze do wpisu „Oczy carycy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      wtorek, 17 wrze郾ia 2013 07:59

Wyszukiwarka

Kana informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdj璚ia na blogu s moj w豉sno軼i. Nie wyra瘸m zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa