Wpisy

  • poniedzia貫k, 10 lutego 2014
    • Jagodzianki

      Bu趾i jagodzianki

      Sk豉dniki:

      • 500 g m彗i
      • 14 g dro盥篡
      • szczypta soli
      • 1 szklanka mleka
      • 1 jajko
      • 1/4 szklanki oleju s這necznikowego
      • 1/2 szklanki cukru
      • 8 g cukru waniliowego

      Sk豉dniki na nadzienie:

      • 300 g jag鏚 (da豉m mro穎ne)
      • 3 造磬i cukru (lub wi璚ej, jak kto lubi)
      • 1 造磬a m彗i ziemniaczanej

      Sk豉dniki na nadzienie mieszamy.

      Robimy rozczyn. W misce rozkruszamy dro盥瞠, zasypujemy je 造磬 cukru. Zalewamy 1/4 szklanki letniego mleka. Mieszamy, by dro盥瞠 si rozpu軼i造. Dodajemy 2 造磬i m彗i, mieszamy by nie by這 grudek. Przykrywamy 軼iereczk i odstawiamy w ciep貫 miejsce na oko這 20 minut.

      M彗 przesiewamy, dodajemy gotowy rozczyn, nast瘼nie s鏊. Wlewamy mleko, dodajemy jajko, mieszamy. Dodajemy reszt sk豉dnik闚. Zagniatamy plastyczne ciasto. Odstawiamy na godzin lub d逝瞠j w ciep貫 miejsce, a do podwojenia swojej obj皻o軼i.

      Po tym czasie ciasto kr鏒ko wyrabiamy, dzielimy na 16-18 cz窷ci. Ka盥 cz窷 nadziewamy nadzieniem, formujemy bu貫czki. Gotowe odstawiamy w cieple miejsce na oko這 20 minut. Przed pieczeniem wierzch bu貫k smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy br您owym cukrem. Wyro郾i皻e bu趾i pieczemy w temperaturze 220oC przez oko這 15 minut. Studzimy.

      毒鏚這: Moje Wypieki

      Bu趾i z jagodami

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      poniedzia貫k, 10 lutego 2014 13:45
  • wtorek, 04 lutego 2014
    • Snickers

      Ciasto Snickers kajmak orzechy

      Sk豉dniki na kruche ciasto:

      • 3,5 szklanki m彗i
      • 0,5 szklanki cukru
      • 20 dag margaryny
      • 3 jajka
      • 2 造瞠czki sody
      • 3 造磬i miodu

      Sk豉dniki na krem:

      Sk豉dniki na mas orzechow:

      Dodatkowo:

      • kajmak

      Sk豉dniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na 3 cz窷ci. Blach (40cm x 25cm) wyk豉damy papierem do pieczenia. Cz窷ci wa趾ujemy, wyk豉damy na 3 blachy. Na wierzch jednej cz窷ci wyk豉damy mas orzechow (sk豉dniki na mas orzechow gotujemy razem). Kruche placki pieczemy w temperaturze 170oC przez oko這 20-25 minut. Placek z mas orzechowa pieczemy do momentu, a masa orzechowa nabierze z這tego koloru.

      Krem

      1,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do reszty mleka dodajemy obie m彗i i mieszamy, wlewamy do gotuj帷ego mleka, ci庵le mieszamy, a do zg瘰tnienia. Studzimy, najlepiej odstawi na noc do wystygni璚ia.

      Mi瘯kie mas這 ucieramy, a zbieleje. Nast瘼nie dodajemy po 造盧e zimnego budyniu. Ka盥 kolejn 造磬 budyniu dodajemy a poprzednia dobrze po陰czy si z mas貫m.

      Je瞠li masa zwa篡 si, mo積a j jeszcze uratowa, stosuj帷 k徙iel wodn. Wstawi misk z mas budyniow do naczynia z gotuj帷 wod i miksowa, a do uzyskania g豉dkiej masy. Nast瘼nie mas wstawi do lod闚ki, by troch st篹a豉. 

      Uk豉damy ciasto: kruchy placek, krem budyniowy, kruchy placek, kajmak, kruchy placek z mas orzechow.

      Ciasto jest najlepsze na drugi dzie, jak kruche ciasto zmi瘯nie.

      毒鏚這: blog Kuchnia pachn帷a bzem

      Ciasto Snickers kajmak orzechy

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (3) Poka komentarze do wpisu „Snickers”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      wtorek, 04 lutego 2014 13:23

Wyszukiwarka

Kana informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdj璚ia na blogu s moj w豉sno軼i. Nie wyra瘸m zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa