Wpis

niedziela, 29 pa寮ziernika 2017

Musowy torcik czekoladowo - gruszkowy

Tort mus czekoladowy z gruszka w karmelu

Sk豉dniki na biszkopt (tortownica 18cm):

  • 1 jajko
  • 30 g cukru
  • 20 g m彗i
  • 10 g kakao

Sk豉dniki na mus (tortownica 28cm, potrzebujemy 3 takie musy, ka盥y z inn czekolad):

  • 80 g czekolady (gorzkiej, mlecznej, bia貫j)
  • 80 ml mleka
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • 8 g 瞠latyny
  • 48 ml zimnej wody
  • 200 g 鄉ietany 30%

Sk豉dniki na gruszki w karmelu (tortownica 18cm):

  • 1 gruszka (pokrojona w ma貫 kawa趾i)
  • 60 g cukru
  • 2 造磬i mas豉
  • szczypta cynamonu
  • 3 g 瞠latyny
  • 12 ml zimnej wody

Karmelowa polewa lustrzana:

  • 8 g 瞠latyny
  • 120 g cukru
  • 48 ml zimnej wody
  • 150 g 鄉ietany 30%
  • 40 g bia貫j czekolady

Biszkopt

Jajko ubijamy na parze. Do wi瘯szego garnka wlewamy wod (ok. 1/3 obj皻o軼i garnka) i gotujemy. Zmniejszamy ogie. Miseczk stawiamy na garnku, tak by dno nie styka這 si z wod w garnku. Do miseczki wbijamy jajko i wsypujemy cukier. Ubijamy na puszyst mas (cukier musi si rozpu軼i). Garnek zdejmujemy z ognia i ubijamy na sztywno. Dodajemy przesian m彗 i kakao. Delikatnie mieszamy. Wyk豉damy do tortownicy (18cm), wy這穎nej papierem do pieczenia. Pieczemy oko這 10-15 minut w temperaturze 160 - 170oC (do suchego patyczka). Studzimy.

Gruszka w karmelu

疾latyn zalewamy wod, mieszamy i odstawiamy do nap璚znienia.

Cukier wsypujemy do garnka, podgrzewamy na 鈔ednim ogniu. Cz瘰to mieszamy, by si nie przypali這. Gdy rozpu軼i si ca趾owicie i nabierze koloru bursztynowego, dodajemy pokrojon w ma貫 kawa趾i gruszk. Mieszamy. Dodajemy mas這. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy szczypt cynamonu oraz nap璚znia陰 瞠latyn. Mieszamy. Gor帷 mas wyk豉damy do tortownicy (18cm), wy這穎nej papierem do pieczenia.

Odstawiamy na oko這 3 godziny.

Mus czekoladowy

疾latyn zalewamy wod, mieszamy i odstawiamy do nap璚znienia.

Mleko wlewamy do rondelka, podgrzewamy prawie do wrzenia. Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier i roztrzepujemy trzepaczk. Do masy jajecznej dolewamy gor帷e mleko, mieszamy i przelewamy przez sitko. Misk z mas stawiamy na garnku z gor帷 wod. Mieszaj帷, podgrzewamy do temperatury 37oC. Zdejmujemy z garnka, dodajemy nap璚znia陰 瞠latyn. Mieszamy do rozpuszczenia 瞠latyny.

Czekolad (odpowiedni bia豉, mleczn, ciemn) siekamy na ma貫 kawa趾i, przek豉damy do miseczki. Gotujemy wod w garnku, zestawiamy z kuchenki, ustawiamy na garnku miseczk z czekolad. Odstawiamy do rozpuszczenia (oko這 10 minut). Mieszamy, lekko studzimy. Dodajemy do masy jajecznej, mieszamy. Studzimy do temperatury pokojowej.

妃ietan ubijamy na sztywno, dodajemy przestudzon mas czekoladow. Delikatnie mieszamy.

Sk豉danie tortu

Do formy (28 cm) wylewamy mus z bia貫j czekolady, odstawiamy do lod闚ki na oko這 3 godziny. Na 軼i皻y bia造 mus wylewamy mus z mlecznej czekolady i wyk豉damy gruszk w karmelu, lekko wciskamy w mus mleczny. Wyr闚nujemy na p豉sko. Odstawiamy do lod闚ki na oko這 3 godziny. Na 軼i皻y mus mleczny wylewamy mus z gorzkiej czekolady i uk豉damy biszkopt kakaowy, wyr闚nujemy. Odstawiamy do lod闚ki na oko這 5 godziny (najlepiej na noc).

Karmelowa polewa lustrzana

疾latyn zalewamy wod, mieszamy i odstawiamy do nap璚znienia.

Cukier wsypujemy do garnka, podgrzewamy na 鈔ednim ogniu. Cz瘰to mieszamy, by si nie przypali這. Gdy rozpu軼i si ca趾owicie i nabierze koloru bursztynowego, dodajemy 鄉ietan (uwaga b璠zie si pieni這). Gotujemy jeszcze oko這 1 minuty, dodajemy roztopion czekolad oraz nap璚znia陰 瞠latyn, mieszamy. Blendujemy, przelewamy przez sito. Studzimy. Mocno sch這dzony tort polewamy lekko g瘰tniej帷 polew karmelow. Odstawiamy do lod闚ki na oko這 godzin.

毒鏚這: Caramel mirror glaze, Chocolate mousse cake, Pear mousse cake

DSC_4712

DSC_4728

DSC_4720


Szczeg馧y wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
joannab_jb
Czas publikacji:
niedziela, 29 pa寮ziernika 2017 13:26

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • gin86 napisa(a) komentarz datowany na 2017/10/29 14:23:58:

    Ale wspania貫 ciasto! Wygl康a niesamowicie efektownie :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kana informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdj璚ia na blogu s moj w豉sno軼i. Nie wyra瘸m zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa