Wpisy

  • poniedzia貫k, 20 lutego 2012
  • pi徠ek, 17 lutego 2012
    • Niby-snikers

      Niby-snickers

      Sk豉dniki na ciasto I:

      • niepe軟a szklanka cukru
      • 5 造瞠k m彗i
      • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
      • 2 造磬i kakao

      Bia趾a ubi z cukrem na sztywn pian, a nast瘼nie dodawa po jednym 鄴速ku. M彗, kakao oraz proszek przesia i delikatnie wmiesza do piany (robi to na najni窺zych obrotach miksera). Wla do formy wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec oko這 40 minut w temperaturze 170oC, do suchego patyczka. Przestudzone ciasto przekroi na dwa placki.

      Sk豉dniki na ciasto II:

      • 造磬a m彗i pszennej
      • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
      • 25 dag posiekanych orzech闚 w這skich
      • 造磬a m彗i ziemniaczanej
      • niepe軟a szklanka cukru

      Bia趾a ubi z cukrem na sztywn pian. Doda obie m彗i, delikatnie wymiesza. Nast瘼nie doda orzechy, wymiesza. Wla do formy. Piec oko這 30 minut w temperaturze 170oC.

      Sk豉dniki na mas budyniow:

      • 5 鄴速ek
      • 1/2 l mleka
      • 1/2 szklanki cukru
      • 造磬a cukru waniliowego
      • 2 造磬i m彗i ziemniaczanej
      • 2 造磬i m彗i pszennej
      • kostka mas豉
      • 2-3 造磬i kakao

      3/4 szklanki mleka zagotowa, reszt zmiksowa z 鄴速kami, m彗ami praz cukrami. Powsta陰 mas wla do gotuj帷ego mleka. Ci庵le miesza, a powstanie budy (uwa瘸 by si nie przypali這). Wystudzi (najlepiej budy zrobi dzie wcze郾iej i odstawi na noc do wystygni璚ia). Mas這 uciera, a zbieleje. Nast瘼nie dodawa po 造盧e budyniu. Ka盥 kolejn 造磬 budyniu dodawa, a poprzednia dobrze po陰czy si z mas貫m. Doda kakao, wymiesza.

      Je瞠li masa zwa篡 si, mo積a j jeszcze uratowa, stosuj帷 k徙iel wodn. Wstawi misk z mas budyniow do naczynia z gotuj帷 wod i miksowa, a do uzyskania g豉dkiej masy. Nast瘼nie mas wstawi do lod闚ki, by troch st篹a豉.

      Dodatkowo:

      • puszka masy kr闚kowej
      • p馧 tabliczki startej gorzkiej czekolady

      Uk豉damy: ciasto I, 3/4 masy budyniowej, ciasto II, masa kr闚kowa, ciasto I, reszta masy budyniowej, starta czekolada.

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      pi徠ek, 17 lutego 2012 10:36
  • czwartek, 16 lutego 2012
    • Biszkopt rzucany

      Biszkopt

       

      Sk豉dniki:

      • 5 jajek
      • 3/4 szklanki cukru (165 g)
      • 3/4 szklanki m彗i pszennej (127,5 g)
      • 1/4 szklanki m彗i ziemniaczanej (47,5 g)

      Bia趾a oddzieli od 鄴速ek, ubi na sztywn pian. Stopniowo dodawa cukier. Dalej ubijaj帷, dodawa po jednym 鄴速ku. M彗i przesia i delikatnie wymiesza z ciastem (mo積a to robi na najni窺zych obrotach miksera).

      Wy這篡 do tortownicy, kt鏎ej dno wyk豉damy papierem do pieczenia. Piec oko這 40 minut w temperaturze 160 - 170oC (do suchego patyczka).

      Gdy ciasto b璠zie upieczone, wyj望 gor帷 tortownic i opu軼i je z wysoko軼i 50 cm na pod這g. Odstawi do uchylonego piekarnika.

      Biszkopt najlepiej upiec dzie wcze郾iej - 豉twiej si go kroi.

      Przepis jest na tortownic 20-22 cm. Je瞠li potrzebujesz biszkopt na inn form, skorzystaj z Przelicznika foremek. Na zdj璚iu jest biszkopt zrobiony w tortownicy 27cm z 1,5 porcji przepisu.

      毒鏚這: Moje wypieki

      Biszkopt

      Biszkopt

      Biszkopt

      Biszkopt

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (5) Poka komentarze do wpisu „Biszkopt rzucany”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 lutego 2012 19:24
  • wtorek, 14 lutego 2012
    • Nale郾iki Gordona Ramsaya

      Nale郾iki Gordona Ramsay'a

      Sk豉dniki:

      • 300 ml mleka
      • 1-2 jajka
      • 30 g roztopionego mas豉
      • 125 g m彗i pszennej
      • szczypta soli
      • olej do sma瞠nia

      Nale郾iki robi z trzech porcji (dodaj 4 jajka). Wychodzi mi 18-20 niezbyt cienkich nale郾ik闚.

      Wszystkie sk豉dniki dok豉dnie zmiksowa, ciasto powinno by bez grudek. Sma篡 na patelni na odrobinie oleju ( oko這 1 造瞠czki). Ciasto wylewa na bardzo gor帷 patelni.

      Najcz窷ciej nale郾iki robi z nadzieniem twarogowym. Podw鎩nie sma穎ne, tak jak robi to moja Mama.

      Sk豉dniki na nadzienie twarogowe:

      • 250 g twarogu
      • 2 鄴速ka
      • 1 造瞠czka cukru waniliowego
      • cukier do smaku
      • 1 造瞠czka soku z cytryny

      Rozsmarowa warstw nadzienia na ka盥ym nale郾iku i zawija. Rozgrza olej na patelni, uk豉da nale郾iki 陰czeniem do do逝 i chwil podsma篡.

      Nale郾iki z twarogiem

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 lutego 2012 13:37
  • czwartek, 09 lutego 2012

Wyszukiwarka

Kana informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdj璚ia na blogu s moj w豉sno軼i. Nie wyra瘸m zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa