Wpisy

  • 鈔oda, 31 pa寮ziernika 2012
    • Pierniki Aganiok

      Pierniki Aganiok

      Sk豉dniki:

      • 1/2 kg miodu
      • 2 niepe軟e szklanki cukru
      • 250 g mas豉
      • 1 kg + 1 szklanka m彗i
      • 3 jajka
      • 3 造瞠czki sody oczyszczonej
      • 125 ml mleka
      • 1 czubata 造磬a kakao
      • 3 torebki przyprawy do piernika
      • 1/2 szklanki orzech闚 w這skich
      • 50 g sk鏎ki pomara鎍zowej
      • 1/4 szklanki rodzynek
      • 1/4 szklanki suszonej 簑rawiny

      Rodzynki, 簑rawin moczymy, nast瘼nie z pozosta造mi bakaliami siekamy.

      Mi鏚, cukier i mas這 podgrzewamy w rondelku, mieszaj帷 by si nie przypali這, nast瘼nie studzimy. Do ch這dnej masy dodajemy m彗, jajka, s鏊 przyprawy, kakao oraz sod oczyszczon rozpuszczon w mleku.
      Ciasto zagniatamy, dodajemy bakalie i znowu zagniatamy.
      Wk豉damy ciasto do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego naczynia, przykrywamy 軼iereczk. Naczynie z ciastem odstawiamy do le瘸kowania na 6 tygodni w ch這dne miejsce (u mnie stoi w lod闚ce na dolnej p馧ce). zapraszam na nast瘼ny etap za 6 tygodni.
      毒鏚這 (+moje modyfikacje): W kuchni Aganiok
      Pierniki Aganiok

      

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      鈔oda, 31 pa寮ziernika 2012 08:18
  • poniedzia貫k, 29 pa寮ziernika 2012
  • poniedzia貫k, 08 pa寮ziernika 2012
    • Tort dacquoise

      Tort dacquoise z daktylami i orzechami

      Sk豉dniki na 2 blaty bezowe:

      • 6 bia貫k
      • 300 g drobnego cukru
      • 2 造磬i cukru demerara (mo積a pomin望)
      • 1 造瞠czka bia貫go octu winnego
      • szczypta soli
      • 8 suszonych daktyli

      Od dna tortownicy (23 cm) odrysowujemy dwa ko豉 na papierze do pieczenia. Papier uk豉damy na blaszkach. Daktyle kroimy na ma貫 kawa趾i. Piekarnik nagrzewamy do 180oC.

      Bia趾a wlewamy do miski, dodajemy szczypt soli. Ubijamy na sztywn pian, dodajemy 1 造瞠czk octu. Nast瘼nie wsypujemy po 1 造盧e cukru, ca造 czas mieszaj帷. Po dodaniu ca貫go cukru, ubijamy a masa b璠zie b造szcze. Dodajemy pokrojone daktyle, mieszamy delikatnie 造磬. Mas dzielimy na dwie cz窷ci, ka盥 wyk豉damy na przygotowany papier.

      Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180oC), po 5 minutach zmniejszamy temperatur do 140oC i pieczemy 90 minut. Piek豉m obydwa blaty jednocze郾ie, ustawione jeden pod drugim. beza powinna lekko si zarumieni i pop瘯a. Wy陰czamy piekarnik, uchylamy drzwiczki, zostawiamy bezy do ostygni璚ia, najlepiej na ca陰 noc.

      Sk豉dniki na krem:

      • 250 g mascarpone
      • 300 ml 鄉ietany krem闚ki 30%
      • 1 造磬a cukru pudru
      • 150 g masy karmelowej z puszki (masa kr闚kowa)
      • 1/2 szklanki orzech闚 w這skich
      • 10 daktyli

      Orzechy i daktyle kroimy na ma貫 kawa趾i.

      Do jednej miski wk豉damy mascarpone i mas karmelow, mieszamy 造磬 na g豉dk mas. W drugiej misce ubijamy 鄉ietan, pod koniec ubijania dodajemy 1 造磬 cukru pudru. ㄠczymy obie masy, dodajemy 鄉ietan do masy mascarpone, nie odwrotnie. Nast瘼nie dodajemy pokrojone bakalie, delikatnie mieszamy.

      Na jednym blacie bezowym rozprowadzamy krem, przykrywamy drugim blatem bezowym. Wierzch posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z kakao.

      毒鏚這: Moje Wypieki

      Tort dacquoise z daktylami i orzechami

      Tort dacquoise z daktylami i orzechami

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (8) Poka komentarze do wpisu „Tort dacquoise”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      poniedzia貫k, 08 pa寮ziernika 2012 08:05
  • 鈔oda, 03 pa寮ziernika 2012
    • Cha逕owiec

      Cha逕owiec

      Sk豉dniki na ciasto:

      • 6 jajek
      • szklanka cukru
      • cukier waniliowy
      • 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
      • 1 造磬a m彗i
      • 3 budynie czekoladowe (bez cukru)

      Sk豉dniki na krem:

      • 2 budynie waniliowe (bez cukru)
      • 1 kostka mas豉
      • 3 szklanki mleka
      • 30 dkg cha逕y waniliowej

      Dodatkowo:

      • gorzka czekolada

      Oddzielamy 鄴速ka od bia貫k. Bia趾a ubijamy na sztywn pian, dodajemy powoli cukier, cukier waniliowy i pojedynczo 鄴速ka. Nast瘼nie dodajemy przesian m彗, budynie oraz proszek do pieczenia.Dok豉dnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blach (40cm x 25cm) wy這穎n papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160oC przez 30-40 minut (do suchego patyczka). Gdy ciasto b璠zie upieczone, wyjmujemy gor帷 blach z piekarnika i opuszczamy j z wysoko軼i 50 cm na pod這g. Odstawiamy do uchylonego piekarnika, a ostygnie. Po przestudzeniu dzielimy na dwa placki.

      Budynie gotujemy na mleku i studzimy, najlepiej odstawi na noc do wystygni璚ia. Mi瘯kie mas這 ucieramy, a zbieleje. Nast瘼nie dodajemy po 造盧e zimnego budyniu. Ka盥 kolejn 造磬 budyniu dodajemy a poprzednia dobrze po陰czy si z mas貫m. Dodajemy zmiksowan cha逕, mieszamy.

      Je瞠li masa zwa篡 si, mo積a j jeszcze uratowa, stosuj帷 k徙iel wodn. Wstawi misk z mas budyniow do naczynia z gotuj帷 wod i miksowa, a do uzyskania g豉dkiej masy. Nast瘼nie mas wstawi do lod闚ki, by troch st篹a豉. Stosujemy to przed dodaniem cha逕y.


      Uk豉damy ciasto: 1/2 ciasta, 1/2 kremu cha逕owego, 1/2 ciasta, reszta kremu cha逕owego, starta czekolada.

      毒鏚這: blog Bake&Taste

      Cha逕owiec

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (11) Poka komentarze do wpisu „Cha逕owiec”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      鈔oda, 03 pa寮ziernika 2012 11:53

Wyszukiwarka

Kana informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdj璚ia na blogu s moj w豉sno軼i. Nie wyra瘸m zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa