Wpisy

  • wtorek, 03 marca 2015
    • Tort 鄉ietankowo - kajmakowy

      Tort 鄉ietankowo - kajmakowy

      Sk豉dniki na biszkopt (tortownica 18cm):

      • 4 jajka
      • 1/2 szklanki cukru (110 g)
      • 1/2 szklanki m彗i pszennej (84 g)
      • 4 p豉skie 造磬i m彗i ziemniaczanej (31 g)

      Bia趾a oddzielamy od 鄴速ek, ubijamy na sztywn pian. Stopniowo dodajemy cukier. Dalej ubijaj帷, dodajemy po jednym 鄴速ku. M彗i przesiewamy i delikatnie mieszamy z ciastem (mo積a to robi na najni窺zych obrotach miksera).

      Wyk豉damy do tortownicy, kt鏎ej dno wyk豉damy papierem do pieczenia. Pieczemy oko這 40 minut w temperaturze 160 - 170oC (do suchego patyczka).

      Gdy ciasto b璠zie upieczone, wyjmujemy gor帷 tortownic i opuszczamy je z wysoko軼i 50 cm na pod這g. Odstawiamy do uchylonego piekarnika.

      Biszkopt najlepiej upiec dzie wcze郾iej - 豉twiej si go kroi.  Je瞠li potrzebujesz biszkopt na inn form, skorzystaj z Przelicznika foremek. Wystudzony biszkopt kroimy na cztery blaty.

       Sk豉dniki na krem:

      • 250 g mascarpone
      • 300 ml 鄉ietany krem闚ki 30%
      • 1 造磬a cukru pudru
      • 150 g masy karmelowej z puszki (masa kr闚kowa)

      Sk豉dniki na nas帷zenie:

      • szklanka zaparzonej i ostudzonej czarnej herbaty

      Dodatkowo:

      • ciasteczka Rido w czekoladzie deserowej (Biedronka)

      Do jednej miski wk豉damy mascarpone i mas karmelow, mieszamy 造磬 na g豉dk mas. W drugiej misce ubijamy 鄉ietan, pod koniec ubijania dodajemy 1 造磬 cukru pudru. ㄠczymy obie masy, dodajemy 鄉ietan do masy mascarpone, nie odwrotnie.

      Pierwszy blat biszkoptowy k豉dziemy na paterze, nas帷zamy herbat, smarujemy 1/4 kremu. Uk豉damy nast瘼ny blat, nas帷zamy herbat, wyk豉damy 1/4 kremu, przykrywamy blatem biszkoptowym, nas帷zamy herbat, smarujemy 1/4 kremu, przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym, nas帷zamy pozosta陰 herbat.

      Do pozosta貫go kremu dodajemy 2 造磬i kakao, mieszamy do po陰czenia sk豉dnik闚. Dekorujemy wierzch i boki tortu. Ozdabiamy ciasteczkami w czekoladzie, przyklejaj帷 je do kremu.

      Tort jest najsmaczniejszy dzie po przygotowaniu.

      毒鏚豉: krem z przepisu na Tort Dacquoise z Moje Wypieki, biszkopt rzucany

      Tort 鄉ietankowo - kajmakowy

      Tort 鄉ietankowo - kajmakowy

      Tort 鄉ietankowo - kajmakowy

      Tort 鄉ietankowo - kajmakowy

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (3) Poka komentarze do wpisu „Tort 鄉ietankowo - kajmakowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 marca 2015 10:35

Wyszukiwarka

Kana informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdj璚ia na blogu s moj w豉sno軼i. Nie wyra瘸m zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa