Wpisy

  • poniedzia貫k, 14 pa寮ziernika 2013
    • Tort kajmakowy

      Tort kajmakowy 鄉ietanowy

      Sk豉dniki na biszkopt:

      • 8 jajek
      • 1 szklanka m彗i pszennej
      • 15 dag cukru (ok. 3/4 szklanki)
      • 15 dag zmielonych orzech闚 w這skich
      • 16 g cukru waniliowego
      • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
      • szczypta soli

      Sk豉dniki na krem:

      • 500 g mocno sch這dzonego serka mascarpone
      • 200 ml mocno sch這dzonej 鄉ietany krem闚ki 30%
      • 200 g sch這dzonej masy kajmakowej
      • 2 妃ietan-fixy

      Sk豉dniki na poncz:

      • 2/3 szklanki wody
      • 1 laska wanilii
      • 1/3 szklanki cukru
      • 1 kieliszek spirytusu
      • 2-3 造磬i rumu

      Dodatkowo:

      • 400 g konfitury z czarnej porzeczki

      Dekoracja:

      • 250 g mocno sch這dzonego serka mascarpone
      • 150 ml mocno sch這dzonej 鄉ietany krem闚ki 30%
      • 1 妃ietan-fix
      • barwnik czerwony
      • maczek zielony

      Biszkopt

      Bia趾a oddzielamy od 鄴速ek, ubijamy ze szczypt soli na sztywn pian. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Nast瘼nie dodajemy kolejno 鄴速ka, dalej ubijaj帷. Do masy jajecznej dodajemy przesian m彗 oraz zmielone orzechy, delikatnie mieszamy.

      Od dna tortownicy (22 cm) odrysowujemy ko這 na papierze do pieczenia. Wycinamy ko這. Papier uk豉damy na dnie tortownicy.Mas wyk豉damy do tortownicy. Pieczemy oko這 50 minut w temperaturze 160 - 170oC (do suchego patyczka). Gdy ciasto b璠zie upieczone, wyjmujemy gor帷 tortownic z piekarnika i opuszczamy j z wysoko軼i 50 cm na pod這g. Odstawiamy do uchylonego piekarnika, a ostygnie. Wystudzony biszkopt wyjmujemy z formy, dzielimy na trzy blaty.

      Krem

      Serek mascarpone ubijamy razem ze 鄉ietan krem闚ka na sztywno, podczas ubijania dodajemy 妃ietan-fixy. Nast瘼nie dodajemy mas kajmakow, delikatnie mieszamy. Odstawiamy do lod闚ki.

      Poncz

      Wod gotujemy razem z cukrem i wyskrobanymi ziarenkami wanilii (dodajemy r闚nie lask wanilii). Gotujemy 1-2 minuty. Wyjmujemy lask wanilii, studzimy. Nast瘼nie dodajemy spirytus oraz rum. Mieszamy.

      Konfitur podgrzewamy, przecieramy przez sitko. Odstawiamy do przestudzenia.

      Pierwszy blat k豉dziemy na paterze, nas帷zamy 1/3 ponczu, smarujemy warstw kremu. Nast瘼ny blat smarujemy od do逝 konfitur i uk豉damy na biszkopcie z kremem. Ponownie nas帷zamy 1/3 ponczu, smarujemy kremem, przykrywamy posmarowany konfitur trzeci biszkopt, nas帷zamy pozosta造m ponczem. Odstawiamy do lod闚ki.

      Dekoracja

      Serek mascarpone ubijamy razem ze 鄉ietan krem闚ka na sztywno, podczas ubijania dodajemy 妃ietan-fix. Dodajemy barwniki, ja u篡wam tych w proszku. Wylewam dwie krople wody na talerzyk, nast瘼nie wyka豉czk dodaje potrzebn ilo嗆 barwnika. Rozrobiony z wod barwnik dodaj wyka豉czk do masy, stopniowo, a do uzyskania porz康anego koloru masy. Wstawiamy mas do lod闚ki na 20 minut. Ca造 tort smarujemy kremem. Boki obsypujemy maczkiem. Wierzch tortu ozdabiamy za pomoc r瘯awa cukierniczego, z tylk ze wzorem gwiazdki. Gotowy tort wstawiamy do lod闚ki.

      毒鏚這: blog S這dkie fantazje

      Tort kajmakowy mascarpone

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (3) Poka komentarze do wpisu „Tort kajmakowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      poniedzia貫k, 14 pa寮ziernika 2013 15:06
  • czwartek, 03 pa寮ziernika 2013

Wyszukiwarka

Kana informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdj璚ia na blogu s moj w豉sno軼i. Nie wyra瘸m zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa