Wpisy

  • pi徠ek, 04 grudnia 2015
  • 鈔oda, 18 listopada 2015
    • Ciasteczka orzechowe z nadzieniem czekoladowym

      Ciasteczka orzechowe z czekolad

      Sk豉dniki:

      • 113 g mas豉
      • 250 g mas豉 orzechowego
      • 100 g br您owego cukru
      • 100 g cukru
      • 1/4 造瞠czki ekstraktu z wanilii
      • 1 jajko
      • 160 g m彗i
      • 1/4 造瞠czki proszku do pieczenia
      • 1/4 造瞠czki sody oczyszczonej
      • szczypta soli

      Oba mas豉 miksujemy razem. Nast瘼nie dodajemy cukier br您owy, miksujemy. Dodajemy ekstrakt z wanilii oraz jajko, miksujemy. Dodajemy proszek do pieczeni, sod, m彗 oraz s鏊, miksujemy.Blach wyk豉damy papierem do pieczenia. Z gotowej masy formujemy ma貫 kulki, uk豉damy na blach w odst瘼ach (troch urosn). W 鈔odku ka盥ej kulki robimy wg喚bienie (u篡豉m do tego lejka). Pieczemy w temperaturze 180oC przez oko這 12-14 minut. Studzimy.

      Sk豉dniki na nadzienie czekoladowe:

      • 85 g mlecznej czekolady
      • 55 ml 鄉ietany krem闚ki
      • 10 g mas豉

      W rondlu umieszczamy krem闚k oraz mas這. Podgrzewamy, prawie do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika. Dodajemy posiekan na ma貫 kawa趾i czekolad, odstawiamy na 5 minut.Nast瘼nie mieszamy i odstawiamy na oko這 0,5 godziny do lekkiego st篹enia. Ciastka wype軟iamy nadzieniem czekoladowym. Odstawiamy na godzin do lod闚ki, by czekolada st篹a豉.

      Ciasteczka orzechowe z czekolad

      Ciasteczka orzechowe z czekolad

      Ciasteczka orzechowe z czekolad

      Ciasteczka orzechowe z czekolad

      毒鏚這: add a pinch

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      鈔oda, 18 listopada 2015 13:32
  • pi徠ek, 13 listopada 2015
    • Buraczane ciasto czekoladowe

      Buraczane ciasto czekoladowe

      Sk豉dniki na ciasto:

      • 50 g kakao
      • 175 g m彗i pszennej
      • 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
      • 180 g cukru
      • 250 g ugotowanych burak闚, zblendowanych na puree
      • 3 jajka
      • 180 g oleju
      • 100 g czekolady mlecznej, posiekanej

      Do miski przesiewamy m彗, kakao, proszek do pieczenia, dodajemy cukier, mieszamy.

      Do drugiej miski dodajemy puree z burak闚, jajka oraz olej, miksujemy a do uzyskania g豉dkiej masy. Nast瘼nie dodajemy suche sk豉dniki i dok豉dnie mieszamy. Dodajemy drobno posiekana czekolad. Mieszamy.

      Dno tortownicy (23 cm) wyk豉damy papierem do pieczenia. Ciasto wyk豉damy do tortownicy. Pieczemy oko這 40-45 minut w temperaturze 170oC (do suchego patyczka). Studzimy. 

      Sk豉dniki na polew:

      • 85 g mlecznej czekolady
      • 55 ml 鄉ietany krem闚ki 30%
      • 10 g mas豉

      W rondlu umieszczamy krem闚k oraz mas這. Podgrzewamy, prawie do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika. Dodajemy posiekan na ma貫 kawa趾i czekolad, odstawiamy na 5 minut. Nast瘼nie mieszamy i polewamy wystudzone cisto. Pozostawiamy ciasto do zg瘰tnienia polewy.

      Buraczane ciasto czekoladowe

      毒鏚這: Moje Wypieki + modyfikacje

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      pi徠ek, 13 listopada 2015 14:00
  • wtorek, 03 listopada 2015
    • Precelki z mas貫m orzechowym

      Precelki z mas貫m orzechowym w czekoladzie

      Sk豉dniki:

      • 1 szkl. mas豉 orzechowego
      • 2 造磬i mi瘯kiego mas豉
      • 0,5 szkl. cukru pudru
      • 3/4 szkl. cukru demerara
      • precelki
      • czekolada mleczna

      Oba mas豉 miksujemy razem. Nast瘼nie dodajemy cukier puder oraz cukier br您owy. Masa powinna by plastyczna, nie klei si do r彗. Je瞠li b璠zie si bardzo klei豉 nale篡 dosypa jeszcze troch cukru pudru. Z gotowej masy formujemy ma貫 kulki, kt鏎e wk豉damy pomi璠zy dwa precle, delikatnie 軼iskamy. Odstawiamy do lod闚ki na p馧 godziny.

      Czekolad siekamy na ma貫 kawa趾i, przek豉damy do miseczki. Gotujemy wod w garnku, zestawiamy z kuchenki, ustawiamy na garnku miseczk z czekolad. Odstawiamy do rozpuszczenia (oko這 10 minut). Mieszamy. Precle zanurzamy w czekoladzie (do po這wy), odk豉damy na papier do pieczenia. Odstawiamy do lod闚ki na p馧 godziny.

      毒鏚這: come on, Ilene!

      Precelki z mas貫m orzechowym w czekoladzie

      Precelki z mas貫m orzechowym w czekoladzie

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 listopada 2015 13:28
  • wtorek, 27 pa寮ziernika 2015
    • Rolada czekoladowa z kremem kasztanowym

      Rolada czekoladowa z kremem kasztanowym

      Sk豉dniki na ciasto:

      • 4 jajka
      • 100 g cukru
      • 100 g m彗i pszennej
      • 3/4 造瞠czki proszku do pieczenia
      • 4 造磬i kakao
      • 50 g gorzkiej czekolady, startej
      • 16 g cukru waniliowego

      M彗 przesiewamy. Bia趾a ubijamy na sztywn pian. Ci庵le ubijaj帷, dodajemy partiami cukier. Nast瘼nie dodajemy po kolei 鄴速ka. Dodajemy m彗, proszek do pieczenia, kakao oraz start czekolad. Delikatnie mieszamy. 

      圭iereczk kuchenn rozk豉damy, opr鏀zamy cukrem pudrem. Blach (38cm x 30cm) wyk豉damy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blach. Pieczemy oko這 15 minut w temperaturze 180oC (do suchego patyczka). Natychmiast po upieczeniu wyk豉damy gor帷e ciasto na 軼iereczk, zdejmujemy papier do pieczenia. Nast瘼nie zwijamy ciasto ze 軼iereczk, wzd逝 d逝窺zego boku. Odk豉damy do ostudzenia.

      Sk豉dniki na krem:

      • 250 g serka mascarpone
      • 5 造瞠k kremu kasztanowego (np. Chestnut Puree z Lidla)
      • 300 ml 鄉ietany 30%
      • 2 造瞠czki 瞠latyny

      疾latyn rozpuszczamy w niewielkiej ilo軼i gor帷ej wody, studzimy. 妃ietan ubijamy a zg瘰tnieje. Serek mascarpone mieszamy z kremem kasztanowym oraz ostudzon 瞠latyn.ㄠczymy obie masy, dodajemy ubit 鄉ietan do masy z mascarpone. W tym momencie pr鏏ujemy masy, je瞠li potrzeba dos豉dzamy cukrem pudrem.

      Ostudzon rolad delikatnie rozwijamy, smarujemy kremem. Z powrotem zwijamy, wk豉damy do lod闚ki na 2 godziny.

      Sk豉dniki na polew:

      • 85 g mlecznej czekolady
      • 55 ml 鄉ietany krem闚ki
      • 10 g mas豉

      W rondlu umieszczamy krem闚k oraz mas這. Podgrzewamy, prawie do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika. Dodajemy posiekan na ma貫 kawa趾i czekolad, odstawiamy na 5 minut. Nast瘼nie mieszamy i polewamy rolad. Rolad mo積a posypa posiekanymi migda豉mi.

      Rolad wk豉damy do lod闚ki, aby polewa st篹a豉.

      Rolada czekoladowa z kremem kasztanowym

      毒鏚這: przepis na ciasto - Moje Wypieki, przepis na polew - Moje Wypieki

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (1) Poka komentarze do wpisu „Rolada czekoladowa z kremem kasztanowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 pa寮ziernika 2015 13:38

Wyszukiwarka

Kana informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdj璚ia na blogu s moj w豉sno軼i. Nie wyra瘸m zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa