Wpisy

  • poniedzia貫k, 25 czerwca 2012
    • Rolada z truskawkami

      Rolada z truskawkami

      Sk豉dniki:

      • 4 jajka
      • 3/4 szklanki m彗i
      • 1/2 szklanki cukru
      • 50 g mas豉
      • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
      • 2 galaretki truskawkowe
      • 500 g 鈍ie篡ch truskawek
      • 400 g 鄉ietany 30% (du篡 pojemnik)

      Bia趾a ubi na sztywn pian, nast瘼nie dodawa powoli cukier. Do ubitych bia貫k dodawa  kolejno po jednym 鄴速ku. Nast瘼nie doda m彗 i proszek do pieczenia. Mas這 rozpu軼i i przestudzone doda do ciasta. Dok豉dnie wymiesza. Ciasto wyla do formy wy這穎nej papierem do pieczenia (wymiary foremki 37cm x 34cm). Piec w temperaturze 180oC przez oko這 15 minut.

      Po upieczeniu, gor帷e jeszcze ciasto, prze這篡delikatnie do keks闚ki o wymiarach 36cm x 12cm (papierem do do逝). Delikatnie dociska brzegi. Z obydwu stron powinny zosta r闚ne zak豉dki.

      Truskawki umy, oczy軼i i pokroi. Galaretki rozpu軼i w szklance wrz帷ej wody, wymiesza, odstawi do wystygni璚ia. 妃ietan ubi. Do ubitej na sztywno 鄉ietany powoli doda t篹ej帷 galaretk. Nast瘼nie po陰czy z truskawkami. Odstawi na chwil do lod闚ki, by masa si 軼isn窸a. Mas wyla na ciasto w keks闚ce, zawin望 zak豉dki (powinny si z陰czy). Gotowe ciasto odstawi do lod闚ki na oko這 2 godziny.

      Rolad delikatnie wyj望 z keks闚ki, obr鏂i, zdj望 papier do pieczenia. Rolad mo積a ozdobi rozpuszczon czekolad.

      毒鏚這 przepisu na biszkopt: blog Moja przygoda kulinarna

      Rolada z truskawkami

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (7) Poka komentarze do wpisu „Rolada z truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      poniedzia貫k, 25 czerwca 2012 15:42
  • pi徠ek, 22 czerwca 2012
    • Kwiatowe ciasto. Brioche bouclettes.

      Kwiatowe ciasto

      Sk豉dniki:

      • 350g m彗i
      • 80 g mi瘯kiego mas豉
      • 2 鄴速ka
      • 140 ml letniego mleka
      • 3 造磬i cukru
      • 2 造瞠czki cukru waniliowego
      • 15 g 鈍ie篡ch dro盥篡
      • 1/2 造瞠czki soli

      Przygotowanie rozczynu: rozkruszy dro盥瞠, wymiesza je z 1 造瞠czk cukru, nast瘼nie doda ciep貫 mleko. Dok豉dnie wymiesza, odstawi przykryte 軼iereczk, w ciep貫 miejsce na 10 minut.

      Do miski przesia m彗, doda cukier i s鏊. Wymiesza. Zrobi wg喚bienie, do kt鏎ego wbi 鄴速ka oraz wla gotowy rozczyn. Wymiesza 造磬, zagarniaj帷 m彗 do 鈔odka. Kiedy coraz trudniej si miesza - dodawa po kawa趾u mas這. Wyrabia ciasto przez oko這 10 minut, a nie b璠zie si klei這 do r彗.

      Wyrobione ciasto przykry 軼iereczk i odstawi w ciep貫 miejsce na oko這 1,5 godziny, a podwoi swoj obj皻o嗆.

      Po tym czasie prze這篡 ciasto na stolnic, posypan m彗. Ciasto cienko rozwa趾owa. Wykrawa foremk ko豉 o 鈔ednicy oko這 8 cm. Aby utworzy kwiatek nale篡 jeden kr捫ek zwin望 w rulon, nast瘼ne dwa kr捫ki owin望 wok馧 niego (patrz zdj璚ia poni瞠j). Przekroi ka盥y rulon na p馧, uzyskuj帷 po dwa kwiatki. Kwiatki uk豉da w foremce o 鈔ednicy 22 cm, blisko siebie, ale nie za ciasno, bo jeszcze si rozrosn. Mi wysz這 34 kwiatki (17 rulonik闚, 51 kr捫k闚).

      Foremk przykry 軼iereczk i odstawi w ciep貫 miejsce na 30 minut.

      Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180oC, przed wstawieniem do piekarnika ciasto posmarowa pos這dzonym mlekiem. Dodatkowo mo積a posypa delikatnie cukrem br您owy.

      Piec oko這 20-30 minut.

      毒鏚這: blog addio pomidory

      Kwiatowe ciasto

      Kwiatowe ciasto

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (8) Poka komentarze do wpisu „Kwiatowe ciasto. Brioche bouclettes.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      pi徠ek, 22 czerwca 2012 10:22
  • pi徠ek, 08 czerwca 2012

Wyszukiwarka

Kana informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdj璚ia na blogu s moj w豉sno軼i. Nie wyra瘸m zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa