Wpisy

  • czwartek, 12 stycznia 2012
    • Tort Rafaello z nut± porzeczkow±

       

      Sk³adniki na biszkopt:

      • 5 jajek
      • 3/4 szklanki cukru
      • 3/4 szklanki m±ki pszennej
      • 1/4 szklanki m±ki ziemniaczanej

      Bia³ka oddzieliæ od ¿ó³tek, ubiæ na sztywn± pianê. Pod koniec ubijania powoli dodawaæ cukier, dalej ubijaj±c. Dodawaæ kolejno ¿ó³tka, nadal ubijaj±c. M±ki wymieszaæ, przesiaæ i delikatnie po³±czyæ z ciastem.

      Tortownicê wy³o¿yæ papierem do pieczenia (samo dno), wy³o¿yæ ciasto. Piec w temperaturze 170oC przez 30-40 minut do suchego patyczka.

      Gor±ce ciasto wyj±æ z piekarnika, opu¶ciæ je p³asko na pod³ogê z wysoko¶ci oko³o 60cm. Odstawiæ do uchylonego piekarnika do ostygniêcia. Wystudzone ciasto przekroiæ na trzy blaty.

      Poncz:

      • ok. 450 ml przegotowanej wody
      • ok. 1 ³y¿eczka soku z cytryny
      • kilka kropel aromatu ¶mietankowego

      Wszystko razem wymieszaæ.

      Krem:

      • 2 ¶mietany 30% (w sumie 400ml)
      • 2 bia³e czekolady
      • 2 "¦nie¿ki"
      • 1 ³y¿eczka ¿elatyny

       ¦mietanê podgrzaæ, nie gotowaæ. Dodaæ czekoladê, mieszaæ by siê rozpu¶ci³a (trzeba uwa¿aæ by nie przypaliæ). Nastêpnie dobrze sch³odziæ (najlepiej jest zrobiæ to dzieñ wcze¶niej i odstawiæ na noc do lodówki). Do powsta³ej masy dodaæ "¦nie¿ki" i ubiæ mikserem (dobrze jest te¿ miskê i wide³ki do ubijania przed miksowaniem, sch³odziæ w lodówce). ¯elatynê rozpu¶ciæ w gor±cej wodzie (1/4 szklanki). Ostudzon± ¿elatynê dodaæ do kremu, wymieszaæ.

      Dodatkowo:

      • kwa¶ny d¿em (u mnie porzeczkowy)

      Pierwszy kr±¿ek nas±czyæ przygotowanym ponczem, posmarowaæ cienk± warstw± kremu. Drug± czê¶æ biszkopta posmarowaæ od do³u d¿emem i u³o¿yæ na biszkopcie z kremem. Ponownie nas±czyæ, posmarowaæ kremem, przykryæ posmarowany d¿emem trzeci biszkopt, nas±czyæ. Ca³o¶æ posmarowaæ reszt± kremu, ³±cznie z bokami, ozdobiæ.

      Tort Rafaello z nut± porzeczkow±

      Szczegó³y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      czwartek, 12 stycznia 2012 13:12
  • ¶roda, 11 stycznia 2012
    • Cappuccino

      Ciasto cappucino kremem

      Sk³adniki na biszkopt:

      • 8 jajek
      • 1 szklanka cukru
      • 1 szklanka + 2 ³y¿ki m±ki pszennej
      • 6 ³y¿ek m±ki ziemniaczanej

      Bia³ka oddzieliæ od ¿ó³tek, ubiæ na sztywn± pianê. Pod koniec ubijania powoli dodawaæ cukier, dalej ubijaj±c. Dodawaæ kolejno ¿ó³tka, nadal ubijaj±c. M±ki wymieszaæ, przesiaæ i delikatnie po³±czyæ z ciastem.

      Blachê wy³o¿yæ papierem do pieczenia, wy³o¿yæ ciasto. Piec w temperaturze 170oC przez oko³o 40 minut do suchego patyczka.

      Gor±ce ciasto wyj±æ z piekarnika, opu¶ciæ je p³asko na pod³ogê z wysoko¶ci oko³o 60cm. Odstawiæ do uchylonego piekarnika do ostygniêcia. Wystudzone ciasto przekroiæ na dwa blaty.

      Sk³adniki do nas±czenia:

      • kawa cappuccino (waniliowa lub ¶mietankowa)
      • 2 ³y¿eczki kawy rozpuszczalnej

      Obydwie kawy rozpu¶ciæ w 3 szklankach gor±cej wody.

      Masa:

      • 1 kostka margaryny
      • 2 ¿ó³tka
      • 1 ca³e jajko
      • 1/3 szklanki cukru
      • 2 szklanki mleka w proszku
      • 2 serki homogenizowane ( w sumie 400 ml)
      • 3 ³y¿eczki ¿elatyny

      Margarynê, jajko i ¿ó³tka zmiksowaæ na jednolit± masê. Dodaæ mleko w proszku oraz serki, zmiksowaæ razem. ¯elatynê dok³adnie rozpu¶ci w gor±cej wodzie (1/2 szklanki). Do masy dodaæ ostudzon± ¿elatynê, wymieszaæ.

      Polewa:

      • 1 ca³e jajko
      • 2 ³y¿ki kakao
      • 2 ³y¿ki cukru
      • 1/2 kostki margaryny

      Jajko, cukier oraz kakao zmiksowaæ. Nastêpnie dodaæ gor±c± margarynê, zmiksowaæ.

      Dodatkowo:

      • biszkopty (oko³o 250g)

      Na blachê wy³o¿yæ jedn± czê¶æ biszkoptu, nas±czyæ kaw±, na to wy³o¿yæ 1/3 masy. U³o¿yæ nas±czone kaw± biszkopty, potem 1/3 masy. Przykryæ biszkoptem, nas±czyæ kaw±, wy³o¿yæ pozosta³± czê¶æ masy, nastêpnie pouk³adaæ nas±czone biszkopty. Ca³o¶æ polaæ polew± kakaow±.

      Przepis pochodzi od Ani B.

      Ciasto cappucino kremem

       

       

      Szczegó³y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      ¶roda, 11 stycznia 2012 21:49
  • niedziela, 08 stycznia 2012
    • Ciasto mleczne

      Sk³adniki:

      • 1/2 kostki margaryny
      • 3/4 szklanki cukru
      • 3/4 szklanki mleka
      • 2 szklanki m±ki
      • 1 ³y¿eczka sody oczyszczonej
      • 1/2 ³y¿eczki proszku do pieczenie
      • 1 ³y¿ka kakao
      • 1 ³y¿eczka cynamonu
      • 1 ³y¿ka d¿emu
      • 1 jajko

      Lukier:

      • 1/2 szklanki cukru pudru
      • 2 ³y¿ki mleka
      • kilka kropli aromatu ¶mietankowego

      Margarynê, mleko i cukier zagotowaæ, ostudziæ. Dodaæsk³adniki suche oraz d¿em i wymieszaæ. Dodaæ jajko i ponownie wymieszaæ. Wylaæ ciasto do keksówki i piec w temperaturze 180oC przez oko³o 40 minut do suchego patyczka.

      Sk³adniki lukru wymieszaæ razem i polaæ jeszcze ciep³e ciasto.

      Przepis pochodzi z bloga Majanowe pieczenie

      ciasto mleczne

      Szczegó³y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      niedziela, 08 stycznia 2012 22:02
  • czwartek, 05 stycznia 2012
    • Piernik staropolski

      Sk³adniki:

      •  1/2 kg miodu
      •  2 szklanki cukru
      •  250g mas³a
      •  1kg m±ki
      •  3 jajka
      •  3 ³y¿eczki sody oczyszczonej
      •  1/2 szklanki mleka
      •  1/2 ³y¿eczki soli
      •  2-3 torebki przyprawy do piernika

      

      Miód, cukier i mas³o podgrzaæ mieszaj±c, a nastêpnie ostudziæ. Do ch³odnej masy dodaæ m±kê, jajka, sól przyprawy oraz sodê oczyszczon± rozpuszczon± w mleku. 
      Ciasto zagnie¶æ i wyrobiæ porz±dnie. Ciasto bêdzie lu¼ne, ale podczas le¿akowania tê¿eje. W³o¿yæ ciasto do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego naczynia, przykryæ ¶ciereczk±. Naczynie z ciastem odstawiæ do le¿akowania na 4-5 tygodni w ch³odne miejsce (u mnie sta³o w lodówce na dolnej pó³ce). Piec 3 - 4 dni przed ¦wiêtami.

       

      Pieczenie:
      Ciasto podzieliæ na 4 czê¶ci, rozwa³kowaæ, wylepiæ formy keksowe. Piec w temperaturze 170ºC przez oko³o 30 - 40 minut (zale¿y od grubo¶ci placka). Placki och³odziæ.
      Piernik prze³o¿yæ podgrzanymi powid³ami ¶liwkowymi (do prze³o¿enia jednego placka zu¿y³am 440 g s³oiczek powide³). Przykryæ arkuszem papieru lub foli± spo¿ywcz±, równomiernie obci±¿yæ, odstawiæ na oko³o 4 dni.
      Piernik polaæ czekolad±, udekorowaæ. 


      Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki 

      Szczegó³y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      czwartek, 05 stycznia 2012 20:46
  • ¶roda, 04 stycznia 2012
    • Polewa kakaowa

      Polewa kakaowa lustrzana

      Sk³adniki:

      • 4 ³y¿ki cukru
      • 2 ³y¿ki ¶mietany
      • 3 ³y¿ki kakao
      • 6 dkg mas³a
      • 1 ³y¿eczka ¿elatyny

       
      ¯elatynê zalaæ niewielk± ilo¶ci± zimnej wody.
      Resztê sk³adników zagotowaæ, mieszaj±c.
      Gdy ¿elatyna napêcznieje, podgrzaæ j± do ca³kowitego rozpuszczenia (ja wstawiam j± do miski z gor±c± wod±) i dodaæ do reszty masy.
      Wymieszaæ i wystudziæ. Polaæ ciasto.

      Polewa jest g³adka, bardzo ³adnie zastyga, dobrze siê kroi, nie ³amie siê, nie brudzi no¿a przy krojeniu i r±k przy jedzeniu.
      Na pokrycie ciasta z formy keksowej zrobi³am polewê z dwóch porcji.

      Przepis pochodzi od Cinki

      polewa kakaowa lustrzana

       

      polewa kakaowa lustrzana

       

      Polewa kakaowa lustrzana

      Szczegó³y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      ¶roda, 04 stycznia 2012 15:42

Wyszukiwarka

Kana³ informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdjêcia na blogu s± moj± w³asno¶ci±. Nie wyra¿am zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa