Wpisy
Sk³adniki:
- 50 g m±ki gryczanej
- 25 g m±ki ziemniaczanej
- 25 g m±ki ry¿owej
- 1 ³y¿eczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- 1 ³y¿eczka cynamonu
- 1/2 ³y¿eczki sody
- 1 dojrza³y banan
- 80 g cukru
- 75 g oleju
- 2 du¿e marchewki
- 200ml ¶mietany 30 %
- 3 ³y¿ki cukru pudru
- 1 ³y¿eczka ¿elatyny
M±ki, proszek do pieczenia, sodê oczyszczon±, cynamon - przesiewamy. Mieszamy.
W drugiej misce rozgniatamy banana, dodajemy cukier, mieszamy. Do sk³adników suchych dodajemy sk³adniki mokre, mieszamy. Nastêpnie dodajemy posiekan± czekoladê (odk³adamy dwie ³y¿ki czekolady), mieszamy. Powoli dodajemy olej. Do formy wy³o¿onej papilotkami, wyk³adamy ciasto. Pieczemy oko³o 25 minut w temperaturze 180oC (do suchego patyczka). Studzimy na kratce.
¯elatynê zalewamy zimn± wod± (1/3 szklanki), odstawiamy do napêcznienia (oko³o 10 minut). Nastêpnie podgrzewamy w k±pieli wodnej, a¿ siê rozpu¶ci. Nale¿y uwa¿aæ by siê nie zagotowa³a.
Dobrze sch³odzon± ¶mietanê, chwilê ubijamy, nastêpnie dodajemy cukier puder, ubijamy na sztywno. Dodajemy ostudzon± ¿elatynê, mieszamy. Ozdabiamy cupcakes'y za pomoc± rêkawa cukierniczego z tylk± ze wzorem gwiazdki. Uk³adamy dekoracje.
¬ród³o: Natchniona.pl bez glutenu + moje modyfikacje
Sk³adniki na kruche ciasto:
- 250 g m±ki pszennej
- 200 g zimnego mas³a
- 100 g cukru pudru
- 2 ¿ó³tka
- szczypta soli
M±kê mieszamy razem z cukrem pudrem i sol±. Nastêpnie dodajemy mas³o i siekamy no¿em. Dodajemy ¿ó³tka i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto wk³adamy na godzinê do lodówki. Sch³odzone ciasto wa³kujemy, wycinamy dowolne kszta³ty foremk±. Ciastka uk³adamy na blachê wy³o¿on± papierem do pieczenia. Sch³adzamy oko³o 10 minut w lodówce. Pieczemy w temperaturze 200oC przez oko³o 15 minut (a¿ bêd± rumiane). Studzimy na kratce.
Dekoracja wykonana zosta³a z masy cukrowej.
¬ród³o przepisu na kruche ciasto: Moje Wypieki
Sk³adniki na ciasto:
- 100 g mas³a
- 1 szklanka m±ki
- 1 ³y¿ka cukru pudru
- szczypta soli
- 2 ³y¿ki zimnej wody
M±kê mieszamy razem z cukrem pudrem i sol±. Nastêpnie dodajemy mas³o i wodê, szybko zagniatamy. Gotowe ciasto wk³adamy na godzinê do lodówki. Sch³odzone ciasto wa³kujemy, wycinamy ciastka foremk± w kszta³cie kwiatka (5,5 cm). Wk³adamy je do nat³uszczonych i obsypanych odrobin± m±ki, wewnêtrznych czê¶ci foremek do babeczek (ma³e, 5cm). Pieczemy w temperaturze 200oC przez oko³o 15 minut (a¿ bêd± rumiane). Studzimy.
Sk³adniki na krem:
- 250g serka mascarpone
- 8 ³y¿ek kremu Nutella (w temperaturze pokojowej)
Sk³adniki miksujemy. Ozdabiamy babeczki za pomoc± rêkawa cukierniczego z tylk± ze wzorem kwiatka.
¬ród³o przepisu na ciasto: Moje Wypieki
Sk³adniki:
- 3/4 szklanki mleka + 2 ³y¿ki
- 1 i 1/4 szklanki m±ki
- 2 ³y¿ki cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 0,75 ³y¿eczki proszku do pieczenia
- 1 ³y¿eczka ekstraktu z wanilii (lub wódki)
Wszystkie sk³adniki miksujemy do po³±czenia. Gotowe ciasto przelewamy do butelki z "dziubkiem" (np. Kubu¶ Play).
Dodatkowe sk³adniki:
- olej do sma¿enia
- cukier puder
- butelka do wylewania ciasta
Do ma³ej patelni lub garnka (¶rednica 20 cm) wlewamy olej (na wysoko¶æ oko³o 3cm), rozgrzewamy. Ciasto wylewamy na rozgrzany olej. Sma¿ymy z obu stron. Wyjmujemy i odk³adamy do odciekniêcia na rêczniki papierowe. Przestudzone lane faworki posypujemy cukrem pudrem.
¬ród³o: Moje Wypieki
Sk³adniki na ciasto
- 200 g mas³a
- 2 szklanki m±ki
- 3 ³y¿ki cukru pudru
- szczypta soli
- 5 ³y¿ek zimnej wody
M±kê mieszamy razem z cukrem pudrem i sol±. Nastêpnie dodajemy mas³o i wodê, szybko zagniatamy. Gotowe ciasto wk³adamy na godzinê do lodówki.
Sk³adniki na nadzienie:
- 4 jab³ka, obrane, pokrojone na cienkie plasterki
- 6 ³y¿ek cukru
- 1/3 ³y¿eczki cynamonu
- 1 ³y¿ka m±ki
- 2 ³y¿ki roztopionego mas³a
- 1 jajko (roztrzepane, do posmarowania wierzchu)
4 ³y¿ki cukru mieszamy z cynamonem, posypujemy pokrojone jab³ka, mieszamy. Pozosta³e 2 ³y¿ki cukru mieszamy z m±k±.
Sch³odzone ciasto wa³kujemy i wyk³adamy nim formê do tarty. Rozwa³kowane ciasto posypujemy mieszank± cukru i m±ki. Uk³adamy jab³ka, polewamy roztopionym mas³em. Pozosta³ym rozwa³kowanym ciastem dekorujemy tartê. Ca³o¶æ smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 200oC przez oko³o 40 minut.
¬ród³o: Moje Wypieki