Wpis

poniedzia貫k, 30 pa寮ziernika 2017

Tort karmelowy "bia造 Micha貫k"

tort krem karmelowy Micha趾i bia貫 ganache czekoladowe

Sk豉dniki na biszkopt (tortownica 28cm):

  • 8 jajek
  • 180 g m彗i pszennej
  • 260 g cukru
  • 76 g m彗i ziemniaczanej

Sk豉dniki na krem karmelowy (dolne prze這瞠ni tortu):

Sk豉dniki na krem z Micha趾ami (g鏎ne prze這瞠nie tortu):

  • 150 ml 鄉ietany 30%
  • 125 g serka mascarpone
  • 10 sztuk cukierk闚 Micha趾i bia貫

Sk豉dniki na nas帷zenie:

  • 3/4 szklanki przegotowanej wody
  • 造磬a soku z cytryny
  • 造磬a cukru

Sk豉dniki na mleczne ganache:

  • 200 g 鄉ietany krem闚ki
  • 500 g mlecznej czekolady

Dodatkowo:

  • 4 造磬i d瞠mu porzeczkowego
  • 3 造磬i ciasteczek Rido w czekoladzie deserowej (Biedronka)

Biszkopt

Bia趾a oddzielamy od 鄴速ek, ubijamy na sztywn pian. Stopniowo dodajemy cukier. Dalej ubijaj帷, dodajemy po jednym 鄴速ku. M彗i przesiewamy i delikatnie mieszamy z ciastem.

Wyk豉damy do tortownicy, wy這穎nej papierem do pieczenia. Pieczemy oko這 40 minut w temperaturze 160 - 170oC (do suchego patyczka).

Gdy ciasto b璠zie upieczone, wyjmujemy gor帷 tortownic i opuszczamy j z wysoko軼i 50 cm na pod這g. Odstawiamy do uchylonego piekarnika.

Biszkopt najlepiej upiec dzie wcze郾iej - 豉twiej si go kroi. Przekrawamy na trzy r闚ne cz窷ci.

Je瞠li potrzebujesz biszkopt na inn form, skorzystaj z Przelicznika foremek.

Krem karmelowy

W misce ubijamy 鄉ietan, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Dodajemy sos karmelowy oraz serek mascarpone, delikatnie mieszamy. Dosypujemy ciasteczka, mieszamy.

Krem z Micha趾ami

妃ietan podgrzewamy (nie gotowa) dodajemy cukierki, mieszamy. Po rozpuszczeniu cukierk闚, przelewamy mas przez sitko. Odstawiamy do lod闚ki na 12 godzin. Mocno sch這dzon mas ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone, delikatnie mieszamy.

Nas帷zenie

Sok z cytryny przelewamy do szklanki, dope軟iamy wod, dosypujemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia.

Sk豉danie tortu

Pierwszy blat biszkoptowy k豉dziemy na paterze, nas帷zamy 1/3 ponczu. Wyk豉damy krem karmelowy, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, nas帷zamy 1/3 ponczu. Wyk豉damy krem z Micha趾闚, przykrywamy biszkoptem posmarowanym od do逝 d瞠mem,  nas帷zamy reszt ponczu. Tort odk豉damy do lod闚ki.

Ganache

Czekolad siekamy na ma貫 kawa趾i. 妃ietan podgrzewamy (nie gotowa) i zalewamy czekolad. Mieszamy a czekolada si rozpu軼i. Odstawiamy do lod闚ki, 瞠by masa mocniej st篹a豉. Sch這dzony tort smarujemy z wierzchu i po bokach ganache. Dowolnie dekorujemy.

 tort krem karmelowy Micha趾i bia貫 ganache czekoladowe

tort krem karmelowy Micha趾i bia貫 ganache czekoladowe


Szczeg馧y wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
joannab_jb
Czas publikacji:
poniedzia貫k, 30 pa寮ziernika 2017 11:57

Polecane wpisy

  • Tort Oreo

    Sk豉dniki na biszkopt (tortownica 18 cm, potrzebne s dwa takie biszkopty): 4 jajka 80 g m彗i pszennej 10 g kakao 132 g cukru 38 g m彗i ziemniaczanej Sk豉dniki

  • Tort solony karmel

    Sk豉dniki na biszkopt (tortownica 18cm): 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki m彗i pszennej 1/4 szklanki m彗i ziemniaczanej Sk豉dniki na krem karmelowy (do p

  • Tort 鄉ietankowo-kawowy na chrupi帷ym spodzie

    Sk豉dniki: 200 g suchark闚 (np. Biedronka ) 400 g Nutelli 2 szklanki mleka torebka kawy cappuccino, smak czekoladowy 3 bite 鄉ietany 好ie磬i 2 造磬i 瞠latyny 40

Wyszukiwarka

Kana informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdj璚ia na blogu s moj w豉sno軼i. Nie wyra瘸m zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa