Wpisy

  • poniedzia貫k, 13 sierpnia 2012
    • Ciasto z suszonymi 郵iwkami i Nutell

      Ciasto z suszonymi 郵iwkami i Nutell

      Sk豉dniki na biszkopt:

      • 4 jajka
      • 1 szklanki cukru
      • 1/2 szklanki m彗i pszennej
      • 1/2 szklanki m彗i ziemniaczanej
      • 3 造瞠czki kakao
      • 1 造瞠czka proszku do pieczenia

      Bia趾a ubi na sztywn pian, dodawa powoli cukier. Dalej mieszaj帷, doda 鄴速ka. Nast瘼nie doda obie m彗i, kakao oraz proszek do pieczenia. Dok豉dnie wymiesza. Ciasto wyla na blach (40cm x 25cm) wy這穎n papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170oC przez 25-35 minut (do suchego patyczka). Gdy ciasto b璠zie upieczone, wyj望 gor帷 blach z piekarnika i opu軼i j z wysoko軼i 50 cm na pod這g. Odstawi do uchylonego piekarnika, a ostygnie.

      Sk豉dniki na krem:

      • 400 g suszonych 郵iwek
      • 250 g mas豉
      • 200 g Nutelli
      • 100 ml w鏚ki (lub wi璚ej jak kto lubi)

      Dodatkowo:

      • mocna herbata na poncz
      • 400 ml 鄉ietany 30%
      • 3 造磬i cukru pudru
      • 2 妃ietan-fixy

      Suszone 郵iwki pokroi (ja kroi豉m na cztery cz窷ci), prze這篡 do s這ika, zala w鏚k, szczelnie zakr璚i s這ik i odstawi na 24 godziny. Po tym czasie ods帷zy 郵iwki. W鏚k pozosta陰 z ods帷zenia wymiesza z mocn herbat (1/2 szklanki).

      Mi瘯kie mas這 utrze na puszysty krem, nast瘼nie dodawa po 造盧e Nutelli. Na sam koniec doda ods帷zone 郵iwki, dok豉dnie i delikatnie wymiesza 造磬.

      Ostudzony biszkopt nas帷zy ponczem. Wy這篡 krem na biszkopt. Dobrze sch這dzon 鄉ietan, chwil ubija, nast瘼nie doda cukier puder i 妃ietan-fixy, ubi na sztywno. Wy這篡 na krem. Dowolnie ozdobi. Sch這dzi w lod闚ce.

      毒鏚這: blog K帷ik S這dko軼i oraz blog Ka盥y ma jakiego bzika

      Ciasto z suszonymi 郵iwkami i Nutell

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (4) Poka komentarze do wpisu „Ciasto z suszonymi 郵iwkami i Nutell”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      poniedzia貫k, 13 sierpnia 2012 11:46
  • poniedzia貫k, 06 sierpnia 2012
    • 3 Bit na biszkopcie

      3 Bit na biszkopcie

      Sk豉dniki na biszkopt:

      • 6 jajek
      • 1 szklanka cukru
      • 1 czubata szklanka m彗i
      • 2-3 造瞠czki kakao
      • 1 造磬a oleju
      • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
      • 1 造磬a wody

      Bia趾a ubi na sztywn pian, dodawa powoli cukier. Dalej mieszaj帷, doda reszt sk豉dnik闚 (wod doda na ko鎍u). Dok豉dnie wymiesza. Ciasto wyla na blach (40cm x 25cm) wy這穎n papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170oC przez 30-40 minut (do suchego patyczka). Ciasto nale篡 ostudzi, przekroi na dwa blaty.

      Sk豉dniki na mas:

      • kostka mas豉
      • puszka masy kr闚kowej (kajmak) 400g
      • 2 paczki krakers闚 Lajkonik (tych du篡ch paczek)
      • dodatkowo polewa

      Mi瘯kie mas這 utrze na puszysty krem, powoli po 造盧e dodawa mas kr闚kow.

      Sk豉damy ciasto: pierwszy blat biszkoptu, na to 1/4 masy, nast瘼nie warstwa krakers闚, ponownie 1/4 masy, warstwa krakers闚, 1/4 masy, warstwa krakers闚, 1/4 masy, biszkopt.

      Wierzch ciasta mo積a pola polew kakaow z tego przepisu.

      毒鏚這: Otwarta kuchnia

      3 Bit na biszkopcie

      3 Bit na biszkopcie

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (6) Poka komentarze do wpisu „3 Bit na biszkopcie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      poniedzia貫k, 06 sierpnia 2012 14:12
  • 鈔oda, 01 sierpnia 2012
    • Ciasto Ferrero Rocher

      Ciasto Ferrero Rocher

      Sk豉dniki na biszkopt:

      • 6 jajek
      • 6 造瞠k cukru
      • 200 g zmielonych orzech闚 laskowych
      • 2 造磬i kakao
      • 2 造磬i m彗i
      • 2 造瞠czki proszku do pieczenia

      Jajka ubi na puszyst mas. Nast瘼nie dodawa po 造盧e cukru. Doda pozosta貫 sk豉dniki i delikatnie wymiesza. Ciasto wyla na blach (40cm x 25cm) wy這穎n papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180oC przez 30 minut (do suchego patyczka). Ciasto nale篡 ostudzi.

      Sk豉dniki na krem:

      • 1 kostka mas豉
      • 2 czekolady gorzkie
      • 5 kopiastych 造瞠k Nutelli
      • 4 wafelki orzechowe G鏎alki

      Czekolad rozpu軼i na parze i przestudzi. Mas這 zmiksowa, powoli dodawa po 造盧e Nutelli i przestudzon czekolad. Wafelki pokroi na ma貫 kawa趾i i wymiesza z kremem.

      W oryginalnym przepisie biszkopt nale篡 przekroi na dwa blaty, po這w masy rozsmarowa na jednym blacie, przykry drugim i wy這篡 reszt kremu. Mi wyszed bardzo cienki biszkopt, wi璚 ca造 krem wy這篡豉m na wierzch. Wierzch ciasta mo積a posypa posiekanymi orzechami laskowymi lub wafelkami. Ciasto nale篡 sch這dzi w lod闚ce przez oko這 3 godziny. Najlepiej smakuj pierwszego dnia, wtedy wafelki w kremie s jeszcze chrupi帷e.

      毒鏚這: blog S這dkie przepisy

      Ciasto Ferrero Rocher

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (3) Poka komentarze do wpisu „Ciasto Ferrero Rocher”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      鈔oda, 01 sierpnia 2012 11:57

Wyszukiwarka

Kana informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdj璚ia na blogu s moj w豉sno軼i. Nie wyra瘸m zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa