Wpisy

  • poniedzia貫k, 22 czerwca 2015
    • S這necznikowiec

      S這necznikowiec ciasto ze s這necznkiem

      Sk豉dniki na ciasto:

      • 3/4 szklanki oleju
      • 1/2 szklanki wody
      • 1 szklanka cukru
      • 3 造磬i kakao

      Powy窺ze sk豉dniki umieszczamy w garnku. Zagotowa, podgrzewamy a do rozpuszczenia si cukru. Studzimy.

      • 5 jajek
      • 1/2 szklanki cukru
      • 1,5 szklanki m彗i pszennej
      • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
      • 1 造瞠czka sody oczyszczonej

      M彗, proszek oraz sod przesiewamy i odstawiamy. Bia趾a oddzielamy od 鄴速ek, ubijamy na sztywn pian. Stopniowo dodajemy cukier. Dalej ubijaj帷, dodajemy po jednym 鄴速ku. Po uzyskaniu kremowej pianki, wlewamy wystudzon kakaow mieszank i delikatnie mieszamy. Dodajemy przesiane suche sk豉dniki i delikatnie mieszamy.

      Form (40 cm x 25 cm) wyk豉damy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blach. Pieczemy oko這 40-45 minut w temperaturze 180oC (do suchego patyczka). Studzimy. Po przestudzeniuprzekrawamy na p馧.

      Sk豉dniki na chrupi帷y s這necznik:

      • 250 g 逝skanego s這necznika
      • 70 g mas豉
      • 8 造瞠k cukru
      • 4 造磬i mleka

      Wszystkie sk豉dniki umieszczamy w garnuszku, mieszamy, gotujemy. Blach wyk豉damy papierem do pieczenia, wylewamy zagotowana mieszank. Pieczemy w temperaturze 180oC przez oko這 20 minut (a s這necznik b璠zie mia z這ty kolor). Po upieczeniu studzimy i kruszymy na ma貫 kawa趾i. Mo積a to zrobi blenderem.

      Sk豉dniki na mas:

      • 200 g mas豉
      • puszka masy kajmakowej
      • pokruszony chrupi帷y s這necznik

      Mi瘯kie mas這 ucieramy, a zbieleje. Nast瘼nie dodajemy po 造盧e masy kajmakowej. Dodajemy pokruszony s這necznik, mieszamy.

      Sk豉dniki na nas帷zenie:

      • szklanka zaparzonej i ostudzonej czarnej herbaty

      Sk豉dniki na polew czekoladow:

      • 100 g gorzkiej czekolady
      • 100 g czekolady mlecznej
      • 150 ml 鄉ietany krem闚ki 30%

      W garnku podgrzewamy 鄉ietan do momentu wrzenia. Zdejmujemy z kuchenki i dodajemy posiekan na ma貫 kawa趾i czekolad.Odstawiamy do rozpuszczenia (oko這 5 minut). Mieszamy i odstawiamy do lekkiego zastygni璚ia.

      Pierwszy blat kakaowy nas帷zamy herbat, wyk豉damy mas kajmakow. Uk豉damy nast瘼ny blat, nas帷zamy herbat. Ca這嗆 polewamy polew czekoladow.

      Sk豉dniki na krem 鄉ietankowy:

      • 150 ml 鄉ietany krem闚ki 30%
      • 100 g masy kajmakowej

      Dobrze sch這dzon 鄉ietan, chwil ubijamy, nast瘼nie dodajemy mas kajmakow, ubijamy do po陰czenia. Ciasto dekorujemy kremem 鄉ietankowym za pomoc r瘯awa cukierniczego z tylk ze wzorem kwiatka (Wilton 1b).

      毒鏚這: Moje Wypieki

      S這necznikowiec ciasto ze s這necznkiem

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (2) Poka komentarze do wpisu „S這necznikowiec”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      poniedzia貫k, 22 czerwca 2015 12:01
  • 鈔oda, 10 czerwca 2015
    • Kaiserschmarrn, cesarski omlet

      kaiserschmarrn, cesarski omlet

      Sk豉dniki:

      • 3 jajka
      • 120 g m彗i pszennej
      • szklanka mleka
      • 2 造磬i cukru
      • szczypta soli
      • 2 造磬i mas豉
      • gar嗆 rodzynek (dodaj r闚nie 簑rawin, suszone 郵iwki)

      草速ka oddzielamy od bia貫k, mieszamy z m彗, mlekiem, cukrem i rodzynkami. Ciasto odstawiamy na 20 minut.

      Bia趾a ubijamy na sztywna pian ze szczypta soli. Ubite bia趾a dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy mas這, wylewamy ciasto. Sma篡my na 鈔ednim ogniu. Przek豉damy na drug stron, czekamy ok. 1 minut, nast瘼nie 這patk dzielimy omlet na ma貫 kawa趾i. Sma篡my jeszcze oko這 2 minut.

      Przek豉damy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.

      毒鏚這: blog Wyzwania Kuchenne

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      鈔oda, 10 czerwca 2015 11:57
  • czwartek, 28 maja 2015
    • Babeczki kruche Ciasteczkowy Potw鏎

      babeczki kruche ciasteczkowy potw鏎 z kremem dla dzieci

      Sk豉dniki na kruche babeczki (oko這 30 sztuk 48mm):

      • 1 szklanka m彗i pszennej
      • 100 g sch這dzonego mas豉
      • 1 鄴速ko
      • 2,5 造磬i cukru pudru

      M彗 mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy zimne mas這 i 鄴速ko. Wszystko siekamy no瞠m, szybko zagniatamy. Gotowe ciasto wk豉damy do lod闚ki na 30 minut.

      Sch這dzonym ciastem wylepiamy foremki do babeczek (u篡豉m ma造ch foremek o 鈔ednicy 48mm), wysmarowane mas貫m. Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 200oC. Studzimy.

      babeczki kruche ciasteczkowy potw鏎 z kremem dla dzieci

      Sk豉dniki na krem:

      • 250 ml 鄉ietanki krem闚ki 30%
      • 250 g serka mascarpone
      • 2 造磬i cukru pudru
      • niebieski barwnik

      Ch這dn 鄉ietan ubijamy chwil, dodajemy cukier puder i ubijamy a zg瘰tnieje. Do ubitej 鄉ietany, dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy. Gotowym kremem wype軟iamy babeczki.

      babeczki kruche ciasteczkowy potw鏎 z kremem dla dzieci

      Do reszty kremu dodajemy barwnik, ja u篡wam tych w proszku. Wylewam dwie krople przegotowanej wody na talerzyk, nast瘼nie wyka豉czk dodaj potrzebn ilo嗆 barwnika. Rozrobiony z wod barwnik dodaj wyka豉czk do kremu, stopniowo, a do uzyskania porz康anego koloru masy. Wstawiamy mas do lod闚ki na 20 minut. Po tym czasie ozdabiamy babeczki za pomoc r瘯awa cukierniczego z tylk ze wzorem "trawy" (Wilton233).

      babeczki kruche ciasteczkowy potw鏎 z kremem dla dzieci

      Dodatkowo:

      • bia貫 groszki 
      • chrupki w kszta販ie ciasteczek (Mleko豉ki Lubella)
      • 1 kostka gorzkiej czekolady

      Czekolad kroimy na mniejsze kawa趾i, przek豉damy do miseczki. Gotujemy wod w garnku, zestawiamy z kuchenki, ustawiamy na garnku miseczk z czekolad. Odstawiamy do rozpuszczenia (oko這 10 minut).

      Babeczki dekorujemy groszkami i chrupkami. Rozpuszczon czekolad ozdabiamy "oczy" Ciasteczkowego Potwora.

      babeczki kruche ciasteczkowy potw鏎 z kremem dla dzieci

      毒鏚這: kruche ciasto - blog Moje Wypieki, dekoracja Pinterest

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (1) Poka komentarze do wpisu „Babeczki kruche Ciasteczkowy Potw鏎”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      czwartek, 28 maja 2015 13:25
  • pi徠ek, 22 maja 2015
    • ζpki tygryska

      Bu貫czki dro盥穎we 豉pki tygryska nadziewane

      Sk豉dniki:

      • 300 ml mleka
      • 60 g mas豉
      • 100 g cukry (da豉m mniej)
      • p馧 造瞠czki soli
      • 2 jajka
      • 560 g m彗i pszennej
      • 20 g dro盥篡

      Dodatkowo:

      • 1 roztrzepane jajko
      • Nutella

      Robimy rozczyn. W misce rozkruszamy dro盥瞠, zasypujemy je 造磬 cukru. Zalewamy 1/4 szklanki letniego mleka. Mieszamy, by dro盥瞠 si rozpu軼i造. Dodajemy 2 造磬i m彗i, mieszamy by nie by這 grudek. Przykrywamy 軼iereczk i odstawiamy w ciep貫 miejsce na oko這 20 minut.

      M彗 przesiewamy, dodajemy gotowy rozczyn, nast瘼nie s鏊. Wlewamy mleko, dodajemy jajko, mieszamy. Dodajemy reszt sk豉dnik闚. Zagniatamy plastyczne ciasto. Odstawiamy na godzin lub d逝瞠j w ciep貫 miejsce, a do podwojenia swojej obj皻o軼i.

      Blach wyk豉damy papierem do pieczenia.

      Wyro郾i皻e ciasto, kr鏒ko wyrabiamy. Dzielimy na 13 cz窷ci. Ka盥y kawa貫k dzielimy na 3 cz窷ci. Dwie cz窷ci dzielimy na p馧. Pozosta陰 cz窷 lekko wa趾ujemy, na 鈔odek nak豉damy 造瞠czk Nutelli, zlepiamy i formujemy bu趾. Uk豉damy j na blaszce. Z pozosta造ch kawa趾闚 (4 cz窷ci) formujemy bu貫czki i uk豉damy wok馧 du瞠j bu貫czki na blaszce (musz si styka).

      Gotowe bu趾i odstawiamy w cieple miejsce na oko這 20 minut. Przed pieczeniem wierzch bu貫k smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wyro郾i皻e bu趾i pieczemy w temperaturze 190oC przez oko這 17 minut. Studzimy.

      Bu貫czki dro盥穎we 豉pki tygryska nadziewane

      毒鏚這: Moje Wypieki + moje modyfikacje

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      pi徠ek, 22 maja 2015 11:13
  • pi徠ek, 15 maja 2015

Wyszukiwarka

Kana informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdj璚ia na blogu s moj w豉sno軼i. Nie wyra瘸m zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa