Wpisy
Sk³adniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki m±ki pszennej
- 1/4 szklanki m±ki ziemniaczanej
Bia³ka oddzieliæ od ¿ó³tek, ubiæ na sztywn± pianê. Pod koniec ubijania powoli dodawaæ cukier, dalej ubijaj±c. Dodawaæ kolejno ¿ó³tka, nadal ubijaj±c. M±ki wymieszaæ, przesiaæ i delikatnie po³±czyæ z ciastem.
Tortownicê wy³o¿yæ papierem do pieczenia (samo dno), wy³o¿yæ ciasto. Piec w temperaturze 170oC przez 30-40 minut do suchego patyczka.
Gor±ce ciasto wyj±æ z piekarnika, opu¶ciæ je p³asko na pod³ogê z wysoko¶ci oko³o 60cm. Odstawiæ do uchylonego piekarnika do ostygniêcia. Wystudzone ciasto przekroiæ na trzy blaty.
Poncz:
- ok. 450 ml przegotowanej wody
- ok. 1 ³y¿eczka soku z cytryny
- kilka kropel aromatu ¶mietankowego
Wszystko razem wymieszaæ.
Krem:
- 2 ¶mietany 30% (w sumie 400ml)
- 2 bia³e czekolady
- 2 "¦nie¿ki"
- 1 ³y¿eczka ¿elatyny
¦mietanê podgrzaæ, nie gotowaæ. Dodaæ czekoladê, mieszaæ by siê rozpu¶ci³a (trzeba uwa¿aæ by nie przypaliæ). Nastêpnie dobrze sch³odziæ (najlepiej jest zrobiæ to dzieñ wcze¶niej i odstawiæ na noc do lodówki). Do powsta³ej masy dodaæ "¦nie¿ki" i ubiæ mikserem (dobrze jest te¿ miskê i wide³ki do ubijania przed miksowaniem, sch³odziæ w lodówce). ¯elatynê rozpu¶ciæ w gor±cej wodzie (1/4 szklanki). Ostudzon± ¿elatynê dodaæ do kremu, wymieszaæ.
Dodatkowo:
- kwa¶ny d¿em (u mnie porzeczkowy)
Pierwszy kr±¿ek nas±czyæ przygotowanym ponczem, posmarowaæ cienk± warstw± kremu. Drug± czê¶æ biszkopta posmarowaæ od do³u d¿emem i u³o¿yæ na biszkopcie z kremem. Ponownie nas±czyæ, posmarowaæ kremem, przykryæ posmarowany d¿emem trzeci biszkopt, nas±czyæ. Ca³o¶æ posmarowaæ reszt± kremu, ³±cznie z bokami, ozdobiæ.
Sk³adniki na biszkopt:
- 8 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka + 2 ³y¿ki m±ki pszennej
- 6 ³y¿ek m±ki ziemniaczanej
Bia³ka oddzieliæ od ¿ó³tek, ubiæ na sztywn± pianê. Pod koniec ubijania powoli dodawaæ cukier, dalej ubijaj±c. Dodawaæ kolejno ¿ó³tka, nadal ubijaj±c. M±ki wymieszaæ, przesiaæ i delikatnie po³±czyæ z ciastem.
Blachê wy³o¿yæ papierem do pieczenia, wy³o¿yæ ciasto. Piec w temperaturze 170oC przez oko³o 40 minut do suchego patyczka.
Gor±ce ciasto wyj±æ z piekarnika, opu¶ciæ je p³asko na pod³ogê z wysoko¶ci oko³o 60cm. Odstawiæ do uchylonego piekarnika do ostygniêcia. Wystudzone ciasto przekroiæ na dwa blaty.
Sk³adniki do nas±czenia:
- kawa cappuccino (waniliowa lub ¶mietankowa)
- 2 ³y¿eczki kawy rozpuszczalnej
Obydwie kawy rozpu¶ciæ w 3 szklankach gor±cej wody.
Masa:
- 1 kostka margaryny
- 2 ¿ó³tka
- 1 ca³e jajko
- 1/3 szklanki cukru
- 2 szklanki mleka w proszku
- 2 serki homogenizowane ( w sumie 400 ml)
- 3 ³y¿eczki ¿elatyny
Margarynê, jajko i ¿ó³tka zmiksowaæ na jednolit± masê. Dodaæ mleko w proszku oraz serki, zmiksowaæ razem. ¯elatynê dok³adnie rozpu¶ci w gor±cej wodzie (1/2 szklanki). Do masy dodaæ ostudzon± ¿elatynê, wymieszaæ.
Polewa:
- 1 ca³e jajko
- 2 ³y¿ki kakao
- 2 ³y¿ki cukru
- 1/2 kostki margaryny
Jajko, cukier oraz kakao zmiksowaæ. Nastêpnie dodaæ gor±c± margarynê, zmiksowaæ.
Dodatkowo:
- biszkopty (oko³o 250g)
Na blachê wy³o¿yæ jedn± czê¶æ biszkoptu, nas±czyæ kaw±, na to wy³o¿yæ 1/3 masy. U³o¿yæ nas±czone kaw± biszkopty, potem 1/3 masy. Przykryæ biszkoptem, nas±czyæ kaw±, wy³o¿yæ pozosta³± czê¶æ masy, nastêpnie pouk³adaæ nas±czone biszkopty. Ca³o¶æ polaæ polew± kakaow±.
Przepis pochodzi od Ani B.
Sk³adniki:
- 1/2 kostki margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 2 szklanki m±ki
- 1 ³y¿eczka sody oczyszczonej
- 1/2 ³y¿eczki proszku do pieczenie
- 1 ³y¿ka kakao
- 1 ³y¿eczka cynamonu
- 1 ³y¿ka d¿emu
- 1 jajko
Lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 ³y¿ki mleka
- kilka kropli aromatu ¶mietankowego
Margarynê, mleko i cukier zagotowaæ, ostudziæ. Dodaæsk³adniki suche oraz d¿em i wymieszaæ. Dodaæ jajko i ponownie wymieszaæ. Wylaæ ciasto do keksówki i piec w temperaturze 180oC przez oko³o 40 minut do suchego patyczka.
Sk³adniki lukru wymieszaæ razem i polaæ jeszcze ciep³e ciasto.
Przepis pochodzi z bloga Majanowe pieczenie
Sk³adniki:
- 1/2 kg miodu
- 2 szklanki cukru
- 250g mas³a
- 1kg m±ki
- 3 jajka
- 3 ³y¿eczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 ³y¿eczki soli
- 2-3 torebki przyprawy do piernika
Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki
Sk³adniki:
- 4 ³y¿ki cukru
- 2 ³y¿ki ¶mietany
- 3 ³y¿ki kakao
- 6 dkg mas³a
- 1 ³y¿eczka ¿elatyny
¯elatynê zalaæ niewielk± ilo¶ci± zimnej wody.
Resztê sk³adników zagotowaæ, mieszaj±c.
Gdy ¿elatyna napêcznieje, podgrzaæ j± do ca³kowitego rozpuszczenia (ja wstawiam j± do miski z gor±c± wod±) i dodaæ do reszty masy.
Wymieszaæ i wystudziæ. Polaæ ciasto.
Polewa jest g³adka, bardzo ³adnie zastyga, dobrze siê kroi, nie ³amie siê, nie brudzi no¿a przy krojeniu i r±k przy jedzeniu.
Na pokrycie ciasta z formy keksowej zrobi³am polewê z dwóch porcji.
Przepis pochodzi od Cinki