Wpisy

  • poniedzia³ek, 14 sierpnia 2017
    • Cupcakes'y marchewkowe z kremem - bezglutenowe, bez jajek

      IMG_20170812_174412939

       

      Sk³adniki:

      • 50 g m±ki gryczanej
      • 25 g m±ki ziemniaczanej
      • 25 g m±ki ry¿owej
      • 1 ³y¿eczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
      • 1 ³y¿eczka cynamonu
      • 1/2 ³y¿eczki sody
      • 1 dojrza³y banan
      • 80 g cukru
      • 75 g oleju
      • 2 du¿e marchewki
      • 200ml ¶mietany 30 %
      • 3 ³y¿ki cukru pudru
      • 1 ³y¿eczka ¿elatyny

       M±ki, proszek do pieczenia, sodê oczyszczon±, cynamon - przesiewamy. Mieszamy.

      W drugiej misce rozgniatamy banana, dodajemy cukier, mieszamy. Do sk³adników suchych dodajemy sk³adniki mokre, mieszamy. Nastêpnie dodajemy posiekan± czekoladê (odk³adamy dwie ³y¿ki czekolady), mieszamy. Powoli dodajemy olej. Do formy wy³o¿onej papilotkami, wyk³adamy ciasto. Pieczemy oko³o 25 minut w temperaturze 180oC (do suchego patyczka). Studzimy na kratce.

      ¯elatynê zalewamy zimn± wod± (1/3 szklanki), odstawiamy do napêcznienia (oko³o 10 minut).  Nastêpnie podgrzewamy w k±pieli wodnej, a¿ siê rozpu¶ci. Nale¿y uwa¿aæ by siê nie zagotowa³a.

      Dobrze sch³odzon± ¶mietanê, chwilê ubijamy, nastêpnie dodajemy cukier puder, ubijamy na sztywno. Dodajemy ostudzon± ¿elatynê, mieszamy. Ozdabiamy cupcakes'y za pomoc± rêkawa cukierniczego z tylk± ze wzorem gwiazdki. Uk³adamy dekoracje.

       ¬ród³o: Natchniona.pl bez glutenu + moje modyfikacje

       IMG_20170812_174418727

      IMG_20170812_174430463

      IMG_20170812_174426099

      IMG_20170812_174443645

      IMG_20170813_092209954

      IMG_20170813_092217589

      IMG_20170813_092153877

      IMG_20170813_092226548

      Szczegó³y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      poniedzia³ek, 14 sierpnia 2017 07:50
  • ¶roda, 22 lutego 2017
    • Kruche ciasteczka dekorowane

      DSC_4190

      Sk³adniki na kruche ciasto:

      • 250 g m±ki pszennej
      • 200 g zimnego mas³a
      • 100 g cukru pudru
      • 2 ¿ó³tka
      • szczypta soli

      M±kê mieszamy razem z cukrem pudrem i sol±. Nastêpnie dodajemy mas³o i siekamy no¿em. Dodajemy ¿ó³tka i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto wk³adamy na godzinê do lodówki. Sch³odzone ciasto wa³kujemy, wycinamy dowolne kszta³ty foremk±. Ciastka uk³adamy na blachê wy³o¿on± papierem do pieczenia. Sch³adzamy oko³o 10 minut w lodówce. Pieczemy w temperaturze 200oC przez oko³o 15 minut (a¿ bêd± rumiane). Studzimy na kratce.

      Dekoracja wykonana zosta³a z masy cukrowej.

      ¬ród³o przepisu na kruche ciasto: Moje Wypieki

      DSC_4193

      DSC_4195

      DSC_4192

      DSC_4189

      DSC_4196

      Szczegó³y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      ¶roda, 22 lutego 2017 13:38
  • ¶roda, 08 lutego 2017
    • Kruche babeczki z kremem Nutella

      DSC_4234

      Sk³adniki na ciasto:

      • 100 g mas³a
      • 1 szklanka m±ki
      • 1 ³y¿ka cukru pudru
      • szczypta soli
      • 2 ³y¿ki zimnej wody

      M±kê mieszamy razem z cukrem pudrem i sol±. Nastêpnie dodajemy mas³o i wodê, szybko zagniatamy. Gotowe ciasto wk³adamy na godzinê do lodówki. Sch³odzone ciasto wa³kujemy, wycinamy ciastka foremk± w kszta³cie kwiatka (5,5 cm). Wk³adamy je do nat³uszczonych i obsypanych odrobin± m±ki, wewnêtrznych czê¶ci foremek do babeczek (ma³e, 5cm). Pieczemy w temperaturze 200oC przez oko³o 15 minut (a¿ bêd± rumiane). Studzimy.

      Sk³adniki na krem:

      • 250g serka mascarpone
      • 8 ³y¿ek kremu Nutella (w temperaturze pokojowej)

      Sk³adniki miksujemy. Ozdabiamy babeczki za pomoc± rêkawa cukierniczego z tylk± ze wzorem kwiatka.

      ¬ród³o przepisu na ciasto: Moje Wypieki

      DSC_4235

      DSC_4232

      DSC_4229

      DSC_4230

      Szczegó³y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      ¶roda, 08 lutego 2017 12:38
  • poniedzia³ek, 06 lutego 2017
    • Lane faworki

      DSC_4219

      Sk³adniki:

      • 3/4 szklanki mleka + 2 ³y¿ki
      • 1 i 1/4 szklanki m±ki
      • 2 ³y¿ki cukru
      • 1 jajko
      • szczypta soli
      • 0,75 ³y¿eczki proszku do pieczenia
      • 1 ³y¿eczka ekstraktu z wanilii (lub wódki)

      Wszystkie sk³adniki miksujemy do po³±czenia. Gotowe ciasto przelewamy do butelki z "dziubkiem" (np. Kubu¶ Play).

      Dodatkowe sk³adniki:

      • olej do sma¿enia
      • cukier puder
      • butelka do wylewania ciasta

      Do ma³ej patelni lub garnka (¶rednica 20 cm) wlewamy olej (na wysoko¶æ oko³o 3cm), rozgrzewamy. Ciasto wylewamy na rozgrzany olej. Sma¿ymy z obu stron. Wyjmujemy i odk³adamy do odciekniêcia na rêczniki papierowe. Przestudzone lane faworki posypujemy cukrem pudrem.

      ¬ród³o: Moje Wypieki

      DSC_4218

      Szczegó³y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      poniedzia³ek, 06 lutego 2017 13:11
    • Tarta z jab³kami

      Sk³adniki na ciasto

      • 200 g mas³a
      • 2 szklanki m±ki
      • 3 ³y¿ki cukru pudru
      • szczypta soli
      • 5 ³y¿ek zimnej wody

      M±kê mieszamy razem z cukrem pudrem i sol±. Nastêpnie dodajemy mas³o i wodê, szybko zagniatamy. Gotowe ciasto wk³adamy na godzinê do lodówki.

      Sk³adniki na nadzienie:

      • 4 jab³ka, obrane, pokrojone na cienkie plasterki
      • 6 ³y¿ek cukru
      • 1/3 ³y¿eczki cynamonu
      • 1 ³y¿ka m±ki
      • 2 ³y¿ki roztopionego mas³a
      • 1 jajko (roztrzepane, do posmarowania wierzchu)

      4 ³y¿ki cukru mieszamy z cynamonem, posypujemy pokrojone jab³ka, mieszamy. Pozosta³e 2 ³y¿ki cukru mieszamy z m±k±.

      Sch³odzone ciasto wa³kujemy i wyk³adamy nim formê do tarty. Rozwa³kowane ciasto posypujemy mieszank± cukru i m±ki. Uk³adamy jab³ka, polewamy roztopionym mas³em. Pozosta³ym rozwa³kowanym ciastem dekorujemy tartê. Ca³o¶æ smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 200oC przez oko³o 40 minut. 

      ¬ród³o: Moje Wypieki

      DSC_4222

      DSC_4223

      DSC_4225

       

      Szczegó³y wpisu

      Komentarze:
      (1) Poka¿ komentarze do wpisu „Tarta z jab³kami”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      poniedzia³ek, 06 lutego 2017 12:49

Wyszukiwarka

Kana³ informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdjêcia na blogu s± moj± w³asno¶ci±. Nie wyra¿am zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa