Wpisy

  • poniedzia貫k, 09 lipca 2012
    • Masa cukrowa/ lukier plastyczny

      Masa cukrowa

       

      Sk豉dniki:

      • 100 g glukozy
      • 4 造瞠czki 瞠latyny
      • 70 ml zimnej wody
      • 3 造瞠czki Planty (mo積a zast徙i olejem kokosowym)
      • ok. 800 g cukru pudru
      • olejek migda這wy

      疾latyn zala wod i odstawi na oko這 10 minut, a nap璚znieje. Nast瘼nie podgrzewa w k徙ieli wodnej, a si rozpu軼i. Nale篡 uwa瘸 by si nie zagotowa豉.

      Masa cukrowa

      Gdy si rozpu軼i doda glukoz i dok豉dnie wymiesza. Doda Plant i wymiesza.

      Masa cukrowa

      Doda olejek i wymiesza, by nie by這 grudek. 

      Masa cukrowa

      Cukier puder przesia przez sitko. Najpierw przesiewam tylko 400 g cukru pudru, reszt dodaj stopniowo i zazwyczaj zostaje mi 250 g - 200 g. Do cukru pudru doda przestudzon mas i zagniata.

      Masa cukrowa

      Cukier dodawa stopniowo, a masa b璠zie elastyczna, ale nie b璠zie si klei豉 do r彗. Jak dodamy za du穎 cukru pudru, masa b璠zie si kruszy豉, nie b璠zie mo積a jej cienko rozwa趾owa.

      Doda barwniki, ja u篡wam tych w proszku. Wylewam dwie krople wody do wg喚bienia w masie, nast瘼nie wyka豉czk dodaje potrzebna ilo嗆 barwnika.

      Masa cukrowa

      Mas wa趾ujmy podsypuj m彗 ziemniaczan lub cukrem pudrem.

      Masa cukrowa

      Tort, kt鏎y pokrywamy mas cukrowa powinien by posmarowany mas ma郵an tzw. tynkiem. Masa cukrowa nie mo瞠 mie kontaktu z bit 鄉ietan, gdy 鄉ietana rozpuszcza mas cukrow. Ja mas ma郵an robi z kostki mas豉, zmiksowanej ze szklank cukru pudru. Gdy nie wykorzystamy ca貫j masy ma郵anej, reszt mo積a zamrozi.

      Masa cukrowa

      Tort ostro積ie pokry rozwa趾owan mas cukrow. Podczas przenoszenia masy najlepiej wsun望 delikatnie r璚e pod p豉t masy i na nich go przenie嗆. Mas docisn望 do brzeg闚 tortu, wyg豉dzi, nast瘼ne odci望 niepotrzebne brzegi masy.

       Tort urodzinowy

      Masa bardzo szybko wysycha. Podczas dekorowania tortu, pozosta貫 kawa趾i nale篡 przechowywa zawini皻e szczelnie foli.

      Masa cukrowa

      Mas robi tydzie wcze郾iej ni dekoracja tortu i przechowuj j w lod闚ce. Po wyj璚iu z lod闚ki, aby masa sta豉 si elastyczna, nale篡 j ogrza kilka sekund w mikrofal闚ce. 

      毒鏚這: blog Serce z czekolady

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (12) Poka komentarze do wpisu „Masa cukrowa/ lukier plastyczny”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      poniedzia貫k, 09 lipca 2012 20:18
  • poniedzia貫k, 02 lipca 2012

Wyszukiwarka

Kana informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdj璚ia na blogu s moj w豉sno軼i. Nie wyra瘸m zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa