Wpisy

  • czwartek, 12 stycznia 2012
    • Tort Rafaello z nut porzeczkow

      Sk豉dniki na biszkopt:

      • 5 jajek
      • 3/4 szklanki cukru
      • 3/4 szklanki m彗i pszennej
      • 1/4 szklanki m彗i ziemniaczanej

      Bia趾a oddzieli od 鄴速ek, ubi na sztywn pian. Pod koniec ubijania powoli dodawa cukier, dalej ubijaj帷. Dodawa kolejno 鄴速ka, nadal ubijaj帷. M彗i wymiesza, przesia i delikatnie po陰czy z ciastem.

      Tortownic wy這篡 papierem do pieczenia (samo dno), wy這篡 ciasto. Piec w temperaturze 170oC przez 30-40 minut do suchego patyczka.

      Gor帷e ciasto wyj望 z piekarnika, opu軼i je p豉sko na pod這g z wysoko軼i oko這 60cm. Odstawi do uchylonego piekarnika do ostygni璚ia. Wystudzone ciasto przekroi na trzy blaty.

      Poncz:

      • ok. 450 ml przegotowanej wody
      • ok. 1 造瞠czka soku z cytryny
      • kilka kropel aromatu 鄉ietankowego

      Wszystko razem wymiesza.

      Krem:

      • 2 鄉ietany 30% (w sumie 400ml)
      • 2 bia貫 czekolady
      • 2 "好ie磬i"
      • 1 造瞠czka 瞠latyny

      妃ietan podgrza, nie gotowa. Doda czekolad, miesza by si rozpu軼i豉 (trzeba uwa瘸 by nie przypali). Nast瘼nie dobrze sch這dzi (najlepiej jest zrobi to dzie wcze郾iej i odstawi na noc do lod闚ki). Do powsta貫j masy doda "好ie磬i" i ubi mikserem (dobrze jest te misk i wide趾i do ubijania przed miksowaniem, sch這dzi w lod闚ce). 疾latyn rozpu軼i w gor帷ej wodzie (1/4 szklanki). Ostudzon 瞠latyn doda do kremu, wymiesza.

      Dodatkowo:

      • kwa郾y d瞠m (u mnie porzeczkowy)

      Pierwszy kr捫ek nas帷zy przygotowanym ponczem, posmarowa cienk warstw kremu. Drug cz窷 biszkopta posmarowa od do逝 d瞠mem i u這篡 na biszkopcie z kremem. Ponownie nas帷zy, posmarowa kremem, przykry posmarowany d瞠mem trzeci biszkopt, nas帷zy. Ca這嗆 posmarowa reszt kremu, 陰cznie z bokami, ozdobi.

      Tort Rafaello z nut porzeczkow

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      czwartek, 12 stycznia 2012 13:12
  • 鈔oda, 11 stycznia 2012
    • Cappuccino

      Ciasto cappucino

      Sk豉dniki na biszkopt:

      • 8 jajek
      • 1 szklanka cukru
      • 1 szklanka + 2 造磬i m彗i pszennej
      • 6 造瞠k m彗i ziemniaczanej

      Bia趾a oddzieli od 鄴速ek, ubi na sztywn pian. Pod koniec ubijania powoli dodawa cukier, dalej ubijaj帷. Dodawa kolejno 鄴速ka, nadal ubijaj帷. M彗i wymiesza, przesia i delikatnie po陰czy z ciastem.

      Blach wy這篡 papierem do pieczenia, wy這篡 ciasto. Piec w temperaturze 170oC przez oko這 40 minut do suchego patyczka.

      Gor帷e ciasto wyj望 z piekarnika, opu軼i je p豉sko na pod這g z wysoko軼i oko這 60cm. Odstawi do uchylonego piekarnika do ostygni璚ia. Wystudzone ciasto przekroi na dwa blaty.

      Sk豉dniki do nas帷zenia:

      • kawa cappuccino (waniliowa lub 鄉ietankowa)
      • 2 造瞠czki kawy rozpuszczalnej

      Obydwie kawy rozpu軼i w 3 szklankach gor帷ej wody.

      Masa:

      • 1 kostka margaryny
      • 2 鄴速ka
      • 1 ca貫 jajko
      • 1/3 szklanki cukru
      • 2 szklanki mleka w proszku
      • 2 serki homogenizowane ( w sumie 400 ml)
      • 3 造瞠czki 瞠latyny

      Margaryn, jajko i 鄴速ka zmiksowa na jednolit mas. Doda mleko w proszku oraz serki, zmiksowa razem. 疾latyn dok豉dnie rozpu軼i w gor帷ej wodzie (1/2 szklanki). Do masy doda ostudzon 瞠latyn, wymiesza.

      Polewa:

      • 1 ca貫 jajko
      • 2 造磬i kakao
      • 2 造磬i cukru
      • 1/2 kostki margaryny

      Jajko, cukier oraz kakao zmiksowa. Nast瘼nie doda gor帷 margaryn, zmiksowa.

      Dodatkowo:

      • biszkopty (oko這 250g)

      Na blach wy這篡 jedn cz窷 biszkoptu, nas帷zy kaw, na to wy這篡 1/3 masy. U這篡 nas帷zone kaw biszkopty, potem 1/3 masy. Przykry biszkoptem, nas帷zy kaw, wy這篡 pozosta陰 cz窷 masy, nast瘼nie pouk豉da nas帷zone biszkopty. Ca這嗆 pola polew kakaow.

      Przepis pochodzi od Ani B.

      Ciasto cappucino

      

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      鈔oda, 11 stycznia 2012 21:49
  • niedziela, 08 stycznia 2012
    • Ciasto mleczne

      Sk豉dniki:

      • 1/2 kostki margaryny
      • 3/4 szklanki cukru
      • 3/4 szklanki mleka
      • 2 szklanki m彗i
      • 1 造瞠czka sody oczyszczonej
      • 1/2 造瞠czki proszku do pieczenie
      • 1 造磬a kakao
      • 1 造瞠czka cynamonu
      • 1 造磬a d瞠mu
      • 1 jajko

      Lukier:

      • 1/2 szklanki cukru pudru
      • 2 造磬i mleka
      • kilka kropli aromatu 鄉ietankowego

      Margaryn, mleko i cukier zagotowa, ostudzi. Dodask豉dniki suche oraz d瞠m i wymiesza. Doda jajko i ponownie wymiesza. Wyla ciasto do keks闚ki i piec w temperaturze 180oC przez oko這 40 minut do suchego patyczka.

      Sk豉dniki lukru wymiesza razem i pola jeszcze ciep貫 ciasto.

      Przepis pochodzi z bloga Majanowe pieczenie

      ciasto mleczne

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      niedziela, 08 stycznia 2012 22:02
  • czwartek, 05 stycznia 2012
    • Piernik staropolski

      Sk豉dniki:

      • 1/2 kg miodu
      • 2 szklanki cukru
      • 250g mas豉
      • 1kg m彗i
      • 3 jajka
      • 3 造瞠czki sody oczyszczonej
      • 1/2 szklanki mleka
      • 1/2 造瞠czki soli
      • 2-3 torebki przyprawy do piernika

      

      Mi鏚, cukier i mas這 podgrza mieszaj帷, a nast瘼nie ostudzi. Do ch這dnej masy doda m彗, jajka, s鏊 przyprawy oraz sod oczyszczon rozpuszczon w mleku.
      Ciasto zagnie嗆 i wyrobi porz康nie. Ciasto b璠zie lu幡e, ale podczas le瘸kowania t篹eje. W這篡 ciasto do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego naczynia, przykry 軼iereczk. Naczynie z ciastem odstawi do le瘸kowania na 4-5 tygodni w ch這dne miejsce (u mnie sta這 w lod闚ce na dolnej p馧ce). Piec 3 - 4 dni przed 安i皻ami.

      Pieczenie:
      Ciasto podzieli na 4 cz窷ci, rozwa趾owa, wylepi formy keksowe. Piec w temperaturze 170ºC przez oko這 30 - 40 minut (zale篡 od grubo軼i placka). Placki och這dzi.
      Piernik prze這篡 podgrzanymi powid豉mi 郵iwkowymi (do prze這瞠nia jednego placka zu篡豉m 440 g s這iczek powide). Przykry arkuszem papieru lub foli spo篡wcz, r闚nomiernie obci捫y, odstawi na oko這 4 dni.
      Piernik pola czekolad, udekorowa.


      Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki 

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      czwartek, 05 stycznia 2012 20:46
  • 鈔oda, 04 stycznia 2012
    • Polewa kakaowa

      Polewa kakaowa

      Sk豉dniki:

      • 4 造磬i cukru
      • 2 造磬i 鄉ietany
      • 3 造磬i kakao
      • 6 dkg mas豉
      • 1 造瞠czka 瞠latyny


      疾latyn zala niewielk ilo軼i zimnej wody.
      Reszt sk豉dnik闚 zagotowa, mieszaj帷.
      Gdy 瞠latyna nap璚znieje, podgrza j do ca趾owitego rozpuszczenia (ja wstawiam j do miski z gor帷 wod) i doda do reszty masy.
      Wymiesza i wystudzi. Pola ciasto.

      Polewa jest g豉dka, bardzo 豉dnie zastyga, dobrze si kroi, nie 豉mie si, nie brudzi no瘸 przy krojeniu i r彗 przy jedzeniu.
      Na pokrycie ciasta z formy keksowej zrobi豉m polew z dw鏂h porcji.

      Przepis pochodzi od Cinki

      Polewa kakaowa

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      鈔oda, 04 stycznia 2012 15:42

Wyszukiwarka

Kana informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdj璚ia na blogu s moj w豉sno軼i. Nie wyra瘸m zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa