Ciasta z owocami

  • poniedzia貫k, 06 lutego 2017
    • Tarta z jab趾ami

      Sk豉dniki na ciasto

      • 200 g mas豉
      • 2 szklanki m彗i
      • 3 造磬i cukru pudru
      • szczypta soli
      • 5 造瞠k zimnej wody

      M彗 mieszamy razem z cukrem pudrem i sol. Nast瘼nie dodajemy mas這 i wod, szybko zagniatamy. Gotowe ciasto wk豉damy na godzin do lod闚ki.

      Sk豉dniki na nadzienie:

      • 4 jab趾a, obrane, pokrojone na cienkie plasterki
      • 6 造瞠k cukru
      • 1/3 造瞠czki cynamonu
      • 1 造磬a m彗i
      • 2 造磬i roztopionego mas豉
      • 1 jajko (roztrzepane, do posmarowania wierzchu)

      4 造磬i cukru mieszamy z cynamonem, posypujemy pokrojone jab趾a, mieszamy. Pozosta貫 2 造磬i cukru mieszamy z m彗.

      Sch這dzone ciasto wa趾ujemy i wyk豉damy nim form do tarty. Rozwa趾owane ciasto posypujemy mieszank cukru i m彗i. Uk豉damy jab趾a, polewamy roztopionym mas貫m. Pozosta造m rozwa趾owanym ciastem dekorujemy tart. Ca這嗆 smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 200oC przez oko這 40 minut. 

      毒鏚這: Moje Wypieki

      DSC_4222

      DSC_4223

      DSC_4225

       

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (1) Poka komentarze do wpisu „Tarta z jab趾ami”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      poniedzia貫k, 06 lutego 2017 12:49
  • wtorek, 01 lipca 2014
  • wtorek, 25 wrze郾ia 2012
    • Szarlotka

      Szarlotka

      Sk豉dniki na ciasto:

      • 60 dag m彗i
      • 1 jajko i 1 鄴速ko
      • 1 kostka mas豉
      • 180 g kwa郾ej 鄉ietany
      • 20 g cukru pudru
      • 2 造瞠czki proszku do pieczenia

      Sk豉dniki na nadzienie:

      • 1,5 kg jab貫k
      • 2 造磬i bu趾i tartej
      • 6 造瞠czek cukru
      • 1/2 造瞠czki cynamonu

      Wszystkie sk豉dniki na ciasto wk豉damy do miski i zagniatamy g豉dkie ciasto. Ciasto dzielimy na dwie cz窷ci (3/4 ciasta i 1/4). Blach (40cm x 25cm) wyk豉damy papierem do pieczenia, wyklejamy ciastem (wi瘯sz porcj). Pieczemy przez oko這 20 minut w temperaturze 190oC.

      Jab趾a myjemy, obieramy ze sk鏎ki, 軼ieramy na tarce o grubych oczkach. Do jab貫k dodajemy cukier, bu趾 tart oraz cynamon. Jab趾a wyk豉damy na podpieczone ciasto, nast瘼nie wyk豉damy reszt rozwa趾owanego ciasta.Pieczemy jeszcze oko這 20 -30 minut w temperaturze 190oC.

      毒鏚這: blog Przy kuchennym stole + moje modyfikacje

      Szarlotka

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (4) Poka komentarze do wpisu „Szarlotka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 wrze郾ia 2012 11:35
  • czwartek, 20 wrze郾ia 2012
    • Szarlotka Ani

      Szarlotka Ani z piank

      Sk豉dniki:

      • 3 szklanki m彗i
      • 1 kg jab貫k
      • 2 造磬i 鄉ietany
      • 1 szklanka cukru
      • 4 jajka
      • kostka mas豉 (25 dag)
      • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
      • cynamon

      M彗 mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy 1/2 szklanki cukru, szczypt soli, 鄉ietan, 鄴速ka, mas這 i szybko zagniatamy ciasto. Jab趾a myjemy, obieramy ze sk鏎ki, 軼ieramy na tarce o grubych oczkach. Do jab貫k dodajemy cukier do smaku oraz 造瞠czk cynamonu.

      Blach (40cm x 25cm) wyk豉damy papierem do pieczenia, wyklejamy ciastem (odk豉damy troch na kruszonk). Od這穎ne ciasto na kruszonk najlepiej zawin望 w foli i w這篡 do zamra瘸rki. Pieczemy przez oko這 30 minut w temperaturze 190oC.

      Z bia貫k ubijamy pian z cukrem (da豉m 1/2 szklanki) i odrobin soli. Jab趾a wyk豉damy na podpieczone ciasto, nast瘼nie wyk豉damy pian z bia貫k. Na wierzch 軼ieramy od這穎ny kawa貫k ciasta. Pieczemy jeszcze oko這 20 minut w temperaturze 190oC.

      Szarlotka Ani z bez

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (3) Poka komentarze do wpisu „Szarlotka Ani”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      czwartek, 20 wrze郾ia 2012 09:22
  • poniedzia貫k, 25 czerwca 2012
    • Rolada z truskawkami

      Rolada z truskawkami

      Sk豉dniki:

      • 4 jajka
      • 3/4 szklanki m彗i
      • 1/2 szklanki cukru
      • 50 g mas豉
      • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
      • 2 galaretki truskawkowe
      • 500 g 鈍ie篡ch truskawek
      • 400 g 鄉ietany 30% (du篡 pojemnik)

      Bia趾a ubi na sztywn pian, nast瘼nie dodawa powoli cukier. Do ubitych bia貫k dodawa  kolejno po jednym 鄴速ku. Nast瘼nie doda m彗 i proszek do pieczenia. Mas這 rozpu軼i i przestudzone doda do ciasta. Dok豉dnie wymiesza. Ciasto wyla do formy wy這穎nej papierem do pieczenia (wymiary foremki 37cm x 34cm). Piec w temperaturze 180oC przez oko這 15 minut.

      Po upieczeniu, gor帷e jeszcze ciasto, prze這篡delikatnie do keks闚ki o wymiarach 36cm x 12cm (papierem do do逝). Delikatnie dociska brzegi. Z obydwu stron powinny zosta r闚ne zak豉dki.

      Truskawki umy, oczy軼i i pokroi. Galaretki rozpu軼i w szklance wrz帷ej wody, wymiesza, odstawi do wystygni璚ia. 妃ietan ubi. Do ubitej na sztywno 鄉ietany powoli doda t篹ej帷 galaretk. Nast瘼nie po陰czy z truskawkami. Odstawi na chwil do lod闚ki, by masa si 軼isn窸a. Mas wyla na ciasto w keks闚ce, zawin望 zak豉dki (powinny si z陰czy). Gotowe ciasto odstawi do lod闚ki na oko這 2 godziny.

      Rolad delikatnie wyj望 z keks闚ki, obr鏂i, zdj望 papier do pieczenia. Rolad mo積a ozdobi rozpuszczon czekolad.

      毒鏚這 przepisu na biszkopt: blog Moja przygoda kulinarna

      Rolada z truskawkami

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (7) Poka komentarze do wpisu „Rolada z truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      poniedzia貫k, 25 czerwca 2012 15:42

Wyszukiwarka

Kana informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdj璚ia na blogu s moj w豉sno軼i. Nie wyra瘸m zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa