Wpisy

  • poniedzia貫k, 30 pa寮ziernika 2017
    • Tort karmelowy "bia造 Micha貫k"

      tort krem karmelowy Micha趾i bia貫 ganache czekoladowe

      Sk豉dniki na biszkopt (tortownica 28cm):

      • 8 jajek
      • 180 g m彗i pszennej
      • 260 g cukru
      • 76 g m彗i ziemniaczanej

      Sk豉dniki na krem karmelowy (dolne prze這瞠ni tortu):

      Sk豉dniki na krem z Micha趾ami (g鏎ne prze這瞠nie tortu):

      • 150 ml 鄉ietany 30%
      • 125 g serka mascarpone
      • 10 sztuk cukierk闚 Micha趾i bia貫

      Sk豉dniki na nas帷zenie:

      • 3/4 szklanki przegotowanej wody
      • 造磬a soku z cytryny
      • 造磬a cukru

      Sk豉dniki na mleczne ganache:

      • 200 g 鄉ietany krem闚ki
      • 500 g mlecznej czekolady

      Dodatkowo:

      • 4 造磬i d瞠mu porzeczkowego
      • 3 造磬i ciasteczek Rido w czekoladzie deserowej (Biedronka)

      Biszkopt

      Bia趾a oddzielamy od 鄴速ek, ubijamy na sztywn pian. Stopniowo dodajemy cukier. Dalej ubijaj帷, dodajemy po jednym 鄴速ku. M彗i przesiewamy i delikatnie mieszamy z ciastem.

      Wyk豉damy do tortownicy, wy這穎nej papierem do pieczenia. Pieczemy oko這 40 minut w temperaturze 160 - 170oC (do suchego patyczka).

      Gdy ciasto b璠zie upieczone, wyjmujemy gor帷 tortownic i opuszczamy j z wysoko軼i 50 cm na pod這g. Odstawiamy do uchylonego piekarnika.

      Biszkopt najlepiej upiec dzie wcze郾iej - 豉twiej si go kroi. Przekrawamy na trzy r闚ne cz窷ci.

      Je瞠li potrzebujesz biszkopt na inn form, skorzystaj z Przelicznika foremek.

      Krem karmelowy

      W misce ubijamy 鄉ietan, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Dodajemy sos karmelowy oraz serek mascarpone, delikatnie mieszamy. Dosypujemy ciasteczka, mieszamy.

      Krem z Micha趾ami

      妃ietan podgrzewamy (nie gotowa) dodajemy cukierki, mieszamy. Po rozpuszczeniu cukierk闚, przelewamy mas przez sitko. Odstawiamy do lod闚ki na 12 godzin. Mocno sch這dzon mas ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone, delikatnie mieszamy.

      Nas帷zenie

      Sok z cytryny przelewamy do szklanki, dope軟iamy wod, dosypujemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia.

      Sk豉danie tortu

      Pierwszy blat biszkoptowy k豉dziemy na paterze, nas帷zamy 1/3 ponczu. Wyk豉damy krem karmelowy, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, nas帷zamy 1/3 ponczu. Wyk豉damy krem z Micha趾闚, przykrywamy biszkoptem posmarowanym od do逝 d瞠mem,  nas帷zamy reszt ponczu. Tort odk豉damy do lod闚ki.

      Ganache

      Czekolad siekamy na ma貫 kawa趾i. 妃ietan podgrzewamy (nie gotowa) i zalewamy czekolad. Mieszamy a czekolada si rozpu軼i. Odstawiamy do lod闚ki, 瞠by masa mocniej st篹a豉. Sch這dzony tort smarujemy z wierzchu i po bokach ganache. Dowolnie dekorujemy.

       tort krem karmelowy Micha趾i bia貫 ganache czekoladowe

      tort krem karmelowy Micha趾i bia貫 ganache czekoladowe

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      poniedzia貫k, 30 pa寮ziernika 2017 11:57
  • niedziela, 29 pa寮ziernika 2017
    • Musowy torcik czekoladowo - gruszkowy

      Tort mus czekoladowy z gruszka w karmelu

      Sk豉dniki na biszkopt (tortownica 18cm):

      • 1 jajko
      • 30 g cukru
      • 20 g m彗i
      • 10 g kakao

      Sk豉dniki na mus (tortownica 28cm, potrzebujemy 3 takie musy, ka盥y z inn czekolad):

      • 80 g czekolady (gorzkiej, mlecznej, bia貫j)
      • 80 ml mleka
      • 1 jajko
      • 50 g cukru
      • 8 g 瞠latyny
      • 48 ml zimnej wody
      • 200 g 鄉ietany 30%

      Sk豉dniki na gruszki w karmelu (tortownica 18cm):

      • 1 gruszka (pokrojona w ma貫 kawa趾i)
      • 60 g cukru
      • 2 造磬i mas豉
      • szczypta cynamonu
      • 3 g 瞠latyny
      • 12 ml zimnej wody

      Karmelowa polewa lustrzana:

      • 8 g 瞠latyny
      • 120 g cukru
      • 48 ml zimnej wody
      • 150 g 鄉ietany 30%
      • 40 g bia貫j czekolady

      Biszkopt

      Jajko ubijamy na parze. Do wi瘯szego garnka wlewamy wod (ok. 1/3 obj皻o軼i garnka) i gotujemy. Zmniejszamy ogie. Miseczk stawiamy na garnku, tak by dno nie styka這 si z wod w garnku. Do miseczki wbijamy jajko i wsypujemy cukier. Ubijamy na puszyst mas (cukier musi si rozpu軼i). Garnek zdejmujemy z ognia i ubijamy na sztywno. Dodajemy przesian m彗 i kakao. Delikatnie mieszamy. Wyk豉damy do tortownicy (18cm), wy這穎nej papierem do pieczenia. Pieczemy oko這 10-15 minut w temperaturze 160 - 170oC (do suchego patyczka). Studzimy.

      Gruszka w karmelu

      疾latyn zalewamy wod, mieszamy i odstawiamy do nap璚znienia.

      Cukier wsypujemy do garnka, podgrzewamy na 鈔ednim ogniu. Cz瘰to mieszamy, by si nie przypali這. Gdy rozpu軼i si ca趾owicie i nabierze koloru bursztynowego, dodajemy pokrojon w ma貫 kawa趾i gruszk. Mieszamy. Dodajemy mas這. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy szczypt cynamonu oraz nap璚znia陰 瞠latyn. Mieszamy. Gor帷 mas wyk豉damy do tortownicy (18cm), wy這穎nej papierem do pieczenia.

      Odstawiamy na oko這 3 godziny.

      Mus czekoladowy

      疾latyn zalewamy wod, mieszamy i odstawiamy do nap璚znienia.

      Mleko wlewamy do rondelka, podgrzewamy prawie do wrzenia. Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier i roztrzepujemy trzepaczk. Do masy jajecznej dolewamy gor帷e mleko, mieszamy i przelewamy przez sitko. Misk z mas stawiamy na garnku z gor帷 wod. Mieszaj帷, podgrzewamy do temperatury 37oC. Zdejmujemy z garnka, dodajemy nap璚znia陰 瞠latyn. Mieszamy do rozpuszczenia 瞠latyny.

      Czekolad (odpowiedni bia豉, mleczn, ciemn) siekamy na ma貫 kawa趾i, przek豉damy do miseczki. Gotujemy wod w garnku, zestawiamy z kuchenki, ustawiamy na garnku miseczk z czekolad. Odstawiamy do rozpuszczenia (oko這 10 minut). Mieszamy, lekko studzimy. Dodajemy do masy jajecznej, mieszamy. Studzimy do temperatury pokojowej.

      妃ietan ubijamy na sztywno, dodajemy przestudzon mas czekoladow. Delikatnie mieszamy.

      Sk豉danie tortu

      Do formy (28 cm) wylewamy mus z bia貫j czekolady, odstawiamy do lod闚ki na oko這 3 godziny. Na 軼i皻y bia造 mus wylewamy mus z mlecznej czekolady i wyk豉damy gruszk w karmelu, lekko wciskamy w mus mleczny. Wyr闚nujemy na p豉sko. Odstawiamy do lod闚ki na oko這 3 godziny. Na 軼i皻y mus mleczny wylewamy mus z gorzkiej czekolady i uk豉damy biszkopt kakaowy, wyr闚nujemy. Odstawiamy do lod闚ki na oko這 5 godziny (najlepiej na noc).

      Karmelowa polewa lustrzana

      疾latyn zalewamy wod, mieszamy i odstawiamy do nap璚znienia.

      Cukier wsypujemy do garnka, podgrzewamy na 鈔ednim ogniu. Cz瘰to mieszamy, by si nie przypali這. Gdy rozpu軼i si ca趾owicie i nabierze koloru bursztynowego, dodajemy 鄉ietan (uwaga b璠zie si pieni這). Gotujemy jeszcze oko這 1 minuty, dodajemy roztopion czekolad oraz nap璚znia陰 瞠latyn, mieszamy. Blendujemy, przelewamy przez sito. Studzimy. Mocno sch這dzony tort polewamy lekko g瘰tniej帷 polew karmelow. Odstawiamy do lod闚ki na oko這 godzin.

      毒鏚這: Caramel mirror glaze, Chocolate mousse cake, Pear mousse cake

      DSC_4712

      DSC_4728

      DSC_4720

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (1) Poka komentarze do wpisu „Musowy torcik czekoladowo - gruszkowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      niedziela, 29 pa寮ziernika 2017 13:26

Wyszukiwarka

Kana informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdj璚ia na blogu s moj w豉sno軼i. Nie wyra瘸m zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa