Wpisy

  • czwartek, 23 lutego 2012
    • Puszysty sernik

      Puszysty sernik

      Sk豉dniki:

      • 1-1,25 kg sera twarogowego (zmielonego)
      • 8-9 jajek
      • 30 dag cukru pudru
      • 15 dag mas豉
      • 2 p豉skie 造磬i m彗i ziemniaczanej
      • 1 p豉ska 造磬a m彗i pszennej
      • 1 czubata 造瞠czka proszku do pieczenia
      • cukier waniliowy
      • zapach cytrynowy
      • rodzynki, sk鏎ka pomara鎍zowa (je郵i kto lubi)

      Sk豉dniki na kruchy sp鏚:

      • 15 dag m彗i
      • 12 dag mas豉
      • 5 dag cukru pudru
      • 1 鄴速ko

      Sk豉dniki na sp鏚 szybko zagnie嗆. Ciasto b璠zie si bardzo klei這, mo積a podsypa troch m彗, ale nie za du穎. Wylepi form (40cm x 25cm), podpiec lekko (180o przez oko這 15 minut, a si lekko zarumieni) i wystudzi.

      草速ka utrze z cukrem na puszyst mas, dodawa po 造盧e sera. Ci庵le ucieraj帷, wla rozpuszczone i przestudzone mas這. Nast瘼nie doda m彗i, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i zapach. Bia趾a ubi na sztywn pian. Ciasto delikatnie po陰czy z pian, doda rodzynki i sk鏎k pomara鎍zow.

      Piec w temperaturze 180oC przez oko這 60 minut. Ja ostatnio piek豉m przez 1,2 godziny. Najlepiej sprawdza patyczkiem, je瞠li b璠zie suchy (nieoblepiony serem) to sernik jest ju gotowy.

      Po wyj璚iu z piekarnika, delikatnie no瞠m odkroi od brzeg闚 formy.

      毒鏚這: BeataSz z CinCin

      Tak wygl康a zaraz po wyj璚iu z piekarnika.

      Puszysty sernik

      Tak po 2 godzinach le瘸kowania. Wida, 瞠 sernik opad, nie nale篡 si tym przejmowa.

      Puszysty sernik

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (4) Poka komentarze do wpisu „Puszysty sernik”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      czwartek, 23 lutego 2012 09:54
  • wtorek, 21 lutego 2012
  • poniedzia貫k, 20 lutego 2012
  • pi徠ek, 17 lutego 2012
    • Niby-snikers

      Niby-snickers

      Sk豉dniki na ciasto I:

      • niepe軟a szklanka cukru
      • 5 造瞠k m彗i
      • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
      • 2 造磬i kakao

      Bia趾a ubi z cukrem na sztywn pian, a nast瘼nie dodawa po jednym 鄴速ku. M彗, kakao oraz proszek przesia i delikatnie wmiesza do piany (robi to na najni窺zych obrotach miksera). Wla do formy wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec oko這 40 minut w temperaturze 170oC, do suchego patyczka. Przestudzone ciasto przekroi na dwa placki.

      Sk豉dniki na ciasto II:

      • 造磬a m彗i pszennej
      • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
      • 25 dag posiekanych orzech闚 w這skich
      • 造磬a m彗i ziemniaczanej
      • niepe軟a szklanka cukru

      Bia趾a ubi z cukrem na sztywn pian. Doda obie m彗i, delikatnie wymiesza. Nast瘼nie doda orzechy, wymiesza. Wla do formy. Piec oko這 30 minut w temperaturze 170oC.

      Sk豉dniki na mas budyniow:

      • 5 鄴速ek
      • 1/2 l mleka
      • 1/2 szklanki cukru
      • 造磬a cukru waniliowego
      • 2 造磬i m彗i ziemniaczanej
      • 2 造磬i m彗i pszennej
      • kostka mas豉
      • 2-3 造磬i kakao

      3/4 szklanki mleka zagotowa, reszt zmiksowa z 鄴速kami, m彗ami praz cukrami. Powsta陰 mas wla do gotuj帷ego mleka. Ci庵le miesza, a powstanie budy (uwa瘸 by si nie przypali這). Wystudzi (najlepiej budy zrobi dzie wcze郾iej i odstawi na noc do wystygni璚ia). Mas這 uciera, a zbieleje. Nast瘼nie dodawa po 造盧e budyniu. Ka盥 kolejn 造磬 budyniu dodawa, a poprzednia dobrze po陰czy si z mas貫m. Doda kakao, wymiesza.

      Je瞠li masa zwa篡 si, mo積a j jeszcze uratowa, stosuj帷 k徙iel wodn. Wstawi misk z mas budyniow do naczynia z gotuj帷 wod i miksowa, a do uzyskania g豉dkiej masy. Nast瘼nie mas wstawi do lod闚ki, by troch st篹a豉.

      Dodatkowo:

      • puszka masy kr闚kowej
      • p馧 tabliczki startej gorzkiej czekolady

      Uk豉damy: ciasto I, 3/4 masy budyniowej, ciasto II, masa kr闚kowa, ciasto I, reszta masy budyniowej, starta czekolada.

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      pi徠ek, 17 lutego 2012 10:36
  • czwartek, 16 lutego 2012
    • Biszkopt rzucany

      Biszkopt

       

      Sk豉dniki:

      • 5 jajek
      • 3/4 szklanki cukru (165 g)
      • 3/4 szklanki m彗i pszennej (127,5 g)
      • 1/4 szklanki m彗i ziemniaczanej (47,5 g)

      Bia趾a oddzieli od 鄴速ek, ubi na sztywn pian. Stopniowo dodawa cukier. Dalej ubijaj帷, dodawa po jednym 鄴速ku. M彗i przesia i delikatnie wymiesza z ciastem (mo積a to robi na najni窺zych obrotach miksera).

      Wy這篡 do tortownicy, kt鏎ej dno wyk豉damy papierem do pieczenia. Piec oko這 40 minut w temperaturze 160 - 170oC (do suchego patyczka).

      Gdy ciasto b璠zie upieczone, wyj望 gor帷 tortownic i opu軼i je z wysoko軼i 50 cm na pod這g. Odstawi do uchylonego piekarnika.

      Biszkopt najlepiej upiec dzie wcze郾iej - 豉twiej si go kroi.

      Przepis jest na tortownic 20-22 cm. Je瞠li potrzebujesz biszkopt na inn form, skorzystaj z Przelicznika foremek. Na zdj璚iu jest biszkopt zrobiony w tortownicy 27cm z 1,5 porcji przepisu.

      毒鏚這: Moje wypieki

      Biszkopt

      Biszkopt

      Biszkopt

      Biszkopt

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (5) Poka komentarze do wpisu „Biszkopt rzucany”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 lutego 2012 19:24

Wyszukiwarka

Kana informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdj璚ia na blogu s moj w豉sno軼i. Nie wyra瘸m zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa