Wpisy otagowane „karmel”

  • niedziela, 29 pa寮ziernika 2017
    • Musowy torcik czekoladowo - gruszkowy

      Tort mus czekoladowy z gruszka w karmelu

      Sk豉dniki na biszkopt (tortownica 18cm):

      • 1 jajko
      • 30 g cukru
      • 20 g m彗i
      • 10 g kakao

      Sk豉dniki na mus (tortownica 28cm, potrzebujemy 3 takie musy, ka盥y z inn czekolad):

      • 80 g czekolady (gorzkiej, mlecznej, bia貫j)
      • 80 ml mleka
      • 1 jajko
      • 50 g cukru
      • 8 g 瞠latyny
      • 48 ml zimnej wody
      • 200 g 鄉ietany 30%

      Sk豉dniki na gruszki w karmelu (tortownica 18cm):

      • 1 gruszka (pokrojona w ma貫 kawa趾i)
      • 60 g cukru
      • 2 造磬i mas豉
      • szczypta cynamonu
      • 3 g 瞠latyny
      • 12 ml zimnej wody

      Karmelowa polewa lustrzana:

      • 8 g 瞠latyny
      • 120 g cukru
      • 48 ml zimnej wody
      • 150 g 鄉ietany 30%
      • 40 g bia貫j czekolady

      Biszkopt

      Jajko ubijamy na parze. Do wi瘯szego garnka wlewamy wod (ok. 1/3 obj皻o軼i garnka) i gotujemy. Zmniejszamy ogie. Miseczk stawiamy na garnku, tak by dno nie styka這 si z wod w garnku. Do miseczki wbijamy jajko i wsypujemy cukier. Ubijamy na puszyst mas (cukier musi si rozpu軼i). Garnek zdejmujemy z ognia i ubijamy na sztywno. Dodajemy przesian m彗 i kakao. Delikatnie mieszamy. Wyk豉damy do tortownicy (18cm), wy這穎nej papierem do pieczenia. Pieczemy oko這 10-15 minut w temperaturze 160 - 170oC (do suchego patyczka). Studzimy.

      Gruszka w karmelu

      疾latyn zalewamy wod, mieszamy i odstawiamy do nap璚znienia.

      Cukier wsypujemy do garnka, podgrzewamy na 鈔ednim ogniu. Cz瘰to mieszamy, by si nie przypali這. Gdy rozpu軼i si ca趾owicie i nabierze koloru bursztynowego, dodajemy pokrojon w ma貫 kawa趾i gruszk. Mieszamy. Dodajemy mas這. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy szczypt cynamonu oraz nap璚znia陰 瞠latyn. Mieszamy. Gor帷 mas wyk豉damy do tortownicy (18cm), wy這穎nej papierem do pieczenia.

      Odstawiamy na oko這 3 godziny.

      Mus czekoladowy

      疾latyn zalewamy wod, mieszamy i odstawiamy do nap璚znienia.

      Mleko wlewamy do rondelka, podgrzewamy prawie do wrzenia. Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier i roztrzepujemy trzepaczk. Do masy jajecznej dolewamy gor帷e mleko, mieszamy i przelewamy przez sitko. Misk z mas stawiamy na garnku z gor帷 wod. Mieszaj帷, podgrzewamy do temperatury 37oC. Zdejmujemy z garnka, dodajemy nap璚znia陰 瞠latyn. Mieszamy do rozpuszczenia 瞠latyny.

      Czekolad (odpowiedni bia豉, mleczn, ciemn) siekamy na ma貫 kawa趾i, przek豉damy do miseczki. Gotujemy wod w garnku, zestawiamy z kuchenki, ustawiamy na garnku miseczk z czekolad. Odstawiamy do rozpuszczenia (oko這 10 minut). Mieszamy, lekko studzimy. Dodajemy do masy jajecznej, mieszamy. Studzimy do temperatury pokojowej.

      妃ietan ubijamy na sztywno, dodajemy przestudzon mas czekoladow. Delikatnie mieszamy.

      Sk豉danie tortu

      Do formy (28 cm) wylewamy mus z bia貫j czekolady, odstawiamy do lod闚ki na oko這 3 godziny. Na 軼i皻y bia造 mus wylewamy mus z mlecznej czekolady i wyk豉damy gruszk w karmelu, lekko wciskamy w mus mleczny. Wyr闚nujemy na p豉sko. Odstawiamy do lod闚ki na oko這 3 godziny. Na 軼i皻y mus mleczny wylewamy mus z gorzkiej czekolady i uk豉damy biszkopt kakaowy, wyr闚nujemy. Odstawiamy do lod闚ki na oko這 5 godziny (najlepiej na noc).

      Karmelowa polewa lustrzana

      疾latyn zalewamy wod, mieszamy i odstawiamy do nap璚znienia.

      Cukier wsypujemy do garnka, podgrzewamy na 鈔ednim ogniu. Cz瘰to mieszamy, by si nie przypali這. Gdy rozpu軼i si ca趾owicie i nabierze koloru bursztynowego, dodajemy 鄉ietan (uwaga b璠zie si pieni這). Gotujemy jeszcze oko這 1 minuty, dodajemy roztopion czekolad oraz nap璚znia陰 瞠latyn, mieszamy. Blendujemy, przelewamy przez sito. Studzimy. Mocno sch這dzony tort polewamy lekko g瘰tniej帷 polew karmelow. Odstawiamy do lod闚ki na oko這 godzin.

      毒鏚這: Caramel mirror glaze, Chocolate mousse cake, Pear mousse cake

      DSC_4712

      DSC_4728

      DSC_4720

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (1) Poka komentarze do wpisu „Musowy torcik czekoladowo - gruszkowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      niedziela, 29 pa寮ziernika 2017 13:26
  • poniedzia貫k, 28 wrze郾ia 2015
    • Sezamki

      sezamki domowe

      Sk豉dniki:

      • 200 g sezamu
      • 170 g cukru
      • 2 造磬i wody
      • 2 造磬i miodu (p造nnego)

      Sezam wysypujemy na patelni, podpra瘸my a zrobi si z這ty, cz瘰to mieszamy. Studzimy.

      Przygotowujemy dwa arkusze papieru do pieczenia.

      Cukier i wod umieszczamy w garnku z grubym dnem. Gotujemy bez mieszania do momentu, a otrzymamy karmel koloru ciemnoz這tego. Do karmelu dodajemy mi鏚 i mieszamy 造磬. Nast瘼nie dodajemy przestudzony sezam i szybko mieszamy.

      Teraz nale篡 dzia豉 szybko, bo masa b璠zie bardzo szybko twardnia豉. Gotow mas wyk豉damy na papier do pieczenia, przykrywamy drugim kawa趾iem papieru. Wa趾ujemy na grubo嗆 oko這 1 cm. Odklejamy papier i kroimy mas na prostok徠y dowolnej wielko軼i. Pozostawiamy do ostudzenia.

      毒鏚這: Moje Wypieki

      sezamki domowe

      sezamki domowe

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      poniedzia貫k, 28 wrze郾ia 2015 13:49

Wyszukiwarka

Kana informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdj璚ia na blogu s moj w豉sno軼i. Nie wyra瘸m zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa