Wpisy

  • pi徠ek, 29 wrze郾ia 2017
  • poniedzia貫k, 25 wrze郾ia 2017
    • Tort Oreo

      Tort oreo z kremem oreo drip czekoladowy

      Sk豉dniki na biszkopt (tortownica 18 cm, potrzebne s dwa takie biszkopty):

      • 4 jajka
      • 80 g m彗i pszennej
      • 10 g kakao
      • 132 g cukru
      • 38 g m彗i ziemniaczanej

      Sk豉dniki na krem Oreo (do prze這瞠nia tortu):

      • 300 ml 鄉ietany 30%
      • 250 g serka mascarpone
      • 14 sztuk ciastek Oreo
      • 2 造磬i cukru pudru

       Sk豉dniki na nas帷zenie:

      • p馧 szklanki przegotowanej wody
      • 造磬a soku z cytryny
      • 造磬a cukru

      Sk豉dniki na krem Oreo (do ob這瞠nia tortu):

      • 300 ml 鄉ietany 30% 
      • 3 造磬i cukru pudru
      • 10 sztuk ciastek Oreo

      Dodatkowo do dekoracji:

      • 100 g czekolady gorzkiej
      • 100 g 鄉ietany 30%
      • dowolne s這dycze do dekoracji (ciastka Oreo, kawa趾i czekolady)

      Biszkopt

      Bia趾a oddzielamy od 鄴速ek, ubijamy na sztywn pian. Stopniowo dodajemy cukier. Dalej ubijaj帷, dodajemy po jednym 鄴速ku. M彗i oraz kakao przesiewamy i delikatnie mieszamy z ciastem.

      Wyk豉damy do tortownicy, wy這穎nej papierem do pieczenia. Pieczemy oko這 40 minut w temperaturze 160 - 170oC (do suchego patyczka).

      Gdy ciasto b璠zie upieczone, wyjmujemy gor帷 tortownic i opuszczamy j z wysoko軼i 50 cm na pod這g. Odstawiamy do uchylonego piekarnika. Pieczemy drugi biszkopt w ten sam spos鏏.

      Biszkopt najlepiej upiec dzie wcze郾iej - 豉twiej si go kroi. 圭inamy wypuk陰 cz窷 biszkoptu. Przekrawamy na dwie r闚ne cz窷ci (musimy otrzyma cztery blaty).

      Je瞠li potrzebujesz biszkopt na inn form, skorzystaj z Przelicznika foremek.

      Nas帷zenie

      Sok z cytryny przelewamy do szklanki, dope軟iamy wod, dosypujemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia.

      Krem Oreo do prze這瞠nia

      Wszystkie sk豉dniki powinny by sch這dzone. Z ciastek Oreo zdejmujemy krem. Oczyszczone ciastka miksujemy na py.

      Dobrze sch這dzon 鄉ietan, chwil ubijamy, dodajemy cukier puder, ubijamy na sztywno. Na koniec delikatnie mieszamy  z serkiem mascarpone oraz pokruszonymi ciastkami. Wstawiamy do lod闚ki.

      Sk豉danie tortu

      Pierwszy blat biszkoptowy k豉dziemy na paterze, nas帷zamy 1/4 ponczu.

      Wyk豉damy 1/3 kremu Oreo,  blat biszkoptowy, 1/4 ponczu,

                         1/3 kremu Oreo, blat biszkoptowy, 1/4 ponczu,

                         1/3 kremu Oreo, blat biszkoptowy, 1/4 ponczu. Tort odk豉damy do lod闚ki.

      Krem Oreo do ob這瞠nia tortu:

      Wszystkie sk豉dniki powinny by sch這dzone. Z ciastek Oreo zdejmujemy krem. Oczyszczone ciastka miksujemy na py.

      W misce ubijamy 鄉ietan, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Dodajemy pokruszone ciastka Oreo, delikatnie mieszamy. Odk豉damy 3 造磬i do dekoracji. Reszt kremu smarujemy sch這dzony tort z wierzchu i po bokach. Dok豉dnie wyr闚nujemy. Tort odk豉damy do lod闚ki.

      Polewa / Drip

      妃ietan podgrzewamy w garnku. 妃ietana nie mo瞠 si zagotowa. Odstawiamy z palnika i  dodajemy po豉man czekolad. Po 5 minutach mieszamy, aby czekolada si dok豉dnie rozpu軼i豉. Polew studzimy i jeszcze p造nn (ale ju lekko t篹ej帷) wylewamy na dobrze sch這dzony tort. Tort dekorujemy s這dko軼iami, kawa趾ami czekolady, ciastkami Oreo, pozosta造m kremem Oreo. Tort odk豉damy do lod闚ki.

       Tort oreo z kremem oreo drip czekoladowy

      Tort oreo z kremem oreo drip czekoladowy

      Tort oreo z kremem oreo drip czekoladowy

      Tort oreo z kremem oreo drip czekoladowy w przekroju warstwy

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      poniedzia貫k, 25 wrze郾ia 2017 13:53
  • czwartek, 21 wrze郾ia 2017
    • Bu趾i dro盥穎we z domowym budyniem

      Bu趾i dro盥穎we z domowym budyniem

      Sk豉dniki:

      • 540 g m彗i pszennej
      • 80 g drobnego cukru
      • 250 ml mleka
      • 2 jajka
      • 75 g mas豉 (roztopionego)
      • 20 g dro盥篡
      • p馧 造瞠czki soli

      Sk豉dniki na budy (mo積a zrobi dzie wcze郾iej):

      • 600 ml mleka
      • 6 du篡ch 鄴速ek
      • 100 g cukru
      • 40 g m彗i pszennej
      • 40 g skrobi ziemniaczanej
      • 2 造磬i cukru waniliowego

      Budy

      W garnku gotujemy mleko z cukrem waniliowym. Doprowadzamy o wrzenia i zdejmujemy z palnika. 草速ka razem z cukrem ucieramy do bia這軼i. Dodajemy obie m彗i, mieszamy do uzyskania g豉dkiej masy. Do powsta貫j masy dolewamy p馧 szklanki gor帷ego mleka. Mieszamy do po陰czenia. Mas wlewamy do garnka z mlekiem, gotujemy przez oko這 minut, ci庵le mieszaj帷, by si nie przypali這. Odstawiamy do ostygni璚ia.

      Budy mo積a przygotowa dzie wcze郾iej. Przestudzony budy przechowujemy w lod闚ce, przykryty foli spo篡wcz (tak by folia dotyka豉 budyniu).

      Ciasto dro盥穎we

      Robimy rozczyn. W misce rozkruszamy dro盥瞠, zasypujemy je 造磬 cukru. Zalewamy 1/4 szklanki letniego mleka. Mieszamy, by dro盥瞠 si rozpu軼i造. Dodajemy 2 造磬i m彗i, mieszamy by nie by這 grudek. Przykrywamy 軼iereczk i odstawiamy w ciep貫 miejsce na oko這 20 minut.

      M彗 przesiewamy, dodajemy gotowy rozczyn, nast瘼nie s鏊. Wlewamy mleko, dodajemy jajko, mieszamy. Dodajemy reszt sk豉dnik闚. Zagniatamy plastyczne ciasto. Odstawiamy na godzin lub d逝瞠j w ciep貫 miejsce, a do podwojenia swojej obj皻o軼i.

      Blach wyk豉damy papierem do pieczenia.

      Wyro郾i皻e ciasto, kr鏒ko wyrabiamy. Dzielimy na 12 r闚nych cz窷ci. Formujemy okr庵貫 bu貫czki, uk豉damy je na blaszkach (w sporych odleg這軼iach od siebie). Przykrywamy je 軼iereczk i odstawiamy w ciep貫 miejsce na oko這 30 minut.

      Gdy bu趾i podwoja obj皻o嗆, dnem szklanki robimy w ka盥ej bu貫czce wg喚bienie, w kt鏎e wyk豉damy budy (w r闚nych proporcjach).

      Pieczemy w temperaturze 180ºC przez oko這 15-18 minut. Po upieczeniu, studzimy na kratce.

      毒鏚這: Moje Wypieki

      Bu趾i dro盥穎we z domowym budyniem

       

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      czwartek, 21 wrze郾ia 2017 13:53
  • 鈔oda, 20 wrze郾ia 2017
    • Domowe wafle kakaowe z otr瑿ami, orzechami i chia

      wafle kakaowe domowe z mlekiem w proszku chia orzechy otr瑿y

      Sk豉dniki:

      • opakowanie wafli tortowych (ma貫 kwadraty)
      • 1/2 szklanki wody
      • 1/2 szklanki cukru (lub mniej)
      • 1/2 kostki mas豉
      • 2 造磬i kakao
      • oko這 1/2 paczki mleka w proszku
      • 150 g orzech闚 laskowych
      • 2 造磬i otr瑿闚 orkiszowych
      • 1 造磬a nasion chia
      • 200 g czekolady mlecznej

      Wod, cukier, mas這, kakao gotujemy, nast瘼nie lekko studzimy. Do powsta貫j masy dodajemy mleko w proszku, mieszamy. Je瞠li b璠 grudki, mo積a u篡 blendera, by masa by豉 g豉dka. Orzechy wrzucamy na dobrze rozgrzana patelni, lekko poruszamy patelni, aby si nie przypali造. Gdy zaczn zmienia kolor zdejmujemy je z patelni. Siekamy po przestudzeniu. Dodajemy do masy posiekane orzechy (odk豉damy 2 造磬i do dekoracji), nasiona chia i otr瑿y owsiane. Mieszamy. Wafle smarujemy kremem, przykrywamy drugim waflem. Odstawiamy do ostygni璚ia. Aby wafle si nie odkszta販i造 mo積a je przycisn望 dek do krojenia.

      Czekolad siekamy na ma貫 kawa趾i, przek豉damy do miseczki. Gotujemy wod w garnku, zestawiamy z kuchenki, ustawiamy na garnku miseczk z czekolad. Odstawiamy do rozpuszczenia (oko這 10 minut). Mieszamy.

      Czekolad smarujemy wierzch wafli, posypujemy posiekanymi orzechami.

      毒鏚這: przepis na krem kakaowy

      wafle kakaowe domowe z mlekiem w proszku

      wafle kakaowe domowe z mlekiem w proszku

      wafle kakaowe domowe z mlekiem w proszku

      wafle kakaowe domowe z mlekiem w proszku

      wafle kakaowe domowe z mlekiem w proszku

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      鈔oda, 20 wrze郾ia 2017 12:58
  • pi徠ek, 15 wrze郾ia 2017
    • Ciasto dro盥穎we z malinami i bia陰 czkolad

      ciasto dro盥穎we z malinami i bia陰 czekolad maliny bia豉 czekolada

       

      Sk豉dniki:

      • 1 kg m彗i pszennej
      • 8 jajek
      • 150 g mas豉
      • 500 ml mleka
      • 200 g cukru
      • 70 g dro盥篡
      • 200 g malin
      • 200 g bia貫j czekolady
      • 100 ml 鄉ietany 18%
      • 造磬a cukru waniliowego
      • imbir mielony
      • 2 p豉skie 造瞠czki soli

      Robimy rozczyn. W misce rozkruszamy dro盥瞠, zasypujemy je 3 造磬ami cukru. Zalewamy letnim mlekiem. Mieszamy, by dro盥瞠 si rozpu軼i造. Dodajemy 6 造瞠k m彗i, mieszamy by nie by這 grudek. Przykrywamy 軼iereczk i odstawiamy w ciep貫 miejsce na oko這 20 minut.

      Mas這 roztapiamy w garnku i odstawiamy do ostygni璚ia. M彗 przesiewamy, dodajemy s鏊. Do du瞠j miski dodajemy 6 鄴速ek oraz 2 jajka, dodajemy 100 g cukru, cukier waniliowy i ubijamy na kogiel mogiel. Wlewamy rozczyn, dodajemy stopniowo m彗 i roztopione mas這. Zagniatamy plastyczne ciasto. Odstawiamy na 40 minut lub d逝瞠j w ciep貫 miejsce, a do podwojenia swojej obj皻o軼i.

      Do rondelka przelewamy 鄉ietan, dodajemy po豉mana na kawa趾i czekolad. Podgrzewamy, tak by czekolada si rozpu軼i豉. Maliny mieszamy z 4 造磬ami cukru oraz szczypt mielonego imbiru.

      Wyro郾i皻e ciasto przek豉damy na stolnic, delikatnie wa趾ujemy na owalny placek. Polewamy po這w sosu czekoladowego i posypujemy malinami. Ciasto zwijamy w rolad i uk豉damy na blach, wy這穎n  papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy bia趾iem z jajka. No篡czkami robimy naci璚ia. Pieczemy przez 45 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.  Po upieczeniu wierzch polewamy pozosta造m sosem czekoladowym.

      毒鏚這: Doradca Smaku

      ciasto dro盥穎we z malinami i bia陰 czekolad maliny bia豉 czekolada

      ciasto dro盥穎we z malinami i bia陰 czekolad maliny bia豉 czekolada

      ciasto dro盥穎we z malinami i bia陰 czekolad maliny bia豉 czekoladaciasto dro盥穎we z malinami i bia陰 czekolad maliny bia豉 czekolada

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (1) Poka komentarze do wpisu „Ciasto dro盥穎we z malinami i bia陰 czkolad”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      pi徠ek, 15 wrze郾ia 2017 11:15

Wyszukiwarka

Kana informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdj璚ia na blogu s moj w豉sno軼i. Nie wyra瘸m zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa