Wpisy

  • pi徠ek, 20 grudnia 2013
    • Pierniczki jak alpejskie nadziewane

      Pierniczki jak alpejskie nadziewane

      Sk豉dniki:

      • 1 kg maki pszennej
      • 8 鄴速ek
      • 3 bia趾a
      • 1,5 szklanki cukru
      • 3 造磬i kakao
      • 200 ml kwa郾ej 鄉ietany (w temperaturze pokojowej)
      • 3 造瞠czki sody
      • 4 造瞠czki przyprawy do piernik闚
      • 1 kostka mas豉 (250 g)
      • 400 g miodu

      Dodatkowo:

      • powid豉, marmolada
      • lukier do dekoracji

      Kakao mieszamy z m彗. Mi鏚 gotujemy z przyprawami, odstawiamy, wk豉damy mas這, czekamy a si rozpu軼i i wystygnie. 妃ietan przek豉damy do szklanki, dodajemy sod, odstawiamy - 鄉ietana zwi瘯szy sw obj皻o嗆. Bia趾a ubijamy na sztywna pian, dodajemy cukier, nast瘼nie partiami dodajemy 鄴速ka. Ubite jajka wlewamy do maki, mieszamy. Dodajemy mi鏚, mieszamy, dodajemy 鄉ietan z sod, mieszamy. Ciasto powinno by rzadkie. Odstawiamy na 24 godziny w ch這dne miejsce (u mnie sta這 w lod闚ce, 6 dni).

      Ciasto rozwa趾owujemy na grubo嗆 2-3 mm, wycinamy k馧ka. Na 鈔odek k馧ka wyk豉damy 造瞠czk marmolady, boki k馧ka smarujemy roztrzepanym bia趾iem. Przykrywamy kolejnym k馧kiem ciasta, boki delikatnie dociskamy, by si sklei造. Wykrawamy pierniczki (foremka musi by mniejsza od k馧ka). Uk豉damy na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia, zostawiamy odst瘼y pomi璠zy piernikami, aby si nie poskleja造 podczas pieczenia. Wierzch ka盥ego pierniczka smarujemy roztrzepanym bia趾iem. Pieczemy 7-12 minut w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 180oC. Po upieczeniu studzimy. Pierniczki po wyj璚iu z piekarnika b璠 mi瘯kie, po godzinie stwardniej. Po ostudzeniu nale篡 je zamkn望 w pojemniku i odstawi by zmi瘯造 (oko這 2 tygodnie). Po tym czasie dekorujemy lukrem.

      毒鏚這: Moje Wypieki, Moje Wypieki

      Pierniczki jak alpejskie nadziewane

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (1) Poka komentarze do wpisu „Pierniczki jak alpejskie nadziewane”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      pi徠ek, 20 grudnia 2013 13:59
  • 鈔oda, 18 grudnia 2013
    • Bezowe ba逕anki

      Bezowe ba逕anki

      Sk豉dniki:

      • 3 bia趾a
      • szczypta soli
      • 150 g drobnego cukru

      Do bia貫k dodajemy szczypt soli i ubijamy na sztywno. Ci庵le ubijaj帷, dodajemy partiami cukier. Masa bia趾owa powinna by sztywna i l郾i帷a.

      Blach wyk豉damy papierem do pieczenia. Pian przek豉damy do r瘯awa cukierniczego. Wyciskamy pian, formuj帷 kszta速 ba逕ank闚. Pieczemy w temperaturze 140oC przez 15-60 minut. Wystudzone ba逕anki dekorujemy (pisakami cukrowymi, lukrem z bia貫k).

      毒鏚這: Moje Wypieki

      Bezowe ba逕anki

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      鈔oda, 18 grudnia 2013 10:56
    • Muffinki Rudolfy

      Muffinki renifery Rudolfy

      Sk豉dniki na ciasto:

      • 3 szklanki m彗i
      • 1 szklanka cukru
      • szczypta soli
      • 1,5-2 造瞠czki proszku do pieczenia
      • 1 i 1/4 szklanki mleka
      • 2/3 szklanki oleju
      • 2 jajka
      • 1 造瞠czka cynamonu
      • 2 造瞠czki przyprawy do piernika

      Sk豉dniki na krem:

      • 330 ml 鄉ietany 30%
      • 250 g serka mascarpone
      • 3 造磬i cukru pudru
      • 妃ietan-fix

      Dodatkowo:

      • precelki (Biedronka)
      • bia貫 groszki (Biedronka) + czekolada
      • wi郾ie kandyzowane (Lidl)

      Ciasto

      M彗, proszek do pieczenia, cynamon - przesiewamy. Dodajemy przypraw do piernik闚, s鏊, cukier. Mieszamy.

      W drugiej misce mieszamy mleko, olej, jajka. Do sk豉dnik闚 suchych dodajemy sk豉dniki mokre, mieszamy. Do formy wy這穎nej papilotkami, wyk豉damy ciasto. Pieczemy oko這 20 minut w temperaturze 180oC. Studzimy. Z przepisu wychodzi oko這 30 muffinek.

      Krem

      Dobrze sch這dzon 鄉ietan, chwil ubijamy, nast瘼nie dodajemy cukier puder oraz 妃ietan-fix, ubijamy na sztywno. Na koniec delikatnie mieszamy z serkiem mascarpone. Za pomoc r瘯awa cukierniczego z tylk ze wzorem gwiazdki ozdabiamy muffinki. Dekorujemy muffinki po堯wkami precelk闚, wi郾iami i groszkami.

      毒鏚這: Moje Wypieki + modyfikacje

      babeczki renifery Rudolfy czerwononose

      

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (1) Poka komentarze do wpisu „Muffinki Rudolfy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      鈔oda, 18 grudnia 2013 06:52
  • poniedzia貫k, 16 grudnia 2013
    • Ciasteczka - Grzybki

      Ciasteczka grzybki

      Sk豉dniki na ciasto:

      • 0,5 kg m彗i
      • 250 g mas豉
      • 1 szklanka kwa郾ej 鄉ietany

      Sk豉dniki na nadzienie:

      • 400 ml mleka
      • 1/2 szklanka cukru
      • 100 g mas豉
      • 2 jajka
      • 2-3 造磬i m彗i ziemniaczanej

      Dodatkowo:

      Ciasto

      Wszystkie sk豉dniki na ciasto szybko wyrabiamy, gotowe ciasto wk豉damy na godzin do lod闚ki. Sch這dzone ciasto dzielimy na 3 cz窷ci (kapelusze, blaszki, trzonki).

      Cz窷 na kapelusze wa趾ujemy na grubo嗆 3 mm, wycinamy kr捫ki. Uk豉damy je na nat逝szczonych i obsypanych odrobina m彗i, zewn皻rznych cz窷ciach foremek do babeczek.

      Cz窷 na blaszki r闚nie wa趾ujemy na grubo嗆 3 mm, wycinamy kr捫ki. Nast瘼nie na 鈔odku ka盥ego kr捫ka wycinamy otworek, ja robi豉m to no篡kiem.

      Z cz窷ci ciasta przeznaczonej na blaszki, formujemy trzonki. Jeden koniec ma by w御ki, tak by pasowa do wyci皻ego otworu w blaszkach. Drugi koniec maczamy w bia趾u, a nast瘼nie w maku.

      Ciasteczka grzybki

      Ciasteczka grzybki

      Wszystkie cz窷ci ciasteczek pieczemy w temperaturze 180oC, przez oko這 15-20 minut, a si zarumienia.

      Nadzienie

      Mleko gotujemy z cukrem i mas貫m. W misce miksujemy jajka z m彗 i dodajemy do gotuj帷ego si mleka, ci庵le mieszaj帷. Masa powinna by g瘰ta.

      Gor帷ym budyniem nwype軟iamy kapelusze, przykrywamy blaszkami, nast瘼nie w otworki w blaszce wsuwamy trzonki grzybk闚. Kapelusze polewamy polew kakaow.

      毒鏚這: Just My Delicious

      Ciasteczka grzybki

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      poniedzia貫k, 16 grudnia 2013 13:52
  • pi徠ek, 13 grudnia 2013
    • Usta Adama

      ciasto przek豉dane usta Adama

      Sk豉dniki na ciasto:

      • 1 kostka mas豉
      • 0,5 szklanki cukru
      • 1,5 szklanki m彗i
      • 6 jajek
      • 5 造瞠k wody
      • 3 造磬i kakao
      • 2 造瞠czki proszku do pieczenia

      Sk豉dniki na mas budyniow:

      • 2 budynie 鄉ietankowe (bez cukru)
      • 750ml mleka
      • 1 kostka mas豉
      • 2 造磬i cukru

      Dodatkowo:

      • 300 g okr庵造ch biszkopt闚
      • s這ik d瞠mu z owoc闚 le郾ych

      Wierzch ciasta mo積a pola polew kakaow z 瞠latyn z tego przepisu.

      Ciasto

      Blach (40cm x 25cm) wyk豉damy papierem do pieczenia. Biszkopty smarujemy d瞠mem. ㄠczymy je ze sob, nast瘼nie uk豉damy na blaszce. Mas這, cukier, kakao, wod gotujemy. Studzimy, dodajemy jajko i 5 鄴速ek, m彗 i proszek do pieczenia. Mieszamy. Bia趾a ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na biszkopty.Pieczemy przez oko這 40 minut w temperaturze 180oC. Upieczone ciasto studzimy.

      Krem

      Budynie gotujemy na mleku wraz z cukrem. Studzimy, najlepiej odstawi na noc do wystygni璚ia. Mi瘯kie mas這 ucieramy, a zbieleje. Nast瘼nie dodajemy po 造盧e zimnego budyniu. Ka盥 kolejn 造磬 budyniu dodajemy a poprzednia dobrze po陰czy si z mas貫m.

      Je瞠li masa zwa篡 si, mo積a j jeszcze uratowa, stosuj帷 k徙iel wodn. Wstawi misk z mas budyniow do naczynia z gotuj帷 wod i miksowa, a do uzyskania g豉dkiej masy. Nast瘼nie mas wstawi do lod闚ki, by troch st篹a豉. 

      Mas budyniow wyk豉damy na ciasto, wierzch mo積a pola polew kakaow.

      毒鏚這: Przy郵ij przepis

      ciasto przek豉dane usta Adama

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (7) Poka komentarze do wpisu „Usta Adama”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      pi徠ek, 13 grudnia 2013 10:03

Wyszukiwarka

Kana informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdj璚ia na blogu s moj w豉sno軼i. Nie wyra瘸m zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa