Wpisy

  • pi徠ek, 15 maja 2015
  • pi徠ek, 03 kwietnia 2015
    • Babka z bakaliami

      Babka wielkanocna z bakaliami

      Sk豉dniki:

      • 1 kostka mas豉
      • 1 szklanka cukru
      • 5 jajek
      • 225 g m彗i
      • 1 造磬a proszku do pieczenia
      • 2 造磬i w鏚ki
      • 2 造磬i cukru wanilinowego
      • p馧 kg bakalii (rodzynki, orzechy, 郵iwki, sk鏎ka pomara鎍zy, 簑rawina, owoce kandyzowane, itp.

      Mas這 utrze z cukrem. Ci庵le ubijaj帷 dodawa stopniowo po 1 鄴速ku. Nast瘼nie doda proszek do pieczenia, m彗, cukier wanilinowy i w鏚k. Z bia貫k ubi sztywn pian, 1/3 doda do masy, rozmiesza, by rozlu幡i ciasto, potem delikatnie po陰czy z pozosta陰 pian i rozdrobnionymi bakaliami.

      Mas wy這篡 do formy na babk. Piec w temperaturze 180ºC przez oko這 45 minut, do suchego patyczka.

      毒鏚這: przepis na ciasto - Moje Wypieki

      Babka wielkanocna z bakaliami

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      pi徠ek, 03 kwietnia 2015 20:35
  • 鈔oda, 01 kwietnia 2015
    • Kruche babeczki kurczaczki wielkanocne

      Kruche babeczki kurczaczki wielkanocne

      Sk豉dniki na babeczki:

      • 1 szklanka m彗i pszennej
      • 100 g sch這dzonego mas豉
      • 1 鄴速ko
      • 2,5 造磬i cukru pudru

      M彗 mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy zimne mas這 i 鄴速ko. Wszystko siekamy no瞠m, szybko zagniatamy. Gotowe ciasto wk豉damy do lod闚ki na 30 minut.

      Sch這dzonym ciastem wylepiamy foremki do babeczek (u篡豉m ma造ch foremek), wysmarowane mas貫m. Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 200oC. Studzimy.

      Sk豉dniki na krem:

      • budy waniliowy
      • 400 ml mleka
      • 100 g mas豉

      Budy gotujemy na mleku (je瞠li budy jest bez cukru, to dodajemy 2 造磬i cukru) i studzimy, najlepiej odstawi na noc do wystygni璚ia. Mi瘯kie mas這 ucieramy, a zbieleje. Nast瘼nie dodajemy po 造盧e zimnego budyniu. Ka盥 kolejn 造磬 budyniu dodajemy a poprzednia dobrze po陰czy si z mas貫m.

      Je瞠li masa zwa篡 si, mo積a j jeszcze uratowa, stosuj帷 k徙iel wodn. Wstawi misk z mas budyniow do naczynia z gotuj帷 wod i miksowa, a do uzyskania g豉dkiej masy. Nast瘼nie mas wstawi do lod闚ki, by troch st篹a豉.

      Sk豉dniki na dekoracje:

      • posypka - pa貫czki cukrowe 鄴速e
      • posypka - serduszka czerwone
      • 4 kostki mlecznej czekolady (na oczy)

      Czekolad kroimy na mniejsze kawa趾i, przek豉damy do miseczki. Gotujemy wod w garnku, zestawiamy z kuchenki, ustawiamy na garnku miseczk z czekolad. Odstawiamy do rozpuszczenia (oko這 10 minut). Rozpuszczon czekolad przek豉damy do r瘯awa cukierniczego. Obcinamy czubek, powinna powsta dziurka o 鈔ednicy 1mm. Wyciskamy ma貫 krople czekolady na papier do pieczenia. Odstawiamy do zastygni璚ia.

      Kruche babeczki kurczaczki wielkanocne

      Wystudzone babeczki wype軟iamy kremem budyniowym, nast瘼nie obtaczamy w posypce. Dekorujemy serduszkami i kropelkami czekoladowymi.

      Kruche babeczki kurczaczki wielkanocne

      毒鏚這: kruche ciasto - blog Moje Wypieki, dekoracja Pinterest

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      鈔oda, 01 kwietnia 2015 11:49
  • wtorek, 03 marca 2015
    • Tort 鄉ietankowo - kajmakowy

      Tort 鄉ietankowo - kajmakowy

      Sk豉dniki na biszkopt (tortownica 18cm):

      • 4 jajka
      • 1/2 szklanki cukru (110 g)
      • 1/2 szklanki m彗i pszennej (84 g)
      • 4 p豉skie 造磬i m彗i ziemniaczanej (31 g)

      Bia趾a oddzielamy od 鄴速ek, ubijamy na sztywn pian. Stopniowo dodajemy cukier. Dalej ubijaj帷, dodajemy po jednym 鄴速ku. M彗i przesiewamy i delikatnie mieszamy z ciastem (mo積a to robi na najni窺zych obrotach miksera).

      Wyk豉damy do tortownicy, kt鏎ej dno wyk豉damy papierem do pieczenia. Pieczemy oko這 40 minut w temperaturze 160 - 170oC (do suchego patyczka).

      Gdy ciasto b璠zie upieczone, wyjmujemy gor帷 tortownic i opuszczamy je z wysoko軼i 50 cm na pod這g. Odstawiamy do uchylonego piekarnika.

      Biszkopt najlepiej upiec dzie wcze郾iej - 豉twiej si go kroi. Je瞠li potrzebujesz biszkopt na inn form, skorzystaj z Przelicznika foremek. Wystudzony biszkopt kroimy na cztery blaty.

      Sk豉dniki na krem:

      • 250 g mascarpone
      • 300 ml 鄉ietany krem闚ki 30%
      • 1 造磬a cukru pudru
      • 150 g masy karmelowej z puszki (masa kr闚kowa)

      Sk豉dniki na nas帷zenie:

      • szklanka zaparzonej i ostudzonej czarnej herbaty

      Dodatkowo:

      • ciasteczka Rido w czekoladzie deserowej (Biedronka)

      Do jednej miski wk豉damy mascarpone i mas karmelow, mieszamy 造磬 na g豉dk mas. W drugiej misce ubijamy 鄉ietan, pod koniec ubijania dodajemy 1 造磬 cukru pudru. ㄠczymy obie masy, dodajemy 鄉ietan do masy mascarpone, nie odwrotnie.

      Pierwszy blat biszkoptowy k豉dziemy na paterze, nas帷zamy herbat, smarujemy 1/4 kremu. Uk豉damy nast瘼ny blat, nas帷zamy herbat, wyk豉damy 1/4 kremu, przykrywamy blatem biszkoptowym, nas帷zamy herbat, smarujemy 1/4 kremu, przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym, nas帷zamy pozosta陰 herbat.

      Do pozosta貫go kremu dodajemy 2 造磬i kakao, mieszamy do po陰czenia sk豉dnik闚. Dekorujemy wierzch i boki tortu. Ozdabiamy ciasteczkami w czekoladzie, przyklejaj帷 je do kremu.

      Tort jest najsmaczniejszy dzie po przygotowaniu.

      毒鏚豉: krem z przepisu na Tort Dacquoise z Moje Wypieki, biszkopt rzucany

      Tort 鄉ietankowo - kajmakowy

      Tort 鄉ietankowo - kajmakowy

      Tort 鄉ietankowo - kajmakowy

      Tort 鄉ietankowo - kajmakowy

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (3) Poka komentarze do wpisu „Tort 鄉ietankowo - kajmakowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 marca 2015 10:35
  • pi徠ek, 19 grudnia 2014
    • Babeczki marchewkowe renifery

      Babeczki mrchewkowe w waflach Vafini renifery

      Sk豉dniki:

      • 1 szklanka m彗i
      • 2 jajka
      • 0,5 szklanki cukru
      • 1 ubita szklanka startej na drobnych oczkach marchwi
      • 85 g mas豉
      • 1 p豉ska 造瞠czka sody oczyszczonej
      • 1 p豉ska 造瞠czka proszku do pieczenia
      • 1 造瞠czka cukru waniliowego
      • 2 造瞠czki cynamonu
      • 1/4 szklanki 簑rawiny suszonej w p豉tkach
      • wafelki jajka Vafini

      Ca貫 jajka ubijamy z cukrem na puszyst mas. Mas這 rozpuszczamy, studzimy. Do ubitych jajek dodajemy marchewk, delikatnie mieszamy. Nast瘼nie dodajemy m彗 i pozosta貫 sypkie sk豉dniki. Dodajemy przestudzone mas這 oraz 簑rawin. Mieszamy.Form na muffinki wyk豉damy wafelkami Vafini. Foremki waflowe wype軟iamy ciastem (najlepiej r闚no z brzegiem). Pieczemy w temperaturze 190oC przez oko這 20 minut, do suchego patyczka. Studzimy.

      babeczki marchewkowe renifery

      babeczki marchewkowe renifery

      Sk豉dniki na dekoracje:

      • 200 g czekolady mlecznej
      • bia貫 groszki (Biedronka) + czekolada
      • precelki (du瘸 paczka, du穎 odpada przy przepo豉wianiu)
      • czerwone M&M'sy

      Czekolad rozpuszczamy w k徙ieli wodnej. Babeczki zanurzamy g鏎na cz窷ci ciasta w rozpuszczonej czekoladzie. Nast瘼nie dekorujemy po堯wkami precelk闚 (wbijamy w babeczk), groszkami.

      babeczki marchewkowe renifery Rudolf

      babeczki marchewkowe renifery Rudolf

      毒鏚豉: przepis na ciasto marchewkowe + moje modyfikacje - blog 奸adami s這dkiej babeczki,

      dekoracja - Moje Wypieki

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      pi徠ek, 19 grudnia 2014 11:42

Wyszukiwarka

Kana informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdj璚ia na blogu s moj w豉sno軼i. Nie wyra瘸m zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa