Wpisy

  • 鈔oda, 07 pa寮ziernika 2015
    • Placki jaglane

      Placki jaglane

      Sk豉dniki:

      • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
      • 2 jajka
      • 2 造磬i cukru
      • 1 造磬a cukru waniliowego
      • 3-4 造磬i m彗i pszennej
      • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
      • olej do sma瞠nia

      Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy dodajemy kasz jaglana, mieszamy. Nast瘼nie dodajemy m彗 i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy.

      Na patelni rozgrzewamy olej, ciasto wyk豉damy 造磬. Sma篡my na 鈔ednim ogniu. Przek豉damy na drug stron, czekamy ok. 1 minut.

      毒鏚這: Apetyt i Smak

      Placki z kasza jaglan

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      鈔oda, 07 pa寮ziernika 2015 13:01
  • wtorek, 06 pa寮ziernika 2015
  • poniedzia貫k, 28 wrze郾ia 2015
    • Sezamki

      sezamki domowe

      Sk豉dniki:

      • 200 g sezamu
      • 170 g cukru
      • 2 造磬i wody
      • 2 造磬i miodu (p造nnego)

      Sezam wysypujemy na patelni, podpra瘸my a zrobi si z這ty, cz瘰to mieszamy. Studzimy.

      Przygotowujemy dwa arkusze papieru do pieczenia.

      Cukier i wod umieszczamy w garnku z grubym dnem. Gotujemy bez mieszania do momentu, a otrzymamy karmel koloru ciemnoz這tego. Do karmelu dodajemy mi鏚 i mieszamy 造磬. Nast瘼nie dodajemy przestudzony sezam i szybko mieszamy.

      Teraz nale篡 dzia豉 szybko, bo masa b璠zie bardzo szybko twardnia豉. Gotow mas wyk豉damy na papier do pieczenia, przykrywamy drugim kawa趾iem papieru. Wa趾ujemy na grubo嗆 oko這 1 cm. Odklejamy papier i kroimy mas na prostok徠y dowolnej wielko軼i. Pozostawiamy do ostudzenia.

      毒鏚這: Moje Wypieki

      sezamki domowe

      sezamki domowe

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      poniedzia貫k, 28 wrze郾ia 2015 13:49
  • wtorek, 15 wrze郾ia 2015
  • czwartek, 16 lipca 2015
    • Tort czekoladowy z chrupi帷 pralin

      tort czekoladowy z chrupi帷 pralin

      Sk豉dniki na biszkopt (tortownica 28cm):

      • 0,5 szklanki oleju
      • 0,35 szklanki wody
      • 0,7 szklanki cukru
      • 2 造磬i kakao

      Powy窺ze sk豉dniki umieszczamy w garnku. Gotujemy, podgrzewamy a do rozpuszczenia si cukru. Studzimy.

      • 4 jajka
      • 0,35 szklanki cukru
      • 1 szklanka m彗i pszennej
      • 0,7 造瞠czki proszku do pieczenia
      • 0,7 造瞠czki sody oczyszczonej

      M彗, proszek oraz sod przesiewamy i odstawiamy. Bia趾a oddzielamy od 鄴速ek, ubijamy na sztywn pian. Stopniowo dodajemy cukier. Dalej ubijaj帷, dodajemy po jednym 鄴速ku. Po uzyskaniu kremowej pianki, wlewamy wystudzon kakaow mieszank i delikatnie mieszamy. Dodajemy przesiane suche sk豉dniki i delikatnie mieszamy.

      Wyk豉damy ciasto do tortownicy (28 cm), kt鏎ej dno wyk豉damy papierem do pieczenia. Pieczemy oko這 40-45 minut w temperaturze 180oC (do suchego patyczka). Studzimy. Po przestudzeniuprzekrawamy na trzy cz窷ci.

      Je瞠li potrzebujesz tort na inn form, skorzystaj z Przelicznika foremek. 

      Sk豉dniki na chrupi帷 pralin:

      • 75 g cukru
      • 75 g migda堯w (da豉m migda造 w p豉tkach)
      • 20 ml wody
      • 230 g Nutelli
      • 50 g p豉tk闚 kukurydzianych Corn Flakes

      Cukier i wod umieszczamy w garnku z grubym dnem. Gotujemy bez mieszania do momentu, a otrzymamy karmel koloru jasnoz這tego. Dodajemy migda造 i mieszamy ruszaj帷 garnkiem (nie u篡wamy 造磬i). Przez chwil gotujemy do otrzymania karmelu o kolorze bursztynowym. Ca這嗆 przelewamy na blach wy這穎n papierem do pieczenia, wyr闚nujemy, czekamy a zastygnie. Nast瘼nie kruszymy do miski i miksujemy blenderem na drobne kawa趾i.

      P豉tki kukurydziane drobno kruszymy, dodajemy Nutell i 100 g powy窺zych zblendowanych migda堯w, mieszamy. Na papierze do pieczenia odrysowujemy dno tortownicy.Pralin wyk豉damy na papier na kszta速 ko豉, wyr闚nujemy, mocno dociskamy. Odstawiamy do lod闚ki na 1 godzin.

      Sk豉dniki na krem 鄉ietankowy-karmelowy (do prze這瞠nia tortu):

      • 250 g serka mascarpone
      • 300 ml 鄉ietany 30%
      • 150 g masy karmelowej z puszki (masa kr闚kowa)
      • 1 造磬a cukru pudru

      Dodatkowo:

      • 5 造瞠k Nutelli (w temperaturze pokojowej)

      Do jednej miski wk豉damy mascarpone i mas karmelow, mieszamy 造磬 na g豉dk mas. W drugiej misce ubijamy 鄉ietan, pod koniec ubijania dodajemy 1 造磬 cukru pudru. ㄠczymy obie masy, dodajemy 鄉ietan do masy mascarpone, nie odwrotnie.

      Pierwszy blat biszkoptowy k豉dziemy na paterze, smarujemy go Nutell. Pralin wyjmujemy z lod闚ki, odklejamy papier i uk豉damy na biszkopcie, dociskamy. Nast瘼nie wyk豉damy 1/3 kremu, przykrywamy blatem biszkoptowym, smarujemy 1/3 kremu, przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym. Pozosta造m kremem smarujemy wierzch i boki tortu. Tort ch這dzimy w lod闚ce.

      Sk豉dniki na krem 鄉ietankowy (do dekoracji tortu):

      • 500 ml 鄉ietany 36%
      • 125 g serka mascarpone
      • 4 造瞠czki cukru pudru

      Wszystkie sk豉dniki powinny by sch這dzone.

      Dobrze sch這dzon 鄉ietan, chwil ubijamy, dodajemy cukier puder, ubijamy na sztywno. Na koniec delikatnie mieszamy z serkiem mascarpone.

      Na tort wyk豉damy op豉tek, lekko dociskamy. Krem 鄉ietankowy przek豉damy do r瘯awa cukierniczego z tylk ze wzorem p豉tka i dekorujemy tort.

      Zapraszam do obejrzenia filmiku, pokazuj帷ego jak ozdobi tort w spos鏏 widoczny na zdj璚iach. Tort ch這dzimy w lod闚ce.

      毒鏚豉: Moje Wypieki, Moje Wypieki , Smaker, polecam op豉tki na tort od IwonkaC1

      tort czekoladowy z chrupi帷 pralin

      tort czekoladowy z chrupi帷 pralin

      tort czekoladowy z chrupi帷 pralin

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 lipca 2015 11:01

Wyszukiwarka

Kana informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdj璚ia na blogu s moj w豉sno軼i. Nie wyra瘸m zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa