Torty

  • poniedzia貫k, 25 wrze郾ia 2017
    • Tort Oreo

      Tort oreo z kremem oreo drip czekoladowy

      Sk豉dniki na biszkopt (tortownica 18 cm, potrzebne s dwa takie biszkopty):

      • 4 jajka
      • 80 g m彗i pszennej
      • 10 g kakao
      • 132 g cukru
      • 38 g m彗i ziemniaczanej

      Sk豉dniki na krem Oreo (do prze這瞠nia tortu):

      • 300 ml 鄉ietany 30%
      • 250 g serka mascarpone
      • 14 sztuk ciastek Oreo
      • 2 造磬i cukru pudru

       Sk豉dniki na nas帷zenie:

      • p馧 szklanki przegotowanej wody
      • 造磬a soku z cytryny
      • 造磬a cukru

      Sk豉dniki na krem Oreo (do ob這瞠nia tortu):

      • 300 ml 鄉ietany 30% 
      • 3 造磬i cukru pudru
      • 10 sztuk ciastek Oreo

      Dodatkowo do dekoracji:

      • 100 g czekolady gorzkiej
      • 100 g 鄉ietany 30%
      • dowolne s這dycze do dekoracji (ciastka Oreo, kawa趾i czekolady)

      Biszkopt

      Bia趾a oddzielamy od 鄴速ek, ubijamy na sztywn pian. Stopniowo dodajemy cukier. Dalej ubijaj帷, dodajemy po jednym 鄴速ku. M彗i oraz kakao przesiewamy i delikatnie mieszamy z ciastem.

      Wyk豉damy do tortownicy, wy這穎nej papierem do pieczenia. Pieczemy oko這 40 minut w temperaturze 160 - 170oC (do suchego patyczka).

      Gdy ciasto b璠zie upieczone, wyjmujemy gor帷 tortownic i opuszczamy j z wysoko軼i 50 cm na pod這g. Odstawiamy do uchylonego piekarnika. Pieczemy drugi biszkopt w ten sam spos鏏.

      Biszkopt najlepiej upiec dzie wcze郾iej - 豉twiej si go kroi. 圭inamy wypuk陰 cz窷 biszkoptu. Przekrawamy na dwie r闚ne cz窷ci (musimy otrzyma cztery blaty).

      Je瞠li potrzebujesz biszkopt na inn form, skorzystaj z Przelicznika foremek.

      Nas帷zenie

      Sok z cytryny przelewamy do szklanki, dope軟iamy wod, dosypujemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia.

      Krem Oreo do prze這瞠nia

      Wszystkie sk豉dniki powinny by sch這dzone. Z ciastek Oreo zdejmujemy krem. Oczyszczone ciastka miksujemy na py.

      Dobrze sch這dzon 鄉ietan, chwil ubijamy, dodajemy cukier puder, ubijamy na sztywno. Na koniec delikatnie mieszamy  z serkiem mascarpone oraz pokruszonymi ciastkami. Wstawiamy do lod闚ki.

      Sk豉danie tortu

      Pierwszy blat biszkoptowy k豉dziemy na paterze, nas帷zamy 1/4 ponczu.

      Wyk豉damy 1/3 kremu Oreo,  blat biszkoptowy, 1/4 ponczu,

                         1/3 kremu Oreo, blat biszkoptowy, 1/4 ponczu,

                         1/3 kremu Oreo, blat biszkoptowy, 1/4 ponczu. Tort odk豉damy do lod闚ki.

      Krem Oreo do ob這瞠nia tortu:

      Wszystkie sk豉dniki powinny by sch這dzone. Z ciastek Oreo zdejmujemy krem. Oczyszczone ciastka miksujemy na py.

      W misce ubijamy 鄉ietan, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Dodajemy pokruszone ciastka Oreo, delikatnie mieszamy. Odk豉damy 3 造磬i do dekoracji. Reszt kremu smarujemy sch這dzony tort z wierzchu i po bokach. Dok豉dnie wyr闚nujemy. Tort odk豉damy do lod闚ki.

      Polewa / Drip

      妃ietan podgrzewamy w garnku. 妃ietana nie mo瞠 si zagotowa. Odstawiamy z palnika i  dodajemy po豉man czekolad. Po 5 minutach mieszamy, aby czekolada si dok豉dnie rozpu軼i豉. Polew studzimy i jeszcze p造nn (ale ju lekko t篹ej帷) wylewamy na dobrze sch這dzony tort. Tort dekorujemy s這dko軼iami, kawa趾ami czekolady, ciastkami Oreo, pozosta造m kremem Oreo. Tort odk豉damy do lod闚ki.

       Tort oreo z kremem oreo drip czekoladowy

      Tort oreo z kremem oreo drip czekoladowy

      Tort oreo z kremem oreo drip czekoladowy

      Tort oreo z kremem oreo drip czekoladowy w przekroju warstwy

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      poniedzia貫k, 25 wrze郾ia 2017 13:53
  • pi徠ek, 08 wrze郾ia 2017
    • Tort solony karmel

      tort solony s這ny karmel karmelowy 鄉ietankowy

      Sk豉dniki na biszkopt (tortownica 18cm):

      • 5 jajek
      • 3/4 szklanki cukru
      • 3/4 szklanki m彗i pszennej
      • 1/4 szklanki m彗i ziemniaczanej

      Sk豉dniki na krem karmelowy (do prze這瞠nia i dekoracji tortu):

      Sk豉dniki na krem 鄉ietankowy (do ob這瞠nia tortu):

      • 300 ml 鄉ietany 30% 
      • 3 造磬i cukru pudru
      • 妃ietan-fix

      Sk豉dniki na nas帷zenie:

      • p馧 szklanki przegotowanej wody
      • 造磬a soku z cytryny
      • 造磬a cukru

      Dodatkowo (do dekoracji):

      • czekolada mleczna
      • 造磬a sosu karmelowego

      Biszkopt

      Bia趾a oddzielamy od 鄴速ek, ubijamy na sztywn pian. Stopniowo dodajemy cukier. Dalej ubijaj帷, dodajemy po jednym 鄴速ku. M彗i przesiewamy i delikatnie mieszamy z ciastem.

      Wyk豉damy do tortownicy, wy這穎nej papierem do pieczenia. Pieczemy oko這 40 minut w temperaturze 160 - 170oC (do suchego patyczka).

      Gdy ciasto b璠zie upieczone, wyjmujemy gor帷 tortownic i opuszczamy j z wysoko軼i 50 cm na pod這g. Odstawiamy do uchylonego piekarnika.

      Biszkopt najlepiej upiec dzie wcze郾iej - 豉twiej si go kroi. Przekrawamy na trzy cz窷ci.

      Je瞠li potrzebujesz biszkopt na inn form, skorzystaj z Przelicznika foremek.

      Krem karmelowy

      W misce ubijamy 鄉ietan, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Dodajemy sos karmelowy oraz serek mascarpone, delikatnie mieszamy. Odk豉damy 3 造磬i kremu do dekoracji tortu.

      Nas帷zenie

      Sok z cytryny przelewamy do szklanki, dope軟iamy wod, dosypujemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia.

      Sk豉danie tortu

      Pierwszy blat biszkoptowy k豉dziemy na paterze, nas帷zamy 1/3 ponczu. Wyk豉damy 1/2 kremu karmelowego, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, nas帷zamy 1/3 ponczu. Wyk豉damy reszt kremu karmelowego, przykrywamy biszkoptem, nas帷zamy reszta ponczu. Tort odk豉damy do lod闚ki.

      Krem 鄉ietankowy

       W misce ubijamy 鄉ietan, dodajemy 妃ietan-fix, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Sch這dzony tort smarujemy z wierzchu i po bokach kremem 鄉ietankowym. Dekorujemy rozpuszczon czekolad, pozosta造m kremem karmelowym oraz sosem karmelowym.

      tort solony s這ny karmel karmelowy 鄉ietankowy

      tort solony s這ny karmel karmelowy 鄉ietankowy

      tort solony s這ny karmel karmelowy 鄉ietankowy

      tort solony s這ny karmel karmelowy 鄉ietankowy

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      pi徠ek, 08 wrze郾ia 2017 14:26
  • pi徠ek, 29 stycznia 2016
    • Tort 鄉ietankowo-kawowy na chrupi帷ym spodzie

      Tort 鄉ietankowo-kawowy na chrupi帷ym spodzie

      Sk豉dniki:

      • 200 g suchark闚 (np. Biedronka)
      • 400 g Nutelli
      • 2 szklanki mleka
      • torebka kawy cappuccino, smak czekoladowy
      • 3 bite 鄉ietany 好ie磬i
      • 2 造磬i 瞠latyny
      • 400 ml 鄉ietany 30%
      • 1 galaretka cytrynowa
      • 1 造磬a cukru pudru
      • p豉tki czekoladowe Belbake (Lidl) do dekoracji

      Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

      Sucharki miksujemy w blenderze na bu趾 tart. Dodajemy Nutell, mieszamy. Dno tortownicy (27 cm) wyk豉damy papierem do pieczenia. Wyk豉damy mas na blach, mocno dociskamy. Odstawiamy do lod闚ki.

      Mleko gotujemy, rozpuszczamy w nim cappuccino. Odstawiamy do wystudzenia. 疾latyn rozpuszczamy w niewielkiej ilo軼i gor帷ej wody, studzimy. Do wystudzonego mleka dodajemy 好ie磬i i ubijamy. Do ubitego kremu dodajemy 瞠latyn, delikatnie mieszamy. Gotowy krem wyk豉damy na sp鏚 ciasta. Wstawiamy do lod闚ki, a masa st篹eje.

      Galaretk rozpuszczamy w szklance gor帷ej wody. Odstawiamy do wystudzenia. 妃ietan ubijamy z cukrem pudrem a zg瘰tnieje.Do ubitej 鄉ietany dodajemy t篹ej帷 galaretk, delikatnie mieszamy. Wyk豉damy na ciasto. Posypujemy wi鏎kami czekoladowymi. Wstawiamy do lod闚ki.

      Ciasto 鄉ietankowo kawowe z chrupi帷ym spodem

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      pi徠ek, 29 stycznia 2016 13:54
  • czwartek, 16 lipca 2015
    • Tort czekoladowy z chrupi帷 pralin

      tort czekoladowy z chrupi帷 pralin

       

      Sk豉dniki na biszkopt (tortownica 28cm):

      • 0,5 szklanki oleju
      • 0,35 szklanki wody
      • 0,7 szklanki cukru
      • 2 造磬i kakao

      Powy窺ze sk豉dniki umieszczamy w garnku. Gotujemy, podgrzewamy a do rozpuszczenia si cukru. Studzimy.

      • 4 jajka
      • 0,35 szklanki cukru
      • 1 szklanka m彗i pszennej
      • 0,7 造瞠czki proszku do pieczenia
      • 0,7 造瞠czki sody oczyszczonej

      M彗, proszek oraz sod przesiewamy i odstawiamy. Bia趾a oddzielamy od 鄴速ek, ubijamy na sztywn pian. Stopniowo dodajemy cukier. Dalej ubijaj帷, dodajemy po jednym 鄴速ku. Po uzyskaniu kremowej pianki, wlewamy wystudzon kakaow mieszank i delikatnie mieszamy. Dodajemy przesiane suche sk豉dniki i delikatnie mieszamy. 

      Wyk豉damy ciasto do tortownicy (28 cm), kt鏎ej dno wyk豉damy papierem do pieczenia. Pieczemy oko這 40-45 minut w temperaturze 180oC (do suchego patyczka). Studzimy. Po przestudzeniu przekrawamy na trzy cz窷ci.

      Je瞠li potrzebujesz tort na inn form, skorzystaj z Przelicznika foremek.

      Sk豉dniki na chrupi帷 pralin:

      • 75 g cukru
      • 75 g migda堯w (da豉m migda造 w p豉tkach)
      • 20 ml wody
      • 230 g Nutelli
      • 50 g p豉tk闚 kukurydzianych Corn Flakes

      Cukier i wod umieszczamy w garnku z grubym dnem. Gotujemy bez mieszania do momentu, a otrzymamy karmel koloru jasnoz這tego. Dodajemy migda造 i mieszamy ruszaj帷 garnkiem (nie u篡wamy 造磬i). Przez chwil gotujemy do otrzymania karmelu o kolorze bursztynowym. Ca這嗆 przelewamy na blach wy這穎n papierem do pieczenia, wyr闚nujemy, czekamy a zastygnie. Nast瘼nie kruszymy do miski i miksujemy blenderem na drobne kawa趾i.

      P豉tki kukurydziane drobno kruszymy, dodajemy Nutell i 100 g powy窺zych zblendowanych migda堯w, mieszamy. Na papierze do pieczenia odrysowujemy dno tortownicy.Pralin wyk豉damy na papier na kszta速 ko豉, wyr闚nujemy, mocno dociskamy. Odstawiamy do lod闚ki na 1 godzin.

      Sk豉dniki na krem 鄉ietankowy-karmelowy (do prze這瞠nia tortu):

      • 250 g serka mascarpone
      • 300 ml 鄉ietany 30%
      • 150 g masy karmelowej z puszki (masa kr闚kowa)
      • 1 造磬a cukru pudru

      Dodatkowo:

      • 5 造瞠k Nutelli (w temperaturze pokojowej)

      Do jednej miski wk豉damy mascarpone i mas karmelow, mieszamy 造磬 na g豉dk mas. W drugiej misce ubijamy 鄉ietan, pod koniec ubijania dodajemy 1 造磬 cukru pudru. ㄠczymy obie masy, dodajemy 鄉ietan do masy mascarpone, nie odwrotnie.

      Pierwszy blat biszkoptowy k豉dziemy na paterze, smarujemy go Nutell. Pralin wyjmujemy z lod闚ki, odklejamy papier i uk豉damy na biszkopcie, dociskamy. Nast瘼nie wyk豉damy 1/3 kremu, przykrywamy blatem biszkoptowym, smarujemy 1/3 kremu, przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym. Pozosta造m kremem smarujemy wierzch i boki tortu. Tort ch這dzimy w lod闚ce.

      Sk豉dniki na krem 鄉ietankowy (do dekoracji tortu):

      • 500 ml 鄉ietany 36%
      • 125 g serka mascarpone
      • 4 造瞠czki cukru pudru

      Wszystkie sk豉dniki powinny by sch這dzone.

      Dobrze sch這dzon 鄉ietan, chwil ubijamy, dodajemy cukier puder, ubijamy na sztywno. Na koniec delikatnie mieszamy z serkiem mascarpone.

      Na tort wyk豉damy op豉tek, lekko dociskamy. Krem 鄉ietankowy przek豉damy do r瘯awa cukierniczego z tylk ze wzorem p豉tka i dekorujemy tort.

      Zapraszam do obejrzenia filmiku, pokazuj帷ego jak ozdobi tort w spos鏏 widoczny na zdj璚iach. Tort ch這dzimy w lod闚ce.

      毒鏚豉: Moje Wypieki, Moje Wypieki , Smaker, polecam op豉tki na tort od IwonkaC1

      tort czekoladowy z chrupi帷 pralin

      tort czekoladowy z chrupi帷 pralin

      tort czekoladowy z chrupi帷 pralin

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 lipca 2015 11:01
  • wtorek, 23 czerwca 2015
    • Tort brzoskwiniowy z mas twaro磬ow

      Tort brzoskwionowy z kremem twaro磬owym

      Sk豉dniki na biszkopt (tortownica 28cm):

      • 5 jajek
      • 3/4 szklanki cukru
      • 3/4 szklanki m彗i pszennej
      • 1/4 szklanki m彗i ziemniaczanej

      Wszystkie sk豉dniki powinny mie temperatur pokojow. M彗i przesiewamy.

      Bia趾a oddzielamy od 鄴速ek, ubijamy na sztywn pian. Stopniowo dodajemy cukier. Dalej ubijaj帷, dodajemy po jednym 鄴速ku. M彗i delikatnie mieszamy z ciastem (mo積a to robi na najni窺zych obrotach miksera).

      Wyk豉damy do tortownicy (28 cm), kt鏎ej dno wyk豉damy papierem do pieczenia. Pieczemy oko這 40 minut w temperaturze 160 - 170oC (do suchego patyczka).

      Gdy ciasto b璠zie upieczone, wyjmujemy gor帷 tortownic i opuszczamy je z wysoko軼i 50 cm na pod這g. Odstawiamy do uchylonego piekarnika.

      Biszkopt najlepiej upiec dzie wcze郾iej - 豉twiej si go kroi.  Je瞠li potrzebujesz biszkopt na inn form, skorzystaj z Przelicznika foremek. Wystudzony biszkopt kroimy na dwa blaty.

       Sk豉dniki na nas帷zenie:

      • sok z wyci郾i皻ej 1 cytryny
      • syrop z brzoskwi w puszce

      Sok z cytryny przelewamy do szklanki, dope軟iamy syropem z brzoskwi tak by w sumie by豉 1 szklanka ponczu.

      Sk豉dniki na krem twaro磬owy:

      • 500 g twarogu p馧t逝stego (u篡豉m Twar鏬 Sernikowy Mielony Pi徠nica)
      • 500 ml 鄉ietany krem闚ki 30%
      • 120 g cukru pudru (lub wi璚ej, zale篡 od twarogu)
      • nasionka z 1 laski wanilii
      • 370 -400 g brzoskwi z puszki

       Wszystkie sk豉dniki powinny by sch這dzone.

      Do jednej miski wk豉damy twar鏬, 100 g cukru pudru, wanili, miksujemy na g豉dk mas. W drugiej misce ubijamy 鄉ietan, pod koniec ubijania dodajemy 20 g cukru pudru.

      Bit 鄉ietan dodajemy do utartego twarogu w dw鏂h turach. Delikatnie mieszamy, pr鏏ujemy czy nie trzeba pos這dzi. Krem dzielimy na 2 cz窷ci (2/3 kremu i 1/3 kremu). Do wi瘯szej cz窷ci dodajemy pokrojone brzoskwinie. Mieszamy.

      Sk豉dniki na krem 鄉ietankowy:

      • 500 ml 鄉ietanki krem闚ki 36%
      • 100 g serka mascarpone
      • 4 造瞠czki cukru

       Wszystkie sk豉dniki powinny by sch這dzone.

      Dobrze sch這dzon 鄉ietan, chwil ubijamy, dodajemy cukier puder, ubijamy na sztywno. Na koniec delikatnie mieszamy  z serkiem mascarpone. Wstawiamy do lod闚ki.

       

      Pierwszy blat biszkoptowy k豉dziemy na paterze, nas帷zamy po這w ponczu, wyk豉damy krem twaro磬owy z brzoskwiniami, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, nas帷zamy reszta ponczu. Kremem twaro磬owym (bez brzoskwi) smarujemy wierzch i boki tortu. Ch這dzimy w lod闚ce.

      Sch這dzony tort smarujemy z wierzchu i po bokach kremem 鄉ietankowym. Dekorujemy op豉tkiem, posypk waflow oraz pozosta造m kremem 鄉ietankowym za pomoc r瘯awa cukierniczego z tylk ze wzorem kwiatka (Wilton 1b).

      毒鏚這: Moje Wypieki, polecam op豉tki na tort od IwonkaC1

      Tort brzoskwionowy z kremem twaro磬owym

      Tort brzoskwionowy z kremem twaro磬owym

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      wtorek, 23 czerwca 2015 12:35

Wyszukiwarka

Kana informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdj璚ia na blogu s moj w豉sno軼i. Nie wyra瘸m zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa