Wpisy

  • czwartek, 21 wrze郾ia 2017
    • Bu趾i dro盥穎we z domowym budyniem

      Bu趾i dro盥穎we z domowym budyniem

      Sk豉dniki:

      • 540 g m彗i pszennej
      • 80 g drobnego cukru
      • 250 ml mleka
      • 2 jajka
      • 75 g mas豉 (roztopionego)
      • 20 g dro盥篡
      • p馧 造瞠czki soli

      Sk豉dniki na budy (mo積a zrobi dzie wcze郾iej):

      • 600 ml mleka
      • 6 du篡ch 鄴速ek
      • 100 g cukru
      • 40 g m彗i pszennej
      • 40 g skrobi ziemniaczanej
      • 2 造磬i cukru waniliowego

      Budy

      W garnku gotujemy mleko z cukrem waniliowym. Doprowadzamy o wrzenia i zdejmujemy z palnika. 草速ka razem z cukrem ucieramy do bia這軼i. Dodajemy obie m彗i, mieszamy do uzyskania g豉dkiej masy. Do powsta貫j masy dolewamy p馧 szklanki gor帷ego mleka. Mieszamy do po陰czenia. Mas wlewamy do garnka z mlekiem, gotujemy przez oko這 minut, ci庵le mieszaj帷, by si nie przypali這. Odstawiamy do ostygni璚ia.

      Budy mo積a przygotowa dzie wcze郾iej. Przestudzony budy przechowujemy w lod闚ce, przykryty foli spo篡wcz (tak by folia dotyka豉 budyniu).

      Ciasto dro盥穎we

      Robimy rozczyn. W misce rozkruszamy dro盥瞠, zasypujemy je 造磬 cukru. Zalewamy 1/4 szklanki letniego mleka. Mieszamy, by dro盥瞠 si rozpu軼i造. Dodajemy 2 造磬i m彗i, mieszamy by nie by這 grudek. Przykrywamy 軼iereczk i odstawiamy w ciep貫 miejsce na oko這 20 minut.

      M彗 przesiewamy, dodajemy gotowy rozczyn, nast瘼nie s鏊. Wlewamy mleko, dodajemy jajko, mieszamy. Dodajemy reszt sk豉dnik闚. Zagniatamy plastyczne ciasto. Odstawiamy na godzin lub d逝瞠j w ciep貫 miejsce, a do podwojenia swojej obj皻o軼i.

      Blach wyk豉damy papierem do pieczenia.

      Wyro郾i皻e ciasto, kr鏒ko wyrabiamy. Dzielimy na 12 r闚nych cz窷ci. Formujemy okr庵貫 bu貫czki, uk豉damy je na blaszkach (w sporych odleg這軼iach od siebie). Przykrywamy je 軼iereczk i odstawiamy w ciep貫 miejsce na oko這 30 minut.

      Gdy bu趾i podwoja obj皻o嗆, dnem szklanki robimy w ka盥ej bu貫czce wg喚bienie, w kt鏎e wyk豉damy budy (w r闚nych proporcjach).

      Pieczemy w temperaturze 180ºC przez oko這 15-18 minut. Po upieczeniu, studzimy na kratce.

      毒鏚這: Moje Wypieki

      Bu趾i dro盥穎we z domowym budyniem

       

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      czwartek, 21 wrze郾ia 2017 13:53
  • 鈔oda, 20 wrze郾ia 2017
    • Domowe wafle kakaowe z otr瑿ami, orzechami i chia

      wafle kakaowe domowe z mlekiem w proszku chia orzechy otr瑿y

      Sk豉dniki:

      • opakowanie wafli tortowych (ma貫 kwadraty)
      • 1/2 szklanki wody
      • 1/2 szklanki cukru (lub mniej)
      • 1/2 kostki mas豉
      • 2 造磬i kakao
      • oko這 1/2 paczki mleka w proszku
      • 150 g orzech闚 laskowych
      • 2 造磬i otr瑿闚 orkiszowych
      • 1 造磬a nasion chia
      • 200 g czekolady mlecznej

      Wod, cukier, mas這, kakao gotujemy, nast瘼nie lekko studzimy. Do powsta貫j masy dodajemy mleko w proszku, mieszamy. Je瞠li b璠 grudki, mo積a u篡 blendera, by masa by豉 g豉dka. Orzechy wrzucamy na dobrze rozgrzana patelni, lekko poruszamy patelni, aby si nie przypali造. Gdy zaczn zmienia kolor zdejmujemy je z patelni. Siekamy po przestudzeniu. Dodajemy do masy posiekane orzechy (odk豉damy 2 造磬i do dekoracji), nasiona chia i otr瑿y owsiane. Mieszamy. Wafle smarujemy kremem, przykrywamy drugim waflem. Odstawiamy do ostygni璚ia. Aby wafle si nie odkszta販i造 mo積a je przycisn望 dek do krojenia.

      Czekolad siekamy na ma貫 kawa趾i, przek豉damy do miseczki. Gotujemy wod w garnku, zestawiamy z kuchenki, ustawiamy na garnku miseczk z czekolad. Odstawiamy do rozpuszczenia (oko這 10 minut). Mieszamy.

      Czekolad smarujemy wierzch wafli, posypujemy posiekanymi orzechami.

      毒鏚這: przepis na krem kakaowy

      wafle kakaowe domowe z mlekiem w proszku

      wafle kakaowe domowe z mlekiem w proszku

      wafle kakaowe domowe z mlekiem w proszku

      wafle kakaowe domowe z mlekiem w proszku

      wafle kakaowe domowe z mlekiem w proszku

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      鈔oda, 20 wrze郾ia 2017 12:58
  • pi徠ek, 15 wrze郾ia 2017
    • Ciasto dro盥穎we z malinami i bia陰 czkolad

      ciasto dro盥穎we z malinami i bia陰 czekolad maliny bia豉 czekolada

       

      Sk豉dniki:

      • 1 kg m彗i pszennej
      • 8 jajek
      • 150 g mas豉
      • 500 ml mleka
      • 200 g cukru
      • 70 g dro盥篡
      • 200 g malin
      • 200 g bia貫j czekolady
      • 100 ml 鄉ietany 18%
      • 造磬a cukru waniliowego
      • imbir mielony
      • 2 p豉skie 造瞠czki soli

      Robimy rozczyn. W misce rozkruszamy dro盥瞠, zasypujemy je 3 造磬ami cukru. Zalewamy letnim mlekiem. Mieszamy, by dro盥瞠 si rozpu軼i造. Dodajemy 6 造瞠k m彗i, mieszamy by nie by這 grudek. Przykrywamy 軼iereczk i odstawiamy w ciep貫 miejsce na oko這 20 minut.

      Mas這 roztapiamy w garnku i odstawiamy do ostygni璚ia. M彗 przesiewamy, dodajemy s鏊. Do du瞠j miski dodajemy 6 鄴速ek oraz 2 jajka, dodajemy 100 g cukru, cukier waniliowy i ubijamy na kogiel mogiel. Wlewamy rozczyn, dodajemy stopniowo m彗 i roztopione mas這. Zagniatamy plastyczne ciasto. Odstawiamy na 40 minut lub d逝瞠j w ciep貫 miejsce, a do podwojenia swojej obj皻o軼i.

      Do rondelka przelewamy 鄉ietan, dodajemy po豉mana na kawa趾i czekolad. Podgrzewamy, tak by czekolada si rozpu軼i豉. Maliny mieszamy z 4 造磬ami cukru oraz szczypt mielonego imbiru.

      Wyro郾i皻e ciasto przek豉damy na stolnic, delikatnie wa趾ujemy na owalny placek. Polewamy po這w sosu czekoladowego i posypujemy malinami. Ciasto zwijamy w rolad i uk豉damy na blach, wy這穎n  papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy bia趾iem z jajka. No篡czkami robimy naci璚ia. Pieczemy przez 45 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.  Po upieczeniu wierzch polewamy pozosta造m sosem czekoladowym.

      毒鏚這: Doradca Smaku

      ciasto dro盥穎we z malinami i bia陰 czekolad maliny bia豉 czekolada

      ciasto dro盥穎we z malinami i bia陰 czekolad maliny bia豉 czekolada

      ciasto dro盥穎we z malinami i bia陰 czekolad maliny bia豉 czekoladaciasto dro盥穎we z malinami i bia陰 czekolad maliny bia豉 czekolada

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (1) Poka komentarze do wpisu „Ciasto dro盥穎we z malinami i bia陰 czkolad”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      pi徠ek, 15 wrze郾ia 2017 11:15
  • pi徠ek, 08 wrze郾ia 2017
    • Tort solony karmel

      tort solony s這ny karmel karmelowy 鄉ietankowy

      Sk豉dniki na biszkopt (tortownica 18cm):

      • 5 jajek
      • 3/4 szklanki cukru
      • 3/4 szklanki m彗i pszennej
      • 1/4 szklanki m彗i ziemniaczanej

      Sk豉dniki na krem karmelowy (do prze這瞠nia i dekoracji tortu):

      Sk豉dniki na krem 鄉ietankowy (do ob這瞠nia tortu):

      • 300 ml 鄉ietany 30% 
      • 3 造磬i cukru pudru
      • 妃ietan-fix

      Sk豉dniki na nas帷zenie:

      • p馧 szklanki przegotowanej wody
      • 造磬a soku z cytryny
      • 造磬a cukru

      Dodatkowo (do dekoracji):

      • czekolada mleczna
      • 造磬a sosu karmelowego

      Biszkopt

      Bia趾a oddzielamy od 鄴速ek, ubijamy na sztywn pian. Stopniowo dodajemy cukier. Dalej ubijaj帷, dodajemy po jednym 鄴速ku. M彗i przesiewamy i delikatnie mieszamy z ciastem.

      Wyk豉damy do tortownicy, wy這穎nej papierem do pieczenia. Pieczemy oko這 40 minut w temperaturze 160 - 170oC (do suchego patyczka).

      Gdy ciasto b璠zie upieczone, wyjmujemy gor帷 tortownic i opuszczamy j z wysoko軼i 50 cm na pod這g. Odstawiamy do uchylonego piekarnika.

      Biszkopt najlepiej upiec dzie wcze郾iej - 豉twiej si go kroi. Przekrawamy na trzy cz窷ci.

      Je瞠li potrzebujesz biszkopt na inn form, skorzystaj z Przelicznika foremek.

      Krem karmelowy

      W misce ubijamy 鄉ietan, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Dodajemy sos karmelowy oraz serek mascarpone, delikatnie mieszamy. Odk豉damy 3 造磬i kremu do dekoracji tortu.

      Nas帷zenie

      Sok z cytryny przelewamy do szklanki, dope軟iamy wod, dosypujemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia.

      Sk豉danie tortu

      Pierwszy blat biszkoptowy k豉dziemy na paterze, nas帷zamy 1/3 ponczu. Wyk豉damy 1/2 kremu karmelowego, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, nas帷zamy 1/3 ponczu. Wyk豉damy reszt kremu karmelowego, przykrywamy biszkoptem, nas帷zamy reszta ponczu. Tort odk豉damy do lod闚ki.

      Krem 鄉ietankowy

       W misce ubijamy 鄉ietan, dodajemy 妃ietan-fix, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Sch這dzony tort smarujemy z wierzchu i po bokach kremem 鄉ietankowym. Dekorujemy rozpuszczon czekolad, pozosta造m kremem karmelowym oraz sosem karmelowym.

      tort solony s這ny karmel karmelowy 鄉ietankowy

      tort solony s這ny karmel karmelowy 鄉ietankowy

      tort solony s這ny karmel karmelowy 鄉ietankowy

      tort solony s這ny karmel karmelowy 鄉ietankowy

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      pi徠ek, 08 wrze郾ia 2017 14:26
  • czwartek, 07 wrze郾ia 2017
    • Sos solony karmel

      sos karmelowy karmel solony s這ny

      Sk豉dniki:

      • 200 g drobnego cukru
      • 85 g zimnego mas豉
      • 120 ml 鄉ietany 30%
      • 1/2 造瞠czki soli

      Cukier wsypujemy do garnka, podgrzewamy na 鈔ednim ogniu. Cz瘰to mieszamy, by si nie przypali這. Gdy rozpu軼i si ca趾owicie i nabierze koloru bursztynowego, dodajemy mas這 pokrojone na kawa趾i. Mieszamy przez oko這 2 minuty. Do gor帷ego sosu dodajemy 鄉ietank (uwaga b璠zie si pieni這). Gotujemy jeszcze oko這 1 minuty, dodajemy s鏊, mieszamy. Gotowy sos odstawiamy do ostygni璚ia. Otrzymamy oko這 szklanki sosu karmelowego.

      毒鏚這: Candy Company

      sos karmelowy karmel solony s這ny

      Szczeg馧y wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      joannab_jb
      Czas publikacji:
      czwartek, 07 wrze郾ia 2017 13:37

Wyszukiwarka

Kana informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdj璚ia na blogu s moj w豉sno軼i. Nie wyra瘸m zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa