Torty

  • pi徠ek, 29 stycznia 2016
    • Tort 鄉ietankowo-kawowy na chrupi帷ym spodzie

      Tort 鄉ietankowo-kawowy na chrupi帷ym spodzie

      Sk豉dniki:

      • 200 g suchark闚 (np. Biedronka)
      • 400 g Nutelli
      • 2 szklanki mleka
      • torebka kawy cappuccino, smak czekoladowy
      • 3 bite 鄉ietany 好ie磬i
      • 2 造磬i 瞠latyny
      • 400 ml 鄉ietany 30%
      • 1 galaretka cytrynowa
      • 1 造磬a cukru pudru
      • p豉tki czekoladowe Belbake (Lidl) do dekoracji

      Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

      Sucharki miksujemy w blenderze na bu趾 tart. Dodajemy Nutell, mieszamy. Dno tortownicy (27 cm) wyk豉damy papierem do pieczenia. Wyk豉damy mas na blach, mocno dociskamy. Odstawiamy do lod闚ki.

      Mleko gotujemy, rozpuszczamy w nim cappuccino. Odstawiamy do wystudzenia. 疾latyn rozpuszczamy w niewielkiej ilo軼i gor帷ej wody, studzimy. Do wystudzonego mleka dodajemy 好ie磬i i ubijamy. Do ubitego kremu dodajemy 瞠latyn, delikatnie mieszamy. Gotowy krem wyk豉damy na sp鏚 ciasta. Wstawiamy do lod闚ki, a masa st篹eje.

      Galaretk rozpuszczamy w szklance gor帷ej wody. Odstawiamy do wystudzenia. 妃ietan ubijamy z cukrem pudrem a zg瘰tnieje.Do ubitej 鄉ietany dodajemy t篹ej帷 galaretk, delikatnie mieszamy. Wyk豉damy na ciasto. Posypujemy wi鏎kami czekoladowymi. Wstawiamy do lod闚ki.

      Ciasto 鄉ietankowo kawowe z chrupi帷ym spodem

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      pi徠ek, 29 stycznia 2016 13:54
  • czwartek, 16 lipca 2015
    • Tort czekoladowy z chrupi帷 pralin

      tort czekoladowy z chrupi帷 pralin

      Sk豉dniki na biszkopt (tortownica 28cm):

      • 0,5 szklanki oleju
      • 0,35 szklanki wody
      • 0,7 szklanki cukru
      • 2 造磬i kakao

      Powy窺ze sk豉dniki umieszczamy w garnku. Gotujemy, podgrzewamy a do rozpuszczenia si cukru. Studzimy.

      • 4 jajka
      • 0,35 szklanki cukru
      • 1 szklanka m彗i pszennej
      • 0,7 造瞠czki proszku do pieczenia
      • 0,7 造瞠czki sody oczyszczonej

      M彗, proszek oraz sod przesiewamy i odstawiamy. Bia趾a oddzielamy od 鄴速ek, ubijamy na sztywn pian. Stopniowo dodajemy cukier. Dalej ubijaj帷, dodajemy po jednym 鄴速ku. Po uzyskaniu kremowej pianki, wlewamy wystudzon kakaow mieszank i delikatnie mieszamy. Dodajemy przesiane suche sk豉dniki i delikatnie mieszamy.

      Wyk豉damy ciasto do tortownicy (28 cm), kt鏎ej dno wyk豉damy papierem do pieczenia. Pieczemy oko這 40-45 minut w temperaturze 180oC (do suchego patyczka). Studzimy. Po przestudzeniuprzekrawamy na trzy cz窷ci.

      Je瞠li potrzebujesz tort na inn form, skorzystaj z Przelicznika foremek. 

      Sk豉dniki na chrupi帷 pralin:

      • 75 g cukru
      • 75 g migda堯w (da豉m migda造 w p豉tkach)
      • 20 ml wody
      • 230 g Nutelli
      • 50 g p豉tk闚 kukurydzianych Corn Flakes

      Cukier i wod umieszczamy w garnku z grubym dnem. Gotujemy bez mieszania do momentu, a otrzymamy karmel koloru jasnoz這tego. Dodajemy migda造 i mieszamy ruszaj帷 garnkiem (nie u篡wamy 造磬i). Przez chwil gotujemy do otrzymania karmelu o kolorze bursztynowym. Ca這嗆 przelewamy na blach wy這穎n papierem do pieczenia, wyr闚nujemy, czekamy a zastygnie. Nast瘼nie kruszymy do miski i miksujemy blenderem na drobne kawa趾i.

      P豉tki kukurydziane drobno kruszymy, dodajemy Nutell i 100 g powy窺zych zblendowanych migda堯w, mieszamy. Na papierze do pieczenia odrysowujemy dno tortownicy.Pralin wyk豉damy na papier na kszta速 ko豉, wyr闚nujemy, mocno dociskamy. Odstawiamy do lod闚ki na 1 godzin.

      Sk豉dniki na krem 鄉ietankowy-karmelowy (do prze這瞠nia tortu):

      • 250 g serka mascarpone
      • 300 ml 鄉ietany 30%
      • 150 g masy karmelowej z puszki (masa kr闚kowa)
      • 1 造磬a cukru pudru

      Dodatkowo:

      • 5 造瞠k Nutelli (w temperaturze pokojowej)

      Do jednej miski wk豉damy mascarpone i mas karmelow, mieszamy 造磬 na g豉dk mas. W drugiej misce ubijamy 鄉ietan, pod koniec ubijania dodajemy 1 造磬 cukru pudru. ㄠczymy obie masy, dodajemy 鄉ietan do masy mascarpone, nie odwrotnie.

      Pierwszy blat biszkoptowy k豉dziemy na paterze, smarujemy go Nutell. Pralin wyjmujemy z lod闚ki, odklejamy papier i uk豉damy na biszkopcie, dociskamy. Nast瘼nie wyk豉damy 1/3 kremu, przykrywamy blatem biszkoptowym, smarujemy 1/3 kremu, przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym. Pozosta造m kremem smarujemy wierzch i boki tortu. Tort ch這dzimy w lod闚ce.

      Sk豉dniki na krem 鄉ietankowy (do dekoracji tortu):

      • 500 ml 鄉ietany 36%
      • 125 g serka mascarpone
      • 4 造瞠czki cukru pudru

      Wszystkie sk豉dniki powinny by sch這dzone.

      Dobrze sch這dzon 鄉ietan, chwil ubijamy, dodajemy cukier puder, ubijamy na sztywno. Na koniec delikatnie mieszamy z serkiem mascarpone.

      Na tort wyk豉damy op豉tek, lekko dociskamy. Krem 鄉ietankowy przek豉damy do r瘯awa cukierniczego z tylk ze wzorem p豉tka i dekorujemy tort.

      Zapraszam do obejrzenia filmiku, pokazuj帷ego jak ozdobi tort w spos鏏 widoczny na zdj璚iach. Tort ch這dzimy w lod闚ce.

      毒鏚豉: Moje Wypieki, Moje Wypieki , Smaker, polecam op豉tki na tort od IwonkaC1

      tort czekoladowy z chrupi帷 pralin

      tort czekoladowy z chrupi帷 pralin

      tort czekoladowy z chrupi帷 pralin

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 lipca 2015 11:01
  • wtorek, 23 czerwca 2015
    • Tort brzoskwiniowy z mas twaro磬ow

      Tort brzoskwionowy z kremem twaro磬owym

      Sk豉dniki na biszkopt (tortownica 28cm):

      • 5 jajek
      • 3/4 szklanki cukru
      • 3/4 szklanki m彗i pszennej
      • 1/4 szklanki m彗i ziemniaczanej

      Wszystkie sk豉dniki powinny mie temperatur pokojow. M彗i przesiewamy.

      Bia趾a oddzielamy od 鄴速ek, ubijamy na sztywn pian. Stopniowo dodajemy cukier. Dalej ubijaj帷, dodajemy po jednym 鄴速ku. M彗i delikatnie mieszamy z ciastem (mo積a to robi na najni窺zych obrotach miksera).

      Wyk豉damy do tortownicy (28 cm), kt鏎ej dno wyk豉damy papierem do pieczenia. Pieczemy oko這 40 minut w temperaturze 160 - 170oC (do suchego patyczka).

      Gdy ciasto b璠zie upieczone, wyjmujemy gor帷 tortownic i opuszczamy je z wysoko軼i 50 cm na pod這g. Odstawiamy do uchylonego piekarnika.

      Biszkopt najlepiej upiec dzie wcze郾iej - 豉twiej si go kroi. Je瞠li potrzebujesz biszkopt na inn form, skorzystaj z Przelicznika foremek. Wystudzony biszkopt kroimy na dwa blaty.

      Sk豉dniki na nas帷zenie:

      • sok z wyci郾i皻ej 1 cytryny
      • syrop z brzoskwi w puszce

      Sok z cytryny przelewamy do szklanki, dope軟iamy syropem z brzoskwi tak by w sumie by豉 1 szklanka ponczu.

      Sk豉dniki na krem twaro磬owy:

      • 500 g twarogu p馧t逝stego (u篡豉m Twar鏬 Sernikowy Mielony Pi徠nica)
      • 500 ml 鄉ietany krem闚ki 30%
      • 120 g cukru pudru (lub wi璚ej, zale篡 od twarogu)
      • nasionka z 1 laski wanilii
      • 370 -400 g brzoskwi z puszki

      Wszystkie sk豉dniki powinny by sch這dzone.

      Do jednej miski wk豉damy twar鏬, 100 g cukru pudru, wanili, miksujemy na g豉dk mas. W drugiej misce ubijamy 鄉ietan, pod koniec ubijania dodajemy 20 g cukru pudru. 

      Bit 鄉ietan dodajemy do utartego twarogu w dw鏂h turach. Delikatnie mieszamy, pr鏏ujemy czy nie trzeba pos這dzi. Krem dzielimy na 2 cz窷ci (2/3 kremu i 1/3 kremu). Do wi瘯szej cz窷ci dodajemy pokrojone brzoskwinie. Mieszamy.

      Sk豉dniki na krem 鄉ietankowy:

      • 500 ml 鄉ietanki krem闚ki 36%
      • 100 g serka mascarpone
      • 4 造瞠czki cukru

      Wszystkie sk豉dniki powinny by sch這dzone.

      Dobrze sch這dzon 鄉ietan, chwil ubijamy, dodajemy cukier puder, ubijamy na sztywno. Na koniec delikatnie mieszamy z serkiem mascarpone. Wstawiamy do lod闚ki.

      Pierwszy blat biszkoptowy k豉dziemy na paterze, nas帷zamy po這w ponczu, wyk豉damy krem twaro磬owy z brzoskwiniami, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, nas帷zamy reszta ponczu. Kremem twaro磬owym (bez brzoskwi) smarujemy wierzch i boki tortu. Ch這dzimy w lod闚ce.

      Sch這dzony tort smarujemy z wierzchu i po bokach kremem 鄉ietankowym. Dekorujemy op豉tkiem, posypk waflow oraz pozosta造m kremem 鄉ietankowym za pomoc r瘯awa cukierniczego z tylk ze wzorem kwiatka (Wilton 1b).

      毒鏚這: Moje Wypieki, polecam op豉tki na tort od IwonkaC1

      Tort brzoskwionowy z kremem twaro磬owym

      Tort brzoskwionowy z kremem twaro磬owym

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      wtorek, 23 czerwca 2015 12:35
  • wtorek, 03 marca 2015
    • Tort 鄉ietankowo - kajmakowy

      Tort 鄉ietankowo - kajmakowy

      Sk豉dniki na biszkopt (tortownica 18cm):

      • 4 jajka
      • 1/2 szklanki cukru (110 g)
      • 1/2 szklanki m彗i pszennej (84 g)
      • 4 p豉skie 造磬i m彗i ziemniaczanej (31 g)

      Bia趾a oddzielamy od 鄴速ek, ubijamy na sztywn pian. Stopniowo dodajemy cukier. Dalej ubijaj帷, dodajemy po jednym 鄴速ku. M彗i przesiewamy i delikatnie mieszamy z ciastem (mo積a to robi na najni窺zych obrotach miksera).

      Wyk豉damy do tortownicy, kt鏎ej dno wyk豉damy papierem do pieczenia. Pieczemy oko這 40 minut w temperaturze 160 - 170oC (do suchego patyczka).

      Gdy ciasto b璠zie upieczone, wyjmujemy gor帷 tortownic i opuszczamy je z wysoko軼i 50 cm na pod這g. Odstawiamy do uchylonego piekarnika.

      Biszkopt najlepiej upiec dzie wcze郾iej - 豉twiej si go kroi. Je瞠li potrzebujesz biszkopt na inn form, skorzystaj z Przelicznika foremek. Wystudzony biszkopt kroimy na cztery blaty.

      Sk豉dniki na krem:

      • 250 g mascarpone
      • 300 ml 鄉ietany krem闚ki 30%
      • 1 造磬a cukru pudru
      • 150 g masy karmelowej z puszki (masa kr闚kowa)

      Sk豉dniki na nas帷zenie:

      • szklanka zaparzonej i ostudzonej czarnej herbaty

      Dodatkowo:

      • ciasteczka Rido w czekoladzie deserowej (Biedronka)

      Do jednej miski wk豉damy mascarpone i mas karmelow, mieszamy 造磬 na g豉dk mas. W drugiej misce ubijamy 鄉ietan, pod koniec ubijania dodajemy 1 造磬 cukru pudru. ㄠczymy obie masy, dodajemy 鄉ietan do masy mascarpone, nie odwrotnie.

      Pierwszy blat biszkoptowy k豉dziemy na paterze, nas帷zamy herbat, smarujemy 1/4 kremu. Uk豉damy nast瘼ny blat, nas帷zamy herbat, wyk豉damy 1/4 kremu, przykrywamy blatem biszkoptowym, nas帷zamy herbat, smarujemy 1/4 kremu, przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym, nas帷zamy pozosta陰 herbat.

      Do pozosta貫go kremu dodajemy 2 造磬i kakao, mieszamy do po陰czenia sk豉dnik闚. Dekorujemy wierzch i boki tortu. Ozdabiamy ciasteczkami w czekoladzie, przyklejaj帷 je do kremu.

      Tort jest najsmaczniejszy dzie po przygotowaniu.

      毒鏚豉: krem z przepisu na Tort Dacquoise z Moje Wypieki, biszkopt rzucany

      Tort 鄉ietankowo - kajmakowy

      Tort 鄉ietankowo - kajmakowy

      Tort 鄉ietankowo - kajmakowy

      Tort 鄉ietankowo - kajmakowy

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (3) Poka komentarze do wpisu „Tort 鄉ietankowo - kajmakowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 marca 2015 10:35
  • poniedzia貫k, 03 marca 2014
    • Tort

      Tort Dwa Micha造 z kremem micha趾owym

      Sk豉dniki na biszkopt (tortownica 24cm):

      • 6 jajek
      • szklanka m彗i
      • szklanka cukru
      • 0,3 szklanki m彗i ziemniaczanej

      Sk豉dniki na jasny krem:

      • 300 ml 鄉ietany krem闚ki 30%
      • 1/2 szklanki mleka w proszku
      • 250 g bia貫j czekolady
      • 125 g serka mascarpone
      • 2 造磬i rumu
      • 120 g podpieczonych i drobno posiekanych orzech闚 ziemnych (nie dawa豉m)

      Sk豉dniki na ciemny krem:

      • 300 ml 鄉ietany krem闚ki 30%
      • 1/2 szklanki mleka w proszku
      • 250 g mlecznej czekolady
      • 125 g serka mascarpone
      • 2 造磬i rumu
      • 120 g podpieczonych i drobno posiekanych orzech闚 ziemnych(nie dawa豉m)

      Sk豉dniki na poncz:

      • 1/3 szklanki przegotowanej wody
      • 1/3 szklanki rumu (da豉m mniej)

       Biszkopt

      M彗i przesiewamy. Bia趾a ubijamy na sztywn pian. Ci庵le ubijaj帷, dodajemy partiami cukier. Nast瘼nie dodajemy po kolei 鄴速ka. Dodajemy m彗i, delikatnie mieszamy.

      Od dna tortownicy (24 cm) odrysowujemy ko這 na papierze do pieczenia. (Je瞠li robisz tort w tortownicy o innym wymiarze polecam skorzystanie z Przelicznika foremek, by wyliczy ilo嗆 potrzebnych sk豉dnik闚). Wycinamy ko這. Papier uk豉damy na dnie tortownicy. Ciasto wyk豉damy do tortownicy. Pieczemy oko這 40 minut w temperaturze 160 - 170oC (do suchego patyczka). Gdy ciasto b璠zie upieczone, wyjmujemy gor帷 tortownic z piekarnika i opuszczamy j z wysoko軼i 50 cm na pod這g. Odstawiamy a ostygnie. Po ostudzeniu kroimy na 4 r闚ne blaty.

      Krem jasny

      W garnku podgrzewamy 鄉ietan do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika, dodajemy mleko w proszku, mieszamy na g豉dka mas. Mo積a u篡 blendera, by masa by豉 bez grudek. Dodajemy posiekana na ma貫 kawa趾i czekolad oraz rum. Mieszamy, by czekolada si rozpu軼i豉. Odk豉damy do wystudzenia. Najlepiej na ca陰 noc wstawi do lod闚ki.

      Tort Dwa Micha造 z kremem micha趾owym

      Nast瘼nego dnia sch這dzon mas ubijamy mikserem do zg瘰tnienia, a masa b璠zie sztywna. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy delikatnie krem. Krem odstawiamy do lod闚ki.

      Krem ciemny robimy dok豉dnie tak samo jak jasny.

      Przygotowujemy nas帷zenie: mieszamy wod z rumem.

      Pierwszy blat biszkoptowy k豉dziemy na paterze, nas帷zamy 1/4 ponczu, smarujemy 1/3 kremu jasnego. Uk豉damy nast瘼ny blat, nas帷zamy 1/3 pozosta貫go ponczu, wyk豉damy 3/4 kremu ciemnego, przykrywamy blatem biszkoptowym, nas帷zamy ponczem, smarujemy 1/3 kremu jasnego, przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym, nas帷zamy pozosta造m ponczem.

      Dekoracja Ombre

      Odk豉damy do miski 2 造磬i ciemnego kremu, dodajemy do niego 4 造磬i kremu jasnego, mieszamy. Pozosta造 ciemny krem wyk豉damy na 1/3 wysoko軼i boku (od do逝 tortu). Powsta造 zmiksowany krem wyk豉damy na nast瘼ne 1/3 wysoko軼i boku. Pozosta造 jasny krem wyk豉damy na wierzch tortu oraz na pozosta陰 wysoko嗆 boku. U篡waj帷 ko鎍闚ki 這patki, dekorujemy tort. Zaczynamy od do逝 boku (od ciemnego kremu), delikatnie dociskamy 這patk. Powoli obracamy tort, przesuwamy 這patk do g鏎y, tak by powsta豉 spirala wok馧 tortu. Gotowy tort odstawiamy do lod闚ki.

      Tort Dwa Micha造 z kremem micha趾owym

      Tort Dwa Micha造 z kremem micha趾owym

      Tort Dwa Micha造 z kremem micha趾owym

      毒鏚這: blog Moje Wypieki

      Spos鏏 dekoracji tortu podpatrzony tu: JavaCupcake

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (2) Poka komentarze do wpisu „Tort ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      poniedzia貫k, 03 marca 2014 09:49

Wyszukiwarka

Kana informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdj璚ia na blogu s moj w豉sno軼i. Nie wyra瘸m zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa