Piernik/ pierniczki

  • pi徠ek, 20 grudnia 2013
    • Pierniczki jak alpejskie nadziewane

      Pierniczki jak alpejskie nadziewane

      Sk豉dniki:

      • 1 kg maki pszennej
      • 8 鄴速ek
      • 3 bia趾a
      • 1,5 szklanki cukru
      • 3 造磬i kakao
      • 200 ml kwa郾ej 鄉ietany (w temperaturze pokojowej)
      • 3 造瞠czki sody
      • 4 造瞠czki przyprawy do piernik闚
      • 1 kostka mas豉 (250 g)
      • 400 g miodu

      Dodatkowo:

      • powid豉, marmolada
      • lukier do dekoracji

      Kakao mieszamy z m彗. Mi鏚 gotujemy z przyprawami, odstawiamy, wk豉damy mas這, czekamy a si rozpu軼i i wystygnie. 妃ietan przek豉damy do szklanki, dodajemy sod, odstawiamy - 鄉ietana zwi瘯szy sw obj皻o嗆. Bia趾a ubijamy na sztywna pian, dodajemy cukier, nast瘼nie partiami dodajemy 鄴速ka. Ubite jajka wlewamy do maki, mieszamy. Dodajemy mi鏚, mieszamy, dodajemy 鄉ietan z sod, mieszamy. Ciasto powinno by rzadkie. Odstawiamy na 24 godziny w ch這dne miejsce (u mnie sta這 w lod闚ce, 6 dni).

      Ciasto rozwa趾owujemy na grubo嗆 2-3 mm, wycinamy k馧ka. Na 鈔odek k馧ka wyk豉damy 造瞠czk marmolady, boki k馧ka smarujemy roztrzepanym bia趾iem. Przykrywamy kolejnym k馧kiem ciasta, boki delikatnie dociskamy, by si sklei造. Wykrawamy pierniczki (foremka musi by mniejsza od k馧ka). Uk豉damy na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia, zostawiamy odst瘼y pomi璠zy piernikami, aby si nie poskleja造 podczas pieczenia. Wierzch ka盥ego pierniczka smarujemy roztrzepanym bia趾iem. Pieczemy 7-12 minut w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 180oC. Po upieczeniu studzimy. Pierniczki po wyj璚iu z piekarnika b璠 mi瘯kie, po godzinie stwardniej. Po ostudzeniu nale篡 je zamkn望 w pojemniku i odstawi by zmi瘯造 (oko這 2 tygodnie). Po tym czasie dekorujemy lukrem.

      毒鏚這: Moje Wypieki, Moje Wypieki

      Pierniczki jak alpejskie nadziewane

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (1) Poka komentarze do wpisu „Pierniczki jak alpejskie nadziewane”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      pi徠ek, 20 grudnia 2013 13:59
  • pi徠ek, 21 grudnia 2012
  • wtorek, 18 grudnia 2012
  • poniedzia貫k, 10 grudnia 2012
    • Pierniki Aganiok

      Pierniczki Aganiok na choink z witra瞠m

      Ciasto na pierniki dojrza這. Przepis na ciasto tu. Czas na pieczenie.

      Ciasto wyjmuj z lod闚ki kilka godzin przed pieczeniem. Zimne jest twarde i ci篹ko z nim pracowa, po ogrzaniu lepiej si wyrabia.

      Ciasto rozwa趾owujemy na grubo嗆 0,3mm-0,5mm (przy pieczeniu urosn), wycinamy pierniczki.

      Pierniczki Aganiok na choink

      Uk豉damy na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia, zostawiamy odst瘼y pomi璠zy piernikami, aby si nie poskleja造 podczas pieczenia. Pieczemy 10-12 minut (zale篡 od rodzaju u篡tej m彗i, piekarnika) w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 170oC. Nie nale篡 piec zbyt d逝go, b璠 mia造 posmak goryczy. Po upieczeniu studzimy. pierniczki po wyj璚iu z piekarnika b璠 mi瘯kie, po chwili stwardniej. Po ostudzeniu nale篡 je zamkn望 w pojemniku i odstawi by zmi瘯造. Aby to przy酥ieszy, mo積a do pojemnika doda cz御tki jab貫k.

      Pierniczki Aganiok na choink

      Pierniki na choink z witra瞠m

      Dziurk na sznurek najlepiej robi s這mk. U mnie ciasto mocno wyrasta這 i dziurka po upieczeniu znika豉, wi璚 robi豉m ko這 siebie 3 dziurki s這mk.

      Pierniczki Aganiok na choink

      W 鈔odek piernika wyk豉damy pokruszone landrynki.

      Pierniczki Aganiok na choink z witra瞠m

      Zaraz po upieczeniu landrynki w pierniku b璠 si pieni造.

      Pierniczki Aganiok na choink z witra瞠m

      Pierniki Aganiok na choink z witra瞠m

      Po chwili zrobi si g豉dkie.

      Pierniki Aganiok na choink z witra瞠m

      Pierniki z witra瞠m musz pole瞠 na blasze, je瞠li za szybko je zdejmiemy witra mo瞠 zosta na papierze do pieczenia.

      Po kilku upieczonych blachach i m璚zeniu si krusz帷 landrynki, znalaz豉m u kogo na blogu, 瞠 mo積a wk豉da w okienko ca貫 landrynki, przy酥iesza to prac :)

      Pierniczki Aganiok na choink z witra瞠m z landrynkami

      Pierniki Aganiok na choink z witra瞠m z landrynkam

      Pierniki Aganiok na choink z witra瞠m

      Pierniczki Aganiok na choink z witra瞠m

      Pierniki z witra瞠m podczas le瘸kowania, nie mog le瞠 jeden na drugim, bo si sklejaj (do pojemnika r闚nie si przyklejaj).

      Nast瘼ny etap - lukrowanie piernik闚.

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      poniedzia貫k, 10 grudnia 2012 11:09
  • 鈔oda, 31 pa寮ziernika 2012
    • Pierniki Aganiok

      Pierniki Aganiok

      Sk豉dniki:

      • 1/2 kg miodu
      • 2 niepe軟e szklanki cukru
      • 250 g mas豉
      • 1 kg + 1 szklanka m彗i
      • 3 jajka
      • 3 造瞠czki sody oczyszczonej
      • 125 ml mleka
      • 1 czubata 造磬a kakao
      • 3 torebki przyprawy do piernika
      • 1/2 szklanki orzech闚 w這skich
      • 50 g sk鏎ki pomara鎍zowej
      • 1/4 szklanki rodzynek
      • 1/4 szklanki suszonej 簑rawiny

      Rodzynki, 簑rawin moczymy, nast瘼nie z pozosta造mi bakaliami siekamy.

      Mi鏚, cukier i mas這 podgrzewamy w rondelku, mieszaj帷 by si nie przypali這, nast瘼nie studzimy. Do ch這dnej masy dodajemy m彗, jajka, s鏊 przyprawy, kakao oraz sod oczyszczon rozpuszczon w mleku.
      Ciasto zagniatamy, dodajemy bakalie i znowu zagniatamy.
      Wk豉damy ciasto do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego naczynia, przykrywamy 軼iereczk. Naczynie z ciastem odstawiamy do le瘸kowania na 6 tygodni w ch這dne miejsce (u mnie stoi w lod闚ce na dolnej p馧ce). zapraszam na nast瘼ny etap za 6 tygodni.
      毒鏚這 (+moje modyfikacje): W kuchni Aganiok
      Pierniki Aganiok

      

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      鈔oda, 31 pa寮ziernika 2012 08:18

Wyszukiwarka

Kana informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdj璚ia na blogu s moj w豉sno軼i. Nie wyra瘸m zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa