Ciasta przek豉dane

  • poniedzia貫k, 22 czerwca 2015
    • S這necznikowiec

      S這necznikowiec ciasto ze s這necznkiem

      Sk豉dniki na ciasto:

      • 3/4 szklanki oleju
      • 1/2 szklanki wody
      • 1 szklanka cukru
      • 3 造磬i kakao

      Powy窺ze sk豉dniki umieszczamy w garnku. Zagotowa, podgrzewamy a do rozpuszczenia si cukru. Studzimy.

      • 5 jajek
      • 1/2 szklanki cukru
      • 1,5 szklanki m彗i pszennej
      • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
      • 1 造瞠czka sody oczyszczonej

      M彗, proszek oraz sod przesiewamy i odstawiamy. Bia趾a oddzielamy od 鄴速ek, ubijamy na sztywn pian. Stopniowo dodajemy cukier. Dalej ubijaj帷, dodajemy po jednym 鄴速ku. Po uzyskaniu kremowej pianki, wlewamy wystudzon kakaow mieszank i delikatnie mieszamy. Dodajemy przesiane suche sk豉dniki i delikatnie mieszamy.

      Form (40 cm x 25 cm) wyk豉damy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blach. Pieczemy oko這 40-45 minut w temperaturze 180oC (do suchego patyczka). Studzimy. Po przestudzeniuprzekrawamy na p馧.

      Sk豉dniki na chrupi帷y s這necznik:

      • 250 g 逝skanego s這necznika
      • 70 g mas豉
      • 8 造瞠k cukru
      • 4 造磬i mleka

      Wszystkie sk豉dniki umieszczamy w garnuszku, mieszamy, gotujemy. Blach wyk豉damy papierem do pieczenia, wylewamy zagotowana mieszank. Pieczemy w temperaturze 180oC przez oko這 20 minut (a s這necznik b璠zie mia z這ty kolor). Po upieczeniu studzimy i kruszymy na ma貫 kawa趾i. Mo積a to zrobi blenderem.

      Sk豉dniki na mas:

      • 200 g mas豉
      • puszka masy kajmakowej
      • pokruszony chrupi帷y s這necznik

      Mi瘯kie mas這 ucieramy, a zbieleje. Nast瘼nie dodajemy po 造盧e masy kajmakowej. Dodajemy pokruszony s這necznik, mieszamy.

      Sk豉dniki na nas帷zenie:

      • szklanka zaparzonej i ostudzonej czarnej herbaty

      Sk豉dniki na polew czekoladow:

      • 100 g gorzkiej czekolady
      • 100 g czekolady mlecznej
      • 150 ml 鄉ietany krem闚ki 30%

      W garnku podgrzewamy 鄉ietan do momentu wrzenia. Zdejmujemy z kuchenki i dodajemy posiekan na ma貫 kawa趾i czekolad.Odstawiamy do rozpuszczenia (oko這 5 minut). Mieszamy i odstawiamy do lekkiego zastygni璚ia.

      Pierwszy blat kakaowy nas帷zamy herbat, wyk豉damy mas kajmakow. Uk豉damy nast瘼ny blat, nas帷zamy herbat. Ca這嗆 polewamy polew czekoladow.

      Sk豉dniki na krem 鄉ietankowy:

      • 150 ml 鄉ietany krem闚ki 30%
      • 100 g masy kajmakowej

      Dobrze sch這dzon 鄉ietan, chwil ubijamy, nast瘼nie dodajemy mas kajmakow, ubijamy do po陰czenia. Ciasto dekorujemy kremem 鄉ietankowym za pomoc r瘯awa cukierniczego z tylk ze wzorem kwiatka (Wilton 1b).

      毒鏚這: Moje Wypieki

      S這necznikowiec ciasto ze s這necznkiem

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (2) Poka komentarze do wpisu „S這necznikowiec”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      poniedzia貫k, 22 czerwca 2015 12:01
  • 鈔oda, 02 kwietnia 2014
    • Ciasto Pawe貫k

      Ciasto Pawe貫k

      Sk豉dniki na biszkopt:

      • 6 jajek
      • 3/4 szklanki cukru
      • 3/4 szklanki m彗i
      • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
      • 3 czubate 造瞠czki kakao

      Sk豉dniki na krem:

      • 3 batony Pawe貫k o smaku toffi
      • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
      • 3/4 szklanki mleka
      • 1/4 szklanki cukru
      • 200 g mas豉
      • 2 造磬i w鏚ki (nie dawa豉m)

      Sk豉dniki na nas帷zenie:

      • 1 szklanka wody
      • 2 czubate 造瞠czki kawy rozpuszczalnej

      Dodatkowo:

      • 1/4 tabliczki startej gorzkiej czekolady

      Biszkopt

      M彗 przesiewamy. Bia趾a ubijamy na sztywn pian. Ci庵le ubijaj帷, dodajemy partiami cukier. Nast瘼nie dodajemy po kolei 鄴速ka. Dodajemy m彗, proszek do pieczenia oraz kakao. Delikatnie mieszamy. Blach (40cm x 25cm) wyk豉damy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blach. Pieczemy oko這 20-25 minut w temperaturze 180oC (do suchego patyczka). Gdy ciasto b璠zie upieczone, wyjmujemy gor帷 blach z piekarnika i opuszczamy j z wysoko軼i 50 cm na pod這g. Odstawiamy a ostygnie. Po wystudzeniu przekrawamy na p馧.

      Krem

      Do garnka wk豉damy posiekana na ma貫 kawa趾i czekolad, po豉mane batony, cukier oraz wlewamy mleko. Ca這嗆 podgrzewamy do zagotowania, a sk豉dniki si rozpuszcz. Odk豉damy do wystudzenia. Najlepiej na ca陰 noc wstawi do lod闚ki. Mi瘯kie mas這 ucieramy, a zbieleje. Dodajemy stopniowo wystudzon mas czekoladow. Dok豉dnie mieszamy.

      Je瞠li masa zwa篡 si, mo積a j jeszcze uratowa, stosuj帷 k徙iel wodn. Wstawiamy misk z mas czekoladow do naczynia z gotuj帷 wod i miksujemy, a do uzyskania g豉dkiej masy. Nast瘼nie mas wstawiamy do lod闚ki, by troch st篹a豉. 

      Przygotowujemy nas帷zenie: kaw zalewamy wrz帷 wod.

      Pierwszy kawa貫k biszkoptu nas帷zamy ponczem, wyk豉damy 3/4 masy czekoladowej, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, nas帷zamy, wyk豉damy reszt kremu. Wierzch posypujemy starta czekolad.

      毒鏚這: blog Kuchnia na obcasach

      Ciasto Pawe貫k

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      鈔oda, 02 kwietnia 2014 14:09
  • czwartek, 06 marca 2014
    • Kostka alpejska

      Kostka alpejska

      Sk豉dniki na biszkopt:

      • 3 jajka
      • 2 czubate 造磬i m彗i
      • 2 czubate 造磬i m彗i ziemniaczanej
      • 1/3 szklanki cukru
      • 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
      • 2 造磬i kakao

      Sk豉dniki na krem kajmakowo-bezowy:

      • 200 g mas豉
      • puszka masy kajmakowej
      • 200 g bez

      Dodatkowo:

      • 400 ml 鄉ietany krem闚ki 30%
      • 2 opakowania 妃ietan-fixu

      Biszkopt

      M彗i przesiewamy. Bia趾a ubijamy na sztywn pian. Ci庵le ubijaj帷, dodajemy partiami cukier. Nast瘼nie dodajemy po kolei 鄴速ka. Dodajemy m彗i, proszek do pieczenia oraz kakao. Delikatnie mieszamy. Blach (40cm x 25cm) wyk豉damy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blach. Pieczemy oko這 20-25 minut w temperaturze 175oC (do suchego patyczka). Gdy ciasto b璠zie upieczone, wyjmujemy gor帷 blach z piekarnika i opuszczamy j z wysoko軼i 50 cm na pod這g. Odstawiamy a ostygnie.

      Krem kajmakowo-bezowy

      Mi瘯kie mas這 ucieramy, a zbieleje. Nast瘼nie dodajemy po 造盧e masy kajmakowej. Na koniec dodajemy pokruszone bezy, delikatnie mieszamy 造磬. Krem wyk豉damy na ostudzony biszkopt.

      Dobrze sch這dzon 鄉ietan, chwil ubijamy. Nast瘼nie dodajemy 妃ietan-fixy, ubijamy na sztywno. Ubit 鄉ietan k豉damy na krem. Gotowe ciasto sch豉dzamy w lod闚ce.

      毒鏚這: blog mniam....mniam.....

      Alpejska kostka

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (2) Poka komentarze do wpisu „Kostka alpejska”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      czwartek, 06 marca 2014 13:05
  • wtorek, 04 lutego 2014
    • Snickers

      Ciasto Snickers kajmak orzechy

      Sk豉dniki na kruche ciasto:

      • 3,5 szklanki m彗i
      • 0,5 szklanki cukru
      • 20 dag margaryny
      • 3 jajka
      • 2 造瞠czki sody
      • 3 造磬i miodu

      Sk豉dniki na krem:

      Sk豉dniki na mas orzechow:

      Dodatkowo:

      • kajmak

      Sk豉dniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na 3 cz窷ci. Blach (40cm x 25cm) wyk豉damy papierem do pieczenia. Cz窷ci wa趾ujemy, wyk豉damy na 3 blachy. Na wierzch jednej cz窷ci wyk豉damy mas orzechow (sk豉dniki na mas orzechow gotujemy razem). Kruche placki pieczemy w temperaturze 170oC przez oko這 20-25 minut. Placek z mas orzechowa pieczemy do momentu, a masa orzechowa nabierze z這tego koloru.

      Krem

      1,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do reszty mleka dodajemy obie m彗i i mieszamy, wlewamy do gotuj帷ego mleka, ci庵le mieszamy, a do zg瘰tnienia. Studzimy, najlepiej odstawi na noc do wystygni璚ia.

      Mi瘯kie mas這 ucieramy, a zbieleje. Nast瘼nie dodajemy po 造盧e zimnego budyniu. Ka盥 kolejn 造磬 budyniu dodajemy a poprzednia dobrze po陰czy si z mas貫m.

      Je瞠li masa zwa篡 si, mo積a j jeszcze uratowa, stosuj帷 k徙iel wodn. Wstawi misk z mas budyniow do naczynia z gotuj帷 wod i miksowa, a do uzyskania g豉dkiej masy. Nast瘼nie mas wstawi do lod闚ki, by troch st篹a豉. 

      Uk豉damy ciasto: kruchy placek, krem budyniowy, kruchy placek, kajmak, kruchy placek z mas orzechow.

      Ciasto jest najlepsze na drugi dzie, jak kruche ciasto zmi瘯nie.

      毒鏚這: blog Kuchnia pachn帷a bzem

      Ciasto Snickers kajmak orzechy

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (3) Poka komentarze do wpisu „Snickers”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      wtorek, 04 lutego 2014 13:23
  • pi徠ek, 13 grudnia 2013
    • Usta Adama

      ciasto przek豉dane usta Adama

      Sk豉dniki na ciasto:

      • 1 kostka mas豉
      • 0,5 szklanki cukru
      • 1,5 szklanki m彗i
      • 6 jajek
      • 5 造瞠k wody
      • 3 造磬i kakao
      • 2 造瞠czki proszku do pieczenia

      Sk豉dniki na mas budyniow:

      • 2 budynie 鄉ietankowe (bez cukru)
      • 750ml mleka
      • 1 kostka mas豉
      • 2 造磬i cukru

      Dodatkowo:

      • 300 g okr庵造ch biszkopt闚
      • s這ik d瞠mu z owoc闚 le郾ych

      Wierzch ciasta mo積a pola polew kakaow z 瞠latyn z tego przepisu.

      Ciasto

      Blach (40cm x 25cm) wyk豉damy papierem do pieczenia. Biszkopty smarujemy d瞠mem. ㄠczymy je ze sob, nast瘼nie uk豉damy na blaszce. Mas這, cukier, kakao, wod gotujemy. Studzimy, dodajemy jajko i 5 鄴速ek, m彗 i proszek do pieczenia. Mieszamy. Bia趾a ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na biszkopty.Pieczemy przez oko這 40 minut w temperaturze 180oC. Upieczone ciasto studzimy.

      Krem

      Budynie gotujemy na mleku wraz z cukrem. Studzimy, najlepiej odstawi na noc do wystygni璚ia. Mi瘯kie mas這 ucieramy, a zbieleje. Nast瘼nie dodajemy po 造盧e zimnego budyniu. Ka盥 kolejn 造磬 budyniu dodajemy a poprzednia dobrze po陰czy si z mas貫m.

      Je瞠li masa zwa篡 si, mo積a j jeszcze uratowa, stosuj帷 k徙iel wodn. Wstawi misk z mas budyniow do naczynia z gotuj帷 wod i miksowa, a do uzyskania g豉dkiej masy. Nast瘼nie mas wstawi do lod闚ki, by troch st篹a豉. 

      Mas budyniow wyk豉damy na ciasto, wierzch mo積a pola polew kakaow.

      毒鏚這: Przy郵ij przepis

      ciasto przek豉dane usta Adama

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (7) Poka komentarze do wpisu „Usta Adama”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      pi徠ek, 13 grudnia 2013 10:03

Wyszukiwarka

Kana informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdj璚ia na blogu s moj w豉sno軼i. Nie wyra瘸m zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa