Wpisy

  • wtorek, 17 wrze郾ia 2013
    • Oczy carycy

      Oczy carycy

      Sk豉dniki na jasne ciasto:

      • 6 bia貫k
      • 1,5 szklanki cukru
      • 1 szklanka m彗i ziemniaczanej
      • 1 造磬a octu
      • 1/3 szklanki oleju

      Sk豉dniki na ciemne ciasto:

      • 6 鄴速ek
      • 2 jajka
      • 6 造瞠k cukru
      • 4 造磬i m彗i pszennej
      • 1 造磬a proszku do pieczenia
      • 2 造磬i kakao
      • 1/3 szklanki oleju

      Sk豉dniki na krem budyniowy:

      • 1 i 3/4 szklanki mleka
      • budy 鄉ietankowy (bez cukru)
      • 2 造磬i cukru
      • 2 造磬i cukru waniliowego
      • 1 kostka mi瘯kiego mas豉

      Dodatkowo:

      • 2 galaretki (da豉m truskawkowe)
      • paczka okr庵造ch biszkopt闚 180g

      Nasaczenie:

      • 1 造瞠czka kawy
      • 1/2 szklanki wrz徠ku
      • 1 造瞠czka cukru

      Wierzch ciasta mo積a pola polew kakaow z 瞠latyn z tego przepisu.

      Ciasto jasne

      Bia趾a ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy m彗 ziemniaczan, ocet oraz olej. Delikatnie mieszamy.

      Ciasto ciemne

      草速ka oraz jajka ucieramy razem z cukrem do bia這軼i. Nast瘼nie dodajemy m彗 wymieszana z proszkiem do pieczenia, kakao oraz olej. Dok豉dnie mieszamy.

      Blach (40cm x 25cm) wyk豉damy papierem do pieczenia. Na przygotowana blach wylewamy na przemian jasne i ciemne ciasto. Da豉m najpierw po這w ciemnego, na to po這w jasnego, nast瘼nie reszta ciemnego i reszta jasnego ciasta. Delikatnie mieszamy, ja miesza豉m patyczkiem do szasz造k闚. Pieczemy przez oko這 40 minut w temperaturze 180oC. Upieczone ciasto studzimy. Po przestudzeniu dzielimy na dwa placki.

      Krem

      Budy gotujemy na mleku wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Studzimy, najlepiej odstawi na noc do wystygni璚ia. Mi瘯kie mas這 ucieramy, a zbieleje. Nast瘼nie dodajemy po 造盧e zimnego budyniu. Ka盥 kolejn 造磬 budyniu dodajemy a poprzednia dobrze po陰czy si z mas貫m.

      Je瞠li masa zwa篡 si, mo積a j jeszcze uratowa, stosuj帷 k徙iel wodn. Wstawi misk z mas budyniow do naczynia z gotuj帷 wod i miksowa, a do uzyskania g豉dkiej masy. Nast瘼nie mas wstawi do lod闚ki, by troch st篹a豉. 

      Kaw zalewamy 1/2 szklanki wrz徠ku, dodajemy cukier. Mieszamy i studzimy. Galaretki rozpuszczamy w 0,5 l wrz徠ku, mieszamy i studzimy.

      Uk豉damy ciasto: 1/2 ciasta, nas帷zamy 1/2 naparu, 1/2 kremu, uk豉damy biszkopty, mi璠zy biszkopty wyk豉damy t篹ej帷 galaretk, odstawiamy by galaretka dobrze st篹a豉, nast瘼nie wyk豉damy reszt kremu, 1/2 ciasta, nas帷zamy reszta naparu, polewamy polew kakaow

      毒鏚這 przepisu: blog Dania warte grzechu

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (5) Poka komentarze do wpisu „Oczy carycy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      wtorek, 17 wrze郾ia 2013 07:59

Wyszukiwarka

Kana informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdj璚ia na blogu s moj w豉sno軼i. Nie wyra瘸m zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa