Wpisy otagowane „cynamon”

  • pi徠ek, 21 pa寮ziernika 2016
  • pi徠ek, 20 grudnia 2013
    • Pierniczki jak alpejskie nadziewane

      Pierniczki jak alpejskie nadziewane

      Sk豉dniki:

      • 1 kg maki pszennej
      • 8 鄴速ek
      • 3 bia趾a
      • 1,5 szklanki cukru
      • 3 造磬i kakao
      • 200 ml kwa郾ej 鄉ietany (w temperaturze pokojowej)
      • 3 造瞠czki sody
      • 4 造瞠czki przyprawy do piernik闚
      • 1 kostka mas豉 (250 g)
      • 400 g miodu

      Dodatkowo:

      • powid豉, marmolada
      • lukier do dekoracji

      Kakao mieszamy z m彗. Mi鏚 gotujemy z przyprawami, odstawiamy, wk豉damy mas這, czekamy a si rozpu軼i i wystygnie. 妃ietan przek豉damy do szklanki, dodajemy sod, odstawiamy - 鄉ietana zwi瘯szy sw obj皻o嗆. Bia趾a ubijamy na sztywna pian, dodajemy cukier, nast瘼nie partiami dodajemy 鄴速ka. Ubite jajka wlewamy do maki, mieszamy. Dodajemy mi鏚, mieszamy, dodajemy 鄉ietan z sod, mieszamy. Ciasto powinno by rzadkie. Odstawiamy na 24 godziny w ch這dne miejsce (u mnie sta這 w lod闚ce, 6 dni).

      Ciasto rozwa趾owujemy na grubo嗆 2-3 mm, wycinamy k馧ka. Na 鈔odek k馧ka wyk豉damy 造瞠czk marmolady, boki k馧ka smarujemy roztrzepanym bia趾iem. Przykrywamy kolejnym k馧kiem ciasta, boki delikatnie dociskamy, by si sklei造. Wykrawamy pierniczki (foremka musi by mniejsza od k馧ka). Uk豉damy na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia, zostawiamy odst瘼y pomi璠zy piernikami, aby si nie poskleja造 podczas pieczenia. Wierzch ka盥ego pierniczka smarujemy roztrzepanym bia趾iem. Pieczemy 7-12 minut w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 180oC. Po upieczeniu studzimy. Pierniczki po wyj璚iu z piekarnika b璠 mi瘯kie, po godzinie stwardniej. Po ostudzeniu nale篡 je zamkn望 w pojemniku i odstawi by zmi瘯造 (oko這 2 tygodnie). Po tym czasie dekorujemy lukrem.

      毒鏚這: Moje Wypieki, Moje Wypieki

      Pierniczki jak alpejskie nadziewane

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (1) Poka komentarze do wpisu „Pierniczki jak alpejskie nadziewane”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      pi徠ek, 20 grudnia 2013 13:59
  • 鈔oda, 18 grudnia 2013
    • Muffinki Rudolfy

      Muffinki renifery Rudolfy

      Sk豉dniki na ciasto:

      • 3 szklanki m彗i
      • 1 szklanka cukru
      • szczypta soli
      • 1,5-2 造瞠czki proszku do pieczenia
      • 1 i 1/4 szklanki mleka
      • 2/3 szklanki oleju
      • 2 jajka
      • 1 造瞠czka cynamonu
      • 2 造瞠czki przyprawy do piernika

      Sk豉dniki na krem:

      • 330 ml 鄉ietany 30%
      • 250 g serka mascarpone
      • 3 造磬i cukru pudru
      • 妃ietan-fix

      Dodatkowo:

      • precelki (Biedronka)
      • bia貫 groszki (Biedronka) + czekolada
      • wi郾ie kandyzowane (Lidl)

      Ciasto

      M彗, proszek do pieczenia, cynamon - przesiewamy. Dodajemy przypraw do piernik闚, s鏊, cukier. Mieszamy.

      W drugiej misce mieszamy mleko, olej, jajka. Do sk豉dnik闚 suchych dodajemy sk豉dniki mokre, mieszamy. Do formy wy這穎nej papilotkami, wyk豉damy ciasto. Pieczemy oko這 20 minut w temperaturze 180oC. Studzimy. Z przepisu wychodzi oko這 30 muffinek.

      Krem

      Dobrze sch這dzon 鄉ietan, chwil ubijamy, nast瘼nie dodajemy cukier puder oraz 妃ietan-fix, ubijamy na sztywno. Na koniec delikatnie mieszamy z serkiem mascarpone. Za pomoc r瘯awa cukierniczego z tylk ze wzorem gwiazdki ozdabiamy muffinki. Dekorujemy muffinki po堯wkami precelk闚, wi郾iami i groszkami.

      毒鏚這: Moje Wypieki + modyfikacje

      babeczki renifery Rudolfy czerwononose

      

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (1) Poka komentarze do wpisu „Muffinki Rudolfy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      鈔oda, 18 grudnia 2013 06:52
  • wtorek, 25 wrze郾ia 2012
    • Szarlotka

      Szarlotka

      Sk豉dniki na ciasto:

      • 60 dag m彗i
      • 1 jajko i 1 鄴速ko
      • 1 kostka mas豉
      • 180 g kwa郾ej 鄉ietany
      • 20 g cukru pudru
      • 2 造瞠czki proszku do pieczenia

      Sk豉dniki na nadzienie:

      • 1,5 kg jab貫k
      • 2 造磬i bu趾i tartej
      • 6 造瞠czek cukru
      • 1/2 造瞠czki cynamonu

      Wszystkie sk豉dniki na ciasto wk豉damy do miski i zagniatamy g豉dkie ciasto. Ciasto dzielimy na dwie cz窷ci (3/4 ciasta i 1/4). Blach (40cm x 25cm) wyk豉damy papierem do pieczenia, wyklejamy ciastem (wi瘯sz porcj). Pieczemy przez oko這 20 minut w temperaturze 190oC.

      Jab趾a myjemy, obieramy ze sk鏎ki, 軼ieramy na tarce o grubych oczkach. Do jab貫k dodajemy cukier, bu趾 tart oraz cynamon. Jab趾a wyk豉damy na podpieczone ciasto, nast瘼nie wyk豉damy reszt rozwa趾owanego ciasta.Pieczemy jeszcze oko這 20 -30 minut w temperaturze 190oC.

      毒鏚這: blog Przy kuchennym stole + moje modyfikacje

      Szarlotka

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (4) Poka komentarze do wpisu „Szarlotka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 wrze郾ia 2012 11:35
  • czwartek, 20 wrze郾ia 2012
    • Szarlotka Ani

      Szarlotka Ani z piank

      Sk豉dniki:

      • 3 szklanki m彗i
      • 1 kg jab貫k
      • 2 造磬i 鄉ietany
      • 1 szklanka cukru
      • 4 jajka
      • kostka mas豉 (25 dag)
      • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
      • cynamon

      M彗 mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy 1/2 szklanki cukru, szczypt soli, 鄉ietan, 鄴速ka, mas這 i szybko zagniatamy ciasto. Jab趾a myjemy, obieramy ze sk鏎ki, 軼ieramy na tarce o grubych oczkach. Do jab貫k dodajemy cukier do smaku oraz 造瞠czk cynamonu.

      Blach (40cm x 25cm) wyk豉damy papierem do pieczenia, wyklejamy ciastem (odk豉damy troch na kruszonk). Od這穎ne ciasto na kruszonk najlepiej zawin望 w foli i w這篡 do zamra瘸rki. Pieczemy przez oko這 30 minut w temperaturze 190oC.

      Z bia貫k ubijamy pian z cukrem (da豉m 1/2 szklanki) i odrobin soli. Jab趾a wyk豉damy na podpieczone ciasto, nast瘼nie wyk豉damy pian z bia貫k. Na wierzch 軼ieramy od這穎ny kawa貫k ciasta. Pieczemy jeszcze oko這 20 minut w temperaturze 190oC.

      Szarlotka Ani z bez

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (3) Poka komentarze do wpisu „Szarlotka Ani”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      czwartek, 20 wrze郾ia 2012 09:22

Wyszukiwarka

Kana informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdj璚ia na blogu s moj w豉sno軼i. Nie wyra瘸m zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa