Bu趾i/ Ciasta dro盥穎we

  • czwartek, 21 wrze郾ia 2017
    • Bu趾i dro盥穎we z domowym budyniem

      Bu趾i dro盥穎we z domowym budyniem

      Sk豉dniki:

      • 540 g m彗i pszennej
      • 80 g drobnego cukru
      • 250 ml mleka
      • 2 jajka
      • 75 g mas豉 (roztopionego)
      • 20 g dro盥篡
      • p馧 造瞠czki soli

      Sk豉dniki na budy (mo積a zrobi dzie wcze郾iej):

      • 600 ml mleka
      • 6 du篡ch 鄴速ek
      • 100 g cukru
      • 40 g m彗i pszennej
      • 40 g skrobi ziemniaczanej
      • 2 造磬i cukru waniliowego

      Budy

      W garnku gotujemy mleko z cukrem waniliowym. Doprowadzamy o wrzenia i zdejmujemy z palnika. 草速ka razem z cukrem ucieramy do bia這軼i. Dodajemy obie m彗i, mieszamy do uzyskania g豉dkiej masy. Do powsta貫j masy dolewamy p馧 szklanki gor帷ego mleka. Mieszamy do po陰czenia. Mas wlewamy do garnka z mlekiem, gotujemy przez oko這 minut, ci庵le mieszaj帷, by si nie przypali這. Odstawiamy do ostygni璚ia.

      Budy mo積a przygotowa dzie wcze郾iej. Przestudzony budy przechowujemy w lod闚ce, przykryty foli spo篡wcz (tak by folia dotyka豉 budyniu).

      Ciasto dro盥穎we

      Robimy rozczyn. W misce rozkruszamy dro盥瞠, zasypujemy je 造磬 cukru. Zalewamy 1/4 szklanki letniego mleka. Mieszamy, by dro盥瞠 si rozpu軼i造. Dodajemy 2 造磬i m彗i, mieszamy by nie by這 grudek. Przykrywamy 軼iereczk i odstawiamy w ciep貫 miejsce na oko這 20 minut.

      M彗 przesiewamy, dodajemy gotowy rozczyn, nast瘼nie s鏊. Wlewamy mleko, dodajemy jajko, mieszamy. Dodajemy reszt sk豉dnik闚. Zagniatamy plastyczne ciasto. Odstawiamy na godzin lub d逝瞠j w ciep貫 miejsce, a do podwojenia swojej obj皻o軼i.

      Blach wyk豉damy papierem do pieczenia.

      Wyro郾i皻e ciasto, kr鏒ko wyrabiamy. Dzielimy na 12 r闚nych cz窷ci. Formujemy okr庵貫 bu貫czki, uk豉damy je na blaszkach (w sporych odleg這軼iach od siebie). Przykrywamy je 軼iereczk i odstawiamy w ciep貫 miejsce na oko這 30 minut.

      Gdy bu趾i podwoja obj皻o嗆, dnem szklanki robimy w ka盥ej bu貫czce wg喚bienie, w kt鏎e wyk豉damy budy (w r闚nych proporcjach).

      Pieczemy w temperaturze 180ºC przez oko這 15-18 minut. Po upieczeniu, studzimy na kratce.

      毒鏚這: Moje Wypieki

      Bu趾i dro盥穎we z domowym budyniem

       

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      czwartek, 21 wrze郾ia 2017 13:53
  • pi徠ek, 15 wrze郾ia 2017
    • Ciasto dro盥穎we z malinami i bia陰 czkolad

      ciasto dro盥穎we z malinami i bia陰 czekolad maliny bia豉 czekolada

       

      Sk豉dniki:

      • 1 kg m彗i pszennej
      • 8 jajek
      • 150 g mas豉
      • 500 ml mleka
      • 200 g cukru
      • 70 g dro盥篡
      • 200 g malin
      • 200 g bia貫j czekolady
      • 100 ml 鄉ietany 18%
      • 造磬a cukru waniliowego
      • imbir mielony
      • 2 p豉skie 造瞠czki soli

      Robimy rozczyn. W misce rozkruszamy dro盥瞠, zasypujemy je 3 造磬ami cukru. Zalewamy letnim mlekiem. Mieszamy, by dro盥瞠 si rozpu軼i造. Dodajemy 6 造瞠k m彗i, mieszamy by nie by這 grudek. Przykrywamy 軼iereczk i odstawiamy w ciep貫 miejsce na oko這 20 minut.

      Mas這 roztapiamy w garnku i odstawiamy do ostygni璚ia. M彗 przesiewamy, dodajemy s鏊. Do du瞠j miski dodajemy 6 鄴速ek oraz 2 jajka, dodajemy 100 g cukru, cukier waniliowy i ubijamy na kogiel mogiel. Wlewamy rozczyn, dodajemy stopniowo m彗 i roztopione mas這. Zagniatamy plastyczne ciasto. Odstawiamy na 40 minut lub d逝瞠j w ciep貫 miejsce, a do podwojenia swojej obj皻o軼i.

      Do rondelka przelewamy 鄉ietan, dodajemy po豉mana na kawa趾i czekolad. Podgrzewamy, tak by czekolada si rozpu軼i豉. Maliny mieszamy z 4 造磬ami cukru oraz szczypt mielonego imbiru.

      Wyro郾i皻e ciasto przek豉damy na stolnic, delikatnie wa趾ujemy na owalny placek. Polewamy po這w sosu czekoladowego i posypujemy malinami. Ciasto zwijamy w rolad i uk豉damy na blach, wy這穎n  papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy bia趾iem z jajka. No篡czkami robimy naci璚ia. Pieczemy przez 45 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.  Po upieczeniu wierzch polewamy pozosta造m sosem czekoladowym.

      毒鏚這: Doradca Smaku

      ciasto dro盥穎we z malinami i bia陰 czekolad maliny bia豉 czekolada

      ciasto dro盥穎we z malinami i bia陰 czekolad maliny bia豉 czekolada

      ciasto dro盥穎we z malinami i bia陰 czekolad maliny bia豉 czekoladaciasto dro盥穎we z malinami i bia陰 czekolad maliny bia豉 czekolada

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (1) Poka komentarze do wpisu „Ciasto dro盥穎we z malinami i bia陰 czkolad”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      pi徠ek, 15 wrze郾ia 2017 11:15
  • pi徠ek, 22 maja 2015
    • ζpki tygryska

      Bu貫czki dro盥穎we 豉pki tygryska nadziewane

      Sk豉dniki:

      • 300 ml mleka
      • 60 g mas豉
      • 100 g cukry (da豉m mniej)
      • p馧 造瞠czki soli
      • 2 jajka
      • 560 g m彗i pszennej
      • 20 g dro盥篡

      Dodatkowo:

      • 1 roztrzepane jajko
      • Nutella

      Robimy rozczyn. W misce rozkruszamy dro盥瞠, zasypujemy je 造磬 cukru. Zalewamy 1/4 szklanki letniego mleka. Mieszamy, by dro盥瞠 si rozpu軼i造. Dodajemy 2 造磬i m彗i, mieszamy by nie by這 grudek. Przykrywamy 軼iereczk i odstawiamy w ciep貫 miejsce na oko這 20 minut.

      M彗 przesiewamy, dodajemy gotowy rozczyn, nast瘼nie s鏊. Wlewamy mleko, dodajemy jajko, mieszamy. Dodajemy reszt sk豉dnik闚. Zagniatamy plastyczne ciasto. Odstawiamy na godzin lub d逝瞠j w ciep貫 miejsce, a do podwojenia swojej obj皻o軼i.

      Blach wyk豉damy papierem do pieczenia.

      Wyro郾i皻e ciasto, kr鏒ko wyrabiamy. Dzielimy na 13 cz窷ci. Ka盥y kawa貫k dzielimy na 3 cz窷ci. Dwie cz窷ci dzielimy na p馧. Pozosta陰 cz窷 lekko wa趾ujemy, na 鈔odek nak豉damy 造瞠czk Nutelli, zlepiamy i formujemy bu趾. Uk豉damy j na blaszce. Z pozosta造ch kawa趾闚 (4 cz窷ci) formujemy bu貫czki i uk豉damy wok馧 du瞠j bu貫czki na blaszce (musz si styka).

      Gotowe bu趾i odstawiamy w cieple miejsce na oko這 20 minut. Przed pieczeniem wierzch bu貫k smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wyro郾i皻e bu趾i pieczemy w temperaturze 190oC przez oko這 17 minut. Studzimy.

      Bu貫czki dro盥穎we 豉pki tygryska nadziewane

      毒鏚這: Moje Wypieki + moje modyfikacje

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      pi徠ek, 22 maja 2015 11:13
  • poniedzia貫k, 10 lutego 2014
    • Jagodzianki

      Bu趾i jagodzianki

      Sk豉dniki:

      • 500 g m彗i
      • 14 g dro盥篡
      • szczypta soli
      • 1 szklanka mleka
      • 1 jajko
      • 1/4 szklanki oleju s這necznikowego
      • 1/2 szklanki cukru
      • 8 g cukru waniliowego

      Sk豉dniki na nadzienie:

      • 300 g jag鏚 (da豉m mro穎ne)
      • 3 造磬i cukru (lub wi璚ej, jak kto lubi)
      • 1 造磬a m彗i ziemniaczanej

      Sk豉dniki na nadzienie mieszamy.

      Robimy rozczyn. W misce rozkruszamy dro盥瞠, zasypujemy je 造磬 cukru. Zalewamy 1/4 szklanki letniego mleka. Mieszamy, by dro盥瞠 si rozpu軼i造. Dodajemy 2 造磬i m彗i, mieszamy by nie by這 grudek. Przykrywamy 軼iereczk i odstawiamy w ciep貫 miejsce na oko這 20 minut.

      M彗 przesiewamy, dodajemy gotowy rozczyn, nast瘼nie s鏊. Wlewamy mleko, dodajemy jajko, mieszamy. Dodajemy reszt sk豉dnik闚. Zagniatamy plastyczne ciasto. Odstawiamy na godzin lub d逝瞠j w ciep貫 miejsce, a do podwojenia swojej obj皻o軼i.

      Po tym czasie ciasto kr鏒ko wyrabiamy, dzielimy na 16-18 cz窷ci. Ka盥 cz窷 nadziewamy nadzieniem, formujemy bu貫czki. Gotowe odstawiamy w cieple miejsce na oko這 20 minut. Przed pieczeniem wierzch bu貫k smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy br您owym cukrem. Wyro郾i皻e bu趾i pieczemy w temperaturze 220oC przez oko這 15 minut. Studzimy.

      毒鏚這: Moje Wypieki

      Bu趾i z jagodami

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      poniedzia貫k, 10 lutego 2014 13:45
  • poniedzia貫k, 29 pa寮ziernika 2012
    • Rogaliki krucho-dro盥穎we

      Rogaliki krucho-dro盥穎we z budyniem

      Sk豉dniki:

      • 250 ml (1 szklanka) 鄉ietany 18%
      • 60 g 鈍ie篡ch dro盥篡
      • 1 造磬a cukru pudru
      • 250 g zimnego mas豉
      • 3 szklanki m彗i
      • 8 g (czubata 造瞠czka) cukru waniliowego
      • nadzienie (marmolada, u mnie budy)

      Zrobi rozczyn: 1/3 szklanki 鄉ietany podgrzewamy delikatnie w rondelku, mieszamy z pokruszonymi dro盥瘸mi i cukrem pudrem, odstawiamy do wyro郾i璚ia.

      Mas這 rozcieramy ko鎍ami palc闚 z m彗a i cukrem waniliowym, Dodajemy wyro郾i皻y rozczyn i pozosta陰 鄉ietan, zagniatamy jednolite ciasto. Uk豉damy je w misie, przykrywamy i odstawiamy na noc do lod闚ki.

      Blach wyk豉damy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 190oC.

      Wyjmujemy ciasto z lod闚ki i ponownie wyrabiamy (delikatnie podsypujemy m彗). Ciasto rozwa趾owujemy na grubo嗆 3-4mm, wycinamy tr鎩k徠y na rogale. Mo積a sobie pom鏂, wycinaj帷 ko這 np. od du瞠go talerza, a potem poci望 je na 8 r闚nych cz窷ci, jak pizz. Na ka盥ym tr鎩k帷ie uk豉damy oko這 1 造瞠czki nadzienia, zwijamy w rogalik w kierunku wierzcho趾a i uk豉damy na blasze zawijaj帷 ko鎍e do 鈔odka, aby uformowa p馧ksi篹yce. Przed pieczenie mo積a rogaliki posmarowa 鄴速kiem roztrzepanym z odrobin mleka.

      Rogaliki wstawiamy do piekarnika, pieczemy 15-20 minut, a si zarumieni.

      毒鏚這: Piekarnik - sprawdzone przepisy

      Rogaliki krucho-dro盥穎we z budyniem

      Rogaliki krucho-dro盥穎we z budyniem

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (4) Poka komentarze do wpisu „Rogaliki krucho-dro盥穎we”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      poniedzia貫k, 29 pa寮ziernika 2012 08:54

Wyszukiwarka

Kana informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdj璚ia na blogu s moj w豉sno軼i. Nie wyra瘸m zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa