Wpisy

  • pi徠ek, 03 kwietnia 2015
    • Babka z bakaliami

      Babka wielkanocna z bakaliami

      Sk豉dniki:

      • 1 kostka mas豉
      • 1 szklanka cukru
      • 5 jajek
      • 225 g m彗i
      • 1 造磬a proszku do pieczenia
      • 2 造磬i w鏚ki
      • 2 造磬i cukru wanilinowego
      • p馧 kg bakalii (rodzynki, orzechy, 郵iwki, sk鏎ka pomara鎍zy, 簑rawina, owoce kandyzowane, itp.

      Mas這 utrze z cukrem. Ci庵le ubijaj帷 dodawa stopniowo po 1 鄴速ku. Nast瘼nie doda proszek do pieczenia, m彗, cukier wanilinowy i w鏚k. Z bia貫k ubi sztywn pian, 1/3 doda do masy, rozmiesza, by rozlu幡i ciasto, potem delikatnie po陰czy z pozosta陰 pian i rozdrobnionymi bakaliami.

      Mas wy這篡 do formy na babk. Piec w temperaturze 180ºC przez oko這 45 minut, do suchego patyczka.

      毒鏚這: przepis na ciasto - Moje Wypieki

      Babka wielkanocna z bakaliami

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      pi徠ek, 03 kwietnia 2015 20:35
  • 鈔oda, 01 kwietnia 2015
    • Kruche babeczki kurczaczki wielkanocne

      Kruche babeczki kurczaczki wielkanocne

      Sk豉dniki na babeczki:

      • 1 szklanka m彗i pszennej
      • 100 g sch這dzonego mas豉
      • 1 鄴速ko
      • 2,5 造磬i cukru pudru

      M彗 mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy zimne mas這 i 鄴速ko. Wszystko siekamy no瞠m, szybko zagniatamy. Gotowe ciasto wk豉damy do lod闚ki na 30 minut.

      Sch這dzonym ciastem wylepiamy foremki do babeczek (u篡豉m ma造ch foremek), wysmarowane mas貫m. Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 200oC. Studzimy.

      Sk豉dniki na krem:

      • budy waniliowy
      • 400 ml mleka
      • 100 g mas豉

      Budy gotujemy na mleku (je瞠li budy jest bez cukru, to dodajemy 2 造磬i cukru) i studzimy, najlepiej odstawi na noc do wystygni璚ia. Mi瘯kie mas這 ucieramy, a zbieleje. Nast瘼nie dodajemy po 造盧e zimnego budyniu. Ka盥 kolejn 造磬 budyniu dodajemy a poprzednia dobrze po陰czy si z mas貫m.

      Je瞠li masa zwa篡 si, mo積a j jeszcze uratowa, stosuj帷 k徙iel wodn. Wstawi misk z mas budyniow do naczynia z gotuj帷 wod i miksowa, a do uzyskania g豉dkiej masy. Nast瘼nie mas wstawi do lod闚ki, by troch st篹a豉.

      Sk豉dniki na dekoracje:

      • posypka - pa貫czki cukrowe 鄴速e
      • posypka - serduszka czerwone
      • 4 kostki mlecznej czekolady (na oczy)

      Czekolad kroimy na mniejsze kawa趾i, przek豉damy do miseczki. Gotujemy wod w garnku, zestawiamy z kuchenki, ustawiamy na garnku miseczk z czekolad. Odstawiamy do rozpuszczenia (oko這 10 minut). Rozpuszczon czekolad przek豉damy do r瘯awa cukierniczego. Obcinamy czubek, powinna powsta dziurka o 鈔ednicy 1mm. Wyciskamy ma貫 krople czekolady na papier do pieczenia. Odstawiamy do zastygni璚ia.

      Kruche babeczki kurczaczki wielkanocne

      Wystudzone babeczki wype軟iamy kremem budyniowym, nast瘼nie obtaczamy w posypce. Dekorujemy serduszkami i kropelkami czekoladowymi.

      Kruche babeczki kurczaczki wielkanocne

      毒鏚這: kruche ciasto - blog Moje Wypieki, dekoracja Pinterest

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      鈔oda, 01 kwietnia 2015 11:49
  • wtorek, 03 marca 2015
    • Tort 鄉ietankowo - kajmakowy

      Tort 鄉ietankowo - kajmakowy

      Sk豉dniki na biszkopt (tortownica 18cm):

      • 4 jajka
      • 1/2 szklanki cukru (110 g)
      • 1/2 szklanki m彗i pszennej (84 g)
      • 4 p豉skie 造磬i m彗i ziemniaczanej (31 g)

      Bia趾a oddzielamy od 鄴速ek, ubijamy na sztywn pian. Stopniowo dodajemy cukier. Dalej ubijaj帷, dodajemy po jednym 鄴速ku. M彗i przesiewamy i delikatnie mieszamy z ciastem (mo積a to robi na najni窺zych obrotach miksera).

      Wyk豉damy do tortownicy, kt鏎ej dno wyk豉damy papierem do pieczenia. Pieczemy oko這 40 minut w temperaturze 160 - 170oC (do suchego patyczka).

      Gdy ciasto b璠zie upieczone, wyjmujemy gor帷 tortownic i opuszczamy je z wysoko軼i 50 cm na pod這g. Odstawiamy do uchylonego piekarnika.

      Biszkopt najlepiej upiec dzie wcze郾iej - 豉twiej si go kroi. Je瞠li potrzebujesz biszkopt na inn form, skorzystaj z Przelicznika foremek. Wystudzony biszkopt kroimy na cztery blaty.

      Sk豉dniki na krem:

      • 250 g mascarpone
      • 300 ml 鄉ietany krem闚ki 30%
      • 1 造磬a cukru pudru
      • 150 g masy karmelowej z puszki (masa kr闚kowa)

      Sk豉dniki na nas帷zenie:

      • szklanka zaparzonej i ostudzonej czarnej herbaty

      Dodatkowo:

      • ciasteczka Rido w czekoladzie deserowej (Biedronka)

      Do jednej miski wk豉damy mascarpone i mas karmelow, mieszamy 造磬 na g豉dk mas. W drugiej misce ubijamy 鄉ietan, pod koniec ubijania dodajemy 1 造磬 cukru pudru. ㄠczymy obie masy, dodajemy 鄉ietan do masy mascarpone, nie odwrotnie.

      Pierwszy blat biszkoptowy k豉dziemy na paterze, nas帷zamy herbat, smarujemy 1/4 kremu. Uk豉damy nast瘼ny blat, nas帷zamy herbat, wyk豉damy 1/4 kremu, przykrywamy blatem biszkoptowym, nas帷zamy herbat, smarujemy 1/4 kremu, przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym, nas帷zamy pozosta陰 herbat.

      Do pozosta貫go kremu dodajemy 2 造磬i kakao, mieszamy do po陰czenia sk豉dnik闚. Dekorujemy wierzch i boki tortu. Ozdabiamy ciasteczkami w czekoladzie, przyklejaj帷 je do kremu.

      Tort jest najsmaczniejszy dzie po przygotowaniu.

      毒鏚豉: krem z przepisu na Tort Dacquoise z Moje Wypieki, biszkopt rzucany

      Tort 鄉ietankowo - kajmakowy

      Tort 鄉ietankowo - kajmakowy

      Tort 鄉ietankowo - kajmakowy

      Tort 鄉ietankowo - kajmakowy

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (3) Poka komentarze do wpisu „Tort 鄉ietankowo - kajmakowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 marca 2015 10:35
  • pi徠ek, 19 grudnia 2014
    • Babeczki marchewkowe renifery

      Babeczki mrchewkowe w waflach Vafini renifery

      Sk豉dniki:

      • 1 szklanka m彗i
      • 2 jajka
      • 0,5 szklanki cukru
      • 1 ubita szklanka startej na drobnych oczkach marchwi
      • 85 g mas豉
      • 1 p豉ska 造瞠czka sody oczyszczonej
      • 1 p豉ska 造瞠czka proszku do pieczenia
      • 1 造瞠czka cukru waniliowego
      • 2 造瞠czki cynamonu
      • 1/4 szklanki 簑rawiny suszonej w p豉tkach
      • wafelki jajka Vafini

      Ca貫 jajka ubijamy z cukrem na puszyst mas. Mas這 rozpuszczamy, studzimy. Do ubitych jajek dodajemy marchewk, delikatnie mieszamy. Nast瘼nie dodajemy m彗 i pozosta貫 sypkie sk豉dniki. Dodajemy przestudzone mas這 oraz 簑rawin. Mieszamy.Form na muffinki wyk豉damy wafelkami Vafini. Foremki waflowe wype軟iamy ciastem (najlepiej r闚no z brzegiem). Pieczemy w temperaturze 190oC przez oko這 20 minut, do suchego patyczka. Studzimy.

      babeczki marchewkowe renifery

      babeczki marchewkowe renifery

      Sk豉dniki na dekoracje:

      • 200 g czekolady mlecznej
      • bia貫 groszki (Biedronka) + czekolada
      • precelki (du瘸 paczka, du穎 odpada przy przepo豉wianiu)
      • czerwone M&M'sy

      Czekolad rozpuszczamy w k徙ieli wodnej. Babeczki zanurzamy g鏎na cz窷ci ciasta w rozpuszczonej czekoladzie. Nast瘼nie dekorujemy po堯wkami precelk闚 (wbijamy w babeczk), groszkami.

      babeczki marchewkowe renifery Rudolf

      babeczki marchewkowe renifery Rudolf

      毒鏚豉: przepis na ciasto marchewkowe + moje modyfikacje - blog 奸adami s這dkiej babeczki,

      dekoracja - Moje Wypieki

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      pi徠ek, 19 grudnia 2014 11:42
  • pi徠ek, 12 grudnia 2014
    • Muffinki mrchewkowe z 簑rawin

      Muffinki marchewkowe z 簑rawin

      Sk豉dniki na muffinki:

      • 2 szklanki m彗i
      • 4 jajka
      • 1,5 szklanki cukru (da豉m mniej)
      • 2 ubite szklanki startej na drobnych oczkach marchwi
      • 175 g mas豉
      • 2 p豉skie 造瞠czki sody oczyszczonej
      • 2 p豉skie 造瞠czki proszku do pieczenia
      • 2 造瞠czki cukru waniliowego
      • 4 造瞠czki cynamonu
      • p鏊 szklanki 簑rawiny suszonej w p豉tkach

      Ca貫 jajka ubijamy z cukrem na puszyst mas. Mas這 rozpuszczamy, studzimy. Do ubitych jajek dodajemy marchewk, delikatnie mieszamy. Nast瘼nie dodajemy m彗 i pozosta貫 sypkie sk豉dniki. Dodajemy przestudzone mas這 oraz 簑rawin. Mieszamy. Form na muffinki wyk豉damy papilotkami. Wype軟iamy papilotki ciastem. Pieczemy w temperaturze 190oC przez oko這 25 minut (do suchego patyczka). Studzimy.

      Polewa

      • 200 g cukru pudru
      • 4 造磬i wody

      Cukier puder mieszamy z wod by uzyska konsystencje g瘰tej 鄉ietany. Muffinki po ostudzeniu polewamy lukrem.

      Ostrokrzew (najlepiej wykona dzie wcze郾iej)

      • barwniki w proszku (zielony, czerwony, srebrny)

      50 g masy cukrowej barwimy kolorem czerwonym, pozosta陰 cz窷 na kolor zielony. Z czerwonej masy odrywamy ma貫 kawa趾i i formujemy kulki. Zielon mas wa趾ujemy, wykrawamy listki ostrokrzewu foremk. Kulki oraz listki odstawiamy do wyschni璚ia. Po wyschni璚iu listki opr鏀zamy srebrnym barwnikiem.

      Listki oraz owoce uk豉damy na lekko zastygni皻ym lukrze.

      Muffinki 鈍iateczne marchewkowe z 簑rawin

      Muffinki 鈍iateczne marchewkowe z 簑rawin

      Muffinki 鈍iateczne marchewkowe z 簑rawin

      毒鏚豉: przepis na ciasto marchewkowe + moje modyfikacje - blog 奸adami s這dkiej babeczki,

      dekoracja - Google

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (2) Poka komentarze do wpisu „Muffinki mrchewkowe z 簑rawin”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      pi徠ek, 12 grudnia 2014 13:29

Wyszukiwarka

Kana informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdj璚ia na blogu s moj w豉sno軼i. Nie wyra瘸m zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa