Wpisy

  • czwartek, 05 stycznia 2012
    • Piernik staropolski

      Sk豉dniki:

      • 1/2 kg miodu
      • 2 szklanki cukru
      • 250g mas豉
      • 1kg m彗i
      • 3 jajka
      • 3 造瞠czki sody oczyszczonej
      • 1/2 szklanki mleka
      • 1/2 造瞠czki soli
      • 2-3 torebki przyprawy do piernika

      

      Mi鏚, cukier i mas這 podgrza mieszaj帷, a nast瘼nie ostudzi. Do ch這dnej masy doda m彗, jajka, s鏊 przyprawy oraz sod oczyszczon rozpuszczon w mleku.
      Ciasto zagnie嗆 i wyrobi porz康nie. Ciasto b璠zie lu幡e, ale podczas le瘸kowania t篹eje. W這篡 ciasto do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego naczynia, przykry 軼iereczk. Naczynie z ciastem odstawi do le瘸kowania na 4-5 tygodni w ch這dne miejsce (u mnie sta這 w lod闚ce na dolnej p馧ce). Piec 3 - 4 dni przed 安i皻ami.

      Pieczenie:
      Ciasto podzieli na 4 cz窷ci, rozwa趾owa, wylepi formy keksowe. Piec w temperaturze 170ºC przez oko這 30 - 40 minut (zale篡 od grubo軼i placka). Placki och這dzi.
      Piernik prze這篡 podgrzanymi powid豉mi 郵iwkowymi (do prze這瞠nia jednego placka zu篡豉m 440 g s這iczek powide). Przykry arkuszem papieru lub foli spo篡wcz, r闚nomiernie obci捫y, odstawi na oko這 4 dni.
      Piernik pola czekolad, udekorowa.


      Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki 

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      czwartek, 05 stycznia 2012 20:46
  • 鈔oda, 04 stycznia 2012
    • Polewa kakaowa

      Polewa kakaowa

      Sk豉dniki:

      • 4 造磬i cukru
      • 2 造磬i 鄉ietany
      • 3 造磬i kakao
      • 6 dkg mas豉
      • 1 造瞠czka 瞠latyny


      疾latyn zala niewielk ilo軼i zimnej wody.
      Reszt sk豉dnik闚 zagotowa, mieszaj帷.
      Gdy 瞠latyna nap璚znieje, podgrza j do ca趾owitego rozpuszczenia (ja wstawiam j do miski z gor帷 wod) i doda do reszty masy.
      Wymiesza i wystudzi. Pola ciasto.

      Polewa jest g豉dka, bardzo 豉dnie zastyga, dobrze si kroi, nie 豉mie si, nie brudzi no瘸 przy krojeniu i r彗 przy jedzeniu.
      Na pokrycie ciasta z formy keksowej zrobi豉m polew z dw鏂h porcji.

      Przepis pochodzi od Cinki

      Polewa kakaowa

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      鈔oda, 04 stycznia 2012 15:42
    • Keks

      Sk豉dniki:

      • 1 kostka mas豉
      • 1 szklanka cukru
      • 5 jajek
      • 225 g m彗i
      • 1 造磬a proszku do pieczenia
      • 2 造磬i w鏚ki
      • 2 造磬i cukru wanilinowego
      • p馧 kg bakalii (rodzynki, orzechy, 郵iwki, sk鏎ka pomara鎍zy, 簑rawina, owoce kandyzowane, itp.

      Mas這 utrze z cukrem. Ci庵le ubijaj帷 dodawa stopniowo po 1 鄴速ku. Nast瘼nie doda proszek do pieczenia, m彗, cukier wanilinowy i w鏚k. Z bia貫k ubi sztywn pian, 1/3 doda do masy, rozmiesza, by rozlu幡i ciasto, potem delikatnie po陰czy z pozosta陰 pian i rozdrobnionymi bakaliami.

      Mas wy這篡 do keks闚ki wysmarowanej mas貫m. Piec w temperaturze 180ºC przez oko這 40 minut, do suchego patyczka.

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      鈔oda, 04 stycznia 2012 14:22

Wyszukiwarka

Kana informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdj璚ia na blogu s moj w豉sno軼i. Nie wyra瘸m zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa