Wpisy

  • pi徠ek, 08 wrze郾ia 2017
    • Tort solony karmel

      tort solony s這ny karmel karmelowy 鄉ietankowy

      Sk豉dniki na biszkopt (tortownica 18cm):

      • 5 jajek
      • 3/4 szklanki cukru
      • 3/4 szklanki m彗i pszennej
      • 1/4 szklanki m彗i ziemniaczanej

      Sk豉dniki na krem karmelowy (do prze這瞠nia i dekoracji tortu):

      Sk豉dniki na krem 鄉ietankowy (do ob這瞠nia tortu):

      • 300 ml 鄉ietany 30% 
      • 3 造磬i cukru pudru
      • 妃ietan-fix

      Sk豉dniki na nas帷zenie:

      • p馧 szklanki przegotowanej wody
      • 造磬a soku z cytryny
      • 造磬a cukru

      Dodatkowo (do dekoracji):

      • czekolada mleczna
      • 造磬a sosu karmelowego

      Biszkopt

      Bia趾a oddzielamy od 鄴速ek, ubijamy na sztywn pian. Stopniowo dodajemy cukier. Dalej ubijaj帷, dodajemy po jednym 鄴速ku. M彗i przesiewamy i delikatnie mieszamy z ciastem.

      Wyk豉damy do tortownicy, wy這穎nej papierem do pieczenia. Pieczemy oko這 40 minut w temperaturze 160 - 170oC (do suchego patyczka).

      Gdy ciasto b璠zie upieczone, wyjmujemy gor帷 tortownic i opuszczamy j z wysoko軼i 50 cm na pod這g. Odstawiamy do uchylonego piekarnika.

      Biszkopt najlepiej upiec dzie wcze郾iej - 豉twiej si go kroi. Przekrawamy na trzy cz窷ci.

      Je瞠li potrzebujesz biszkopt na inn form, skorzystaj z Przelicznika foremek.

      Krem karmelowy

      W misce ubijamy 鄉ietan, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Dodajemy sos karmelowy oraz serek mascarpone, delikatnie mieszamy. Odk豉damy 3 造磬i kremu do dekoracji tortu.

      Nas帷zenie

      Sok z cytryny przelewamy do szklanki, dope軟iamy wod, dosypujemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia.

      Sk豉danie tortu

      Pierwszy blat biszkoptowy k豉dziemy na paterze, nas帷zamy 1/3 ponczu. Wyk豉damy 1/2 kremu karmelowego, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, nas帷zamy 1/3 ponczu. Wyk豉damy reszt kremu karmelowego, przykrywamy biszkoptem, nas帷zamy reszta ponczu. Tort odk豉damy do lod闚ki.

      Krem 鄉ietankowy

       W misce ubijamy 鄉ietan, dodajemy 妃ietan-fix, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Sch這dzony tort smarujemy z wierzchu i po bokach kremem 鄉ietankowym. Dekorujemy rozpuszczon czekolad, pozosta造m kremem karmelowym oraz sosem karmelowym.

      tort solony s這ny karmel karmelowy 鄉ietankowy

      tort solony s這ny karmel karmelowy 鄉ietankowy

      tort solony s這ny karmel karmelowy 鄉ietankowy

      tort solony s這ny karmel karmelowy 鄉ietankowy

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      pi徠ek, 08 wrze郾ia 2017 14:26
  • czwartek, 07 wrze郾ia 2017
    • Sos solony karmel

      sos karmelowy karmel solony s這ny

      Sk豉dniki:

      • 200 g drobnego cukru
      • 85 g zimnego mas豉
      • 120 ml 鄉ietany 30%
      • 1/2 造瞠czki soli

      Cukier wsypujemy do garnka, podgrzewamy na 鈔ednim ogniu. Cz瘰to mieszamy, by si nie przypali這. Gdy rozpu軼i si ca趾owicie i nabierze koloru bursztynowego, dodajemy mas這 pokrojone na kawa趾i. Mieszamy przez oko這 2 minuty. Do gor帷ego sosu dodajemy 鄉ietank (uwaga b璠zie si pieni這). Gotujemy jeszcze oko這 1 minuty, dodajemy s鏊, mieszamy. Gotowy sos odstawiamy do ostygni璚ia. Otrzymamy oko這 szklanki sosu karmelowego.

      毒鏚這: Candy Company

      sos karmelowy karmel solony s這ny

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      czwartek, 07 wrze郾ia 2017 13:37
  • pi徠ek, 25 sierpnia 2017
    • Cupcakes gryczane z suszon 郵iwk i jab趾iem - bezglutenowe

      babeczki muffinki cupcakes gryczane z kremem 鄉ietankowym mascarpone dekoracja cukrowa margerytkababeczki muffinki cupcakes gryczane z kremem 鄉ietankowym mascarpone dekoracja cukrowa margerytka 

         Sk豉dniki:
      • 275 g m彗i gryczanej
      • 50 g p豉tk闚 jaglanych b造skawicznych
      • 120 g br您owego cukru
      • 3 造瞠czki proszku do pieczenia bezglutenowego
      • 1 造瞠czka sody
      • 2 造瞠czki przyprawy do piernika
      • 175 g 郵iwek kalifornijskich
      • 1 jab趾o, starte
      • 250 ml ma郵anki
      • 50 g mas豉, roztopionego
      • 2 jajka

      Dodatkowo:

      • 250 ml 鄉ietanki krem闚ki 30%
      • 125 g serka mascarpone
      • 2 造磬i cukru pudru 

      M彗, p豉tki, cukier, proszek do pieczenia, sod oczyszczon, przypraw - mieszamy razem.

      W drugiej misce 陰czymy ze sob sk豉dniki mokre: jajka, mas這, ma郵ank. Do sk豉dnik闚 suchych dodajemy sk豉dniki mokre, mieszamy. Nast瘼nie dodajemy starte jab趾o oraz pokrojone 郵iwki, mieszamy. Do formy wy這穎nej papilotkami, wyk豉damy ciasto. Pieczemy oko這 20-25 minut w temperaturze 190oC (do suchego patyczka). Studzimy na kratce.

      Dobrze sch這dzon 鄉ietan, chwil ubijamy, nast瘼nie dodajemy cukier puder, ubijamy na sztywno. Do ubitej 鄉ietany  dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy. Ozdabiamy cupcakes'y za pomoc r瘯awa cukierniczego z tylk ze wzorem gwiazdki. Uk豉damy dekoracje cukrowe.

      廝鏚這: Moje Wypieki + moje modyfikacje, masa cukrowa, dekoracja margerytki, dekoracja babeczki

       

      babeczki muffinki cupcakes gryczane z kremem 鄉ietankowym mascarpone dekoracja cukrowa margerytka

      babeczki muffinki cupcakes gryczane z kremem 鄉ietankowym mascarpone dekoracja cukrowa margerytka

      babeczki muffinki cupcakes gryczane z kremem 鄉ietankowym mascarpone dekoracja cukrowa margerytka

      babeczki muffinki cupcakes gryczane z kremem 鄉ietankowym mascarpone dekoracja cukrowa margerytka

      babeczki muffinki cupcakes gryczane z kremem 鄉ietankowym mascarpone dekoracja cukrowa margerytka

      babeczki muffinki cupcakes gryczane z kremem 鄉ietankowym mascarpone dekoracja cukrowa margerytka

      babeczki muffinki cupcakes gryczane z kremem 鄉ietankowym mascarpone dekoracja cukrowa margerytka

      babeczki muffinki cupcakes gryczane z kremem 鄉ietankowym mascarpone dekoracja cukrowa margerytka

       

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      pi徠ek, 25 sierpnia 2017 12:27
  • poniedzia貫k, 14 sierpnia 2017
    • Cupcakes'y marchewkowe z kremem - bezglutenowe, bez jajek

      IMG_20170812_174412939

       

      Sk豉dniki:

      • 50 g m彗i gryczanej
      • 25 g m彗i ziemniaczanej
      • 25 g m彗i ry穎wej
      • 1 造瞠czka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
      • 1 造瞠czka cynamonu
      • 1/2 造瞠czki sody
      • 1 dojrza造 banan
      • 80 g cukru
      • 75 g oleju
      • 2 du瞠 marchewki
      • 200ml 鄉ietany 30 %
      • 3 造磬i cukru pudru
      • 1 造瞠czka 瞠latyny

       M彗i, proszek do pieczenia, sod oczyszczon, cynamon - przesiewamy. Mieszamy.

      W drugiej misce rozgniatamy banana, dodajemy cukier, mieszamy. Do sk豉dnik闚 suchych dodajemy sk豉dniki mokre, mieszamy. Nast瘼nie dodajemy posiekan czekolad (odk豉damy dwie 造磬i czekolady), mieszamy. Powoli dodajemy olej. Do formy wy這穎nej papilotkami, wyk豉damy ciasto. Pieczemy oko這 25 minut w temperaturze 180oC (do suchego patyczka). Studzimy na kratce.

      疾latyn zalewamy zimn wod (1/3 szklanki), odstawiamy do nap璚znienia (oko這 10 minut).  Nast瘼nie podgrzewamy w k徙ieli wodnej, a si rozpu軼i. Nale篡 uwa瘸 by si nie zagotowa豉.

      Dobrze sch這dzon 鄉ietan, chwil ubijamy, nast瘼nie dodajemy cukier puder, ubijamy na sztywno. Dodajemy ostudzon 瞠latyn, mieszamy. Ozdabiamy cupcakes'y za pomoc r瘯awa cukierniczego z tylk ze wzorem gwiazdki. Uk豉damy dekoracje.

       毒鏚這: Natchniona.pl bez glutenu + moje modyfikacje

       IMG_20170812_174418727

      IMG_20170812_174430463

      IMG_20170812_174426099

      IMG_20170812_174443645

      IMG_20170813_092209954

      IMG_20170813_092217589

      IMG_20170813_092153877

      IMG_20170813_092226548

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      poniedzia貫k, 14 sierpnia 2017 07:50
  • 鈔oda, 22 lutego 2017
    • Kruche ciasteczka dekorowane

      DSC_4190

      Sk豉dniki na kruche ciasto:

      • 250 g m彗i pszennej
      • 200 g zimnego mas豉
      • 100 g cukru pudru
      • 2 鄴速ka
      • szczypta soli

      M彗 mieszamy razem z cukrem pudrem i sol. Nast瘼nie dodajemy mas這 i siekamy no瞠m. Dodajemy 鄴速ka i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto wk豉damy na godzin do lod闚ki. Sch這dzone ciasto wa趾ujemy, wycinamy dowolne kszta速y foremk. Ciastka uk豉damy na blach wy這穎n papierem do pieczenia. Sch豉dzamy oko這 10 minut w lod闚ce. Pieczemy w temperaturze 200oC przez oko這 15 minut (a b璠 rumiane). Studzimy na kratce.

      Dekoracja wykonana zosta豉 z masy cukrowej.

      毒鏚這 przepisu na kruche ciasto: Moje Wypieki

      DSC_4193

      DSC_4195

      DSC_4192

      DSC_4189

      DSC_4196

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      鈔oda, 22 lutego 2017 13:38

Wyszukiwarka

Kana informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdj璚ia na blogu s moj w豉sno軼i. Nie wyra瘸m zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa