Wpisy

  • 鈔oda, 02 kwietnia 2014
    • Ciasto Pawe貫k

      Ciasto Pawe貫k

      Sk豉dniki na biszkopt:

      • 6 jajek
      • 3/4 szklanki cukru
      • 3/4 szklanki m彗i
      • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
      • 3 czubate 造瞠czki kakao

      Sk豉dniki na krem:

      • 3 batony Pawe貫k o smaku toffi
      • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
      • 3/4 szklanki mleka
      • 1/4 szklanki cukru
      • 200 g mas豉
      • 2 造磬i w鏚ki (nie dawa豉m)

      Sk豉dniki na nas帷zenie:

      • 1 szklanka wody
      • 2 czubate 造瞠czki kawy rozpuszczalnej

      Dodatkowo:

      • 1/4 tabliczki startej gorzkiej czekolady

      Biszkopt

      M彗 przesiewamy. Bia趾a ubijamy na sztywn pian. Ci庵le ubijaj帷, dodajemy partiami cukier. Nast瘼nie dodajemy po kolei 鄴速ka. Dodajemy m彗, proszek do pieczenia oraz kakao. Delikatnie mieszamy. Blach (40cm x 25cm) wyk豉damy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blach. Pieczemy oko這 20-25 minut w temperaturze 180oC (do suchego patyczka). Gdy ciasto b璠zie upieczone, wyjmujemy gor帷 blach z piekarnika i opuszczamy j z wysoko軼i 50 cm na pod這g. Odstawiamy a ostygnie. Po wystudzeniu przekrawamy na p馧.

      Krem

      Do garnka wk豉damy posiekana na ma貫 kawa趾i czekolad, po豉mane batony, cukier oraz wlewamy mleko. Ca這嗆 podgrzewamy do zagotowania, a sk豉dniki si rozpuszcz. Odk豉damy do wystudzenia. Najlepiej na ca陰 noc wstawi do lod闚ki. Mi瘯kie mas這 ucieramy, a zbieleje. Dodajemy stopniowo wystudzon mas czekoladow. Dok豉dnie mieszamy.

      Je瞠li masa zwa篡 si, mo積a j jeszcze uratowa, stosuj帷 k徙iel wodn. Wstawiamy misk z mas czekoladow do naczynia z gotuj帷 wod i miksujemy, a do uzyskania g豉dkiej masy. Nast瘼nie mas wstawiamy do lod闚ki, by troch st篹a豉. 

      Przygotowujemy nas帷zenie: kaw zalewamy wrz帷 wod.

      Pierwszy kawa貫k biszkoptu nas帷zamy ponczem, wyk豉damy 3/4 masy czekoladowej, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, nas帷zamy, wyk豉damy reszt kremu. Wierzch posypujemy starta czekolad.

      毒鏚這: blog Kuchnia na obcasach

      Ciasto Pawe貫k

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      鈔oda, 02 kwietnia 2014 14:09

Wyszukiwarka

Kana informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdj璚ia na blogu s moj w豉sno軼i. Nie wyra瘸m zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa