Wpisy

  • 鈔oda, 22 lutego 2017
    • Kruche ciasteczka dekorowane

      DSC_4190

      Sk豉dniki na kruche ciasto:

      • 250 g m彗i pszennej
      • 200 g zimnego mas豉
      • 100 g cukru pudru
      • 2 鄴速ka
      • szczypta soli

      M彗 mieszamy razem z cukrem pudrem i sol. Nast瘼nie dodajemy mas這 i siekamy no瞠m. Dodajemy 鄴速ka i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto wk豉damy na godzin do lod闚ki. Sch這dzone ciasto wa趾ujemy, wycinamy dowolne kszta速y foremk. Ciastka uk豉damy na blach wy這穎n papierem do pieczenia. Sch豉dzamy oko這 10 minut w lod闚ce. Pieczemy w temperaturze 200oC przez oko這 15 minut (a b璠 rumiane). Studzimy na kratce.

      Dekoracja wykonana zosta豉 z masy cukrowej.

      毒鏚這 przepisu na kruche ciasto: Moje Wypieki

      DSC_4193

      DSC_4195

      DSC_4192

      DSC_4189

      DSC_4196

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      鈔oda, 22 lutego 2017 13:38
  • 鈔oda, 08 lutego 2017
    • Kruche babeczki z kremem Nutella

      DSC_4234

      Sk豉dniki na ciasto:

      • 100 g mas豉
      • 1 szklanka m彗i
      • 1 造磬a cukru pudru
      • szczypta soli
      • 2 造磬i zimnej wody

      M彗 mieszamy razem z cukrem pudrem i sol. Nast瘼nie dodajemy mas這 i wod, szybko zagniatamy. Gotowe ciasto wk豉damy na godzin do lod闚ki. Sch這dzone ciasto wa趾ujemy, wycinamy ciastka foremk w kszta販ie kwiatka (5,5 cm). Wk豉damy je do nat逝szczonych i obsypanych odrobin m彗i, wewn皻rznych cz窷ci foremek do babeczek (ma貫, 5cm). Pieczemy w temperaturze 200oC przez oko這 15 minut (a b璠 rumiane). Studzimy.

      Sk豉dniki na krem:

      • 250g serka mascarpone
      • 8 造瞠k kremu Nutella (w temperaturze pokojowej)

      Sk豉dniki miksujemy. Ozdabiamy babeczki za pomoc r瘯awa cukierniczego z tylk ze wzorem kwiatka.

      毒鏚這 przepisu na ciasto: Moje Wypieki

      DSC_4235

      DSC_4232

      DSC_4229

      DSC_4230

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      鈔oda, 08 lutego 2017 12:38
  • poniedzia貫k, 06 lutego 2017
    • Lane faworki

      DSC_4219

      Sk豉dniki:

      • 3/4 szklanki mleka + 2 造磬i
      • 1 i 1/4 szklanki m彗i
      • 2 造磬i cukru
      • 1 jajko
      • szczypta soli
      • 0,75 造瞠czki proszku do pieczenia
      • 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii (lub w鏚ki)

      Wszystkie sk豉dniki miksujemy do po陰czenia. Gotowe ciasto przelewamy do butelki z "dziubkiem" (np. Kubu Play).

      Dodatkowe sk豉dniki:

      • olej do sma瞠nia
      • cukier puder
      • butelka do wylewania ciasta

      Do ma貫j patelni lub garnka (鈔ednica 20 cm) wlewamy olej (na wysoko嗆 oko這 3cm), rozgrzewamy. Ciasto wylewamy na rozgrzany olej. Sma篡my z obu stron. Wyjmujemy i odk豉damy do odciekni璚ia na r璚zniki papierowe. Przestudzone lane faworki posypujemy cukrem pudrem.

      毒鏚這: Moje Wypieki

      DSC_4218

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      poniedzia貫k, 06 lutego 2017 13:11
    • Tarta z jab趾ami

      Sk豉dniki na ciasto

      • 200 g mas豉
      • 2 szklanki m彗i
      • 3 造磬i cukru pudru
      • szczypta soli
      • 5 造瞠k zimnej wody

      M彗 mieszamy razem z cukrem pudrem i sol. Nast瘼nie dodajemy mas這 i wod, szybko zagniatamy. Gotowe ciasto wk豉damy na godzin do lod闚ki.

      Sk豉dniki na nadzienie:

      • 4 jab趾a, obrane, pokrojone na cienkie plasterki
      • 6 造瞠k cukru
      • 1/3 造瞠czki cynamonu
      • 1 造磬a m彗i
      • 2 造磬i roztopionego mas豉
      • 1 jajko (roztrzepane, do posmarowania wierzchu)

      4 造磬i cukru mieszamy z cynamonem, posypujemy pokrojone jab趾a, mieszamy. Pozosta貫 2 造磬i cukru mieszamy z m彗.

      Sch這dzone ciasto wa趾ujemy i wyk豉damy nim form do tarty. Rozwa趾owane ciasto posypujemy mieszank cukru i m彗i. Uk豉damy jab趾a, polewamy roztopionym mas貫m. Pozosta造m rozwa趾owanym ciastem dekorujemy tart. Ca這嗆 smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 200oC przez oko這 40 minut. 

      毒鏚這: Moje Wypieki

      DSC_4222

      DSC_4223

      DSC_4225

       

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (1) Poka komentarze do wpisu „Tarta z jab趾ami”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      poniedzia貫k, 06 lutego 2017 12:49

Wyszukiwarka

Kana informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdj璚ia na blogu s moj w豉sno軼i. Nie wyra瘸m zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa