Wpisy

  • wtorek, 23 czerwca 2015
    • Tort brzoskwiniowy z mas twaro磬ow

      Tort brzoskwionowy z kremem twaro磬owym

      Sk豉dniki na biszkopt (tortownica 28cm):

      • 5 jajek
      • 3/4 szklanki cukru
      • 3/4 szklanki m彗i pszennej
      • 1/4 szklanki m彗i ziemniaczanej

      Wszystkie sk豉dniki powinny mie temperatur pokojow. M彗i przesiewamy.

      Bia趾a oddzielamy od 鄴速ek, ubijamy na sztywn pian. Stopniowo dodajemy cukier. Dalej ubijaj帷, dodajemy po jednym 鄴速ku. M彗i delikatnie mieszamy z ciastem (mo積a to robi na najni窺zych obrotach miksera).

      Wyk豉damy do tortownicy (28 cm), kt鏎ej dno wyk豉damy papierem do pieczenia. Pieczemy oko這 40 minut w temperaturze 160 - 170oC (do suchego patyczka).

      Gdy ciasto b璠zie upieczone, wyjmujemy gor帷 tortownic i opuszczamy je z wysoko軼i 50 cm na pod這g. Odstawiamy do uchylonego piekarnika.

      Biszkopt najlepiej upiec dzie wcze郾iej - 豉twiej si go kroi. Je瞠li potrzebujesz biszkopt na inn form, skorzystaj z Przelicznika foremek. Wystudzony biszkopt kroimy na dwa blaty.

      Sk豉dniki na nas帷zenie:

      • sok z wyci郾i皻ej 1 cytryny
      • syrop z brzoskwi w puszce

      Sok z cytryny przelewamy do szklanki, dope軟iamy syropem z brzoskwi tak by w sumie by豉 1 szklanka ponczu.

      Sk豉dniki na krem twaro磬owy:

      • 500 g twarogu p馧t逝stego (u篡豉m Twar鏬 Sernikowy Mielony Pi徠nica)
      • 500 ml 鄉ietany krem闚ki 30%
      • 120 g cukru pudru (lub wi璚ej, zale篡 od twarogu)
      • nasionka z 1 laski wanilii
      • 370 -400 g brzoskwi z puszki

      Wszystkie sk豉dniki powinny by sch這dzone.

      Do jednej miski wk豉damy twar鏬, 100 g cukru pudru, wanili, miksujemy na g豉dk mas. W drugiej misce ubijamy 鄉ietan, pod koniec ubijania dodajemy 20 g cukru pudru. 

      Bit 鄉ietan dodajemy do utartego twarogu w dw鏂h turach. Delikatnie mieszamy, pr鏏ujemy czy nie trzeba pos這dzi. Krem dzielimy na 2 cz窷ci (2/3 kremu i 1/3 kremu). Do wi瘯szej cz窷ci dodajemy pokrojone brzoskwinie. Mieszamy.

      Sk豉dniki na krem 鄉ietankowy:

      • 500 ml 鄉ietanki krem闚ki 36%
      • 100 g serka mascarpone
      • 4 造瞠czki cukru

      Wszystkie sk豉dniki powinny by sch這dzone.

      Dobrze sch這dzon 鄉ietan, chwil ubijamy, dodajemy cukier puder, ubijamy na sztywno. Na koniec delikatnie mieszamy z serkiem mascarpone. Wstawiamy do lod闚ki.

      Pierwszy blat biszkoptowy k豉dziemy na paterze, nas帷zamy po這w ponczu, wyk豉damy krem twaro磬owy z brzoskwiniami, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, nas帷zamy reszta ponczu. Kremem twaro磬owym (bez brzoskwi) smarujemy wierzch i boki tortu. Ch這dzimy w lod闚ce.

      Sch這dzony tort smarujemy z wierzchu i po bokach kremem 鄉ietankowym. Dekorujemy op豉tkiem, posypk waflow oraz pozosta造m kremem 鄉ietankowym za pomoc r瘯awa cukierniczego z tylk ze wzorem kwiatka (Wilton 1b).

      毒鏚這: Moje Wypieki, polecam op豉tki na tort od IwonkaC1

      Tort brzoskwionowy z kremem twaro磬owym

      Tort brzoskwionowy z kremem twaro磬owym

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      wtorek, 23 czerwca 2015 12:35
  • poniedzia貫k, 22 czerwca 2015
    • S這necznikowiec

      S這necznikowiec ciasto ze s這necznkiem

      Sk豉dniki na ciasto:

      • 3/4 szklanki oleju
      • 1/2 szklanki wody
      • 1 szklanka cukru
      • 3 造磬i kakao

      Powy窺ze sk豉dniki umieszczamy w garnku. Zagotowa, podgrzewamy a do rozpuszczenia si cukru. Studzimy.

      • 5 jajek
      • 1/2 szklanki cukru
      • 1,5 szklanki m彗i pszennej
      • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
      • 1 造瞠czka sody oczyszczonej

      M彗, proszek oraz sod przesiewamy i odstawiamy. Bia趾a oddzielamy od 鄴速ek, ubijamy na sztywn pian. Stopniowo dodajemy cukier. Dalej ubijaj帷, dodajemy po jednym 鄴速ku. Po uzyskaniu kremowej pianki, wlewamy wystudzon kakaow mieszank i delikatnie mieszamy. Dodajemy przesiane suche sk豉dniki i delikatnie mieszamy.

      Form (40 cm x 25 cm) wyk豉damy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blach. Pieczemy oko這 40-45 minut w temperaturze 180oC (do suchego patyczka). Studzimy. Po przestudzeniuprzekrawamy na p馧.

      Sk豉dniki na chrupi帷y s這necznik:

      • 250 g 逝skanego s這necznika
      • 70 g mas豉
      • 8 造瞠k cukru
      • 4 造磬i mleka

      Wszystkie sk豉dniki umieszczamy w garnuszku, mieszamy, gotujemy. Blach wyk豉damy papierem do pieczenia, wylewamy zagotowana mieszank. Pieczemy w temperaturze 180oC przez oko這 20 minut (a s這necznik b璠zie mia z這ty kolor). Po upieczeniu studzimy i kruszymy na ma貫 kawa趾i. Mo積a to zrobi blenderem.

      Sk豉dniki na mas:

      • 200 g mas豉
      • puszka masy kajmakowej
      • pokruszony chrupi帷y s這necznik

      Mi瘯kie mas這 ucieramy, a zbieleje. Nast瘼nie dodajemy po 造盧e masy kajmakowej. Dodajemy pokruszony s這necznik, mieszamy.

      Sk豉dniki na nas帷zenie:

      • szklanka zaparzonej i ostudzonej czarnej herbaty

      Sk豉dniki na polew czekoladow:

      • 100 g gorzkiej czekolady
      • 100 g czekolady mlecznej
      • 150 ml 鄉ietany krem闚ki 30%

      W garnku podgrzewamy 鄉ietan do momentu wrzenia. Zdejmujemy z kuchenki i dodajemy posiekan na ma貫 kawa趾i czekolad.Odstawiamy do rozpuszczenia (oko這 5 minut). Mieszamy i odstawiamy do lekkiego zastygni璚ia.

      Pierwszy blat kakaowy nas帷zamy herbat, wyk豉damy mas kajmakow. Uk豉damy nast瘼ny blat, nas帷zamy herbat. Ca這嗆 polewamy polew czekoladow.

      Sk豉dniki na krem 鄉ietankowy:

      • 150 ml 鄉ietany krem闚ki 30%
      • 100 g masy kajmakowej

      Dobrze sch這dzon 鄉ietan, chwil ubijamy, nast瘼nie dodajemy mas kajmakow, ubijamy do po陰czenia. Ciasto dekorujemy kremem 鄉ietankowym za pomoc r瘯awa cukierniczego z tylk ze wzorem kwiatka (Wilton 1b).

      毒鏚這: Moje Wypieki

      S這necznikowiec ciasto ze s這necznkiem

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (2) Poka komentarze do wpisu „S這necznikowiec”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      poniedzia貫k, 22 czerwca 2015 12:01
  • 鈔oda, 10 czerwca 2015
    • Kaiserschmarrn, cesarski omlet

      kaiserschmarrn, cesarski omlet

      Sk豉dniki:

      • 3 jajka
      • 120 g m彗i pszennej
      • szklanka mleka
      • 2 造磬i cukru
      • szczypta soli
      • 2 造磬i mas豉
      • gar嗆 rodzynek (dodaj r闚nie 簑rawin, suszone 郵iwki)

      草速ka oddzielamy od bia貫k, mieszamy z m彗, mlekiem, cukrem i rodzynkami. Ciasto odstawiamy na 20 minut.

      Bia趾a ubijamy na sztywna pian ze szczypta soli. Ubite bia趾a dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy mas這, wylewamy ciasto. Sma篡my na 鈔ednim ogniu. Przek豉damy na drug stron, czekamy ok. 1 minut, nast瘼nie 這patk dzielimy omlet na ma貫 kawa趾i. Sma篡my jeszcze oko這 2 minut.

      Przek豉damy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.

      毒鏚這: blog Wyzwania Kuchenne

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      鈔oda, 10 czerwca 2015 11:57

Wyszukiwarka

Kana informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdj璚ia na blogu s moj w豉sno軼i. Nie wyra瘸m zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa