Wpis

poniedzia貫k, 25 wrze郾ia 2017

Tort Oreo

Tort oreo z kremem oreo drip czekoladowy

Sk豉dniki na biszkopt (tortownica 18 cm, potrzebne s dwa takie biszkopty):

  • 4 jajka
  • 80 g m彗i pszennej
  • 10 g kakao
  • 132 g cukru
  • 38 g m彗i ziemniaczanej

Sk豉dniki na krem Oreo (do prze這瞠nia tortu):

  • 300 ml 鄉ietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 14 sztuk ciastek Oreo
  • 2 造磬i cukru pudru

 Sk豉dniki na nas帷zenie:

  • p馧 szklanki przegotowanej wody
  • 造磬a soku z cytryny
  • 造磬a cukru

Sk豉dniki na krem Oreo (do ob這瞠nia tortu):

  • 300 ml 鄉ietany 30% 
  • 3 造磬i cukru pudru
  • 10 sztuk ciastek Oreo

Dodatkowo do dekoracji:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g 鄉ietany 30%
  • dowolne s這dycze do dekoracji (ciastka Oreo, kawa趾i czekolady)

Biszkopt

Bia趾a oddzielamy od 鄴速ek, ubijamy na sztywn pian. Stopniowo dodajemy cukier. Dalej ubijaj帷, dodajemy po jednym 鄴速ku. M彗i oraz kakao przesiewamy i delikatnie mieszamy z ciastem.

Wyk豉damy do tortownicy, wy這穎nej papierem do pieczenia. Pieczemy oko這 40 minut w temperaturze 160 - 170oC (do suchego patyczka).

Gdy ciasto b璠zie upieczone, wyjmujemy gor帷 tortownic i opuszczamy j z wysoko軼i 50 cm na pod這g. Odstawiamy do uchylonego piekarnika. Pieczemy drugi biszkopt w ten sam spos鏏.

Biszkopt najlepiej upiec dzie wcze郾iej - 豉twiej si go kroi. 圭inamy wypuk陰 cz窷 biszkoptu. Przekrawamy na dwie r闚ne cz窷ci (musimy otrzyma cztery blaty).

Je瞠li potrzebujesz biszkopt na inn form, skorzystaj z Przelicznika foremek.

Nas帷zenie

Sok z cytryny przelewamy do szklanki, dope軟iamy wod, dosypujemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia.

Krem Oreo do prze這瞠nia

Wszystkie sk豉dniki powinny by sch這dzone. Z ciastek Oreo zdejmujemy krem. Oczyszczone ciastka miksujemy na py.

Dobrze sch這dzon 鄉ietan, chwil ubijamy, dodajemy cukier puder, ubijamy na sztywno. Na koniec delikatnie mieszamy  z serkiem mascarpone oraz pokruszonymi ciastkami. Wstawiamy do lod闚ki.

Sk豉danie tortu

Pierwszy blat biszkoptowy k豉dziemy na paterze, nas帷zamy 1/4 ponczu.

Wyk豉damy 1/3 kremu Oreo,  blat biszkoptowy, 1/4 ponczu,

                   1/3 kremu Oreo, blat biszkoptowy, 1/4 ponczu,

                   1/3 kremu Oreo, blat biszkoptowy, 1/4 ponczu. Tort odk豉damy do lod闚ki.

Krem Oreo do ob這瞠nia tortu:

Wszystkie sk豉dniki powinny by sch這dzone. Z ciastek Oreo zdejmujemy krem. Oczyszczone ciastka miksujemy na py.

W misce ubijamy 鄉ietan, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Dodajemy pokruszone ciastka Oreo, delikatnie mieszamy. Odk豉damy 3 造磬i do dekoracji. Reszt kremu smarujemy sch這dzony tort z wierzchu i po bokach. Dok豉dnie wyr闚nujemy. Tort odk豉damy do lod闚ki.

Polewa / Drip

妃ietan podgrzewamy w garnku. 妃ietana nie mo瞠 si zagotowa. Odstawiamy z palnika i  dodajemy po豉man czekolad. Po 5 minutach mieszamy, aby czekolada si dok豉dnie rozpu軼i豉. Polew studzimy i jeszcze p造nn (ale ju lekko t篹ej帷) wylewamy na dobrze sch這dzony tort. Tort dekorujemy s這dko軼iami, kawa趾ami czekolady, ciastkami Oreo, pozosta造m kremem Oreo. Tort odk豉damy do lod闚ki.

 Tort oreo z kremem oreo drip czekoladowy

Tort oreo z kremem oreo drip czekoladowy

Tort oreo z kremem oreo drip czekoladowy

Tort oreo z kremem oreo drip czekoladowy w przekroju warstwy


Szczeg馧y wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
joannab_jb
Czas publikacji:
poniedzia貫k, 25 wrze郾ia 2017 13:53

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Kana informacyjny

Kontakt: asilis@wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚 Polskie Blogi Kulinarne Top Blogi
Wszystkie zdj璚ia na blogu s moj w豉sno軼i. Nie wyra瘸m zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Opcje Bloxa